... mert választani kell

A Momentum és az MSZP a kormánypártoknak ajándékozta a 2018as választást

2017/05/25. - írta: Válasszunk

Az Origo szerkesztőségében előadott marhaságot sokféleképpen lehet értékelni. Bíztam benne, hogy magukhoz térnek, és rájönnek, hogy amit csináltak miért elfogadhatatlan, és akkor az ügyet zárójelbe lehet tenni egyetlen ballépésként. Tulajdonképpen az "ők az új SZDSZ" vádon is lehetne nevetni. A HÖK körüli ügyek? Kérem szépen nem akkora tétel. És bizony a kockázati tőke elvesztése kapcsán is könnyen írtam le: "Nem volt még olyan közpénzből készülő honlap aminek a kapcsán nem volt téma, hogy Pistike megcsinál egy honlapot World of Warcraft feltöltőkártyáért, vagy éppen, hogy valakinek a vállalkozása 100.000 forint alatti áron kapott weblapot."

Nem így történt. Az sem túlzottan érdekelt, amikor az ATV adásában kiderült, hogy a számok stimmelnek. Egy dolog viszont meggyőző volt. A "nem sajtó, hanem propagandagépezet" érvelés. Az újságíró, a laptulajdonos, stb. ember, elfogult, és sokszor a saját oldalának a mantráját fújja. Ez mindenhol így van. Természetes az is, hogy megválogatjuk kinek adunk nyilatkozatot, kinek mondjuk azt, hogy "kösz de nem". A nyilvános rendezvényekről való kitiltás már problémás de megfelelő indoklás mellett nem gond. 

Amikor valaki elkezdi azt mondani X lap, TV nem sajtó, hanem propaganda gépezet... Képzeljük el amikor az éppen aktuális kormányoldal érvel ezzel. És, ha nem sajtó akkor ugye nem vonatkozik rá a sajtószabadság sem, akkor ki lehet dobni, meg lehet szállni. Ha ezzel együtt lapbezárás is megjelenik, mint fenyegetés, akkor azt is el lehet mondani az adott oldal a sajtó szabadságát egyáltalán nem tisztelő diktatúrát próbálna építeni. Ha ezt a fajta hozzáállást elfogadjuk, akkor a FIDESZ is megszállhatná a HVGt, az Indexet, a 444-et, sőt bezáratás mellett is dönthetne.

Újságot, TVt lehet amellett is szócsőnek tartani, bojkottálni, stb. hogy a sajtó részének tartjuk. Sőt akár arra is van legitim indok, hogy az ilyet egy nyilvános rendezvényről kizárják. Meglehetősen tágak a határok. De azt mondani, hogy a másik oldal felé elkötelezett sajtó nem sajtó, hanem... már nem fér bele, mert a sajtószabadságot fenyegeti. Kiváltkép akkor, ha a megszüntetés ígérete is elhangzott, és történt az a bizonyos látogatás. De a Pesti Srácok újságírónője elleni agresszió is problémás.

Értjük azt, aki ebben a helyzetben nem a sajtószabadságot választja, hanem úgy tekint a kérdésre, hogy a másik oldal elfogult sajtója nem sajtó, az alapjogokat próbál kidobni a kukába, erkölcsi legitimációt ad erőszakhoz. Ezek olyan módszerek amiket sem a hatalom megszerzésével, sem annak gyakorlásával kapcsolatban nem szabad elfogadni. Az a politikai csoport aki ilyen helyzetben a sajtószabadság ilyen mértékű megtiprása mellett áll ki, és nem a sajtószabadság mellett az egy demokráciában nem szalonképes. 

Sajnos az ilyen nyilatkozatokhoz azóta az MSZP is csatlakozik, és a Momentum azóta sem korrigál. 

Piszok sokszor mondom el: A szólásszabadság, a sajtószabadság olyan alapvető kelléke a demokráciának, amit sem a PC nevében nem szabad korlátozni, sem azon az alapon, hogy mi döntjük el mi a sajtó része, ki az újságíró. Azzal, hogy mit osztunk meg, és mi az amit álhírként nem, lehet élni, de azt mondani a másik nem része a sajtónak, nem illeti meg a sajtószabadság nem. Mert onnan, ha ez utóbbi irányt képviseljük önkényesen, hát nem férünk bele a demokráciába.

A Momentum, az engem irritáló demagógia ellenére érdekes politikai kezdemény volt. Nem mindent írok meg a blogon amit gondolok, pont azért, mert nem akarom az olvasót átverni. Nem titok, a CEU ügyben a kormánypártok sok szavazójuknál kihúzták a gyufát. Mert ugye az akadémiai szabadság is nagyon fontos alapjog. Vörös vonal amit átlépni nagyon nem jó. És bár értem mi a baja a kormánynak a CEUval, azt is elfogadom, hogy a saját adottságaik figyelembe vételével ez szükséges is és ez az alapjog korlátozás kevésbé rossz, mint sok baloldali terv...  De a kormány hülyesége nem legitim oka az alapjog korlátozásnak. Ha van normális lehetőség az a választásnál indokolhat ellenük protest szavazatot.

Egészen addig volt esélye ilyen alapon szavazatot szerezni pl. a Momentumnak amíg ki nem derült a sajtószabadsághoz való viszonyuk. Ha pedig az Origo-t amúgy hagyományosan keményen kiosztó csoportok is rámutattak, hogy amit a Momentum csinált az vállalhatatlan, de csak a fogalmazás, a nem ment át jut eszükbe korrigálandónak, az mérhetetlen arroganciát jelent a választók jogos kritikájával szemben. A "bármit is mond a választó, a szakértők, a Momentum leszarja az alapjokat" kép különösen aggasztó, kiváltképp azért, mert abban konszenzus van, hogy ezt a határt a rendszerváltás óta senki sem lépte át.

Ha pedig Botka és az MSZP a múltjuk ellenére nem tudja, mikor kell az ilyen politikától elhatárolódni és felül a "majd mi megmondjuk ki számít sajtónak" retorikára, amikor ennek kapcsán a sajtószabadság léte is a kérdés, akkor azt hiszem ő sem alkalmas az ország vezetésére. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5412538545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása