... mert választani kell

Mit csináljunk a Gellért heggyel?

2016/07/17. - írta: Válasszunk

Mit csináljunk a Gellért heggyel? Joggal teszi fel a kérdést a kormány, mert lehet mit fejleszteni. A Citadella rendbetétele érthetően közpénzből valósulhat meg. A meglévő parkok kapcsán, bár a zöldfelület megtartása, a park jelleg megtartása fontos, mégis lehet a meglévő sétányok mellett a kerékpározás szerelmeseit is teret engedni. De ettől az ott lévő lakóingatlanok, a környék kisebb boltjai nem lesznek jobbak, és nem lesznek éttermek sem.

Az itt lévő házak egy részéből sokan kiköltöztek az agglomerációba, a hasonló ingatlanok iránti kereslet csekély. Az épületek műszaki állapota nem feltétlenül ideális. Egy itt lévő nagyobb társasházat megvenni, a helyére mást építeni nem lenne könnyű. Azaz mindenképpen be kell vonni az ingatlanok tulajdonosait a revitalizációba. A környék egyik erőssége sokak szerint a lélegzetelállító panoráma. Ez pedig remek lehetőséget teremtene az idegenforgalom fejlesztésére.

És nem elsősorban bulinegyed 2.0-ra gondolok, hanem olyan helyre ahova érkező turistának nem jelent gondot jegyet venni az operába, a legdrágább múzeumot is meglátogatni. Amikor az uber, az AirBNB témának az ember utánanéz, az egyik ritka kivételként látott prémium szálláshelyet nem lehet nem észrevenni. View of Budapest - pont a panoráma a kínálat itt is.

Azt hiszem a pár fotónál itt többet látunk. Persze a környéken elérhető programokról lehet írni, szolgáltatást bővíteni. És talán azt is meg merném jegyezni, hogy akár egy megfelelő domain megvásárlása, esetleg a https támogatás fokozná a profi hatást, de összességében szerintem elég tetszetős az eredmény.

Ha több turista jön a környékre, akkor éttermek, lakáséttermek is lehetnek. De éppen így lehet egyre több ételt kiszállítani. Sok üzletember is megszólítható. A hasonló hoteleknél közvetlenebb környezetben akár csapatépítéseket is lehet tartani. Szerintem ez is egy fontos dolog lenne.

A Citadella mellett még egy helyen lehet érdekes szerepe az államnak. A hegy belsejében lévő víztározónak, ha jól tudom egy részét nem használják. Sokan voltak benn, akkor a hely száraz volt. Nos itt érdekes kiállító tereket, kulturális központot is lehetne létesíteni. Látványosság a sziklakápolna is. De a Rudas fürdő, a Gellért szállóhoz tartozó gyógyfürdő, stb. is könnyen lehet turista célpont. Belefér kicsit "egészség turizmus is". 

Egy Budapest koncepció persze nem csak egy területre fókuszál. Sok "lepusztult" ipari csarnokot meg lehetne menteni, művésznegyedet létrehozva sok területből. A tér elég műteremnek, alkotásra. Persze a hagyományos művészetek mellett felmerül sok olyan unortodox művészet is, mint mondjuk az autótuning. Ezzel Budapest többféle embert, többféle turistát is meg tudna fogni, márpedig a várost felölelő koncepció mondja meg a Gellérthegy helyét is. De őszintén szólva meg lennék lepve, ha a látvány, a hely egyik legfőbb erőssége nem lenne része a koncepciónak.

Meg lennék lepve, ha a beépített területek ne kapnának új funkciót, ahogy a tehetős lakók egy része a belvárostól távolabb költözik. A természetes funkcióváltás pedig elsősorban az idegenforgalom hasonló formája felé mutat, hiszen "egyben megvenni házakat" és valami újat felépítve megváltoztatni a negyed képét nehéz, de hasonló szolgáltatást nyújtani már könnyebb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr958895468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orban VikTROLL 2016.07.18. 19:52:21

Eloszor is epitunk ra egy stadiont. A tobbit majd kitalaljuk, ha elkeszult a kisvasut Felcsutig.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.07.18. 20:28:36

@Orban VikTROLL: nem, előbb dózeroljuk le 0m-ig. Utána a kisvasút és a stadion!

Neo07 2016.07.18. 20:47:16

Víztározóba nem szabad tervezni semmit, mert akkor a sterilitása sérülni fog; elég őrült ötletnek is tűnik, bocsika. Azonkívül úgy tudom, hogy egész objektum használatban van, csupán a vízszint az ingadozó.

Szerintem a Gellért-hegy úgy jó, ahogy van, isten őrizzen a "fejlesztéstől"! A Citadellát esetleg lehet a falak között bővíteni, "fejleszteni", stb, de a parkos részhez ne nyúljanak, ha kérhetem!
süti beállítások módosítása