... mert választani kell

Büntetőjog vs. Kisegítő suttyóképző?

2017/04/14. - írta: Válasszunk

A festékdobálásért kiszabott közmunkának van egy fontos, és nagyon egyszerű üzenete. A tüntetést szervező politikai aktivista is közszereplő. De az ellenzéki politikus is. És piszok sokan nem értünk vele egyet, de erre a megoldást a párbeszédben, vitában, érvek ütköztetésében látjuk. Ebbe viszont nem fér bele a másik kifütyülése, és a dobálás. A bíróság azt mérlegelte alkalmas-e a másik megbotránkoztatására a dobálás? Mert, hogy erőszakos tett azt például nem lett volna értelme vitatni.

Festéket "kellett" dobálni. Érdekes, nekem még mindig sikerült véleményt nyilvánítani dobálás és rongálás nélkül. Igaz, sem Gulyás Márton, sem Varga Gergő sem a csapatuk nem nagyon akarja meghallgatni. Lehet, ha a másik oldalról mindenki dobálna, mondjuk a lakásuk felé meghallgatnák? Párszor betörne talán az ablak is, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó mértékű rongálás közvetítené a másik oldal ellenvéleményét. Az aktivisták, egyes ellenzéki politikusok lakásánál. Pár nap alatt akkora hiszti lenne, hogy itt velük szemben micsoda erőszak van...

Kellett? Mert talán ezt a két díszpintyet sem az édesanyja, sem az édesapja, de még az iskolák, egyetemek sem tanították meg rongálás nélkül véleményt nyilvánítani? Kérem szépen ez egy elvesztett meccs után részeg, aluliskolázott tahóktól sem menő! Elhangzik a tiltakozásnak formái akkor a menetelés, a beletörődés, ha már rongálás nem lehet.

De lehetne mondjuk a:

  • A népszavazás.
  • A választáson leadott szavazat.
  • A másik oldal választóinak meggyőzése vitában
  • Közösen finanszírozott plakátkampány
  • Petíció
  • Forgalom lassító demonstráció
  • Ülősztrájk
  • Éhségsztrájk
  • A képviselőknek írt levél. 
  • Művészi alkotások
  • Ellenzéki csoportoknak nyújtott adomány

De szerintem például demonstráció és tiltakozás eszköze az is, ha mondjuk 3000 ellenzéki 300 egészségügyi intézményben megjelenik a szimpatizánsok adományaiból vett festékkel, és bizony összehangoltak a nyilatkozatok. Annak a 3000 embernek aki tesz valamit, az emberek szimpátiáját eléri szintén súlya van. Mert el tudod mondani, hogy neked kell elvégezni a közfeladatot, mert a kormány erről nem gondoskodik, hanem ... ellen harcol. És erről sokan beszélnek. 

Tiltakozás formája lehet a humor.

De van aki azt mondja menetel, beletörődik... Vagy ott az általa ismert harmadok opció a dobálás, rongálás. Mert mást nem ismer. És tiszteljük mi értelmiségként. És ő, meg a hetvenezer ember fontosabb, mint a másik oldal választói. Ő dobálhasson, de ha ellene tiltakozva dobálnának hamar jönne a hiszti. 

Érveket ütköztetni mondjuk kamera előtt, megvitatni számos kérdést viszont nem megy, vita helyett a másik oldal szavazóra, de még a semleges véleményformálókra is sokszor megy a jelző, és hogy ők nem politikailag korrektek. De a "ki nem ugrál gázszerelő" c. játék kapcsán azért sikerül az "aki nincs velünk az ellenünk van" elv mellett  egy kis általánosító sértegetés is. Mert az általánosító sértegetés tőletek baromira PC.

A kormány is rosszul kommunikál. De te sem gondoltad végig ennek mi az üzenete. És annak, hogy az egyik oldal propaganda adóit engeded, a másik oldali sajtót korlátoznád. Hogy te is ugyanúgy elbújsz közszereplőként az ellenséges riporter elől, csak te rongálsz is.

De tudod mi ebben a ronda dolog? Aki éhségsztrájkot, ülősztrájkot alkalmazott azt levegőnek nézed. Mert ugye csak gyalogolni és beletörődni... Ő szenved az igazáért. Te azt várod el, hogy ezért másra kényszerítsd a szenvedést. És ha azt tudod, hogy ez balhé, akkor köszönöd, de nem akarod elvinni a balhét, vállalni a következményeket, és ezzel is nyomatékosítani a mondandódat. Felmentésedet kéred. Mert neked szabad rongálni, de a veled szemben tiltakozó dobálna akkor szerintem panaszkodnál. 

Van egy ötletem. A fizikai közérdekű munka amit el kell végezned lehet mondjuk a rongálással kifejezett vélemények eltakarítása. Mondjuk olyan cseppet sem PC és szexista véleményeké, mint "Adri jó a segged, szúrnálak" a buszon, a "mocskos lilák" a villamoson vagy "tetves komcsik" a vonaton. 

De ismerünk nem egy olyan vízbázisú festéket ami nem nagyon akar lejönni a falról. Ezért használnak csomó ilyen festéket falfestéknek. Nos én javasolnék egy salamoni büntetést nekik: Ha szerintük ezt vicces eltüntetni, akkor ugye tudjuk ehhez mi a módszer. Újrafesteni az egész falat. Az áldozat költségén. Lehetne azt mondani, hogy a teljes fallal hasonló nagyságrendű falfelületet a tökéletes fedéshez szükséges mennyiségű rétegben festegessenek csak le kórházakban, iskolákban saját költségen.

Nem tűnik viccesnek? Miért, ha a másik oldal is a rongálással való vélemény-nyilvánításhoz nyúlna és naponta rongálná meg az ilyen aktivisták lakását, autóját és azt sokszor kellene rendbe hozni annál kevesebb... A saját tettüket elfogadva ez a példa lenne a válasz. Az oda-vissza erőszak, még akkor is, ha csak festékdobálás, pillanatok alatt oda jutna, hogy mindenki csak a másik elleni tiltakozásul nyilvánítana véleményt, de a rongálásból, a saját vagyon megvédésére alkalmazott erőszakból pillanatok alatt lehetnének polgárháborús viszonyok.

Varga Gergő barátnője büszkén mondja a kamerába, hogy ő milyen büszkén mutatta a CEUs diplomáját. De azt is, hogy ott volt a tüntetésen. És azt is, hogy a megszerzett mesterdiplomája ellenére nem érti azt, hogy mi a baj a rongálással. Nem jutott el oda, hogy gondolkodó emberként rongálás nélkül, példával, érvekkel, áldozatvállalással és sok mással kommunikáljon.

Hamar megérkezik rá a válasz: Ha aki CEUn mesterdiplomát szerez nem érzi azt, hogy rongálás nélkül is lehet, sőt úgy is kell véleményt kifejteni... Nem tudja magától felfogni azt, hogy az visszafelé is működők, a saját oldalukon való hangadóval szemben és az hova vezet... Hát akkor azt fogják mondani piszok sokan, hogy a CEUn olyan primitív suttyókat képeznek, akiknek ehhez is bő másfél évtized oktatás kell, pedig annak idején a mindig részeg Pista bácsi 3 év elemivel is tudott huligánként rombolni.

Vagy, hogy amit sem a szülők, az iskola, vagy más szelídebb rendszerek nem tudnak megtanítani, azt a büntetőjognak kell. De az is igaz: Ahogy az ellenzék felemeli a "hős" aktivistákat akik felmentést kérnek, mert ők ugye egyenlőbbek, nekik szerintük ezt szabad, a másik oldal szemében ezek a tettek az egész ellenzékre vetnek árnyékot.

2006-ban, 2007-ben a többség sok dolog miatt ítélte el a kormánypártokat. De egy dologban igazuk volt. A csendes többség nem kér a rongálásból, nem fogadjuk el a módszert és a FIDESZ bűne az, hogy melléjük állt. Ma a rongálást dicsőítve éppen ezeket az embereket, akik akkor durva ellenszélben álltak ki az akkori kormány mellett ebben a kérdésben sikerül szembeköpni. Márpedig ezt a réteget is elidegenítve nehéz lesz választást nyerni. Aki pedig többször rongál, mint ahányszor érvekkel vitatkozik, szavazókat győzköd, az akkor sem fog tudni eredményesen tárgyalni a kormánypárti politikusokkal egy újabb baloldali vereség után. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2812425307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása