... mert választani kell

Meleg, homokos, homoszexuális, buzi... Pár szó a szavakról

2014/01/27. - írta: Válasszunk

A rasszizmusban nem a gyűlölet a legnagyobb sértés, hanem a korlátok nélküli általánosítás, ami azt jelzi a másik ember már nem egyéniség, hanem egy kategóriába szorított, egyéni értékek nélküli tárgy. És többnyire van egy kis baj: Ezek a kategóriák olyanokat mosnak össze, akik amúgy nem vállalnak közösséget egymással. Általában. Éppen igaz ez a vallás, a nemi identitás és számos más kérdés kapcsán elhangzó sértő megjegyzések sokasága esetén. Azt mondja egy meleg újságíró Madonna pont annyira rasszista amennyire ő homofób. Tényleg? Mert van ezzel egy apró gond. Madonna megjegyzése ugyanis minden kedvessége ellenére rasszizmus, még akkor is, ha a fehér fiát említette. Hogy miért? Nézzük meg a díványon is szereplő képet képet.

Keménykedő "gangszta" gyerekről a "nigga" szó jut eszébe, a feketék. Vajon, ha az ilyen viselkedést nem a fiával kapcsolatban látja, hanem egy bűn kapcsán, ne ugyanez jutna eszébe? Ugyanakkor ne azt sugalmazná, hogy ő valahol belül ezzel a képpel illesztette össze a feketékre használt szót, az előítélet a sztereotípia tehát ugyanúgy meg van benne? Aki így viselkedik arról a "nigga" jut eszünkbe, a nigga szóról pedig ez a viselkedés. Képzeljük el, hogy örül ennek az általánosításnak mondjuk egy afroamerikai matematika professzor, aki maximum kemény tételekkel üti ki a diákjait. 

Éppen így nem mindegy, hogy milyen magatartásról jut a buzi szó az eszünkbe, és mi jut erről a szóról az eszünkbe. Ha már az asszociációval játszhatunk, akkor a Go West című számról a Pet Shop Boys is a 90es évek jut eszünkbe. A számot egy AIDS segélykoncerten játszották, így nem sok köze volt akkor a politikai változásokhoz, az így megélhető szabadsághoz, még akkor sem, ha sok magyarnak ezt juttathatta eszébe. A szám ugyanis egy 70es években született Village People szám feldolgozása. A dal kapcsán érdekes véleményeket hallani, hiszen a banda majd minden slágere kötődik a melegekhez, melegjogi mozgalmakhoz, és hasonló "szlogen" bizony San Francisco felé vándorló melegek kapcsán is fontos volt (és az ő fürdőikben terjedő járvány kapcsolja ezt az AIDShez)... De ugye állítólag a cím a telepesekre utal. 

A bandához persze sok más szám is köthető. Például a YMCA, az In the Navy, stb. de nem hiszem, hogy abban az időben a klipjeik, a hozzá tartozó körítés túl sok figyelmet kaptak volna a magyar médiától. Ha a klippet valaki végignézi, akkor hamar rá fog jönni mi nem stimmel. Az együttes tagjai között sokféle ember van, és még ha valaki azt is mondja "és látszik rajtuk, hogy melegek" sem szólok semmit.

Csak éppen egy dolog nincs a képen. Mondjuk olyan karakterű férfi, mint egyes olasz divattervezők, akik a "férfiatlan" voltuk miatt, nemi identitásuktól és szexuális preferenciáiktól függetlenül megkapják a buzi jelzőt. De a buzi jelzőből valahogy "autóbuzi" is lett, és lehet tippelni melyik magatartás formák kötik össze a melegeket és az autóbuzikat? A férfi társaság? Hogy van amihez jobban vonzódnak mint a nőkhöz? (Hogy férfi ember vagy szedán fara az a vonzó dolog most mellékes) Esetleg mert valamit piszkálnak, buzerálnak, és itt arra gondolnak, hogy sok meleg is ezt teszi a megjelenése érdekében pár holmijával? Jó kérdés, sok más tipp is lehet. De tapad egy fajta jelentés.

Abban igaza van Steiner Kristófnak, hogy mindegy, hogy a jelző kitől jön. De abban nincs, hogy ennek bele kell férnie. Miért? Mert a Pride visszásságairól éppen úgy elítélően beszél sok meleg ahogy sok heteroszexuális is. És nekik joguk van kikérni maguknak az általánosítást. Nem azért, mert sértésnek szánod. Hanem mert nem igaz. Van olyan meleg aki parfümériát nyit, és a lebuzizott divattervezővel mosolyogva vállalja a közösséget, nem kéne, hogy zavarja a jelző ami rá is illik. De vajon aki abszolút nem ilyen, akit zavar a pride, a sokak által buzisnak tartott viselkedés, arra is rá kell erőltetni egy ilyen általánosító kifejezést? 

És igazából tökmindegy, hogy az este 2 nővel lefekvő olasz divattervezőt, egy meleg zenészt, vagy őt magát illetsz a buzi jelzővel, akit ez az általánosítás zavar, azt ez zavarni fogja. És nem hiszem, hogy ebben bármit befolyásolna az, hogy kitől jön a szó. Sőt a kedvesség, a bántó szándék hiánya sem. Ellenben az odagondolt idézőjel, amivel összekacsintva azt is megjegyzik, na rá sem lesz jobban igaz a sztereotípia, stb már számít. Ez viszont az adott cikk "Ő is buzi?" kérdésében nincs benne.

Nem szeretem a nagy PC-re hivatkozó képmutatást. Mert képmutatás, hazugság, és mint ilyen maga is tiszteletlen és általánosító. De azért nem árt végiggondolni melyik szót használjuk.

És ha végig gondolom, hogy olyan világban szeretnék-e élni ahol minden politikailag korrekt, vagy olyanba ahol az emberek őszinték? Az őszinteséget választanám. De elvárnám azt is, hogy mindenki gondolja végig, hogy amit mond mit jelent, és legyen képes az egyes szavak között tudatosan választani. Mert talán így lesz egy kicsivel jobb jövőnk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1005784749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása