... mert választani kell

Van ami Gyurcsánynál is jobban kell a FIDESZ-nek...

2017/09/22. - írta: Válasszunk

... avagy egy történet a Gyurcsány hívőkről

Ez előtt 1-2 hónappal aggódtam. Nagyon bizonytalannak tűnt a választás kimenetele. ha pedig nem lesz senkibnél kormányképes többség, akkor káosz lesz, ami senkinek sem jó. Most már jóval kevésbé aggódom. Úgy látszik egyre inkább sikerül bebetonozni a FIDESZ 2/3-ot. Közben hozunk egy törvényt, 12 év legyen az elévülési ideje a korrupciós ügyeknek. És közben megy a mellébeszélés. Hogy már össze sem kell gyűjteni az aláírásokat. Legyen. Akkor a cégvezetők bérezése kapcsán mi a helyzet? Ja, az más... Ahhoz ugyanis értelmes ember nem adja a nevét, mert tudja, hogy amikor nem tudsz versenyképes szakembert alkalmazni, az hosszútávon többe kerül. 

De ez a korrupció elleni fellépés is csak üres dolog. A FIDESZt jól láthatóan nem zavarja.Tekerjük előre az órát, 2022-re. Tegyük fel 2018 elején népszavazás is rögzíti a korrupció elleni 12 évet, 2021-ig nem is lehetne hozzányúlni. Utána teljes a szabadság. Tegyük fel megmarad. Tudjuk mennyit ér? Semmit, hiszen a korábbi ügyekre nem lenne érvényes. Hiszen alapvető elv, hogy minden büntetőjogi szabályból az ítélkezéskori és az elkövetéskori szabályból az elkövető számára kedvezőbbet kell alkalmazni. Elévülés kapcsán is. Azaz akkor van ennek jelentősége ha arra számolunk, hogy csak 2026-ban lesz kormányváltás.

Tegyük fel 2026-ban nyer az ellenzék. Tegyük fel, nem egy kormányképtelen összefogás nyer, hanem egyetlen ellenzéki párt. Tegyük fel 2/3-a lesz, tegyük fel elkezdheti lebontani a NER-t. A pártkatonákat vagy a saját jelöltjeivel tölti fel, és akkor lázongás jön és neki sem jó, ha a szigor teremti meg a mintát, vagy konszenzusos jelöltekkel lassan váltja le a túlzottan párthű embereket. És az új emberek nekiláthatnak átrágni magukat olyan mennyiségű adat és bizonyítékhalmon ami átláthatatlan. 

Azaz nem valószínű, hogy bármi is 2027 előtt eljutna a bíróságig, és akkor még sok kell ahhoz, hogy eljussunk bárhova ami megszakítaná az elévülést. De be akarják fejezni az ügyet 2029 vége előtt, mert a választás előtt nem mutat jót a másik fél üldözése. Visszamenőleges szigorítás sem az alkotmányosság, sem az EUban elvárt jogállamiság tesztjén nem megy át, tehát ez a törvény akkor számít a FIDESZ szempontjából, hogyha 2026 utánra várunk bármilyen elszámoltatást. 

Ez esetben irreális azzal érvelni, hogy egy népszavazás 3 évig kötöttséget jelentene. De gondoljuk végig ezt a helyzetet is. Ha ennyi ideig marad a FIDESZ és akkor ott elszámoltatós hangulat lesz, akkor vajon a 10+ éves politikai szempontból lényegtelen ügyek kerülnek előre? Vagy a friss és fontos ügyek, akár azon az áron is, hogy a mostani balhék elévülnek? És ehhez az kell, hogy addig ne legyen amnesztia, ne legyen felmentő ítélet. Márpedig egy szándékosan inkompetens ügyész elegendő a jogerős felmentésekhez, utána újra elszámoltatni nehezebb ügy lenne. 

És van aki azt mondja, hogy a kormánypártok visszavonulót fújnak, egy olyan javaslat elfogadásával ami annak a beismerését jelenti, hogy 2026-ra tervez az ellenzék mind leghamarabbi esélyes időpontra. De tök jó, mert a FIDESZ azonnal elfogadta a korrupció ellenes törvényt, más ügyben aláírás gyűjtés van, így a "már az sem kell, azonnal megfutnak" narratíva is bukik. Ezt az ideológiai vitát ebben a kampányban nyerik és végig elhangozhat miért készül 2026-ra az ellenzék? Ebben a helyzetben nem lehet nem arról beszélni, hogy ki felel az ellenzék esélytelenségéért, és ez a kérdés többnyire felveti Gyurcsány felelősségét. 

De nem csak ezt. Mert van ám más is. Ritka az, hogy egy korrupciógyanús ügyben valakit leültessenek. Sukoró ügy viszont pont ilyen. Két érv szokott elhangzani: Nem érte kár az államot, mert nem valósult meg a csere. Igaz, csak a magyar jog a kísérletet ugyanúgy büntetni rendeli. A másik, hogy egyesek koncepciós ügyet kiáltanak. A gond pusztán annyi, hogy az ügyben a mai ellenzék olyan része tett feljelentést akire ma szükség lenne az összefogáshoz.

De várjunk csak. A DK az a párt aki nem szavazta meg a korrupciós ügyekben a szigorítást. Rendben: Azt mondják ők bojkottálják az Országgyűlés munkáját. Ez azt jelenti, hogy vereség esetén egy közös listán Gyurcsány szerepe az lenne, hogy nem lenne ott a parlamentben. Így a FIDESZnek könnyebben lenne meg egy-egy szavazásnál a többsége. És persze a baloldal által kezdeményezett korrupciós ügyben előadott szövegelés a koncepciós eljárásról, ha az ügyben még a baloldal tett feljelentést baromira nem jó az összkép szempontjából. 

Ugye ismerjük a storyt, neki azért kell listás hely, mert ő mennyi embert képviselni akar. Nos jó eséllyel ő jelenleg nagyon nem képviselte a 2014-ben az Összefogás listáján rá szavazó polgároknak azt a részét, akik elvárnák az ilyen törvényre leadott szavazatot. És nagyon kétséges, hogy önállóan meglett volna-e neki a bejutás, a közös lista sok nem DKs szavazóját képviselnie kell-e? Nem tűnik túl jónak a helyzete. 

Az ember már azt hinné, ennél rosszabb nem lesz. És akkor jön az aki Gyurcsánynál is rosszabb. Mondjuk úgy Borvíz úr a Gyurcsány hívő. Nála természetes, hogy arra szavazzon aki bort iszik és vizet prédikál és közben fröcsög, mint a szétrobbanó szódásüveg. Mit csinál? Előveszi Gyurcsány méltán hírhedt balatonőszödi beszédét. Hogy hát szerinte az nem volt rossz. Oké, ő azt hiszi, hogy az 10 éve hangzott el. Könnyű lenne lecsapni a magas labdát. A helyes válasz ugyanis 11. 

Csakhogy az általa vizionált kerek évforduló eleve nem a beszéd elhangzásához, hanem a kiszivárgásához volt köthető. Azaz rögtön fel is hívta a figyelmet a sunyításra a beszéd után, ami az egész igazságbeszédes magyarázat hitele mellé tesz egy kérdőjelet. De rögtön párhuzamba lehet állítani a fenti helyzettel: Hiszen Gyurcsány beszédében elmondta, ha nem lehet rendbe tenni az országot, ahhoz másmilyen madam kell. Aztán nem lehetett és mégis maradt, így kiderült, hogy az a szép trágár beszéd annyira nem volt őszinte, hogy egy újabb hazugság volt a sorban.

És még azt is meg lehet érteni: Ha akkor és ott kellett elmondani sokaknak a dolgot, akkor saját munkatársainak az akkori kormánypárti politikusoknak is hazudott. De akkor a többes számmal mégis maszatolt, az áldozatra kente a hazugságot. Vajon ennyire szavahihető ember panaszai a Sukoró ügyben az eljárásról mennyit nyomnak a latba? Hiszen ismétlem: A távozása után, az emberei távozása után a baloldal ítélte meg úgy, hogy az az ügy nem mehet tovább, mert törvénytelen. De az akkori lelépés ígérete, a későbbi ígéretek, hogy kit akar képviselni is érdekes jellemrajzot mutat róla, ami után nehéz nem arra gondolni: a listás helyhez is azért ragaszkodik, mert az biztos bejutás, biztos hatalom lenne. 

A hatalomhoz ragaszkodó, őszintének látszani tudó hazug, aki a felelősséget az áldozatokra próbálja kenni. Ilyenfajta viselkedésről sokszor hallunk, akár gazdasági bűncselekményekről, akár családon belüli erőszakról olvasunk, és a konklúzió mindig az, hogy ahol ez a viselkedés megvan ott veszélyes pszichiátria betegről van szó. Azoknak a politikusoknak akiket ő átvert, akik az alatta menő gazemberségek miatt feljelentést tettek egyértelmű ultimátumot ad: Vagy mellé állnak, lista elejére, bejutó helyre teszik és mindezek után valószínűleg segítenek átkúrni a választókat, vagy nem lesz összefogás.

Hosszútávon így is úgy is a FIDESZ nyer ezen a bulin. Elévülhetetlen érdemei vannak a NER megteremtésében és a fenntartásában is. De amikor a saját bűnei nem elegendők, akkor a Gyurcsány hívők rátesznek még egy lapáttal. És ha Gyurcsány távozna is a politikából, a hívei még jó pár évig gondoskodnának arról, hogy a FIDESZnek a lehető legnagyobb esélye legyen egy újabb 2/3-os győzelemre. 

És így már értem azt, hogy pár kezdeményezés miért készülne egy 2026-os kormányváltásra. Mert így, ebben a politikai közegben, nem csak a 2018-as váltás, de a 2022-es sem látszik túl reálisnak. Köszönjük meg Ferikének és a híveinek. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8412881958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.23. 08:05:45

Egyetlen komoly politikus se úgy korrupt, hogy le lehessen leplezni, se a ballib, se a fideszes oldalon. Azaz a korrupcióellenes harc szimpla üres választási ígéret.
süti beállítások módosítása