... mert választani kell

Az Ukrán konfliktus és a rezsiharc

2014/03/03. - írta: Válasszunk

Tudják mi a szép a "rezsiharcban"? Most felejtsük el az összes ismert problémát, várható negatív következményt, csak jegyezzünk meg valamit: A hatósági áras termékeknél nem harc van. Az illetékesek megállapítják az árat. Nem kellett sem harcolni, sem egyezkedni. A harcos retorika és a rezsicsökkentés elhúzódása miatt mi fizetünk többet, míg a negatív következmények kapcsán nem nyerünk semmit, mert a közműcégeknek már nincs igazán miért beruházniuk. Ha a FIDESZ párszor jelezte, addig folytatódik a rezsicsökkentés amíg van hasznuk, akkor hogy terveznének hosszú távra? A működésükhöz nem elég a profit: tőke is kell. Tőkét pedig akkor kapnak, ha versenyképes profitot termelnek. Ha ezt bármely populista intézkedés korlátozza, akkor előbb-utóbb szabadulni akarnak majd az érdekeltségektől. És lesz egy darab jól-rosszul működő állami szolgáltató. Vagy valaki megkapja, és akkor már lehet nyereséges.

A rezsiharcra akkor kerül sor, ha a másik félnek is lesz fegyvere. Márpedig erre kinéz egy lehetőség. Hiszen mondjuk, ha Ukrajnán át nehezen kapunk orosz gázt, akkor hirtelen más irányokból kell energiahordozókat beszerezni. Ha nehezen kapunk olajat, ismét más irányokban kell gondolkodni. És benne van a pakliban az is, hogy sok esetben olyan multinacionális cégekkel kell tárgyalni, akiknek a különadó és a rezsicsökkentés kapcsán a kormány párszor már a tyúkszemére lépett. Az adott cégek nem számíthatnának sem hosszú távú együttműködésre, sem korrektségre, így pedig nekik is a "jó tett helyébe jót várj" alapon meghálálhatják a különadókat és a rezsicsökkentést. Ilyen helyzetben pedig a bizalmat, nehéz és drága lenne helyreállítani. A nehéz alkupozíció vesztességei kapcsán egy régi mondást idézhetnénk: Addig jár a korsó a kútra amíg el nem törik. 

Paks II kapcsán az a trükk, hogy ritkán kell hozzányúlni a dolgokhoz, és nem áll le magától, ha rossz viszonyban leszünk valakivel, vagy két fél rossz viszonyban lesz egymással. Arra pedig, hogy Ukrajna helyzete belátható időn belül rendeződjön nincs sok esély. Egyszerűen azért, mert a két oldal érvei jelentős részben szimmetrikusak. Kijevben erőszak hatására, erős felügyelet és külföldi nyomás alatt megkérdőjelezhető módon váltottak le vezetőket. Ennek kapcsán azokat üldözték is. Mert úgy gondolta az Ukrán lakosság egy része, hogy Oroszországhoz kötődni rossz.

Sokan, akár a mi példánk egy részét is hangoztatva viszont azt mondhatják: Ők Orosz nemzetiségűként inkább az anyaországhoz kötődnének és az gazdaságilag is jobb lehet. Elmondják, hogy erőszakkal, a megválasztott vezetőket elkergetve nyomják el a véleményüket, nekik is joguk van fellázadni, segítséget kérni, akár külföldről is. Minden EU ellenes, orosz nemzetiségű Ukrán állampolgár joggal mondja ezt, és Ukrajna egyes részeiben biztosan ők vannak többségben. Egész Ukrajna kapcsán nem tudjuk a helyzetet, csak a legutolsó választás eredményét. 

És ahogy korábban is mondtam: Mindkét fél túl sokat tett bele ebbe a konfliktusba, és túl sokat szenvedett a konfliktus miatt ahhoz, hogy engedhessen. Ezért nem tudtam komolyan venni azokat az érveket sem akik nem számoltak Moszkva kemény fellépésével sem. Könyörgöm: az alkotmányos rend félredobásához, a forradalomhoz nem elég egy bizonytalan, valahol 50% körüli támogatás a kormányváltásra. Ezzel az erővel az USAban a Republikánus párt is megcsinálhatná a maga Majdanját. Vagy, ha az derül ki, hogy a többség semleges, ez pedig egy kisebbség forradalma volt, akkor itthon a Jobbik. 

Itt az EU egy erőszakos kormányváltást támogatott aminek kérdéses a legitimációja. Az Oroszok pedig az utolsó legitim és törvényes államfő kérésére mentek be rendet csinálni, olyan területekre, ahol a kisebbség erőszakkal támadja a többséget aki védelmet kért. El lehet ítélni a ruszki beavatkozást, mert ezen a szinten már nincs igazság, csak érdek, és ez a nyugati világ érdeke... Csak éppen kódolja a konfliktust, és nem lennék akkor az EU helyében, ha a válasz mondjuk egy "Görög Majdan" lenne, az EUs megszorítások ellen "bármi mást keresők" erőszakos hatalomdöntési kísérlete. Mert, ha kellő támogatás nélkül ezt a módszert érdekből legitimáltuk akkor nem tudjuk, hol lesz a következő.

A konfliktus elején sok ukrajnai magyar semleges volt. Az általuk nem támogatott, erőszakkal hatalomra jutó vezetés, a saját hatalmát megerősítendő őket is érintő általános mozgósítást rendelt el. Vajon hány ukrán tábornok fogja azt gondolni, hogy a magyar katona (kettős állampolgár) élete olcsóbb, mint az ukráné és vezényli őket meghalni? Ismétlem: Egy olyan hatalomért amit nem támogatott egységesen az ottani magyarság. Még akkor sem, ha esetleg egy választáson nem oroszbarát oldalra szavaznak. 

Erre az EUt nem kérték. Ez nem volt legitim. Az oroszokat pedig bizony nem ok nélkül kérték fel a beavatkozásra, törvényesen megválasztott vezetők. És nem láttam azt, hogy ők a kérés határait túllépték volna. Ráadásul van egy nagyobb baj. Itt közel sem arról van szó, hogy orosz haderő csinálna valamit. A helyi Ukrán haderő tömeges áll átt az oroszbarát önvédelmi erők oldalára. Nincs szükség orosz katonákra. Így pedig minden orosz csapatmozgás lehet törvényes. Putyin még nem döntött semmilyen támadásról, csapásról. Egyet nem lőttek. Van ott elég oroszbarát katona, biztonsági szolgálat, stb. hogy sehova ne kelljen nekik menniük. És ott hivatalosan is mozoghatnak. 

És őszinte leszek: Az, hogy az oroszajkú lakosság nem fog békében maradni várható volt. Ha ugyanis biztos többség nélkül lehet lázadni, a fegyveres lázadás eredményt ér el, akkor a másik oldal is vindikálja magának a jogot erre. Ezért is intett óvva mindenkit Putyin a beavatkozástól. Mégis beavatkoztak Ukrajna belügyeibe. És igen több helyről lehet tudni mi mindent kellett az EUnak elszúrni ahhoz, hogy az Ukrán helyzet ideig romoljon. Az, hogy a fegyveres szakadárok és az új ukrán kormány között konfliktus lehet, várható volt. Hogy az átálló seregek és a a nem átálló szervek közötti konfliktus elmérgesedhet az várható volt.

Az, hogy olyan katonai konfliktusba, ahol orosz állampolgárokra (orosz-ukrán kettős állampolgárokra lőhetnek) és a helyi vezetés jelentős része, stb. beavatkozásra kéri őket, ott a ruszkik felkészülnek az esetleges konfliktusra, ehhez csapatösszevonásokat, gyakorlatokat hajtanak végre, maguk is beszállnak a nyomásgyakorlásba várható volt. És megnyugodhatunk: Putyin szinte bármikor tud prezentálni az általa elismert államfőtől is kérést, ha kell visszadátumozva is. De valószínűleg már rég megvan. Sőt ez utóbbi biztos, mert bizony az ott lévő kettős állampolgárok, orosz lakosság, stb. érdekében egy nem törvényes módon megválasztott kormány seregei ellenében beavatkozzon, az utolsó törvényes kormány kérésének engedelmeskedve kötelező is volt a számára. 

Nincs az a nemzetközi elszigetelés és szankció ami ezt felülírná. Ha ebben a helyzetben nem lépne Putyin akkor annak beláthatatlan következményei lennének. Például azért, mert egy olyan precedenst teremtene, hogy nem kell többség a forradalomhoz, az első forradalmárnak lesz igaza. Vajon hány országban, hány politikai vagy etnikai csoport élne ezzel? Oroszország csak a saját fejével gondolkodott, de hamar lehetne forradalom, akár az EU megszorításai ellen Görögországban, akár máshol. Szar dolog egy orosz katonai beavatkozás? Igen. De vegyük észre, ez tökéletesen előre látható volt.

Ez után ha szankciók lesznek az oroszok ellen, mi járunk rosszul. Tökmindegy, hogy a gázcsapnál vagy az exportunknál. Ha a háború tönkreteszi a gázszállítás lehetőségét mi járunk rosszul. Ha Ukrajna szétesik, nem lesz egyesség a tranzit díjakról mi járunk rosszul. És nem tudunk az Európa jelentős részén domináns multikkal kerülő megoldásról könnyen tárgyalni, mert ők nem is bíznak bennünk, nem is akkora érdekük felénk gesztusokat tenni... na akkor megküzdeni a kifizethető rezsiért, benzinárért, a gazdasági összeomlás elkerüléséért... Az rezsiharc lesz. Kemény kihívással, kemény ellenféllel.

Csak a boxzsák 3 kísérletből eltalálását háborús hőstettként kommunikáló hadvezérünk kérdéses, hogy mennyire képes lesz megbirkózni egy valódi rezsiháború frontvonalaival. Mert ott nem arról szól a dolog, hogy védekezésképtelen embert, korlátlan szabadságunkkal élve megcsapunk egy rendelettel, hanem az ellenérdekelt feleknek is lesznek eszközei.

Tudják mi lesz itt, ha ez a kérdés előkerül a választás előtt? Ha a sok rezsiharcos szembesül az eddigi rezsicsökkentések és különadók árával? Elárulok valamit, alapvetően felborulhat az erőegyensúly. Ha összefogás párti lennék, akkor bizony nem Paks, hanem a kialakuló helyzet miatt emlegetném az energiahordozók kapcsán kialakuló függőséget. Nem lenne jó. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr85838982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.03.04. 00:07:43

Az eu a tiltakozókat támogatta, de őket megpuccsolták az amik.
Ha még emlékeztek 1 hónappal ezelőtt azon az elhíresült amerikai követi lehallgatott beszélgetésben azt tárgyalták hogy klicskó nem jó mert nem az ő emberük, de van ez a Arseniy Yatsenyuk, becenevén hívták "yats" legyen ő "where he fits". Tényleg el kell néznie az oroszoknak hogy egy fasiszta zsivány aki usa báb, ex központi bankár, legyen ukrajna vezetője?

részlet a beszélgetésből:
I think that's the next phone call you want to set up, is exactly the one you made to Yats [Arseniy Yatseniuk, another opposition leader]. And I'm glad you sort of put him on the spot on where he fits in this scenario. And I'm very glad that he said what he said in response.

a teljes itt:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26079957

Az angolok nem akarnak gazdasági szankciót:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10674503/Ukraine-crisis-UK-prepares-to-rule-out-sanctions-on-Russia-amid-threat-to-global-economy.html

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 00:14:26

Ukrajnában helyre kell állítani a tv-es rendet és a demokráciát, a felforgatókat pedig bebörtönözni. Putyin segít megvédeni a demokráciát.

gtri 2014.03.04. 00:40:03

A Budapest Memorandum 20 évet élt. Úgy látszik, hogy 20 év a nemzetközi szerződések szavatossági ideje.

Vajon milyen következtetést vonnak le a körülöttünk lévő országok vezetői az ukrán eseményekből? Jó e az országuk számára, ha valamelyik határuk közelében egy kisebbség lokálisan többségben van? Valószínűleg nem tartják majd jónak. Az elkövetkező években nem sok barátja lesz a magyar autonómiának ezekben az országokban.

G. Wolf 2014.03.04. 02:48:12

És ha már válasszunk a blog neve, érdemes megnézni hogy is "üzletelnek" az oroszok...

Ukrajnában is épp keleti szél fúj... nem is fúj hanem tombol, és nem is szél már hanem tornádó... És mi épp most kötünk velük "hűdenagyfüggetlenségi" üzletet! Nagyon jó pont ez kell!

Nézzük az egészet pontokban mert ezt nem lehet elégszer elmondani:

EURÓ 260 – EURÓ 310
ÖSSZEFOGÁS – URALKODÁS
EURÓPAI – FÉL-ÁZSIAI
NYUGAT – KELET
PÁRBESZÉD – AUTOKRÁCIA
DEMOKRATA – MOSZKOVITA
EURÓPAI UNIÓ – OROSZORSZÁG

ennyi az egész, tényleg kb ennyi pontba össze is lehet szedni.

Jobban teljes shit az egész...

M_R 2014.03.04. 05:19:00

@Lucky Larry Silverstein:

"Putyin segít megvédeni a demokráciát."

Eddig is sokaknak nyilvánvaló volt, hogy te meg a Fidesz pénzárt bárkinek felkínálja a popsiját...

Az sem lepne meg ha behívnátok az oroszokat, hogy itt is védje meg Putyin a demokráciátokat...

M_R 2014.03.04. 05:22:33

@gtri:
"Vajon milyen következtetést vonnak le a körülöttünk lévő országok vezetői az ukrán eseményekből? "

A lengyel jobboldali sajtó már levonta: Orbán Európa helyett Oroszországot választotta. Sikerült a több évszázados lengyel-magyar barátságot is összekennie kakival. A lengyelek Katyn miatt nem nagyon szimpatizálnak az oroszbarát politikusokkal...

Berzengő 2014.03.04. 05:23:36

@"Ez után ha szankciók lesznek az oroszok ellen, mi járunk rosszul. Tökmindegy, hogy a gázcsapnál vagy az exportunknál. Ha a háború tönkreteszi a gázszállítás lehetőségét mi járunk rosszul. Ha Ukrajna szétesik, nem lesz egyesség a tranzit díjakról mi járunk rosszul. És nem tudunk az Európa jelentős részén domináns multikkal kerülő megoldásról könnyen tárgyalni, mert ők nem is bíznak bennünk, nem is akkora érdekük felénk gesztusokat tenni... na akkor megküzdeni a kifizethető rezsiért, benzinárért, a gazdasági összeomlás elkerüléséért... Az rezsiharc lesz. Kemény kihívással, kemény ellenféllel."

Es LŐN

_____________
GAS and OIL PRICES soar and petrol could be next:

PUBLISHED: 00:18 GMT, 4 March 2014 |

www.dailymail.co.uk/news/article-2572572/Gas-oil-prices-soar-petrol-Ukraine-crisis-shocks-world-markets-amid-fears-Russias-energy-resources-hit-trade-sanctions.html

_____________

p.a.r.t.i.z.a.n 2014.03.04. 06:07:03

Arany vécékefe-díjas írás. Néhány jogos megállapítással. A nép elzavart egy velejéig korrupt, az országát az oroszoknak odadobó vezetőt. Meg lehet érteni a népet, elegük lett az orosz elnyomásból és túlzott befolyásból, és jól emlékeznek még az éhínségre és hasonlókra. Putyin pedig meglovagolja ezt és oroszellenes, az ottani oroszokat veszélyeztető konfliktusnak akarja beállítani az egészet, és szemmel láthatólag ürügyet keres a beavatkozásra.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.03.04. 06:41:45

Most lehet, hogy túl romantikusnak és naivnak tűnik amit mondok, de nem véletlenül:

Kaposváron élek, a balkáni konfliktus idején tele volt a város a mindenféle IFOR, SFOR, később KFOR csapatokkal és a Zsolnay bolt melletti falra valaki felfújta jó nagy betűkkel, hogy

"Yankees, where were you in '56?"

Ukrajna java részén is fújhatnak majd olyanokat, lehet, hogy "EU, where were you in '14?" [direkt nem NATO-t írtam, nem fegyveres "felszabadításban" gondolkodom, hanem minimum különböző szankciókban]

Az érem két oldala. Csak azoknak mondom, akik most azon aggódnak, hogy be tudnak-e fűteni majd a következő nagyobb hidegfrontnál.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 07:15:55

A puccsistákat le kell verni. De Mo-nak nem szabad beavatkozniia egyik oldalon sem.

midnight coder 2014.03.04. 07:27:07

Az ukránok nem sokat tudnak ugrálni. Az orosz olaj nélkül éhen halnak. És mivel ugyanez az EU-ra is igaz, ő sem nagyon tud ugrálni.

bgp 2014.03.04. 07:29:11

Nem sok lengyel lesz a következő Békemeneten az biztos. Pedig milyen szép lett volna egy oroszbarát Békemenet.

@maxval a gondolkodó birca: Gondolom nem gumilövedéket használnál a leveréshez.
2006-ban Magyarországon is puccskísérlet volt.

golyóstroll 2014.03.04. 07:43:30

@maxval a gondolkodó birca: anyádat kéne leverni, aki megszült téged, te ökör.

2014.03.04. 07:50:24

@midnight coder:
az érem két oldala
az oroszok sem sokat tudnak ugrálni, ha az ukránok, meg az eu nem vesz olajat, éhen halnak

Orszag 2014.03.04. 08:06:15

Helyesírási hiba a címben, nem is olvasom tovább.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 08:34:25

@bgp:

A tüntetők agresszívitásához kell mérni a választ. Kijevben az állig felfegyverzett tüntetők ellen a gumilövedék nem használt.

Ad Dio 2014.03.04. 08:35:18

Aki ebből a helyzetből belpolitikai hasznot akar húzni akár pro akár kontra az semmitérő senki. Itt most reálisan a 3. vh. a tét.

Ehhez képest kit érdekel hogy Fidesz vagy Összefogás vagy Kétfarkú kutya?...

2014.03.04. 09:10:19

@maxval a gondolkodó birca: A puccsistákat le kell verni. D"

1956 Magyarország
1968 Csehszlovákia.
" a nagy oroszország kovácsolta frigy."

Gratulálok, megint hoztad a nívót.
Változtasd vissza a nicked. Nem megy ez a gondolkodás nevű izé neked!

2014.03.04. 09:12:58

@Ad Dio: Nincs ilyen veszély.
Az EU nem támogatja az új ukrán vezetést. Az orosz erőtfitogtat, megakadályozza minden áron, hogy Ukrajna EU tag legyen. Azzal NATO tagság is járna, azt nagyon nem akarnák. Az USA meg nem nyomul annyira, hogy ide is telepíthessen végre rakétákat. Jobb az neki, ha nem huzigálja a medve bajszát. Főleg most, mikor egész jól megvannak.
Íme, nem támad az orosz...

2014.03.04. 09:16:50

Kedves cikkíró!
Nem vettem észre, hogy az EU támogatná az ukrán vezetést. Épp azt hallottam, hogy sem katonai sem gazdasági segítségre nem számíthatnak.
Egyébként teljesen hibás a kiindulás, ugyanis azt feltételezi, hogy egy autokratikus rendszer nem megdönthető, meert annak idején volt egy választás...
Ja. Brezsnyev elvtárs is demokratikusan uralkodott, igaz?
Az orosznak meg nem érdeke bevonulni Ukrajnába. Gazdasági csőd, fenntarthatatlan megszállás...
Épp most, amikor az orosz gazdaság csúszik lefelé, még egy embargó is?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 09:35:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:

1956 és 1968 szovjet agresszió volt, nincs párhuzam a mai eseményekkel.

2014.03.04. 10:21:03

@maxval a gondolkodó birca:
Most is orosz agresszió van, ráadásul Magyarországra behívták az oroszokat, nem? Egyébként mindegyik esetben az orosz fél katonapolitikai érdeke játszott közre. Tehát hülyeséget írtál megint. Beeee.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 10:25:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Mo-ra a szovjet csapatok agresszorként jöttek. Ukrajnába meg a hivatalos szervek kérésére.

Ad Dio 2014.03.04. 10:56:43

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ezek mai fejlemények. Remélem a dogok ebben az irányban mennek tovább, mert tegnap, tegnapelőtt lehetett hallani nagyon más jellegű hangokat is. Akárhogy is, a hidegháború óta nem volt ilyen durva helyzet.

És ez senkinek nem jó. Legfőképpen Ukrajna lakosságának.

Ad Dio 2014.03.04. 11:00:00

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ugyan valóban a katonapolitika vezeto most is az oroszt. Szevasztopolért megy a játék, maximum másodsorban az orosz ajkú lakosság biztonságáért, de azért 56-hoz és 68-hoz képest annyiban védhetőbb a dolog, hogy itt mégiscsak egy orosz többség által lakott területről van szó, ahol TÉNYLEG örülnek az oroszoknak. Nem úgy mint kelet európa népei...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.03.04. 14:14:26

@Ad Dio: Ez csak az egyik különbség. Van 3 másik is. A legfontosabb különbség, hogy 56ot, 68at a társadalom döntő többsége támogatta. Itt pedig erről nem volt szó.

56ban 68ban a forradalom mellett nem volt azt győzelemre juttató külföldi nyomásgyakorlás amit egy kormány jogtalan külföldi támadásnak tekinthetett...

És az oroszok tényleg lőttek is mindenkire, amiről itt nincs szó, így akkor sok halott volt...

Na ezért nem stimmel 56hoz való hasonlítás.

Neander 2014.03.04. 20:39:52

A Neander arról, hogy az oroszok nem szarral gurítanak.

www.youtube.com/watch?v=ErVZIdgUd2A
süti beállítások módosítása