... mert választani kell

Mit várhatunk egy Multitól?

2014/06/08. - írta: Válasszunk

Az Origo körüli ügy kapcsán már megjegyeztem: Nem éreztem az Origo szerkesztőségét függetlennek. Sok jó okkal írtam le, hogy a szerkesztői szabadság, sajtószabadság a piaci érdeknél mindig kevésbé volt szempont. De akkor mi vette rá a tulajdonost a függetlenség látszatára? Az 1000 a mi hazánk blog a társadalmi felelősségvállalás, a CSR szerepéről ír. És megemlíti, hogy itt most lenéznek minket. A progresszív blog terepszínű multikról, az alkalmazkodásról. A Kard pedig a német államot tekinti tettestársnak. Csak éppen egy dologról nem ír senki. A részvényesek valós érdekéről. Ezt könnyű letudni azzal, hogy ez a profitban merül ki. Csakhogy ez nem igaz. Cseppet sem igaz.

A DT részvényeinek egy részét a DT ügyfelei is birtokolják. Nekik a profiton túl az is érdekük, hogy beleszóljanak a cég ügyeibe. Vagy csak olyan EUban élő polgárok, itt működő cégek akik érdekei túlmutatnak az osztalékon és a mindenkor részvényárfolyamon. Akik a cégbe bevásárolva magukat, ott szavazati jogot vettek. Választanak. És ezzel a saját gazdasági, társadalmi, politikai környezetüket formálják. Akiknek nem érdekük 2 centtel magasabb osztalékot kapni azon az áron, hogy a havi telefonszámlájuk 2 euróval emelkedik. És rengeteg ilyen részvényes van, és ezek együtt, már hatással lehetnek a cégre. Ha másért nem, hát azért, mert a közgyűlésen is működik az obstrukció számos taktikája. Addig szólalsz fel, amíg kicsúsznak az időből, stb. 

De, ha csak a profitról is beszélünk, egy cégnek nem érdeke, hogy sok csoport bojkottot hirdessen ellene, vagy csak antipatikusnak tartsa a viselkedése, vagy akár a politikai állásfoglalása miatt. Egy cég viszont érdekel abban is, hogy a társadalmat, a gazdasági környezetet olyanná formálja, ahol az ügyfeleinek több pénze lesz, és így azok többet tudnak nála költeni. Azaz a profit szerzés célja, nem csak közvetlen, hanem közvetett módon is megnyilvánulhat. A társadalmi felelősségvállalás, a cégről kialakuló imázs pedig hatékony "reklám" is lehet. Azaz a CSR sem a részvényesek érdekeitől, sem a profittól nem választható el élesen, 

A cég méretéből adódó tehetetlensége viszont jelentős probléma. Elfogadva a Telekom érvelését, hogy itt tervezett átszervezésről van szó, pontosan tudjuk azt mivel jár ez. Lehet róla előre tudni. Ha pedig lehet tudni, hogy menni kell, akkor az újságíró is máshogy áll hozzá sok kérdéshez, és a cég is. A cég kevésbé figyel a szerkesztői szabadságra... A szerkesztő pedig kevésbé veszi figyelembe a cég kéréseit, a kormányzat felé való kapcsolat ápolás szándékát. A függetlenség illúziója növekszik. Ezt az állapotot viszont tartósan nem lehet fenntartani.

Ha a Telekom dolgaira odafigyelünk, az állandó létszámleépítések, átszervezések adottak. És pontosan lehetett tudni, hogy ezek az Origo-t és érintik. És az átszervezés kapcsán egészen biztos, hogy a webes csapatnak ezúttal a rövidebbet kellett húznia. Bezárt az IWIW. A Postr sok nyűgje miatt gyengén teljesít. Az Origo fórum nem pörög. A kommentek kapcsán kevés a normális vita, sokan szidják a cikkek színvonalát. A webes jelenlétnek jobban kellene támogatni a TVs üzletágat, mert az fejlődik. A politika aknamező, inkább más témáknak kellene hangsúlyosnak maradni az oldalon. Sok szerzőjük (pl. Straub Ádám) kompetenciája megkérdőjeleződött, így a mostani csapattal, az ezt összetartó, összeválogató emberrel okuk van elégedetlennek lenni.

A főszerkesztő nem most jött... Sok béremelésen van túl, egy "fiatalabb önmaga" aki a cég más részénél fejlődött olcsóbb is, frissebb is, és ez jó is lehet. Komolyan kérdezem: Ebben a helyzetben ki várta azt, hogy megtartják a főszerkesztőt? Most ezen pörög a fél ország. És külföldre is eljutott a híre. A DT-nek is kell vele foglalkoznia. De meddig tart ez? Egészen addig, amíg ki nem jön egy újabb cikk ami kapcsán Lázár úr ismét szomorú lehet. Vagy kettő. Vagy három. És tekintve, hogy most mindenkinek érdeke, hogy ilyen cikkek szülessenek... Igen, a FIDESZnek is jól jön, ha itt a "tények cáfolják a vádakat" és nem az ő védelmükben volt ez. A DTnek is jól jön. Az olvasónak is jól jön.

Így akár a FIDESZ is szállíthatja a tippeket. Talán már keresik, ki tud 2 millió / nap felett szállodát találni magának. Aztán a kritikus hang marad... De kevesebbet lesz szó politikáról, más téren láthatunk sikereket, ennek a kormány is örül. A Telekom is kevésbé lesz érdekelt megosztó konfliktusban. És az olvasó is kevesebbet bosszankodik, többet szórakozik. Hosszabb távon ez a cég megítélésének is jót tesz. 

A tömeges távozásban benne van az is, hogy valahol máshol folytatják, folytathatják. Ha mehetnek máshova, akkor akár saját céggel, ha nem akkor marad a blogolás amíg a Telekom fizet azért, hogy ne menjenek máshova. 

A kirúgatás is ezért furcsa: A FIDESZnek jobb, ha ott vannak és a Telekom fékezi őket, mintha saját cégük lenne, fék nélkül. Mert valószínűleg több hasznot hoznak a cégnek (akár egy sajátnak is), mint a fizetésük. És ha az alkalmazotti státusz biztonsága kiesik és nehéz hova menni, akkor hamar önállósodnak. Kritikusabbak lehetnek fék nélkül, és jobban is kereshetnek.

Megjegyzem: Ha kényszerből, vagy másból az Origo-n marad a kritikus hangnem, és a távozók máshol, még kritikusabban folytatják és a mostani balhé is kicsit visszaüt a FIDESZre, az nem feltétlenül jó a pártnak. Sőt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr76286792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása