... mert választani kell

Veszprém: Hatalmas pofon az Orbán rendszernek

2015/02/23. - írta: Válasszunk

A rendszer alapját is érinti a 2/3 megdöntése

Sokan mondják: A 2/3-nak ma már nincs igazán komoly tétje. A legfontosabb 2/3-os törvényeket már meghozták, ha egyes reformokhoz kell ilyen, hát lehet akár egyezkedni, akár halasztani. Csakhogy 2/3 nem csak törvényekhez kell, hanem bizonyos emberek megválasztása, leváltása is ehhez kötődik. Az összes ilyen pozícióban ülő ember kapott egy üzenetet: Orbán Viktor már nem rendelkezik 2/3-dal. Ahogy Simicska is lecserélhető, támadható úgy más sincs biztonságban. Ezt az üzenetet pedig úgy juttatta el az adott Oligarcha mindenkihez. És sok kulcspozícióban lévő ember most lett a kormánytöbbség számára nehezen leváltható.

Simicska háborúja

A leválthatatlan fontos ember fontossága nőhet, könnyen lehetne belőlük "új Simicska". Ha pedig nem akarnak Simicska sorsára jutni, akkor nekik is érdekük az, hogy Orbán ne legyen abszolút hatalom. Érdek és lehetőség, az ezt finanszírozni és támogatni kész Simicska... Új lehetőség ez. Mégpedig attól függetlenül, hogy az Orbán - Simicska konfliktus valós, vagy csupán figyelem elterelés. Mert az utóbbiból sem lenne könnyű most kihátrálni, így pedig a helyzet sok szempontból valós konfliktusként működik. A szellem kiszabadult a palackból. 

Simicska úr ugyanis sohasem lesz népszerű. Bármit is tálalna ki a kormányról első körben az régi ügy, és a következő választás messze van, Orbán viszont továbbra is komoly hatalommal bírna. Ha viszont semmit sem mond ki első körben, még látszólag vissza is vonul, de saját embereinek adja át a hatalmat, akkor is eljut az üzenet: A régi szövetségesek, a kormányt kiszolgáló média, az ő szekerüket toló szervezetek sem "szentek", azok is támadhatóak. Ez és GFG nyilatkozata egy politikai termékről számos fontos támogatóhoz eljutó üzenet.

Ha nincs általános választás, bolond lenne Simicska a média háborúban ellőni a fontos töltényeket, most elkoptatni a balhét, de ez az üzenet momentán piszok rosszul is jöhet Orbánnak. És sokan érzik azt, Orbán mellett sem biztos a politikai, gazdasági jövőjük, van esélyük vele szembeszállni, amiből pedig még akár jól is jöhetnek ki. Igazából sok szempontból megkérdőjeleződött Orbán hatalmának az eddig magától értetődő korlátlansága is. Ezt az üzenetet pedig nem csak a Simicska birodalom sajtótermékei, hanem az egész média, a kérdéseket feltevő újságírók is segített az érdekeltekhez eljuttatni.

Sérült az Orbán rendszer?

Ha pedig bármely konfliktus során megkérdőjeleződik a párton belül Orbán abszolút hatalma, akkor a vitatott kérdéseket sem lehet hatalmi szóval megoldani, és ez pedig könnyen kikezdheti az ismert egységet. Ha pedig több egyeztetés kell, sok dolog nehezebben megy, az tovább gyengíti a tekintélyt. 

Ez pusztán az első probléma. Hogy a 2/3 retorikai eszköz is volt, szintén apróság. Fontos apróság, de apróság. Ugyanis így a 2/3-ról nehéz lesz akár itthon, akár külföldön beszélni. Így sok kritikára nehéz támogatottsággal válaszolni. Egy ember hiányzik a 2/3-hoz, de jön a következő időközi választás. Az után lehet, hogy több is fog hiányozni.És itt az arrogancia könnyen lehet rossz pont. A kormány, a párt, az adott politika immár sebezhetőbbnek tűnik. És jelenleg még mindig fontosabb politikusokhoz, támogatókhoz eljuttatni üzeneteket, mint a szélesebb tömegekhez. A médiaháborút, a választás következményeit is ebben a dimenzióban kell érteni.

De még fontosabb az, hogy a vereség okait elemezzük, és így sorra előkerülnek újra azok az ügyek amiket eddig el is felejtettünk. Ez pedig nem feltétlenül jó hír. Hiszen ezek az ügyek így még tovább tudják tematizálni a közbeszédet. A következő választásra pedig az EKÁER körüli problémák, a vasárnapi zárva tartás és sok más is elő fog kerülni, És akik a bankokkal való elszámolásnál a vártnál kevesebbet kapnak azok is panaszkodni fognak. És persze egy nyilvánvalóan egyoldalú média keveset befolyásol. De szépen csendben itt-ott megjelennek a pletykák.

Egy média háborúhoz nem újságok, tévék kellenek, hanem olyan emberek akik nem hivatalosan nyilatkoznak. Bizonyára sokan emlékeznek arra az esetre amikor az NTSB egy gyakornoka az Asiana Airlines balesete után sikerrel elhitette jó pár újságíróval hogy a pilótafülkében Sum Ting Wong, We To Lo, Ho Lee Fuk és Bang Ding Ow ült. Senkinek sem tűnt fel, hogy ez bizony már számra sem stimmel, senki sem foglalkozott vele. A megfelelő pletykához elég 2-3 ember aki hiteles címről, hitelesnek látszó infót ad ki nem hivatalosan. Akár olyasmit is, hogy a Déli újranyitása kapcsán sok késés oka, hogy meg kell várni a 4-es metró utasszámlálását. Jöhet majd a mutogatás ki és hogyan rontotta el közlekedés szervezést... 

De a pletykából nem ezek a fontosak. Hanem az, hogy melyik döntéssel ki jár jól. Mert nem csak ilyen ember lesz a kormánypártokon belül, hanem olyan is aki rosszul jár. Akár az EKÁER, akár a vasárnapi zárva tartás, akár az útdíj, akár valamely jövőbeli megosztó intézkedés kapcsán. Rosszul járhat azért, mert a családja, támogatói köre a másik oldalon érdekelt, tőle nem vesznek meg így dolgokat, ő veszít rajta. Vagy rosszul járhat, mert a körzete elég szoros ahhoz, hogy a következő választáson elveszítse a mandátumát. Az ellentétek szítására, az Orbán kezében lévő hatalom további rombolására új lehetőségek nyílnak. Ilyen kommunikációhoz van elég embere akár Simicskának, akár Orbán más politikai ellenfeleinek.

Mit nyújt Orbán a 2018-ban?

Nem az az érdekes, hogy mi választók mit kapunk. Hanem az, hogy mit kínál a potenciális jelölteknek. Hogy miért? Mert 2014re is fogyott a szavazatoktól. És bár a legtöbb kormánypárti politikus nem félne egy baloldali kormányzástól, a szokott töketlenkedés, demokratikus kötöttségek miatt, de a Jobbik esetleges győzelme esetén nem tudni kin csattan az elszámoltatásnál az ostor, így nem árt átértékelni a feltétlen hűséget. A választási rendszer jó eséllyel marad. Ahhoz, hogy 2018-ban újra 2/3 legyen nem sok trükköt lehet alkalmazni, ehhez növelni kellene a népszerűséget. Ami az előző ciklusban sem sikerült, és mostanra több megosztó ötletet terveznek. 

Sok más téren lehet beszélni az elutasítás mértékéről, Vagy az egyes politikusok népszerűségének, elutasítottságának a kérdéséről. De van egy fontosabb kérdés: Ha egy ennyire biztos körzetet, amikor a 2/3 a tét, mindenki keményen mozgósít el tudtak bukni, és az LMP is ártott a baloldal esélyeinek. Fel lehet mérni hány olyan körzet van, amit a jelenlegi kormánypártok elbukhatnak. Kik azok, akik jó eséllyel a következő ciklusban elvesztik a képviselői mandátumukat. Kik azok akik a következő ciklusban nem feltétlenül lesznek polgármesterek.Jósolni ennyivel előre felelőtlenség lenne. De egy politikus részéről nem latolgatni a lehetőségeket, nem mérlegelni, mit kell tenni a következő ciklusért is felelőtlenség. És jelenleg sok politikus számára Orbán Viktor kevésbé kínál vonzó csomagot, mint korábban. 

A választás legfontosabb üzenetét nem kell túlmagyarázni. Senki sem várt ilyen nagy arányú ellenzéki győzelmet. Senkinek sincs fogalma a pártok valós népszerűségéről. Az immár sebezhetővé vállt politika mögül kiesett a teljhatalom, és senki sem tudja pontosan mekkora is a baj, és mit is lehetne vele kezdeni, és ez a probléma később még rosszabb lehet. Azok a kormánypárti közvélemény kutatók akik eddig is fölé lőtték a kormány támogatottságát maguk is sokat tettek azért, hogy sokan rejtőzködjenek. Ha továbbra is a kormánypártok javára torzítanak a probléma még hangsúlyosabb lesz, ha a másik irányba, az PR szempontjából lenne katasztrófa a kormánynak. 

Így pedig Orbán nem tud biztonságot, közel biztos győzelmet adni. Nem tud hatalmat ígérni, csak lehetőségeket. Ez pedig merőben új alku pozíció. És mivel közel sem biztos, hogy a mostani kormány pártok ellenzéki szerepben meg tudják tartani a legfőbb kihívó szerepét, így sokat gyengült az ajánlat. Ha pedig ez gyengült, akkor többen, több mindent mérlegelhetnek. Ez sokak hűségét megkérdőjelezheti.

Árulókra épített rendszer

És Orbán és megannyi szövetségese olyan ember volt, aki a saját érdekében, a hatalom ígérete miatt másokat már elárult, hátba szúrt. Akár jobboldali pártokon belül, akár máshol. És most megkapták az üzenetet. Orbán sebezhető. Ha elveszti a népszerűségét, közel sem biztos, hogy visszanyeri. Le lehet dönteni és lehet új királycsinálóként biztonságban lenni. De Orbán mellett kiállni csak úgy "érdemes", ha számolsz vele, hogy akár 25 év kitartás után is lehet az ellenséged. Ha kitartasz, ha túl sokat köszönhet neked a párt, akkor útban leszel, rivális leszel, szóval kitartani nem érdemes. És az üzenet, hogy így lehet választani mindenkihez eljutott. Akár a NAVnál, akár az ügyészségen, akár önkormányzatoknál, akár máshol ül valaki, mérlegelnie kell ezt az üzenetet. 

Az önjáró, a hatalmi érdekekben, szövetségi rendszerekben gondolkodó emberek között ott van Tarlós úr is. Vitézy egyértelműen Orbán köreihez tartozik (majdnem a rokonsághoz is) és a fővárosból való támogatása után nem véletlenül kapott nagyobb, jobb feladatot. De nem hiszem azt, hogy Vitézy feljelentése a főpolgármester tudta nélkül történt volna. A párt és a miniszterelnök népszerűségvesztése, a belső háborúk, stb. elég volt ehhez az ügyhöz. És egyre több a konfliktus. A normálisan élő régebbi arcok és a hirtelen meggazdagodott új emberek között is. És bizony az Orbán által eddig pártolt fiatalok mellé állni komoly népszerűségvesztéshez vezethet. 

És a népszerűségvesztés sok képviselő, polgármester számára akkor is elég a bukáshoz, ha Orbán kitartana mellettük. Persze akkor, ha nem próbálják meg a saját népszerűségüket azzal is építeni, hogy olykor ellent mondanak a párt és a kormány álláspontjának. Ha nem hallgatnak rájuk, az tovább ronthat a párt népszerűségén, ha igen, akkor viszont lesz egyre több precedens, hogy az alku működik, onnan pedig nem a szűk kör akarata, a csak általuk ismert tervek a döntők. Aki "áruláson töri a fejét" könnyen toboroz. A fideszes hatalomgyakorlás kultúrája pedig a 2/3-ra, a korlátlan hatalomra épült és jó kérdés, hogy hogyan tud alkalmazkodni a 2/3 hiányához.

Tartalékok: Hány embert veszíthet el a kormány?

Persze a kormány még így is kényelmes többségben van, ha még akár 20-25 képviselőt el is veszítene a koalíció, akkor is megmaradna a többség, ami akár pár hiányzó képviselő mellett is elég sok mindenre. Látszólag sok a tartalék. Jelenleg a kérdés az, hogy hány ember tudnak megnyerni a saját frakciójukon kívülről egy 2/3-os döntésnél. És nem kell a kormánnyal együtt szavazni, elég az, ha távolmaradásra biztatnak valakit. Ha egyes emberek sürgős leváltásához nem is elég, de sok intézkedés bebetonozásához egyszerű módszer akkora időzíteni szavazásokat, amikor pár ember hiányzik. Betegség, külföldi program, családi okok, baleset, stb. a potenciális okok tárháza majdnem végtelen. De képviselőket sok kérdésben megfelelő ajánlattal meg is lehet győzni. 

A következő 1-2 időközi választáson való vereség kapcsán a kormánypártok ezt a lehetőséget veszíthetik el. De éppen így pár lázadó is elveheti ezt. És bármikor lehet valaki akinek oka lesz fellázadni. Az Ángyán féle lázadást sem tudta elkerülni a két kormánypárt. Ez pedig a most elvesztett "korlátlan" lehetőségek után egy újabb nagy pofon lehet. Immár nem csak a "bárki leváltható 1 nap alatt" helyzet veszhet el, hanem mondjuk az alkotmánybíróság is önjáróbb lehet. Vagy a köztársasági elnök. És ezek közül több esetben megbízhatónak tartott kormánypárti politikusok is mondtak már nemet a kormány egyik-másik intézkedésére.

Egy-egy ilyen nem súlya ezentúl megnő. Több hatalmi pólus lesz. Eddig pedig szinte csak Orbán Viktor tudott oszd meg és uralkodj alapon játszani, most több hatalmi pólusnak meglehet a hasonló szerepe. Lassan az EP képviselőknek is lehet némi érdemi szerepe. Ezen a téren már nincs tartalék,nincsenek elkölthető erőforrások, nincs lehetőség gyalogáldozatra. 

Ha pedig nincs tartalék, nincs igazán mozgástér sem. 

Bukik a kormány?

Sokszor mondtam el, a bukás nem úgy jön el, hogy valaki egyik napról a másikra elveszti a pozícióit, címeit és az ellenfelei megkapják. A politikai mozgástér elvesztése, a támogatói kört érintő változások hosszú sora egy folyamat, ami hosszú időt vehet igénybe. Amikor viszont a mozgástér beszűkülése, a hatalom elvesztése egy öngerjesztő és csak extrém esetben visszafordítható folyamattá válik, az az adott oldal bukása. 

Eddig is szűkült a mozgástér, mind külpolitikában, mind pedig a "még mit nyelnek le a választók" kérdésben, eddig is jelent meg némi belső ellenzék... A 2/3 most elveszett, sokan leválthatatlanok lettek, a konfliktusok mélyülnek, a vereség okain sokaknak van okuk elgondolkodni. És onnan, hogy valaki leválthatatlanná lett és jelentős hatalmi pozícióban ül, már új hatalmi pólus. Már Orbán első számú hatalmi pozíciója mellett felsejleni látszik egy kis kérdőjel.

Egy Békemenet finanszírozásában kevesebb oligarcha venne részt, nem kapnának segítséget Lengyelországból, Feltehetően az adott lengyel pár az EPn belül sem fogja feltétlenül megvédeni a kormánypártok politikáját, így az EUn belüli manőverezési lehetőségek is beszűkülnek. Az oroszbarát politikának hála a határon túli magyarok egy része (mondjuk akik Ukrajna területén élnek) talán kevésbé lenne hadra fogható. Persze a gáz elzárást is megjegyzik. 

A baj a Békemenet körül az, ha a fentiek miatt lényegesen kisebb lenne, mint az eddigiek, annak negatív üzenete lenne. Ahhoz, hogy az eddigi méretet, eddig szervezettséget hozzon, sokaknak többet kellene bele tennie a projektbe, és ezzel nehezen nélkülözhetővé, potenciális riválissá válnának. A kormány itt elvesztett egy komoly fegyvert. A rezsicsökkentés pedig az energiahordozók árcsökkentése mellett érdekes: Ha lesz újabb kör, akkor is annyi az üzenet, hogy késve lett. Ha nem, az pedig ismét rossz.

Az "árrendőrség" ötlete sem lenne túl sikeres. De sok olyan hazai termelő üzemet, kisvállalkozást idegenítene el, aminek vezetése jelenleg kormánypárti. Ezzel is nehéz lenne célt érni. 

Ugyanakkor Orbán Viktor már nehezen tud mit kezdeni a hirtelen meggazdagodó politikusok miatti támadásokkal. Hiszen ilyen ügyekben az érintettek felelősségre vonása könnyen vezethetne töréshez, és a többség gyors elvesztéséhez. A régi arcok közül akik nem élnek így, nem akartak ennyire meggazdagodni viszont joggal szólalnak fel ez ellen. A párton belüli ellentéteket is egyre nehezebb lesz megoldani. Bármelyik csoporttal mérgesedik el a pártvezetés viszonya a kormány mögött álló parlamenti többség nagyon hamar szorossá válhat. 

komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr337205781

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.23. 17:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.23. 08:58:43

A tegnapi nap fő eredménye: megvan a Simicska-Soros párt első mandátuma.

2015.02.23. 12:13:58

@maxval bircaman szerkesztő: És Bokrosé! Őt se hagyjuk ki! :D :D :D :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.23. 12:57:54

@ariskerase:

Bokros kompromitálódott figura, senki se veszi őt komolyan.

2015.02.23. 14:31:13

@maxval bircaman szerkesztő: Ezzel nem is vitatkoznék, kivétel a baloldal lásd: ősszel, de amúgy teljesen igazad van! Viszont ideológiailag Bokros is hasonló nézeteket vall mint Kész Átverés Zoli!

2015.02.23. 14:31:46

@maxval bircaman szerkesztő: A lényeg a lényegben én erre gondoltam!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.23. 15:57:46

@maxval bircaman szerkesztő: Máris elkezdtek gyurcsány kottájából játszani, igaz-e? Muhaaaaa Birca.

Amúgy te mit dolgozol? Úgyértem, miből élsz?

Sexual Harassment Panda 2015.02.23. 16:20:49

@maxval bircaman szerkesztő: te hogyan èrtèkeled a tegnap estét?
Mutat ez valamit, mi vàrhatò 18ban?

Sexual Harassment Panda 2015.02.23. 16:21:56

@maxval bircaman szerkesztő: nem làtom, hol van a Simicska-pàrt?mikor lesz abbòl egyàltalàn pàrt?
Fidesz 2.0?

no_successful2 2015.02.23. 16:26:26

"És akik a bankokkal való elszámolásnál a vártnál kevesebbet kapnak azok is panaszkodni fognak."

Azok gondolják át, hogy ha a Bajnai féle, vagy a Gyurcsány féle kabinet folytatja, akkor mennyit kapnának.

Sexual Harassment Panda 2015.02.23. 16:48:45

@maxval bircaman szerkesztő: bàr elèg gyorsan jött az amitől tartottunk.
Veszèly ez a fideszre.

Brix 2015.02.23. 17:00:32

@maxval bircaman szerkesztő: "... tegnapi nap fő eredménye: megvan a Simicska-Soros párt első mandátuma" Ez egy faszság, már ne haragudj! Azt el sem tudod képzelni, hogy az emberek kezdenek elbizonytalanodni , kiábrándulni az Orbán-kormány politikájából?
Más kérdés, hogy az eddig támogató oligarchák egy jelentős részének is tele van t..ke Orbánékkal...
Úgy tűnik, 2015-sem lesz egy könnyű év. Semmi olyan érdemi fegyvere nincs a Fidesznek , amivel lehetne fordítani a népszerűségvesztésen
Inkább arra van esély , hogy politikai válság alakuljon ki, ha a vasárnapi boltbezárást és az egészségügyi reformot keresztülverik, az komoly , több tízeres leépítésekkel fog járni.
A hirtelen meggazdagodó fideszes politikusok ügyeit , meg szinte minden nap láthatja az ember a médiában , így egyre könnyebb utálni őket...

kvadrillio 2015.02.23. 17:22:18

:)))..VÉLETLENÜL BELEBOTLOTTAM AZ ATV FÓRUMJÁBA ! HÁÁÁÁT.ERŐSEN RADIKALIZÁLÓDNAK A BETELEFONÁLÓK, EGYRE TÖBBEN SZARNAK AZ ORBÁN-KORMÁNYRA ISZONYÚ DÜHHEL !...SOMOGYINAK ENEK KEZELÉSE NAGYON NAGY FALAT....., KORÁBBAN VICSEK VISZONT KITÜNŐEN KEZELI ŐKET !!! :)
...sokkal több a kormányellenes egyén, mint azt bármely felmérés is elhazudja.......

kvadrillio 2015.02.23. 17:24:56

@Brix: HMM.....AZ OLIGARCHÁK KASZTJA...IGEN ERŐSEN ÖSSZEFONÓDÓ KASZT!....RENDSZER......:)

kvadrillio 2015.02.23. 17:27:22

@kvadrillio:
Madrasi brahmin kasztbeli pár 1945 körül

A kaszt a jogok vagy előjogok öröklődésén alapuló, rendkívül zárt társadalmi csoport. Különböző történelmi korokban az egyes társadalmak legfelső, legtöbb előjoggal rendelkező rétege (például arisztokrácia) a kasztra jellemző vonásokat viselt magán, de a társadalom legalávetettebb csoportjai is elkülönülhettek kasztként (például a burakuminok Japánban). Emellett ismertek olyan kultúrák, amelyekben a társadalom egésze szigorúan elkülönülő kasztokra tagolódott vagy tagolódik (például indiai kasztrendszer). A világ különböző részein meglévő kasztokat egyaránt jellemzi az alacsony társadalmi mobilitás, az endogámia, a meghatározott foglalkozás vagy megélhetési forrás, és a kasztbeliek identitását erősítő vallási, kulturális vagy ideológiai háttér.

A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is.

Történelmének egy bizonyos szakaszán valamennyi kultúrában megjelentek kasztok vagy ahhoz hasonló jellegű társadalmi csoportok: a legtöbb társadalomban szigorúan zárt arisztokrácia mellett külön kasztot képeztek az alávetettek Japánban, Koreában, Jemenben. Fejlett vallási alapú kasztrendszerek ismertek Indiából, Bali szigetéről, Nepálból, Pakisztánból, etnikai alapon szerveződő kasztrendszerek pedig Fekete-Afrika és Latin-Amerika országaiból. Ezek legnevezetesebbike a négy kasztra (szanszkrit szóval varnára) – brahminokra, ksatrijákra, vaisjákra, sudrákra – és a kaszton kívüliekre tagozódó indiai kasztrendszer.[1]

Tartalomjegyzék :O)

kvadrillio 2015.02.23. 17:41:08

..ha eccer, ebben az országban, felállna egy olyan menet, amelyikben olyan emberkék tömörülnek, akik úgy érzik, hogy ŐKET SENKI NEM KÉPVISELI A MAGYAR PARLAMENTBEN, AKKOR AZ A MENET LÉTSZÁMÁT TEKINTVE A SOXOROSA LENNE BÁRMILYEN BÉKA-MENETNEK ! :o)

..sokkal több az elégedetlen ember, mint amit a látszat mutat.

Brix 2015.02.23. 17:56:06

@kvadrillio: "...sokkal több a kormányellenes egyén, mint azt bármely felmérés is elhazudja....." A közvéleménykutatók jelentős része le van kötelezve a kormánynak ,ezért hazudoznak össze-vissza a statisztikáikban. Ez egy jól felépített , népelnyomó rendszer , amelyben megvan a szerepe mindenkinek , legyen szó kormányközeli oligarcháról, közmédiáról , közvéleménykutatóról vagy a csinovnyikok ezreiről
Amikor a rendszer éltető elemei megérzik a bukás előszelét, akkor előjönnek majd a belső ellentétek ( már előjöttek...) és drasztikusan fel fog gyorsulni a bomlási folyamat, ami rövid úton az összeomláshoz vezethet
Veszprém egy nagyon erős intő jel az Orbánéknak és a rendszert fenntartó figuráknak , hogy hatalmuk a végét járja...

empoftla 2015.02.23. 17:59:39

@maxval bircaman szerkesztő: SS mandátum? Obama miért maradt ki?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.23. 18:00:38

@no_successful2: Feltehetően akkor kevesebb az árfolyamot rossz irányba módosító kormányzati intézkedés, elszólás mellett a ország kockázat és a kamat is kisebb, több pénzük is lenne, így összességében jobban jártak volna.

dr kíváncsivagyok 2015.02.23. 18:23:53

Mindenki Gyurcsány kottájából játszik ?
Orbán is ?

♔bаtyu♔ 2015.02.23. 19:11:31

Most ez a Tarlós példa marhaság volt. Miért állna ki Tarlós mindenképp Orbán mellett? Nem fideszes és ezt többször el is mondta. Ráadásul becsületére legyen mondva, ezt akkor is hangoztatta, amikor nagyon jól ment Orbánéknak. Tarlósnak Bp érdekét kell néznie, nem pedig fideszes érdekeket, ezért lett megválasztva.

Most akkor ezért áruló?

WilburSmith 2015.02.23. 19:13:10

@dr kíváncsivagyok: Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindkettő ugyan abból a kottából játszik. a rendszer és a média szép lassan leépíti a fidesz-t, hogy továbbvigyék a hatalmat. A Fidesz megtett mindent a 2/3 alatt ami a későbbi pártoknak is jól fog jönni a hatalom érdekében. Megvan a 8 év ciklus, átadható a staféta ismét a ballereknek. Így megy ez már jó rég óta. Mi meg szívunk. Tök mindegy ki nyeri a köv 4 évet. Itt csak a böszme szavazók harcolnak egymás ellen, a politikusok boldogan gyarapodnak és egymást nem bántják.

♔bаtyu♔ 2015.02.23. 19:13:46

Tartalékok: Ahogy a ballibsik megvették a szükséges mandátumot ha szükségük volt, rá, ugyanúgy Orbánék is meg tudják venni. Sőt, ők könnyebben, mert a ballibsi oldalról veszik meg. Ez lehet Fodor, vagy hasonló.

♔bаtyu♔ 2015.02.23. 19:19:43

@WilburSmith: Az tény, hogy egy elszámolás már csak a jobbiktól remélhető.

roxxtar 2015.02.23. 19:22:48

És miről fogtok írni, ha 2018-ban behúzza a Jobbik?

Tudományos Iibsizmus 2015.02.23. 19:44:00

@♔bаtyu♔: Mi van geciputtony? Hemzsegsz itt is? Nagy a riadalom, mi?

Tudományos libsizmus 2015.02.23. 20:07:23

A "rendszer alapjait" biztos nem érinti az ügy. Arra azonban jó lesz, hogy a negyedik elveszített időközi után elkezdjenek észbe kapni.

Tudományos libsizmus 2015.02.23. 20:09:03

@Tudományos Iibsizmus:
Itt is a lopott nickjeiddel kavarsz, köcsög?

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2015.02.23. 21:15:00

A putyinista, illiberális Kávé rendszernek még vannak tartalékai! Recsk?
De ez bizony győzelem! Recseg a királyság, megint nem lesz budai vár project. Ennek zubbony lesz a vége...
kenyszerbagoly.blog.hu/2015/02/23/a_jo_harcot_megharcoltam

tisztapista 2015.02.23. 21:53:01

JE SUIS
KÉSZ

Eddig Fideszes voltam, de most már kész vagyok...

Tényleg sokat számít.
A kétharmad lebontható. Ezt már 1998-ban is láttuk.
A Fidesz megverhető. Ezt 2002-ben néztük végig.
A baloldalnak programja van! Ezt ebben az évtizedben még nem láttuk. Lassan időszerű vo'na.

tisztapista 2015.02.23. 21:56:06

@kvadrillio: :))) Véletlenül hallgass bele a Lánchíd rádióba, és az Echo TV-be. Fogod te még azt hinni, hogy a baloldal 50 évre ellenzében marad...

2015.02.23. 22:05:44

@maxval bircaman szerkesztő: Bizonyígyvan! Az a mocsok Soros, az van a dolgok mögött!!! Még a lengyeleket is megvette! Sőt, Putyint is!
Mert ugye az világos, hogy legutóbb Putyin és Orbán nem a gázról beszélgettek. Azért nem jött volna ide Putyin, hogy egy egy éves megállapodást szentesítsen.
Azért jött, hogy elmondja, nem lesz Paks.

Orbán már kokit kapott a lengyelektől is, szarba sem nézik a németek, és most Putyin is elmondta, ne számítson rá.

Maradtál neki te. De ettől meg nem boldog...

2015.02.23. 22:10:46

@♔bаtyu♔: elszámolás már csak a jobbiktól remélhető. "
Tényleg hülye vagy.

2015.02.23. 22:15:15

@maxval bircaman szerkesztő: Azért még arra vagyok kíváncsi, kire verik majd rá a balhét. Azt olvasni, Szíjjártó bukik. Ki még?
Olyan izgalmas, vajon elszabadul Orván és tör-zúz, vagy képes összerántani a bandát? Attól félek, nem. Nincs már banda... csak a felszopók maradtak, a tehetségtelen senkik, akik mindig azt mondták, amit Orbán hallani akart...
Az olyan seggnyalók, mint te.

2015.02.23. 22:16:45

@Tudományos libsizmus: A rendszer alapja az ellenségképzet. Most megvan, igaz, berkeken belül.... van kivel harcolni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.23. 23:49:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szíjjjártó nem bukik meg olyan könnyen. Ha le is váltják a külügy éléről, a befolyásának jelentős része megmarad. Mondjuk úgy hangfelvételek miatt sem. Ha valakinek elmondja egy politikai vezető mi mindent hagytak neki, ideje már viselkedni, stb. az olykor a politikai vezető ellen is felhasználható hangfelvétel...És mivel hasonlatos az öszödi beszédhez komoly zsarolási potenciállal bír.

Orbán pedig számos múltbéli vita kapcsán kénytelen azzal számolni, hogy akár a saját szájából, akár fontos bizalmasai szájából elhangzott valami, azzal később ők mindannyian zsarolhatók. A hasonló hangfelvételeknek a lehetősége is elég, hiszen a zsarolás kapcsán bármely vita is termeli ki a megfelelő anyagot. Azaz ha pár fiatal bukik, Orbán is bukik. Ha Orbán bukik vagy meg tudja buktatni a fiatalokat levegőbe kiáltott vádakkal, vagy nem.

Tudományos Iibsizmus 2015.02.24. 05:59:23

@maxval bircaman szerkesztő: Te hazudozol össze vissza. Rosszabb vagy mint wmiki volt.

Tudományos Iibsizmus 2015.02.24. 06:01:07

@Tudományos libsizmus: Hát ez az! Lopják a nickemet, olyannal kell kavarnom, amit sajna lopnak, te gané!

Nevoeiro66 2015.02.24. 09:10:40

@tisztapista:

Az előző évtizedben sem láttuk a baloldal programját. Amit láttunk, abban meg nem nagyon volt köszönet.

Punxsutawney Mormota 2015.02.24. 11:02:52

@maxval bircaman szerkesztő: Gyerünk Birca! Nyomjad még!!! A konteo blog úgyis uncsi mostanában :D :D :D

Vidéki 2015.02.24. 12:10:20

Válasszunk téveszméje: "Egy média háborúhoz nem újságok, tévék kellenek, ".

De bizony azok kellenek.

A korábbi kormánypárti sajtó, a tulajdonos (Simicska) egyetlen intésére kormányellenessé vált (a tulajdonlás jogán) és szinte az egész média kormányellenesen harsogott.

Az egyoldalú, lehengerlő, hányingerig ismételgető érvelést argumentatio ad nauseamnak hívják tanult tudósok.

Újabban az eljárást goebbelsi módszernek is nevezik a publicisztikában,

noha természetesen nem egyedül a náci Németországban alkalmazták a történelem során.

Ahogy több propagandista is felismerte, a módszer hatékony,

mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak,

talán mert megszokottá válik, mint egy ismerős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának.

Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas.

martineden 2015.02.24. 16:14:06

@Nevoeiro66:...,, Az előző évtizedben sem láttuk a baloldal programját. Amit láttunk, abban meg nem nagyon volt köszönet."............a fidesznek viszont volt,van,lesz,megpedig ez:lopjunk,csaljunk,hazudjunk.Tenyleg profi modon csinaljak a geci mutyi focista iranyitasaval.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.24. 20:51:59

@Vidéki: Tudod van néhány minimum. Valaki vagy ne szóljon be, vagy mondjon igazat. Ha az utóbbi nem sikerül tényekkel kapcsolatban, még mindig megpróbálhatja azt véleményként mondani. Vagy, ha már bunkó is, nem is mond igazat, tényként is állítja, ne derüljön ki, hogy birtokában van olyan tényeknek amiből tudnia kell, hogy az állítása valótlan. Pláne ne úgy, hogy lehessen tudni kinek a szekerét tolja.

Márpedig az állításod kapcsán magad is látod, hogy Simcsika állításaival a híreket közlő összes termék foglalkozik, és nem a sajátjai. Innen pedig magad is láttad, az általa közölt információhoz nem kell saját sajtó.

Ráadásul a kormánnyal szemben kritikus írások ezektől a lapoktól is korábban kezdődtek, így ezen a téren is valótlant állítottál.

A sajtó birtoklása addig ért valamit, amíg érdemben az kontrollálta a megjelenő hírek, érvelések, stb. kérdését. Ellenben most már a hírek forrása a fontos, hiszen az üzenetet így lehet mindenkihez eljuttatni.

Míg sokan a sajtót pártállástól függően olvassák, így az adott sajtótermék birtoklása ellenére is csak a közölt véleménnyel eleve szimpatizáló embereket éri el... Aki a hír forrását adja, az többeket ér el.

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2015.02.25. 18:37:00

"Senkinek sincs fogalma a pártok valós népszerűségéről. "

Nincs hát! Persze, hogy nincs. Az összes rohadék közvéleménykutató hazudik itt, különösen pedig a Szonda Ipsos és a Median. Ez a hála, hogy a demokratikus erők annyira támogatták őket! Az Ipsos elnök-tulajdonosát, Levendel Ádámnak még azt is megengedték a haladás erői, hogy MSZP-kongresszusokon az első sorban tapsolhassa véresre a tenyerét.
Sőt, igazából a 2010-es és 2014-es választások valós eredménye alapján a Zorbánék faszista pártja be se jutott volna a Parlamentbe. De elcsalták, megdzserimanderizták a szavazást, miközben a fake-ket és az ellensúlyokat bontották! Ajrópa, segíccs!

Toportyán Zsóti 2015.02.26. 16:33:27

@maxval bircaman szerkesztő: Most hogy putingazda szopórolleren ül orálcselédjeit sem kell komolyan venni.

Toportyán Zsóti 2015.02.26. 16:42:41

Sikerrel vágta maga alatt a fát a sok analfabéta narancstákmatyi,kár volt bepróbálkozni az RTL zsebének fosztogatásával pár súlycsoporttal alatta vannak pár hónap és KO lett a vége.Lajossal gecizni pedig csak agyhalott kezd el,rámegy minden amit eddig összekapartak.

Toportyán Zsóti 2015.02.26. 16:45:33

@maxval bircaman szerkesztő: NKVD szócsöve vagy csak,legjobb esetben hasznos idiótája.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.02.27. 07:23:26

@Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr.: Az országos választások nem most voltak. Akkor volt egy jó adatunk, pár apróságtól eltekintve.

És a választók egy része a valószínű győztesre szavaz, mert így lehet kormánypárti képviselője, jobb érdekérvényesítő képessége. Mások biztos kormánytöbbséget akarnak, stb. azaz egy választást nem csak a népszerűségek döntik el.

Dr. Eleanor Pitty-Palkho dr. · http://eleanor-pitthy-palkho.blog.hu/ 2015.02.27. 10:51:08

@Válasszunk:

"Az országos választások nem most voltak."

Pont ezt mondom én is, elvtársam! Azok a rohadék közvéleménykutatók, különösen a haladó erőket áruló Szonda Ispsos és Medián, azóta folyamatosan hazudnak. Sőt, már a választások idején is hazudtak, mert a valós eredmények szerint a progresszív demogratikus erők győztek, de Zorbán faszistái elcsalták az egészet! Ezt ugyan már mondtam, de nem lehet eléggé ismételni (egyébként lehet, hogy nem hiszik el a népek!)
süti beállítások módosítása