... mert választani kell

Mi a köze a BOM kudarcának az Oscaron történt fiaskóhoz?

2017/02/28. - írta: Válasszunk

A megvalósíthatósági tanulmány mögött ugyanaz a PriceWaterHouse cég van, aki az Oscar gálán is az eredmények hitelesítéséért így az iratok kezeléséért is felel. Igen, ők azok akiknek az emberei rossz borítékot nyújtottak át az Oscar gála műsorvezetőjének. Kínos baki, de közel sem olyan súlyú, mint amikor egy tanulmányban szereplő GDP prognózis a kezdetektől rossz. És ki lehetne mazsolázni az elmúlt évek híreiből azt, ahol ők valamit ellenőriztek, vizsgáltak, tanulmányoztak és bármit is láttunk, hallottunk tőlük, az igazság végül mégsem teljesen az volt. Ha valaki azt mondaná, hogy hiába a fejlett nyugat, hiába a nagy múltú tekintélyes cég amatőr hiba ott is előfordulhat, igazat kéne adnom neki.

A gond az, hogy az ő szakmájuk, hivatásuk az, hogy a hasonló hibák lehetőségét is kizárják. És ez most nem jött össze. Az Oscar gála az ő szempontjukból nem egy bonyolult dolog, és tudják, hogy szem előtt van, itt aztán semmilyen hiba nem fér bele. Mégis látjuk mi történt. És két dolgot lehetett tudni: Az egyik, hogy az itteni fiaskót nem csak az egész világ látja, de utána interjúkban is előkerülő téma lesz. A másik, legalább ennyire nyilvánvaló igazság pedig az, hogy filmesek ülnek ott, akik a pénzügyi világ számos visszásságáról filmeket is készítenek. Eddig a hasonló cégek kimaradtak a válságok felelőseire mutogató alkotások kapcsán a szórásból.

De most a PriceWaterHouse elszúrta az Oscart. Céltáblát csinál magából és a szakmából. Bárhol lenne egy projekt mögött ott az ő hírnevük, szakmai alaposságuk meggyőző érvként, erre sokan fognak emlékezni. Ha pedig a cég hitelét sokan kérdőjelezik meg abból akár idővel beindulhat a mémgyár is. Piszok nehéz lesz bármi mellett az ő tanulmányaik alapján, az ő alaposságukra építve érvelni. Piszok szerencséje a FIDESZnek, hogy az Olimpia kérdése, a népszavazás már nincs az asztalon.

És mi még a közös az Oscarban és az Olimpiában? Nem, nem arra gondolok, hogy mindkettő O betűvel kezdődik. Még arra sem, hogy mindegyik nemzetközi megmérettetés és bizonyos szempontból a csúcsot jelenti. De úgy látszik sem itt, sem ott nem sokat jelent, hogy kihirdették a győztest. Az még változhat. Oké az Olimpia kapcsán évek múltán is, az Oscar kapcsán csak nem olyan bonyolult összeszedni a szavazatokat, hogy az később változzon... Az majdnem olyan egyszerű, mint a megfelelő iratokat, megfelelő borítékokat a megfelelő időben a megfelelő ember kezébe adni egy ilyen folyamatnál... Oh wait, az utóbbi sem sikerült.

De hozzátehetem, hogy az utóbbi időben számos botrány és balhé tépázta meg mind az Oscar mind az Olimpia hitelét. Az Oscarra és a sporteseményekre is fogadások köttetnek. Igen érdekes kérdés mi lesz a fogadások eredményével ha utólag megváltozik egy verseny eredménye. Lehet az ilyen helyzetek kezelését előre tisztázni, ha sejti a szervező, felkészíti erre a tanácsadó, a kockázatokkal számolnak ezekről tud sok más mellett még a könyvvizsgáló is.

A PriceWaterHouse elég nagy világcég ahhoz, hogy sokféle üzletfele legyen. Akár olyan is akik érdekeltek a szerencsejátékban. Kíváncsi vagyok, hogy azok terveit, könyveit, stb. mennyire érintheti egy olyan fiaskó, ha utólag megváltozik az eredmény. És még inkább kíváncsi vagyok arra, hogy azzal a kockázattal, hogy a PriceWaterHouse szakemberei ennyire elszúrhatnak triviális dolgokat vajon számoltak-e a PriceWaterHouse azon szakemberei akiknek az ilyen kockázatokkal számolni kell. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6212297027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása