... mert választani kell

Mítosz vagy valóság? - Brüsszel mi is vagyunk

2017/05/30. - írta: Válasszunk

Brüsszel mi is vagyunk, hiszen ott ülnek a képviselőink. Igaz? Hányszor hallottam már ezt döntő érvként, mellé téve akár a szervezet felépítését is. Persze többnyire megtoldva azzal, hogy mindenki hülye aki máshogy gondolja. Nos számos kérdésben azért engednénk a piacnak, mert az állam rossz gazda. De az állam is mi vagyunk. Sőt a magyar állam kapcsán javarészt ugyanazok az emberek merülnek fel, akik a hazai piacot alkotják. Akkor ugyanúgy hülye lenne az aki az államot rossz gazdának tartja? Nem.

A brüsszeli politika mögött ugyanúgy választás van, mint ahogy az országos politika mögött is. Éppen úgy érheti az ottani munkát, politikát kritika, mint ahogy az országgyűlés vagy a kormány kapcsán is lehet negatív véleményt mondani. Igen: A kormánypárt politikusai között is volt példa kritikus hangra a kormánnyal szemben. Brüsszel alapvető problémája, hogy amikor EP választások vannak, akkor nem nagyon van ember aki az EPPre adna le szavazatot, az ő programjuk alapján. Egy tagszervezetre adnak le szavazatot az országos politika szerinti pártszimpátia alapján.

De pontosan tudjuk, hogy az ETben résztvevő vezetőket is egy ország vezetésére választják, nem pedig az EU szintű politikára. Így viszonylag erős érvek szólnak a mellett, hogy az EU számos szervének döntése mögött viszonylag gyenge a demokratikus felhatalmazás. Azt pedig tudjuk, hogy amikor a kötelező kvóták kapcsán az eljárás jogszerűtlenségére hivatkozunk, a megfelelő szerv csak azt vizsgálja szerintünk hogyan teljesülhetne az intézkedés célja máshogy. Kérem szépen: Ez körülbelül olyan, mintha az Alkotmánybíróságot a Lex CEU kapcsán csak az érdekelné, hogy a CEU szerint hogyan lehet őket bezáratni.

Ilyen gyenge demokratikus felhatalmazással, a jogszerűség követelményét mellőzve, a jogorvoslat során a jogi szempontok (jog uralma) helyett a döntéshozó akaratának az uralmából kiindulva kapunk egy képet. Ha egy állam működne így az EUban, akkor régen eljönne a 7es cikkely, a szavazatok felfüggesztése. Ha a mérce egységes, akkor lehet azt mondani a brüsszeli döntéshozási mechanizmus szavazatát, döntési pozícióját is fel kellene függeszteni. Kísértetiesen közel van ez a megállapítása a kormány állítsuk meg Brüsszelt retorikájához. 

A "de hát Brüsszel belőlünk, belőletek is áll" megtoldva egy kis személyeskedéssel nem jelent érdemi elfogadható választ. Vagy korrekcióra, vagy az ilyen aggályokra adott érdemi és elfogadható válaszra van szükség. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr612540201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása