... mert választani kell

A családegyesítés kérdése új törésvonalat jelent a migráció körüli vitában

2018/01/02. - írta: Válasszunk

Merkel borzasztóan nehéz helyzetben van. A menekültek számára megnyitni a családegyesítés lehetőségét számára ugyanis vállalhatatlan kockázatot jelent, és cseppet sem azért, mert a menekültválság legrosszabb napjai ismétlődnének meg, hanem pont azért, mert ez nem történne meg. Ha pedig a katasztrófa elmarad, az paradox módon neki árt a legtöbbet, és Orbánnak, az AfD-nek és sok más hasonló politikát folytató politikusnak, szervezetnek használ igazán. Ugyanis a migrációs válság kapcsán legalább 4 álláspont hangzik el. Ebből pedig kettő olyan is van ami alapján Merkel megkaphatja a náci címkét.

A befogadásra ugyanis 4 álláspont van: 

  1. Általánosan befogadó. Szolidaritásra, empátiára hivatkozik a bevándorlónál, azoknál akiket ez ellehetetlenít eszébe sem jut.
  2. Forrásország helyzete alapján válogat.
  3. A menedékkérő útja, viselkedése és más jogi szempontok alapján válogat.
  4. Csoportok érzelmi vagy értelmi alapú elutasítása alapján válogat.

A családegyesítés korlátozásának fenntartása jól látható, hogy ellentétes az első állásponntal. A második álláspont kapcsán belátható, hogy a helyzet nem változott, ezen az alapon befogadónak kellene lennei. A harmadik irány a csúnya, hiszen itt hangzik el, hogy aki továbbjön, bujkál, ennek érdekében más vagyonában kárt tesz, az onnan nem menekült, hanem illegális bevándorló és bűnöző.

Amikor Merkel újabb menekülthullámmal, káosszal riogat, és ezen az alapon választana szét családokat, az semmivel sem kisebb bűn erkölcsileg, mint Gyurcsány Ferenc részéről román invázióval riogatni. A különbség annyi, hogy Gyurcsány akkori érvelése nem a "ne adjunk nekik állampolgárságot", hanem a "ne így" mellett szólt, és a ne így az még erkölcsileg vállalható cél volt. Csakhogy a ne így feltétele az, hogy máshogy viszont igen, és erről Feri elfelejtkezett. 

A Merkel által vizionált káosz illúzió, és ott ilyen mentségről sem lehet beszélni. Ugyanakkor a helyzet egyértelműen a harmadik álláspont igaza felé mutat. Ugyanis a családegyesítés kapcsán előbb kell igazolni, hogy jogosultak rá, és utána embercsempészt kihagyva, senkinek nem ártva, senki kertjét fel nem durva, egyetlen kamiont sem feltörve eljöhetnek. Egy millió emberről van szó? Rendben. Hol lehet ezzel probléma?

A gond az, hogy aki a befogadás kérdésében a 3. opció mellett volt, és ezért volt eddig elutasító, az a családegyesítésnél törvényes migrációt, és a családegyesítés emberi jogok szempontjából való indokolt voltát látja, akkor is, ha eddigiekben azt mondta  engedély és papíron nélkül továbbjönni, hatóságok elől bujkálni, mások vagyonában ezért kárt tenni, más megélhetését ezért fenyegetni már nem fér bele. Nem fér bele a menekült definíciójába, mert abban elvárás is van, sem az erkölcsbe. És könnyű elmondani aki tovább jön, az ugyan rossz körülmények között lett volna menekültként, de mások még rosszabb helyzetben vannak, és ezért továbbjönni illegális.

Az akkori befogadási módszer sokakat kényszerített veszélybe, táplálta az embercsempészetet, káoszhoz vezetett, számos konfliktus forrása volt. Viszont Merkel arra számított, hogy hősként ő is jól jár vele, és Európa harcos védelmezői is megtartják a mandátumokat az EPP számára. Könnyű volt a migrációs módszer ellen is szólni, de az emberség bajnokaként szír gyerek mellett pózolni is. 

A mostani riogatás, kirekesztés mellé tenni, hogy a "ki jöhet, ki nem", a "hogyan jöhet, hogyan nem" kérdésben a törvényesen jövő családot kirekeszteni probléma. Kiváltképp azért, mert a migránsok között lévő férfiakat elvágni a feleségüktől, gyerekeiktől, családjuktól nagyon visszaüthet. Egyrészt a jogos dühük, csalódottságuk miatt, másrészt aláássa az integráció maradék esélyét. Harmadrészt pedig, amikor az eddigi menetrend az volt, hogy aki papírt kért, betartja a törvényt nem jöhet, aki más vagyonát tönkretéve, más megélhetését fenyegetve, embercsempészt igénybe véve jön, aki kellően erőszakos, az jöhet... Akkor ez a szelekció meg kell, hogy látsszon a migránsok összetételén. 

Ha elveszed tőlük a családjukat, akkor bizonyos szükségleteiket, igényeiket máshogy fogják kielégíteni. 

Sok ember a saját pártját, oldalát védi, a másikat támadja, elterjedt a káros és veszélyes kettős mérce. Ha a mérce egységes, akkor ehhez a megközelítéshez mérjük mindegyik párt pillanatnyi teljesítményété, és ez esetben a mostani ne jöjjenek éppen annyira veszélyes és káros, mint a korábbi jöhetnek. És ez az, amivel Merkel nem számol. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2213540783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.01.03. 12:21:11

Merkelre azért szavaztak, mert benne látják azt, aki rendet tud tenni, azaz kipakolja a felesleget, integrálja a hasznosakat. Ehhez lenne támogatás a jobboldalról, de még a szocdemek is a bevándorlással támadták a kampányban. A maradék 20% sincsen, a szélsőségesen befogadó zöldek és a posztkomcsik gyakorlatilag trollok.
Merkel mégsem akarja a dolgát tenni, hanem megpróbálja kijátszani egymás ellen a pártokat, hogy aztán mint az abszolút közép egyedüli képviselője, maximális hatalomra tegyen szert.
Ez most nem fog működni. Ha ezt az álmát nem képes elengedni, akkor bukni fog.

Kunhallmi Agnes 2018.01.03. 18:22:47

" családegyesítés kérdése új tö­rés­vonalat jelent a migráció körüli vitában"

Nincs duma magyarorszagra is azonnal be kell engedni legalabb 5 millio arabot, hogy megnyerjuk veluk a valasztast, es hogy elintezek a naci fideszeseket.

Ballib vagyok rettegek 2018.01.03. 18:30:17

A globális felmelegedés, és az Afrikai vízhiány miatt a migrációs áradat még el sem kezdődött.

Eddig csak egy gyenge előszelét tapasztalhattuk a modernkori honfoglalásnak.

A muszlimok első áldozatai azon körúti értelmiségiek lesznek, akik ezeket a marhaságokat írják. Persze csak a zsidók és homokosok, és kerseztények után.

Nekik ugyanis hiába okoskodik egy hülye blogger az elfogadásról, kereszstülszúrják mint egy disznót, ha nem alkalmazkodik.

CSB1196 2018.01.03. 18:32:55

Érdekes kérdés, hogy a menekültválság kezdete óta miért nem lobbiztak vagy szankciókkal harcoltak az európai vezetők a hiper gazdag arab országoknál (Szaú Arábia, Katar, Kuvait, UAE, stb.) hogy ugyan fogadják már be a bajba jutott emberek millióit akik közelebb is vannak hozzájuk és a testvéreik is, azonos kultúrával és istennel.
Ha erre rávették volna Merkelék őket akkor bem fájna a fejük a potenciális bevándorolt terroristák ezrei (pozitív becsléssel) miatt..

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2018.01.03. 19:00:36

@CSB1196: Szaud Arabia kicsit kozelebb lett volna. Eleg lett volna kb 120 km-t gyalogolniuk a hit testvereikhez.
Valamiert megis inkabb 5 ezer km-t jottek az ellenkezo iranyba tuzon vizen at.
Ebbe valoszinuleg az is kozrejatszott, hogy a szaudiak szo nelkul tuzet nyitottak volna ha megtamadjak a hatart. Ott probaltak volna meg kovel dobalni a hataroroket.
Meg nem esett volna le az elso ko, amikor mar golyot kapott volna aki eldobta.

midnightcoder2 2018.01.03. 19:03:39

@Ballib vagyok rettegek: A demográfusok szerint Afrika lakossága 2050-re megduplázódik. Közben a mohamedán vallás futótűzként terjed a kontinensen. Pár éven belül Merkel néninek a családegyesítésnél is sokkal nagyobb gondjai lesznek.

Off:
A post elkövetője borzasztóan ír. Ha már mindenképp bloggolnia kell, előzőleg átadhatná a szöveget átfogalmazásra valami írástudónak, mert ezt így fáj olvasni.

ka_TARZI_s 2018.01.03. 19:49:11

@Ballib vagyok rettegek: Téves.

Ezek az emberek nem az általad vázolt okok miatt fognak jönni, hanem a túlszaporodásuk miatt. Egy évszázad alatt 10-szeresére nőtt a populáció, és nincs jele annakj, hogy csökkenne a népesedési kedv.

Megjegyzem a19.század vége óta rendelkezésre áll a technológia kb. bármekkora emberáradat hatékony megállítására.

Jakab.gipsz 2018.01.03. 20:19:52

Még hogy család egyesítés! Langyos palacsintával ne törölgessük a feneküket?

Pontosan a fordítottja, zéró tolerancia, jól hallattátok, zéró tolerancia, a paradicsomban is voltak törvények.

A legkisebb szabálysértés esetében, mérlegelés nélkül családostól azonnali, kitoloncolás.

Nincs csador, kendő, nyiszi-nyaszi, mecset, és persze faji megkülönböztetésen alapuló engedmény.

Akinek nem tetszik a "fehér keresztény ember magasabb rendű kultúrája", az csináljon jobbat önmagának, majd megtanulmányozzuk.

És ez az ateista-zsidó értelmiségre is vonatkozik, (nem az ortodox-zsidókra, ők azok a kivételek, amely erősíti a szabályt).

Soros, Schulz, Cohn-Bendit és neomarxista követőik pedig, az európaiakkal ne folytassanak ember kísérletet.

David Bowman 2018.01.03. 20:26:52

Mindenki húzhat haza Afrikába a családjához.

David Bowman 2018.01.03. 20:28:59

@megamovieboy: Merkel teljesen becsülettvesztett nyugdíjas. Le vele!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.01.03. 20:43:36

@Jakab.gipsz: A bűnözők, stb. kitoloncolása természetes, persze sok esetben csak a büntetés leülése után.

Recensor 2018.01.03. 21:04:04

A migrációs válság folytatódni fog. Afrikában jelenleg 1,2 milliárd ember él és gyorsan növekszik ez a szám, csakúgy, mint Ázsiában, ahonnan másik százmilliók kelhetnek útra. Komoly megoldásra van tehát szükség, széleskörű nemzetközi összefogásban. A kerítésépítés hosszútávon inkább vicc, mint megoldás.

MEDVE1978 2018.01.03. 23:34:15

Óriási tévedések vannak a posztban. Mi Merkel hozzáállása az egészhez és mi befolyásolja azt?
1. Az eddig érkezettek demográfiai összetétele. A magyar adatok szerint a rajtunk átutazók 70-80%-a egyedülálló fiatal férfi volt. A németek adatait nem láttam a végül megérkezőkről, de emlékeim szerint ott is 50% feletti a fiatal, egyedül utazó férfiak aránya.
2. Ez két dolgot jelent. Az első, hogy a család, akiket elhoznának többnyire állna idősebb emberekből, illetve biztosan gyerekekből is. Mivel viszont ezek az emberek döntően muzulmán országokból érkeztek, szinte biztos, hogy nem "doktornők és tehetséges mérnöknők" követik majd őket, akik addig otthon maradtak, hanem analfabéta asszonyok és kisgyerekek, meg lehet, hogy a szülők, akik esetében a nő a helyi szokások miatt gyengébben képzett lesz.
3. A fiatal férfis összetételnek van előnye és hátránya. Előnye a "viszonylag magas" munkapiaci aktivitás. Magyarul egy fiatal férfi inkább dolgozni akar. A jelek szerint képzetlenségük és nyelvtudásuk hiánya miatt ez még Németországban is viszonylag rossz arányban sikerül. A hátrány ezzel szemben a magasabb kriminalitási ráta (ez természetes: a német vagy magyar fiatal férfiak is nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményt, mint a nők vagy az idősebbek), illetve az, hogy a nőhiány frusztrációt okoz. Egyszerűen hiányzik a szex nekik, ezt férfiként nem nehéz megérteni.
4. Sok hipotézis van arról, hogy a német államnak mennyibe kerülnek a menekültek (az egy millió ember integrálása, eltartása, képzése stb.). Egy becslést 10 mrd euróról (3100 mrd Ft) olvastam, ezt 2016 évre írta a die Welt (www.welt.de/politik/deutschland/article170200423/Kosten-fuer-Asylbewerber-in-Deutschland-stiegen-2016-um-73-Prozent.html).

Ebből kb. évente egy 200 km-es autópályát vagy majdnem egy új paksi atomerőmű blokkot lehetne építeni.
5. A fentiekből is kitűnik, hogy az átköltöztetett családok döntő része ezután is a szociális hálóra fog szorulni és segélyből fog élni. Ha mindenki csak egy rokont hoz át, ez újabb 10 mrd euró költséget jelent majd. Ez a németeknek gazdaságilag nettó brutál bukó.
6. Merkel nyilván figyelembe kell vegye a CSU-t és az AFD-t is. A CSU nélkül ugyanis nem tud kormányozni, illetve a CDU profilját, önazonosságát is veszélyezteti, ha túlságosan enged ebben a kérdésben. Ha a kormány jóváhagyja a családtagok beköltöztetését, akkor még tarthat az AFD erősödésétől is, mert az AFD szinte 100%-ig arra fog rámenni, hogy bebizonyítsa, az átlag HAns mennyivel fizet több adót, hogy az átlag Jusuf családja is Németországban élhessen.

Az érvrendszer, hogy a család azért jöhet automatikusan, mert nem illegálisan jön és így nem veszélyeztet vagyont és törvényeket út közben, egészen abszurd. Hasonló mondjuk ehhez a példához: egy olyan faluban lakok, ahol egy nagycsalád mindenkit kirabol, mindenki retteg tőlük. Én ezért összeszedek egymilliót és átadom a családfőnek, ő pedig nem követ el bűncselekményt, hiszen csak átveszi azt. Ezzel legálissá teszem a dolgot, hiszen ő nem rabol, én meg legálisan fizetem ki.

A legfontosabb tévedés és folyamatos politikailag korrekt hazudozás az integráció kérdésében van. A genfi egyezmény célja az, hogy a menekülteknek biztonságot és ellátást adjon, amíg életük veszélyben forog. A németekhez eljutott menekültek esetében is az a helyzet, hogy az "amíg" szót elfeljtették és behelyettesítették az akár véglegesennel.

A probléma az, hogy a menekült státusz így a letelepedés eszközévé válik, illetve a nem menekültként elismerteket nem lehet hazatoloncolni, mert 1. nem veszi vissza a forrásország 2. elvesztette / megsemmisítette az iratait, tehát azt se tudják hová lehet visszavinni. Emiatt Németország a menekültstátuszra nem jogosultak kb. 2-3%-át tudja talán kitoloncolni. A többi valahogy megússza.

A fentiekkel a menekült státusz lényege üresedik ki, a rendszer olyan rosszul működik, hogy sokszoros a potyautas jelenség benne. A német politikusok és több hülye idealista német pedig erről nem vesz tudomást.

CSB1196 2018.01.04. 09:06:23

@Libsik visítanak de az ország a miénk !: “Állítólag” anno a szaúdiak fizettek Merkeléknek pár milliárd eurót, hogy invitálják meg a menekülteket és ne az ő irányukba induljanak meg..
süti beállítások módosítása