... mert választani kell

Nincs "B" terv a Foci EB kapcsán

2016/05/27. - írta: Válasszunk

Egy a sportágat kedvelő ismerős mondta: Ennyi idő után kijut a magyar válogatott egy nagy nemzetközi tornára, és pont ennek a tornának a megrendezése kerül veszélybe. És nem csak a benzinhiány merül fel problémaként, hanem a jó öreg terrorizmus is. Egy Foci EB nem csak a tömegről szól, hanem arról, hogy a rendőrség erejét, erőforrásait jelentős részben lekötik a részeg szurkolók, számos a sporteseményhez kötődő rendbontás, a tömeg kezelése. Ez akkor is igaz, ha a rendőrségen éppen nem téma, hogy "ki sérült meg az előző hónap rendbontásai alatt" vagy éppen hol van egy kis hiány járművekből, eszközökből, mert a többit felgyújtották. ÉS erre jön még rá nehézségként a terrorfenyegetés. 

Ebben a képletben a benzin a legkisebb rossz. A tiltakozáshullám elérhető a közösségi közlekedést is, ami jóval nagyobb problémát jelentene a szurkolók közlekedése szempontjából. A szállítmányozást is akadályozó tényező más területeken is okoz problémákat. És van egy sokkal fontosabb szempont, amit a Franciaországban zajló helyzet kapcsán sokan elfelejtenek végiggondolni: A konfliktusnak villámgyorsan lehet egy etnikai vonzata. A jelenlegi munkahelyekről kiszoruló emberek között felülreprezentáltak a korábbi bevándorlási hullámokkal érkezők gyermekei, és a helyzet a jelenlegi bevándorlóknak sem kedvez. 

Ha a társadalmi mobilitás irányába mutató szabályozás gyengül, akkor a gettókban lakó kisebbségeknek jó okuk lesz a haragra, hiszen a társadalmi mobilitás nem kis részben az ő kitörési lehetőségekről szól. És igen, ez a konfliktus elég alapja annak, hogy az ottani elégedetlenkedés, düh, más akár lényegesen súlyosabb problémákat is elfedjen. Mindezt úgy, hogy a konfliktusok a rendőrség erőforrásait is felemésztik.

Ha pedig azt hinnénk, hogy ez már bőven elég a problémákból, gondold újra: A forrongó Franciaország számos más országnak, politikai erőnek vagy üzleti körnek lehetőséget ad arra, hogy a káoszból profitáljon. Nekik egyaránt érdekük a káoszt szítani. Kis hazánkban divat elhinni a baloldalnak azt, hogy aki sorosozik az zsidózik, valójában azonban egy más jelenségről van szó. Az USA elnökválasztása is az "üzleti elit által fizetett" politikusok "leváltásáról" szólhat. Clintonnak sem csak az őt magát elutasítókkal kell számolni, hogy Trump malmára hajtják a vizet, de a politikai-gazdasági elit összefonódását elítélők is befolyásolják a képet. Miből gondoljuk azt, hogy Franciaország máshogy működne?

Ennek a gazdasági elitnek a rugalmasabb foglalkoztatás, a kevesebb munkavállalói jog alapvető érdeke, és ez ellen kész tenni is. A társadalmi mobilitás pedig épp úgy jó hívószó a káoszhoz, mint a hagyományos munkavállalói jogok védelme. Aki pedig bármiért kész tüntetni, csak balhé legyen, mert általában az állam, a hatalom, a kormányzó oldal ellenfele az nehezen állítható meg. Aki a káoszban érdekelt annak a legjobb forgatókönyv, ha a mostani követelésnek engednek, a mobilitást újra elvesztő kisebbségeknél viszont oszlatni próbálnak.

De lépjünk tovább. Nem csak az USAban él a gazdasági hatalmat politikai befolyásra váltó elit, hanem mondjuk az Orosz oligarchák, vagy az arab világ számos saját "oligarchája" is hasonló szerepben van, és nekik is érdekükben áll cselekedni, és nekik is van lehetőségük velük együttműködő embereken és szervezeteken keresztül belefolyni a csetepatéba.

Ugyanakkor nem csak ezek jutnak eszünkbe, hanem az is, hogy a kvóta, az EU által engedett migráció valamennyi ellenzője számára hasznos, ha a korábbi bevándorlási hullámok kudarcaként is tálalható lesz ez a helyzet. Márpedig, ha ez alapján bármely ország szélsőséges csoportjai bajt akarhatnak kavarni, de ők amúgy is felülreprezentáltak a labdarúgás rajongói között, akkor nehéz lesz a szándékos bajkeverőt a szurkolóról leválasztani. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr198752302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása