... mert választani kell

Olcsó fogamzásgátlás, még olcsóbb populizmus?

2017/10/07. - írta: Válasszunk

Olvasom a hírt: Trump nők millióitól veszi el az olcsó fogamzásgátlást. Mint kiderült immár nem kell magánbiztosítók számára olcsó fogamzásgátlót finanszírozni. Persze hatalmas hír, a hazai média is beszámol róla, a feministák az egész világban felháborodottan beszélnek az esetről. Pedig ami történt abban van egy kíméletlen logika. Az egészségbiztosítás, ha magán biztosítókról van szó, alapvetően egy olyan üzleti vállalkozás, ami a közös kockázatviselésről szól, és nem pedig bármely jövedelmi transzferről. 

Márpedig a fogamzásgátlásra való igény nem arról szól, hogy rajtad kívül álló ok miatt hirtelen bajba kerültél és viseljék közösen a kockázatot. Hanem mondjuk egyedi döntésről, hogy te gumi nélkül akarsz sokat szexelni, gyereket pedig nem akarod vállalni. Mint ilyen, körülbelül annyira biztosítási esemény, mintha valaki mondjuk gyúráshoz való étrend kiegészítőt akarna. Attól, hogy a biztosító fizet valamit ugyanis nem olcsóbb lesz ebben a helyzetben a gyógyszer, hanem csak annyi történik, hogy egy részét a biztosítás árában kell megfizetni.

Olyasvalami árát ami a döntéseden múlik, nem egy rajtad kívül álló okból bekövetkezett egészségügyi problémán kifizettetni közös kockázatviselés terhére nem éppen elegáns. És ebbe persze beleépül a biztosító haszna is. Meg némi lehetőség arra, hogy döntsenek: melyik termék a támogatott, melyik nem. Itt az üzleti érdek fog dominálni, nem az, hogy bárkinek is jó legyen. Azaz ez a fajta megoldás mindenkinek káros. És jövedelmi transzfer.

Jövedelmi transzfer, amire kerülő úton használt valaki üzleti vállalkozást. És ez a jövedelmi transzfer többek között a leszbikusoktól, a melegektől, a rászoruló idősektől vont el forrást, amit a kockázatok közös kezelésére szántak. És ennek az ilyen kétes jövedelmi transzferek velejárója, hogy az egészségbiztosítás drágább lesz, elérhetetlenebb, és emiatt sokan halnak meg. De éppen így következik az is ebből, hogy a sok befizetésből számos más orvosi ellátásra sem jut pénz, így számos betegség esetén a rászoruló magára marad és meghalhat.

Az az ideológia ami ezt megteremtette nem az egyenjogúságról szól, hanem egy olyan elnyomó ideológia, ami ezen a ponton is sok ember halálához vezet. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7112937535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.07. 23:41:17

Ez sem lesz egy index címlapos blogbejegyzés.
Még hogy a sátáni Trump a leszbikusoknak kedvezzen valamivel? Már a gondolata is antidemokratkus! :D

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.08. 00:49:48

@megamovieboy: Következő még annyira sem lesz az... Népszabadság kimúlásáról szól :)
süti beállítások módosítása