... mert választani kell

Mennyi az annyi? - Internetadó elszámolva

2014/10/22. - írta: Válasszunk

Az előző post egy érdekes kérdést vetett fel. Nem azt mondta ki, a FIDESZ brutálisan meg akarja adóztatni a netet, hanem azt, hogy a törvény mögött nincsen meg az alapos munka, a számítások. Van aki rögtön azt mondja: A dolog kamu. Mert ugye a távközlési adót terjesztik ki a netre, annak pedig van maximuma. Csakhogy van egy apró gond. Illetve nem is apró. Méghozzá az, hogy a díj maximum megfogalmazása érdekes: "(2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint "... Itt a netes forgalomra nem látszik maximum. Van aki a nem ellehetetlenítését, brutális cenzúrát, adót lát benne. Van aki viszont csak egy alkalmatlan apparátust. Mert ilyen munkát nem jó kiadni a kézből.

A 20 milliárdos összeg kapcsán látni lehet: Eddig mennyi volt a bevétel. Most lenne kétszer annyi, a meglévő előfizetéseknél. És meg csapjunk hozzá egy hasonló, sokszor fix összeget a legtöbb csak netes előfizetésnél. Hogy az online pénztárgép nem hozza az 5000-et, meg sok mobilnetes díjcsomag is nehezen? Na bumm. A vezetékes net, korlátlan díjcsomag kapcsán kb darab-darab alapon lehetne ezt tudni. És uram bocsáss, a magán netnél 700 forint, az üzletinél 5000 forint nem a világ vége. Azt a paragrafust kijavítani pedig semmibe nem kerül. "Bocsi, elfelejtettük azt a részt updatelni". Mert biztosak lehetünk benne, hogy a háztartásonként soktízezres adóteher nem cél. 

Csakhogy a bocsi elfelejtettük, az egyfelől mindig kevesebb hatással bír, mint az eredeti negatív üzenet. Másfelől a fontos adó és gazdasági kérdések kapcsán túl sok bocsi elfelejtettük a teljes gazdaságpolitika komolyságát, hitelét kérdőjelezheti meg. Ez pedig ártalmas. És az adó a kormány deklarált céljaival szembe megy. Nem attól félek, hogy mi lesz ha hibásan vezetik be. Hanem attól, hogy már eddig is kárt csinál. 

Persze a maximumot máshogy érzi meg egy cég, és máshogy egy egyéni előfizető. És ezért borítékolható, hogy nehéz ebből az ügyből nagyon negatív felhang nélkül kijönni. Még akkor is, ha a mostani nagy felhördülés csillapodni fog. Egyéni előfizetőként azt mondod, lehet több olyan eszközöd amiben van legalább SIM kártya. Hogy ez az autód követése kapcsán kell, vagy a tabletedben van, mindegy. 

Mondjuk utánad 3*700 forintot fizet a szolgáltatód. Csakhogy amikor ezt továbbhárítja, akkor ebből az áfa miatt 889 forint lesz. A behajtási kockázatok, stb miatt 890-900. Lesz 2700. Ha a családban van "gyereknek" is telefonja, tabletje... Akkor egy keresőre akár 5 eszköz is juthat. Mondjuk közel 4500 forint. Eddig összesen volt mondjuk 1000. Sok, de több mobil eszköze annak van akinek jut erre is pénze...

Egy cég esetében a maximum növekszik. Oké. Eddig céges mobilonként 2500 volt. Most lesz 5000. Na bumm. Lesz még X alkalmazottra 1 irodai net. Filléres tétel. Hiába jön rá ÁFA azt vissza lehet igényelni. A költséget el lehet számolni, ez pedig csökkenti a máshol fizetendő adót. Az adóteher nem nő brutális mértékben. 

Azaz a családok fognak ezzel rosszul járni. És az a nagyobb család, ahol "kell a gyereknek valami olcsóbb tablet, mert ha nem szokja meg gyerekként, egész életében hátrányban lesz" alapon még nagyobb érvágást fog elszenvedni. Nem a cégeknek fáj. Meg különben is, ha nőnek a költségek, nőnek az árak is. Aki exportra termel az a gyenge forinton már visszanyerte ennek a többszörösét, aki pedig belföldre... Hát az majd a nagyobb költséget beépíti az áraiba. Ha nem így tenne csődbe menne, nőne a munkanélküliség. Ha pedig nem is közvetlenül tolják rá a lakosságra, hát akkor majd az üzleti vevőkre, és majd ők hárítják tovább. 

Sokan kérdezik miért nem arányos az egykulcsos jövedelemadó. Ilyenkor az ilyen apró aknák jutnak az eszembe. Amiket így vagy úgy meg kell fizetnünk, mert az állam adóztat. De ilyenek az illetékek is. Ugye az is a közteherviselés része. Azaz van egy jövedelemarányos és egy fix rész is. Namost a kisebb jövedelműek számára az ilyen párezer forintos meglepetések ugye a jövedelmük nagyobb részét veszik el. A netadó éppen itt világít rá a rendszer igazságtalanságára. És megjegyzem: A chipsadó, stb. sem arányos...

De nézzünk egy kicsit mélyebbre. Mondjuk az életben maradás költsége kb fix. Ehhez alkotmányos jogod van, és az állam segélyezne is azért, hogy ez meglegyen. Amit a munkával elérsz, az minden ami ezen felül van. Igazából adóztatni ezt van értelme. Mert ez az a bónusz amiből "van honnan elvenni". Ha az ez alatti összeget is adóztatják, akkor az a plusz adó teher is tulajdonképpen ezt a költőpénzt csökkenti. A teljes jövedelemmel arányos adó viszont ezzel az életminőségre költhető kereteddel amit megtermelsz már nem arányos. 

De nézzünk tovább. Akinek magasabb a jövedelme, tud hobbival foglalkozni. Sokszor abból is befolyik olyan jövedelem, ami a mértéke, stb. miatt lehet adómentes. Ez a plusz lehetőség is torzítja kicsit az arányosságot. A vatera, az adsense, stb. sok jó lehetőség. 

Ha ez a rendszer aránytalan, és látjuk, hogy az internetadó milyen módon nehezítheti meg a családok életét, akkor értjük a gondot. Mert ez a párezer forint sokaknak iszonyú sok pénz. Mert mondjuk a rezsi és a kaja után életminőségre költhető pénz (net, tv, ruhák) mondjuk 10-20%-a ugrik. Sok KKV-t ez sodor vesztességbe. De van olyan család akinél a magukra elverhető pénz negyed százalékát sem érjük el. Mondjuk úgy, hogy az adó azoknak a legnagyobb érvágás akiknek okuk van panaszkodni, és őket tartja leginkább távol az internettől, így a közösségi médiában megjelenő véleményeket szűri. 

Jól látható, hogy az Internetadót lehet támadni, és sok politikusnak kötelessége is ezt megtenni. De azt is látjuk, hogy egy elírás, tévedés miatti ekkora balhét bármely politikus méltánytalan támadásnak élne meg, És megmérgezheti a viszonyt. Ha viszont nincs hangos támadás, nincs nyomás, akkor pár figyelmetlen ellenzéki politikus általános tiltakozása nem biztos, hogy elég lenne a javításhoz... Hiszen, ha átmegy akkor miért ne? Ugye értjük hova vezet ez. 

Az ilyen hibák "lövészárkokat" teremtenek a politikai vitákban, megmérgezik a légkört. Ezeknek pont ezért nem szabadna megtörténnie. Kellene egy-két-három olyan csapat, aki nem vesz részt a tervek összeállításában, de azért felel, hogy már az előtt találja meg a támadható pontokat, hogy bárki értesülhetne a tervről. És olyan politikus kellene, aki a figyelmeztetésekre hallgat, és nem hagyja magával elhitetni, hogy sok dolog belefér.

A nagy bosszúság közben, a még nem agyon adóztatott interneten érdemes megnézni a HBO GO-n jelenleg regisztráció nélkül, bárki számára ingyen elérhető Terepia 1. évadot. És Máté történetét. A sorozat hitelét sok minden igazolhatja, de ezt az embertípust ismerjük. És azt is, sokszor hova vezet az, ha valakivel elhitetik önmagáról, hogy "szuperember" vagy sok dolog fölött áll. A negatív következményekre pedig senki sem immunis. 

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr76815739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok 2014.10.22. 16:30:50

Van egy ország, ahol az adóhivatal szervezi az adócsaló maffiát, ahol a söralátétes-egysávos adócsökkentés kormánya évek óta a legkifacsartabb unortodox adókkal húz le, a bevételekből minden sarki óriásplakáton rezsicsökkentést hirdetve. Egyszer biztos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása