... mert választani kell

Hogyan lesz az álhír...

2017/02/22. - írta: Válasszunk

Az Index címoldalán ott a hír: Nem úszhatnak a melegek a MOM park uszodájában. Hamar kiderül, hogy ez kicsit Jereváni Rádió stílusú álhír. Mert ha megnézzük akkor aki oda akar menni, attól - természetesen - nem kérdezik meg a szexuális irányultságát. Mondhatnánk azt, hogy itt a vége a történetnek. A hírhamisító Index Domschitz "hazugsággyáros" Mátyás nevű zugfirkásza és a címlapszerkesztő ma éppen így szált bele a feszültségkeltő álhírgyártásba. Nagy biznisz ez ma már. 

Ha mondjuk átmennénk abba a stílusba amit az Index megenged magának és addig gyártanánk a jelzőket, ameddig a hivatásos véleményformálónak, a "negyedik hatalmi ágnak" kell tűrnie a jelzőket, akkor egy idő után az ilyen témákat pedzegető postok kapcsán a szerencsétlen olvasó 40 percig görgethetné át csak a válogatott sértéseket. A gond nem itt van, hanem ott, hogy a hasonló álhíreknek megvan a maguk következménye, és az is igaz, hogy létező és komoly problémákat vetnek fel.

Ugyanis továbbgondolva a kérdést: Nem csak arról van szó, hogy MOM-hoz kötődő csapatból senki sem volt kíváncsi az úszók szexuális irányultságára. Hanem arról is, hogy nem az úszást tiltják meg, csak éppen valaki nem szervezhet ott programokat. Úszni egy szervezet nem tud, az úszni tudó tagjai viszont továbbra is mehetnek. Ugye érezzük azt, hogy itt valami baj van.

Felmerült a kérdés szervezhet-e akkor meleg programot az uszodában? Ha éppen bérelhető kapacitás, akkor senkitől sem kérdezik meg, hogy "fiam te kivel bújsz ágyba?" Szóval igen. Szervezhet. Tudom, de hát ugye a szervezet kapcsán látták a honlapot, az LMBTQ irányt és máris nem. Való igaz: Egy részben vagy egészben közpénzből működő szervezet nem köt velük szerződést.

De nem azért, mert melegek is úszhatnak ott. Azok minden más programon is úszhatnak. Hanem azért, mert a szervező saját maga válogatna a jelentkezők közül azzal, hogy bizony az LMBTQ-ra hegyezi ki a dolgot. Márpedig nem szeretnénk azt látni, hogy egy részben közpénzből működtetett infrastruktúra kapcsán olyan programok menjenek, mondjuk akkor amikor amúgy is hiány van uszodából, ahol nyíltan ilyen vagy olyan szexuális orientációjú embereket várnak, a többieket ezzel diszkriminálva.

Az olyan szöveg, hogy mert elfogadó környezet kell, stb. viszont látatlanban nem elfogadónak bélyegzi, megsérti és kirekeszti a központ többi vendégét. A központ pedig egyfelől közpénzt felhasználva ne szolgáljon ki olyan rendezvényt ami akár csak az önmeghatározás, jelzők szintjén is válogat emberek között szexuális orientációjuk alapján. Ez ugyanis olyan védett tulajdonság ami alapján való diszkrimináció nem fér bele, még az Atlasz féle társaságnak sem. Másfelől viszont szolgáltató is, aki a partnerei megválasztásánál nem árt, ha odafigyel, hogy azok ne sértegessék az ügyfélkörét.

Ha a "ki tudjuk úgy forgatni a szavait, hogy sértő legyen" elég volt Ákos ügyben, akkor a mostani nyílt sértés és diszkrimináció elég ahhoz, hogy az adott sportegyesület ne legyen szívesen látott vendég. 

És még egy fontos dolog: Jelenleg az adott egyesület ott semmit sem szervez, nem az ott sportoló melegekkel, stb. tol ki ez, hiszen ők, ahogy eddig is, ez után is igénybe vehetik a meglévő, hasonló diszkriminációt nem alkalmazó szolgáltatásokat. És amennyire ki sem kell, hogy derüljön, hogy ki a meleg, ki nem, mert az uszoda, az öltöző nem a szexualitás helye, úgy a környezet is elfogadó.

Kénytelen vagyok megjegyezni, hogy az álhír összehozásában résztvevő Indexes újságíróknak, a közleményt kiadó "sajtósnak" stb. pont ez a bajuk vele. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5312280581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása