... mert választani kell

Nem akarom bántani a törököket, de...

2015/11/29. - írta: Válasszunk

... Belegondolva az orosz gép lelövése körüli állításaikba, alapvető probléma van az eljárásukkal. Nem tudjuk eldönteni sértett-e légteret az orosz gép, de azt igen, hogy biztos nem volt 5 percet a török légtérben még a törökök által prezentált adatok szerint sem. Márpedig ha a gép a török légtérbe érkezés után, ha kapott felszólítást, azt egyenesen és haladéktalanul elhagyta, hiszen egyszer és rövid szakaszon repült át, ez nem volt fél perc sem, akkor a lelövése, további piszkálása nem jogos. Ha viszont a török légtérbe lépés előtt kezdték el piszkálni, akkor bizony ők kezdtek más légterében folyó dolgokba beleszólni.

A török álláspont hihetetlen és lehetetlen. A gond viszont nem ez. Az a gép biztosan nem veszélyeztette őket. Ellenben lehet olyan légtér sértés, amikor lőni finoman szólva sem elegáns. Például amikor akár semleges, akár szövetséges ország gépe műszaki hiba, vagy egyéb okok miatt kényszer-leszállást kellene, hogy végrehajtson. Ugyanis a hasonló végszükséget, az emberi élet védelmét mindenhol tudják. Márpedig egy nem válaszoló gép bőven lehet műszaki hibás. Ha valaki ezt az alapvető jogot sem tartja tiszteletben, mert nem semlegesként, hanem ellenségként viselkedik, akkor ne csodálkozzon, ha utána őt is ennek tekintik.

A törökök saját publikált adatai szerint a török légtérben megtett út pedig biztosan nem volt elegendő arra, hogy vizuálisan meggyőződjenek. Sok dologban biztosan nem mondanak igazat, és könnyen hamisítható "bizonyítékokat" mutogatnak. De a rövid szakaszon való berepülés mellett felmerül a kérdés, hogy hány féle frekvencián volt idő kérdezni * felszólítani és válaszra várni. Ha ugyanis túl rövid időről van szó, a kommunikáció sebessége véges, és több csatornán kellene megpróbálni kommunikálni, akkor szinte biztos, hogy erre nem lehetett idő sem, és a törökök hazudnak.

Ha ezek után az oroszok nem tekintik sem szövetségesnek, sem semlegesnek a törököket, és ha Irak határait újra kell rajzolni, hogy tartós béke legyen, akkor az oroszoknak minden okuk meglesz, hogy az ottani kurdok számára autonómiát sürgessenek és leszarják a török érdekeket. Ez viszont Törökországben okozhat később komoly instabilitást. És nem lennék a szíriai türkmének helyében sem. Mit tehet most Törökország? Most elismerni a hibájukat, elnézést kérni viszont már túl kevés lenne, és túl későn. Nagyon sok engedményt kellene így adni Putyin felé, hogy ezt helyrehozzák. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr598123672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása