... mert választani kell

A Microsoft feladta az Okosotthonokat és a Dolgok Internetét

2017/10/16. - írta: Válasszunk

Nem, nem őrültem meg. És nem, nem írtak semmit ennek a feladásáról. Nem kellett. Akkor honnan tudom? Onnan, ahol egy nagyon egyszerű dolgot végiggondolva te is, és bárki más is. Nem bonyolult. Ha azt nézzük, hogy mi az IT területen a következő 3-4 nagy dobás könnyen látjuk a listát. Ott lesz rajta a dolgok Internete, az erre épülő okosotthonok, okos autók. És persze ott lesznek a csevegőrobotok és a kapcsolódó Mesterséges Intelligencia. Csakhogy mindegyik területet érint pár elvárás: Legyen fejlesztő. Legyen felhasználó. Legyenek alkalmazások. Legyenek ehhez nagy partnerek. És persze mind a partnerek, mind a fejlesztők, mind a felhasználók bízzanak az egészben és lássák azt, hogy ennek jövője van.

Ha ezeknek az embereknek azt üzened, ha csak harmadik lesz a platform, akkor a te vezetőid megkérdezik mi értelme van a harmadiknak, akkor ezt a bizalmat ásod alá. Mert ugyan lehetnek a rendszerednek jó tulajdonságai, ami miatt akár sok fejlesztő akár sok fejlesztő ezt választja (mint a Windows Mobile-t és az UWP platformot), de ha te magad sem jutsz tovább a "mi értelme a harmadiknak" kérdésen és akik ezekre az előnyökre építettek szívnak, akkor nincs miért megbízni a termékben. És mivel ez a forgatókönyv a termék valamennyi előnyét, jó tulajdonságát  ignorálja, így a fogyasztói döntésnek is ezt kell tennie. 

Okosotthon, AI és chatbot fejlesztés és sok minden nem 1-2 évre szól. Ha a bizalmat sikerül aláásni úgy, hogy azért volt bőven olyan időszak amikor a Windowsos PDA telefonok nagyon menők voltak, így a kezdeti sikerekről is láthatjuk, hogy nem jelent garanciát semmire, akkor borítékolható, hogy sok fejlesztőt és felhasználót ez távol tart. És ezt felismerve utólag kapkodni a felhasználókért baromira nem lesz akkor sem hatékony. A történet kapcsán persze látjuk, hogy sok dolgot szúrt el a Microsoft. Tegyük fel a Twitteres kommunikáció valóban csak a Windows 10 Mobile végét jelentené és nem érintené a tervezett Andromeda OS projektet ami ugyanúgy telefonokat is megcélozza. A kommunikáció miatti bizonytalanság ebben az esetben is üt. 

Persze, van aki elmondja a Microsoft az IBM féle vonalat másolva a komoly üzleti felhasználók felé fordul, a teljes consumer irányt leépíti. Csak akit nem idiótakvóta betöltése céljából vesznek fel Microsoftos csúcsmenedzsernek, hogy aztán a „nem vagy PC, rohadj meg, mert kritizálni mered a mi remek fogyatékkal élő színes, szagos menedzserünket” alapon el lehessen szőnyeg alá söpörni a hibákat az észrevesz egy aprócska különbséget.

Csak egyetlen terméket fogok példaként mondani, operációs rendszert. Úgy hívják, OS/2. Az OS/2 Warp 4 sikere elmaradt, villámgyorsan be is jelentették idővel ki fognak vonulni a szegmensből. 2005-ig azért még árulták a dolgot, új hardware is támogatta, kapott rendes támogatást. 2006 óta a fő support periódus ugyan véget ért, de azóta is van support. Sőt lett olyan partner is aki csinál neki folytatást... A folytatás legutóbbi verziója 2013-ban jelent meg, és már nagyon ígérik, hogy az akkor megjelent EComStation 2.2 beta után jöhet a 2.2 végleges.

Nem csak technikai oldalak írnak arról, hogy ez a megoldás miért lesz borzalmasan rossz. És persze a megjelenő érvek között van olyan is ami nem csak az IoT kapcsán beszél vészjósló jelekről, nem csak azt mondja, ezen az alapon az AI platformra sem építene, de amellett is érvel, hogy a probléma a Skypeot is érintheti. Vagy, hogy az Office ma kevésbé jó választás, mint pár napja volt

Az IBM nem csak OS-t nem szüntetett be ilyen sebességgel, de PCs termékvonalat is eladta, sőt a nyomtatós üzletágat is. És a termékek sokáig jók maradtak ez után is, kitartottak a felhasználóik mellett. 

A fenti eltérés jól látható. Ugyanakkor, ha a dolgok internetét, és az okosotthonokat látjuk, akkor sem szabad elfelejteni egy szempontot: Az üzleti célú eszközök és a fogyasztók által használt társaik közötti szakadék ott sem feltétlenül lesz meg. Hiszen üzleti rendszer kapcsán is sokan azokat fogják választani amik kapcsán a magánfelhasználók igényei miatt gyorsan jelennek meg új lehetőségek. Így, ha igaz is lenne az IBM féle vonal követése, ez a 2 piac akkor is kiesne. Csakhogy az ezek mögé hátteret teremtő felhő szolgáltatások is fél lábúak lennének, ha sok ilyen kliens kiesne.

De például a nagyvállalati rendszerek kapcsán a .NET fő előnye az volt, hogy telefonra, webre, desktopra, serverre is jó volt, sok szempontból univerzálisabb alapot jelentett a versenytársánál. Ha a telefon, a tablet, a telefonnak megfelelő form factort választó "PDA pótlék" (belül lehet ez is okostelefon) kiesik, akár ipari használatnál is, akkor a .NET framework minden téren gyengül. De e nélkül a formfactor nélkül sok beágyazott rendszerre nehéz lesz elterjedt Windowst tenni. És tudunk arról, hogy egyes ATM gyártók az elterjedt rendszer iránti igény miatt tértek át az embedded verzióról a hagyományos Windowsra. 

Van persze aki előadja a Google is megszüntet dolgokat. Olyan szolgáltatásokat amikre nem volt mit fejleszteni teljesen természetesen. A bevallottan kísérleti Google Glass-t amire kevésbé toboroztak is lehet említeni, nem csak a kísérletiséget említő apróbetűs lábjegyzet és a kis csillag mellett, de még azt is hozzátéve, ha a hasonló termékekre megérik a piac könnyen lehet folytatás. Hogy mindez azzal járt, hogy nem mindenkit megpróbált berántani, hanem csak kevesen próbálkoztak. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2412955679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása