... mert választani kell

Szeptember jön, itt az ideje felkészülni

2016/08/25. - írta: Válasszunk

Azt szokták mondani 10 féle ember van: Aki tudja mi az a soha véget nem érő szeptember és aki nem. Az egyes és utána a nulla a kettes számrendszerben pont kettőt jelent. A szeptember pedig az a hónap amikor hirtelen sok hallgató szabadult rá az Internetre. A nyilvános Internet szolgáltatás elterjedése óta viszont ez az állapot majdnem állandónak tekinthető. De azért a szeptember mégis különleges: Sok gyerek talán először megy önállóan iskolába, a közlekedés, a tanulás során önálló feladatok saját eszközöket igényelnek.

Más oldalról nézve: Elkezd tényleg egyedül és felügyelet nélkül kommunikálni, saját eszközön, és bármennyire tanácsolja sok újságíró zsebében a bölcsészdiplomával, a butatelefon mégsem megoldás.Ugyanis van vele egy kis gond: Az élet nem a butatelefonos különcökhöz alkalmazkodik, akiknek az újságíró biztos távolságból jól megmondta. A legkisebb gond, hogy a telefonja minden gyereknek a kis királysága, amit belak magának, mi pedig elvettünk a mi csemeténktől az önállóság eme parányi szeletét. Az, hogy sokszor mások ezen kommunikálnak, esetleg éppen a telefonról beszélgetnek vagy valamely appról azt is jelenti: Ebből a körből, és sok más témából a gyerek kimarad. 

A nagyobbik gond, hogy az önállóságnak ez az aprócska szelete nem önmagáért van: Hanem azért, mert "szükség van rá", nincs mindig egy felnőtt aki fogja a gyerek kezét és úgyis van nála telefon. Azaz a gyerek sokszor egyedül közlekedik, kutat adatokat, stb. Amikor a gyereknek bárhova önállóan kell mennie, mert nem lehet valahova vinni, akkor neki is fontos lehet olyan app, mint a BKK Futár app. Vagy éppen a MÁV féle Vonatinfó. 

És persze butatelefont választva a világ összes tanulást segítő okostelefonos appját kidobjuk. Olyanokat is amikre a gyereknek szüksége lehet, amik hasznosak és jók lehetnek. Látatlanban lemondhatunk az elmúlt évek minden olyan fejlesztéséről amit pont azért találtak ki, hogy a mi gyermekünk jobban fejlődjön. Amikor  pár hónappal később derül ki, hogy a népszerű app hiányában a gyerekünk lemaradt az osztálytól ahol szinte mindenki használja az appot, akkor már megvan a baj. Lehetnek közös naptárak. Lehet a kommunikációnak számos divatos formája, ami a tanulást is segítené, ha nem zárnánk ki a gyereket belőle.

Ugyanis a lemaradás miatt az órán is nehezebben érti a dolgokat, egy halmozódó problémát megpróbálni rohamléptekben fejlődve megoldani nem feltétlenül szuperhatékony dolog. Ráadásul a rohamtempójú telefonváltásnál a butatelefont eladni és egy második telefont kedvező feltételekkel beszerezni már nehezebb: Ha nem hűség és készülék-kedvezmény nélküli UPCt vagy feltöltőkártyát választunk akkor ugyanis az első telefonnál vállaltuk a hűséget. A másodikra nem lesz kedvezmény.

A szolgáltatót pedig baromira nem fogja meghatni, hogy nekünk az a Tóth Balázs írta ezt az Indexen aki sokszor a telefonok specifikációinak bemásolásán is fennakad, feltehetően nem is ért hozzá, és mivel így kimaradna az emberség, mehetnénk a Homárra postolni, hogy megkapjuk: Aki Tóth Balázsra hallgat, sikeres ember nem lehet. A lemerülés ellen pedig véd bármely külső aksi amit rendszeresen feltöltünk.

És ez valóban segíthet, ha rendszeresen mi magunk feltöltjük, nem úgy, mint egy olyan ígéret, hogy a butatelefon majd egy hónapig bírja. Igen: Készenléti időben. Beszélgetési időben ugye az is rövidebb. Ha pedig van rajta mobilnet és legalább Facebook amit nyomkodni lehet, akkor a butamobil is merülni fog. Ellenben nem lesz napi rutin töltőre tenni. Nosztalgiával gondolunk vissza, hogy azt mennyivel kevesebbet kellett tölteni, de ugye azért mindenkinek megvan élménye arról amikor a butatelefon figyelmeztet rá, hogy mindjárt lemerül. és ami készenléti időben még elég lenne egy kicsit hívás, net, stb. mellett már nem.

Esélyesen akkor merül le valami közben, amikor valami gond  (pl. közlekedési probléma) megoldásával próbálkozva a gyerek mindenhova nyúl, innen-onnan kér segítséget, mert apuci-anyuci kizárta a megoldást jelentő appból. És tegyünk hozzá még valamit: A gyerek, ha szereti nyomkodni a telefont, használja, hiányozna neki, ha lemerül és ezt már otthon megszokja, akkor az okostelefont tölteni fogja. A butatelefonra rá se néz, ritkán hívjuk... Vajon mennyit lesz az magától töltőn? Márpedig az a telefon merül le a legkevésbé amit idejében feltöltenek. Ez sajnos ilyen egyszerű. 

A gyerek hasonlóképpen nem fogja tudni gazdálkodni a percekkel, percdíjakkal sem. Lehet azt mondani, ha idő előtt elfogy a keret, akkor majd sarokban áll. Csak az vele a gond, hogy az egyik alapvető helyzet ott kezdődik, hogy a szokott rövid alap hívásokra még lenne keret. Amikor viszont "baj van", akkor hirtelen sokkal több kellhet. Ha erre te mint szülő nem gondolsz és beszorítottad a feltöltőkártyás csomaggal, akkor milyen alapon várnád el, hogy ő felkészültebb legyen. A képzeletbeli család butatelefonos, feltöltőkártyás csemetéje, míg mindenki más boldogul appokkal, a gyerek okosan hívná az információs vonalat, ott váratják, a telefon is merül, a percek a kártyáról úgyszintén. És valahol közben elbonthat.

Mert ki a fene gondolta volna, hogy amikor már senki sem tervez butatelefonra, nem rutin ilyenkor érdeklődni elfogynak a percek? Az okos nem, mert az nem fosztja meg a gyereket az ilyenkor hasznos erőforrásoktól. A buta meg? Na ott meg a gondolta kifejezés nem stimmel. 

Azon túl, hogy a gyerek nem ismeri a pénz értékét, nem tudja mennyit dolgozunk érte, ő csak azt tudja neki éppen fontos beszélnie valakivel, fontos neteznie így percekből és megabyteokból is ő lesz a nagyfogyasztó a családban, így nem a csóró egyetemistákra méretezett gazdaságos díjcsomag, hanem a "család legdrágább előfizetése" lehet nála, az is fontos, hogy az adatmennyiség megosztható legyen a telefon és egy második mobileszköz között. 

A költségeknek pedig itt még nincs igazán vége. A második mobileszköz lehet tablet, laptop vagy bármi ami munkához, tanuláshoz jó. Bár az Index újságírója azzal riogat, hogy a "modern weboldalakhoz" nem elég az Intel Atom, nem árt egy kicsit gondolkodni: Ez az Intel Atom már rég nem az az Intel Atom ami az első netbookokban volt. A Surface 3ban lévő Atom sok tesztben bizony közel van az olcsóbb Core i3-asokhoz. Mellesleg számos népszerű tabletben, telefonban ennél lényegesen gyengébb van. Márpedig igen nehéz "modernnek" nevezni azokat a weblapokat amik a tabletek és telefonok többségén akadoznak. Ha a reklámok miatt ez lenne a helyzet: Marad az adblocker, amivel némi adatforgalmat is megspórol a gyerek.

De valószínűleg, ha a "levedlett régi iPhone" amit az Index újságírója felvet elég erős hozzá, akkor bizony a Surface 3 is. És igen, Tóth Balázs jól mondja: Az olcsó tablet nem váltja ki a laptopot. De egy Surface 3 már nem olcsó (EUn belül Amazonról rendelve sem) egy Surface 3 viszont nem az általa említett "olcsó tablet kategória". Ugyanis, ha a 40000 Forintos tablet mellé az i3, a nagyobb üzemidő (ez mindig drága) a jobb ház mellett vennél egy jobb laptopot, akkor a két eszközre együtt legalább 150.000 Ft-ot költesz. De jogtiszta Windowssal, stb. többet is.

A gyerek a programozást nem úgy fogja megszeretni, hogy az nem sok sikerélménnyel, játékkal kecsegtet. A megvehető linuxos géppel ez is baj lehet, de az is, hogy nem sok sikerélménnyel kecsegtet. Valamint egy gyerek számára nem "sok kicsi program, bonyolult parancssor és a GCC" a vonzó, hanem bizony eleinte az Office-ben is használt Visual Basic. Ha a gyerek számára elegendőek az appok, a web, akkor a tablet és a laptop funkciójára is elegendő lehet egy Surface 3 erősebb változata (ebben több a RAM és a tárhely is) rövidebb távon.

De nem feltétlenül ezt vennék. Ha a család "kellően tehetős" akkor nyilván a drágább példányok (nevükben szerepel a pro) is játszanak, ha pedig olcsó megoldást keresnek, akkor fel kell mérni az iskola kéri-e, hogy a gyereknek legyen laptopja, ha nem akkor az egyszerűbb keresésekre, Office-re van sok megoldás. Ha elegendő a Windows Mobile app választéka (gyereknek a snapchat hiányozhat, tanulást segítő appok erre is vannak jók) akkor rövid távon otthonra elég lehet a Continuum. Office, mobilra is optimalizált weblapok, filmek, zene, kisebb ingyenes játékok, sok tanulást segítő app, stb. egy darabig elég lehet.

Utána ezt egy Nexdock egészítheti ki, és később is ráérhet megvenni tabletet, laptopot. Az igazság szerint egy jó e-könyv olvasó ami a más kijelző technológia miatt kényelmesebben olvasható eleinte akár fontosabb is lehet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6111071698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása