... mert választani kell

Egy választó válasza a Horn családnak

2018/01/02. - írta: Válasszunk

Olvasom az Index összegségét ifjabb Horn Gyula nyilatkozatáról. Sajnos a teljes nyilatkozat nem érhető el. De az Index kiemeléseiben vannak megvitatásra érdemes gondolatok. Az egyik ilyen gondolat viszonylag egyszerű: „unfair és méltatlan, hogy "egy néhai politikust" támadnak, aki nem tud reagálni” szól a vélemény. Legyen. Nevezzünk meg pár néhai politikust, aki nem tud reagálni. Rákosi Mátyás, Sztálin, Adolf Hitler, reméljük elég erős a sor. Ha valaki úgy gondolja, ahogy a Horn család is, hogy Horn Gyula a történelemkönyvek lapjaira tartozik, akkor a bírálhatatlanság, támadhatatlanság jogáról, talál nem kellene mondani. Márcsak azért, mert a néhai politikus címhez kötni ezt a védettséget veszélyes akkor, ha ezt a címkét sok valóban történelmi jelentősségű személy használta.

Nyilván Horn Gyula nem került volna ilyen illusztris társaságba virtuálisan, ha a Horn család képes elviselni a véleménynyílvánítás szabadságát. Nyilván a volt politikusok védettsége, hogy őket ne kárhoztassuk, ne támadjuk, ne kérjük számon, maradjunk csendben a bűneikről, igen közeli rokonságot mutat a holokauszttagadással. Hiszen minden néhai politikusra értelmezve a minden politikusra vonatkozva megfogalmazott általános kérdést, Hitler sem tud védekezni, ne támadjuk már holmi Holokauszttal. Ha a kuruc.info-n holokamuzik a Horn család általában, akkor érthető lenne ez a hozzáállás, így viszont a nekünk szabad, velünk semben nem szabad kettős mércéjével jelöl ki egy erkölcsi mércét. 

Az átlag ember a hibáival együtt is szereti a szeretteit. De nem hazudja hibátlannak, kikezdhetetlennek. Mert a fenti társaság és a kettős mérce felmerülése mellett ez piszok rossz képet fest bárkiről. Horn Gyula erkölcsi kikezdhetetlenségéről lehetne vitatkozni. Arról is, hogy a családja szerint ma is meghatározó politikailag. Ez utóbbit nem vitatom. Ha Horn Gyula nem olyan, amilyen, akkor ma nincs Orbán kormány, nincs  NER. Köszönjük.

Az erkölcsi kikezdhetetlenségről mindig azt szoktam mondani, ez többet mond el a mércéről, mint az emberről akit mérnek. Mert tökéletes, hibátlan ember nincs. Hibákat letagadó, hazug mérce viszont van. És ezt alkalmazó narcisztikus alakok is. A Horn kormány esetén történt egy, s más. Az olajszőkítés piti ügyből nagy ügy lett. Az elzavarható egyen korrupt mocsokból egy dolog  emelte ki Orbán Viktort, és tette tartós politikai tényezővé, hogy ezt a rendszert egyetlen tollvonással megszüntette.

Horn Gyula idején hozott törvények ezt a politikai vezetés szintjére emelték. Az ebül szerzett vagyon megtöbbszörözösére jött a kárpótlási jegyes biznisz, és a szervezett bűnözés térnyerése, belharcai. Nem hiszem, hogy lenne olyan politikai erő, aki ne kötődött volna így vagy úgy ehhez a körhöz, de azt tudjuk, hogy sok ilyen folyamat lehetőségét Horn Gyula megteremtette, a FIDESZ pedig megszüntette. A törzsszavazói java részét Orbán Viktor ennek az egy dolognak köszönheti.

Ez a politika oda vezetett, hogy a rablóprivatizációval gazdagodó köröknek civil halálos áldozaia lettek. Ilyen politika gazdáját az mondja feddhetetlennek, akinek mindez, így a következményekkel együtt, belefér erkölcsileg. Ezzel el is tudjuk helyezni a Horn család közlemény mögött lévő tagjait, és az ilyen erkölcsöt elfogadó politikai környezetüket. Nem kell ki sem mondanom a véleményemet. 

Van pár halott, vagy kicsit több, és ez a politika működésének velejárója, de ne bántsuk már szegény néhai politikusokat, Hornokat, Rákosikat, Sztálinokat, Hitlereket. Mert a Horn család szerint a mások halálához vezető rablópolitika erkölcsöleg feddhetetlen, de számon kérni akár ezt már nem. 

Deutsch vádja a szokott értelmetlen visszaszólás, amit senki sem vett volna komolyan. Az n+1 pufajkás szöveg. És valóban nem tudjuk, valaki az előnyökért került oda, és sunyított, hogy más kockázasson, dögöljön meg helyette (van ilyen hős is, az is a szocialista állampárthoz köthető), vagy benne volt a kemény konfliktusokban. De ezzel együött választottuk meg, és a kormánypárti politikus óvodás reakciójára könnyű azt mondani a levegőbe beszél. 

De az üresen puffogtatott értelmetlen vádakból a Horn család nyilatkozata, az ebben lévő vágiggondolásra érdemes gondolatok, gondolatmenet csinált valami komolyat. 

Ja és még egy dolog köthető Horn Gyula nevéhez, majdnem elfelejtettem. 1994, választás. Megvoltak az összeférhetetlenségi szabályok, mindenki erre figyelemmel indult, vagy nem indult. Majd a választás után jött a módosítás: „Akinek le  kellene mondani, annak most sem kell, mert a saját érdekelünk úgy kívánja, hogy a lezajlott választás feltételeire visszaható változtatással rúgjuk fel a demokráciát. ” Ez teremtette meg azt a precedenst, ami miatt a NER mögött lévő furcsa választási rendszer szalonképes.

És a néhai politikusnak volt lehetősége, a már életében is elhangzó vádak ellen védekezni, uram bocsáss a fenti hibákat, vállalhatatlan tetteket korrigálni is. Nem tette meg. Nemn hiszem, hogy akkor amikor élt, csak az akadályozta, hogy azóta már halott. 

Én azt kívánom neki is, és minden valóban tisztességes utódjának, hogy Horn Gyula ne később is meghatározó, történelemkönyvekből ismert szereplő legyen, hanem felejthető lábjegyzet. Mert akkor a bűneit is hibát a történelem megbocsájtja neki. Voltak eredményei is, lehetet családját, barátait szerető ember, akiről lesz aki sok jót mond el. De politikusként nem élt olyan életet, hogy néhai politikusként kímélnünk kellene. De felejtenünk még lehet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1413544205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.02. 21:30:02

A pufajkásra a családja, a szocik és a németek is úgy emlékeznek, mint a német újraegyesítés egyik élharcosára és a berlini fal egyik lebontójára.
Az biztos, hogy neki volt annyi (nem feltétlenül pozitív) hatása a politikára, hogy bekerül majd a történelemkönyvekbe Orbán mellé, míg Deutschra senki se fog emlékezni, hasonlóan Szanyihoz és a többi megmondóemberhez, aki semmit se csinált még egész életében...
süti beállítások módosítása