... mert választani kell

Megtaláltam pár bérkommentelőt

2014/11/27. - írta: Válasszunk

Nemrég a Corvinus Online feltette a kérdést, vannak-e bérkommentelők Magyarországon. Jelentem vannak. De azt is kénytelen vagyok elmondani, hogy nem teljesen abban a formában, ahogy azt ott leírták. Én találkoztam is bér kommentelővel, igaz nem a blog.hu hanem egy fórum kapcsán. Nem titkosszolgálati ember volt. Hanem egy vállalkozás. Aki azt mondta: Egy üres fórumhoz nehéz elérni, hogy valaki hozzászóljon. Ha megrendelsz egy szolgáltatást, ők igyekeznek elindítani a párbeszédet jó pár hozzászólással. Egészen baráti áron kommentelnek is. És ha blog gazda kéri őket, akkor azt is vállalják. 

És persze sokan mások is vállalják azt, hogy kommenteljenek, postoljanak más nevében. És szinte bármely olvan vállalkozás aki a kommunikáció kapcsán más nevében ír szövegeket sokféle felületre biztatható hasonló hozzászólások megírására is. Mint azok is akik egy párt székházában ülnek, és a kommunikáció a feladatuk. És nem csak azzal foglalkoznak, hogy megszólalnak a szervezet nevében, hanem több helyen próbálják irányítani a vitát. Így vagy úgy, de azt hiszem ez természetes folyamat. Csakhogy van a történettel egy kis baj: Baromira nem hatékony.

Nézzük meg a FIDESZ esetét. Sokszor mondtam el, a FIDESZ szavazói nem feltétlenül értenek egyet a FIDESZ sok döntésével. Esetleg akár van olyan párt is amivel jobban egyet tudnának érteni. Csak éppen baromira racionális érvek szólnak a mellett, hogy a FIDESZre szavazzanak. Többnyire az, hogy a "fogjunk össze és váltsuk le a kormányt" politikája nem túl vonzó akkor, ha az esetleges választási győzelem utáni közös munkára nincsenek felkészülve. Egy kormányválság ugyanis könnyen az államcsőd felé sodorhatja az országot és sok más negatív következménye is lenne. Ilyen helyzetben pedig a FIDESZ sok beágyazott emberét sem lehetne legitim módon leváltani, és egy tartósan kormányozhatatlan ország lenne az eredmény. 

De az is tény, hogy ezeket a szavazókat meg kell tartani. Elsősorban azért, mert egy idő után a FIDESZ könnyen találhatja magát abban a helyzetben, hogy új kihívója akad. Akár a Jobbik, akár az LMP, akár más szervezet kerülhet ebbe a szerepkörbe. Két ok miatt. Egyrészt, mert ahogy a pártok növekednek úgy kénytelenek alkalmazkodni, így saját maguk jobbá vállnak. Másrészt pedig azért, mert a FIDESZ sok hibájával rosszabb lehet. 

A FIDESZ népszerűsége a harmadával csökkent. Ez igaz. Csakhogy van egy kérdés: Hogyan lehet ezeket az embereket visszaszerezni? És mi visz közelebb ahhoz, hogy a FIDESZ hosszú távon is elveszítse ezeket az embereket? És a kétféle irány közül melyiket látjuk inkább megvalósulni. Rossz hírem van Orbán Viktor számára, elsősorban az utóbbi irány látszik megvalósulni. Méghozzá három jó okból. És a tervezett kommunikációs változások ezen semmit sem tudnak segíteni.

A felfokozott vitákban a párt politikáját védők támadják a csalódottakat. Ez viszont számukra újabb sérelmet jelent, ráadásul hiteltelenebbé teszi számukra a pártot támogató kommunikációt, az a mellett szóló kommentelőket. Így pedig később baromira nehéz lesz őket megszólítani. Ráadásul ezt kiegészíti az is, hogy a FIDESZ oldalairól is törlik a kemény kritikát, így ott is "ellenségnek érezheti magát minden kritikus hang". Egy ilyen konfliktust pedig utólag nem lehet elsimítani.

Mert a fentiek miatt számos kritika el sem jut a párthoz, így azok érdemi megválaszolására sincs esély. Így pedig akit egyszer egy párt letilt a saját oldaláról annak később, a kampányban sem tud választ adni, így azt meggyőzni sem fogja tudni. Sem megválaszolandó kérdések, sem megszívlelhető ötletek nem jutnak el a párt vezetéséhez. A kommunikáció is ellehetetlenül a kormányzás minősége is romlik.

Mert a fentiek miatt a FIDESZ nehezen tudja érdemben tematizálni a közbeszédet. Ha ugyanis a kommunikáció mindkét irányát akadályozzák a fentiek, akkor nagyon nehéz azzal foglalkozni, hogy a FIDESZ miről szeretne beszélni, és sok kommunikációjuk hiteltelen. És a FIDESZ nem tud a rezsicsökkentésnél, az "elmúlt 8 év" jellegű retorikánál erősebb eszközt találni. 

És míg a FIDESZ ilyen szempontból csapdába került, mások könnyen találnak az eddigieknél erősebb eszközöket. Sőt igazából szinte csak ilyen eszközeik vannak és ezek egymást erősítik. Ráadásul az időzítés is érdekes. Ugyanis az évet bármikor lehet értékelni. Márpedig az összes mostani ügy elő tud kerülni egy-egy komolyabb az előző évet értékelő rendezvényen. Ezeket pedig lehet Veszprémben tartani, méghozzá a lehető legszélesebb nyilvánosságot elérő programokkal. 

Ha akár csak megszorongatni is sikerül a FIDESZt egy ilyen fellegvárában, lehet jelezni, hogy a 2/3 nem biztos, hogy megmarad... Egyetlen korábban billegő vagy enyhén jobboldali körzet is elég. Hogy ilyenkor akár egy újabb Ózd szerű helyzet is belefér. Ózdhoz képest pedig Török Gábor, mint független jelölt támogatása mindenképpen kedvező. Nos ekkor bizony felmerül, hogy nem lenne könnyű Alaptörvényt módosítani akár egy alkotmányellenes intézkedés megvédésére, akár egy népszavazás elgáncsolására. 

A 2/3-os felhatalmazás, az alkotmányozásra feljogosító többség, az eléréséhez vezető úttól függetlenül erős kommunikációs eszköz. 2/3 nélkül, a választók többségének támogatása nélkül, sok más apróság nélkül egyre nehezebben működhetne a szabadságharcos retorika. Az évnek ez egy kritikus szakasza.

Mit tehet a kormány? Hát például olyan cégekhez, csoportokhoz is fordulhat, akik nem elsősorban harcosan kommentelnek a nevükben, irtják a kritikát a FIDESZ Facebook oldaláról, hanem igyekeznek korrekt on topic válaszokkal meggyőzni a választókat. Sőt közben összegyűjtik a kritikákat, értékelik mi az ami jogos, mi az ami nem... Ami jogos azt a FIDESZ figyelembe veheti és az alkalmazkodásuk pozitív üzenet lehet ami visszanyerhet szavazókat. Ehhez is specialistákat kell alkalmazni. Akik a FIDESZ nevében kommentelnek, válaszolnak. Csak ehhez cseppet sem árt, ha ezt nyíltan teszik. És ha nem csak írni és törölni, hanem olvasni is megtanulnak.

Számos KKV abból él, hogy más cégek nevében a közösségi médiában megszólalnak. És akár blogos kommentet is vállalnának, névvel, arccal hitelesen. Nem egy ilyen céggel és nem egy ilyen cég alkalmazottaival találkoznak. Örülnék, ha nem csak személyesen, nem csak a szakma kapcsán látnám viszont ezt a színvonalú kommunikációt, hanem megjelennének ők a blogokon is. A pártkötődést, a megbízást nem titkoló kommentelőként. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr16935221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása