... mert választani kell

HVG Story II

2017/11/08. - írta: Válasszunk

Az előző postom már megkapargatta a felszínt. Hogy, hogy nem, de nem került címlapra. Valahogy sejtettem. Kétféle mondást hallottam a történettel kapcsolatba, remélem az illetékeseket kellően sérti az, hogy ezekkel indítom a postot: „Holló, hollónak nem vájja ki a szemét” és „Gyilkosok közt cinkos aki néma.” Nagyon ritka az olyan ügy amikor könnyű prezentálni, hogy bizonyos kérdésekben miért vagyok feltétlenül az emberi jogok pártján, és ezekben az ügyekben miért ítélem el a baloldalt, és sok őket kiszolgáló sajtóterméket. A HVG mostani botránya ilyen.

Mondhatnám, hogy nem érdekes mi történt a repülőgépen. Ami történt ugyanis biztosan nem volt bűncselekmény. Amit viszont Szauer Péter, Szauer Judit és a Blogozine ismeretlen szerzője művel, ennek a skálának könnyen lehet, hogy a másik oldalára kerül. Könnyen lehet? A fenét. Lehet, hogy az érintett senkiháziak. De ne csak őket nevezzünk így, ezt a címet megérdemelte az adott szerkesztőségi cikkel azonosuló HVG szerkesztőség. Ha valaki nem akar ilyen aljassághoz asszisztálni az felállhatott volna, így egyetlen egy ottani zugfirkász erkölcsi felelősségét sem szabad kihagyni. Mint azért a szerkesztőségekét sem bármely portálon amik a Szauer klán vádaskodását címlapra tették cikk vagy kiemelt blog post formájában, a történet másik oldalát viszont nem.

Ennek a történetnek volt egy pontja. A HVG cikkében megnevezett egy légiutaskísérőt. Ha minden igaz és egyértelmű lenne a cikkben, ami a hatalmával itt súlyosan visszaélő HVG vezért lapjában jelent meg, akkor is igen érdekes lenne a nevét engedélye nélkül kiadni, kutakodni utána. Ha, mint a több megjelent tanúvallomás is sejteti, sőt a cikk és a Szauer féle eredeti post közötti eltérések is mutatják, akkor akár rágalmazás is lehet. De a baj nem ez. Ezt tárgyalva csak azt érném el, hogy jogászkodás miatt bezárd az ablakot, és káromkodj, hogy megint a szemeteket védem a szegény áldozat Szauer klánnal szemben.

A Ryanair szemét cég. Nem fogom védeni. Nincs szakszervezet például. A pilóták kizsákmányolása visszaütött. Csakhogy lenne egy apró gond: Tudjuk, hogy a bunkóság céges Policy. Mi jogosítja fel a Szauer klánt, hogy ez alapján egy huszonéves fiatal lány nevét, elérhetőségét kiadja, őt sértő durva megjegyzések, és a HVG olvasói részéről érkező zaklatás, szexuális zaklatás céltáblájává tegye?

A HVGnél mindenki akinek köze volt a cikkhez és ebben részt vett ebben bűnrészes. A Szauer lány érdekes módon a tanúk megjelenése után eltüntette a postját. Ezzel is hozzájárult, hogy az ügyet ne lehessen tisztázni. A Blog.hu Premium Selection szinten kiemelt Blogozine amint előkerültek a tények gyorsan letiltotta a postnál a  kommentelést. Ha nincs komment, aki utánajár hátha találkozik a kiszolgáltatott nő elérhetőségét tartalmazó HVG mocsokkal. Pörög a like, a megosztás és ismerjük a hasonló helyzeteket, ahogy a történet újságíró résztvevői is, így el merjük mondani pörög a zaklatás is, beleértve a szexuális zaklatást is.

Ha tudom, hogy Szauer Péter most a hatalmával visszaélve, a lapját törvénytelenségbe belevíve most ezt a sorsot szabja büntetésnek, beleértve a szexuális zaklatást, akkor hiába mondom azt, hogy nem akarok hinni abban, hogy ő szexuális zaklató is, nem csak a hatalmával visszaélő, lelkiismeretlen senkiházi. Hiába, mert amikor a korábbi időkről szóló ellenőrizhetetlen vádaknak nem hiszek igazam van ugyan, de egy dolgot kell tudnom: Most felbujtóként, uszítóként szexuális zaklatóvá vált. Az összes segítőjével, cinkosával együtt. 

Nem hiszem, hogy az Index ezen az alapon megtenné, amit más zaklatók esetében elvár, és megszabadulna az ügyben bűnrészes Blogozine kiemelésétől. Az igazság szerint abban sem bízom, hogy a téma címlapra kerül. Nem bízom abban, hogy holnap nem akarnak cinkosok lenni. Számíts a legrosszabbra, de reménykedj a legjobban alapon írom csak a postot. 

De az itt érintett emberek említésétől is hánynom kell. Ugye tegnap is mondtam? Ha nem is hiszek a vádakban, beég a kép az ember elméjébe. És a most leírt új szempontok alapján egyre kevésbé van okom arra, hogy ne higgyem el a leggyalázatosabb vádat is ezekről az emberekről. 

Hiszen okkal kapom a megjegyzést: Ha a HVGnél ez így végigment és senki nem állt fel, akkor a HVG egy olyan közeg, ahol senki nem szólt az ilyen következményekkel járó kreatív büntetés ellen. Senki sem vetette fel, hogy talán nem a nő felel a policy szabályaiért. Hogy ilyen módon más jogait nem tiporjuk a sárba. Valahogy a HVG egy olyan lap ahol az alkalmazottak számára természetes, hogy a főnök nem túl sok alappal büntetésből zaklatásnak, szexuális zaklatásnak tesz ki. 

Ehhez megfélemlítés sem árt, mert mire az emberek megszokják máshogy fellázadnának. És itt olyan ügyet látunk a szemeink előtt, ami semmivel sem enyhébb az ellenőrizetlen vádakban szereplő esetnél. Hiszen a hasonló zaklatás sok esetben betegségekhez, öngyilkossághoz, munkahelyi problémákhoz, stb. vezet, az aki ezt jogtalanul elindította, tudta, hogy a jogsértésének sok szexuális zaklatás mellett ezek is a következményei lehetnek. És ezt előre megfontoltan, több nappal az eset után.

Elképzelni se tudok olyan gyomorforgató vádat a Szauer klánnal kapcsolatban ez után, ami kapcsán ne az jutna eszembe, hogy hát nem meglepő. Valamivel el kellett érni azt, hogy a HVGben olyan legyen a légkör ahol ez a cikk így kimehetett. Hogy ott mindenki néma cinkos legyen aki fél a főnöktől. Mert a #metoo hashtag mellett megismert összes kibaszott perverz között egy sem volt aki olyan mélyre süllyedt volna, hogy hatalmi pozícióból, törvényt, sajtóetikát megsértve, a lap hitelét és az összes ott dolgozó újságíró emberségét a vécén lehúzva ilyennek tett volna ki egy fiatal lányt.

A teljes HVG lejjebb ásta magát Martonnál, Kerényinél, Spaceynél, mindenkinél aki most nyakig úszik a szarban. És ott olyan a légkör, olyan a főnök, hogy ez valahogy természetes és senki sem mert, talán senki sem akart felállni a gyalázat után. 

Nem hiszek sok vádban, nem hiszek sok vádban, neki is vannak jogai... Ha elég sokszor ismétlem meg, még talán az ilyen Szauer félék esetében is működik az ilyesmi. Szeretek biztos lenni ebben. Biztos vagyok ebben. Keresem a magyarázatot miért ne higgyek minden vádnak. Mert mi van, ha valaki azért talál ki valamit, hogy megállítsa? Hogy ezzel védjen meg másokat? Nem sok olyan alkalom van, amikor több ok lenne arra, hogy ezt a mocskot alappal vagy alap nélkül megvádolják. Én meg nem tudom eldönteni, nem akarom eldönteni, nem merem eldönteni, hogy igaz-e. De nem is kell. Mert ez a mostani eset ami a szemünk előtt játszódik elég.

Amikor a nevet kiírták, akkor azt egy Instagram profil alapján írták ki. Belinkelve, de egy idő után a zaklatás elől menekülő utaskísérő által elrejtve. Addig viszont körbe lehetett nézni. Látni lehetett hol készültek képek, hol nem. Melyik városban lakhat a hölgy, melyik reptérről, milyen járatokon fordul elő. Ha a nevét megtalálod, a Facebook profilt és mást megtalálni sem lehetetlen feladat. 

Mi sok mindent látunk. Ő viszont nem tudja, hogy miért jön a gyalázkodás,.ha valaki nem szól neki, ha valaki nem segít neki megvédeni magát. Erre pedig kevés esélye volt. A HVG úgy mert egy fiatal nővel szemben ilyen mélységekbe süllyedni... Don Szauer a HVG maffia nagyfőnöke úgy ítélt virtuális megerőszakolásra, folyamatos zaklatásra egy ártatlan lányt, hogy szinte biztos volt benne, hogy külföldről, helyi ismerősök nélkül, azt se tudva honnan jön az áldás, a vádak elterjesztése után esélye se lenne visszavágni. 

De nagy bátor és gerinces férfiként nem kívánod exponálni magad, ha mindez a szar visszahull rátok, hát vigye el a lányod a balhét. 

És tudod mi a legszebb. Ahogy az aljasságban bűnrészes csicskáid kitették a nevét, akkor is  árulkodott a tény: Hol nem készült kép, hol nem checkolt be soha a reptéri kávézóba egyetlen közösségi alkalmazásban. Csak bármilyen jel is mutasson a lány ártatlanságára kellett találni valakit. Úgy látszik a szerkesztőségben sokan féltek a főnöktől. 

Ezért amikor frissíteni kellett a cikket, mert bizonyítékokkal kiderült, hogy a HVG által meghurcolt lány ott sem volt, akkor valahogy nem jutott senki eszébe: Egy elásott update-t senki sem olvassa, és tovább megy a zaklatás, akkor is, amikor az ügyetelesetek is tudja, hogy ártatlan. Talán ebből is kellene friss hír, Facebookra, főoldalra, hogy az általatok feltüzelt hőbörgők általi zaklatást leállítsátok.

Talán, ha ti szegitek meg a szabályokat, ti ártotok, nálatok is kellene krízist menedzselni, döntéshozónak felkelni és cselekedni. Kellene, hogy gerincetek legyen, hozzátok helyre a kárt és próbáljátok meg kártalanítani. De a gerinctelenség, a másik ilyen szintű zaklatása, a másik tönkretételére menő kísérlet természetes volt a HVGnél, azonnal cselekedni, hogy helyrehozzák a kárt nem. 

Érdekes, hogy a helyreigazításnak sosincs feltűnő címe, és ki tudja hány olyan eset volt, amikor én sem láttam, hogy az updateben ott volt a csillag. Ja bocs, most, hogy már nem olvasod leírhatjuk, hogy kihasználtunk téged és minden hülye lúzert aki ezt a szennylapot olvassa, átvertünk, mert kellett az átvert tömeg Don Szauer hecckampányához. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8613202895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása