... mert választani kell

Tanúskodni szeretnék az Elios ügyben

2018/02/12. - írta: Válasszunk

Valóban, a választási kampány szempontjából természetesen az egyik legfontosabb kérdés az Elios ügy, és a kérdés, hogy hogyan is kezeli ezt a magyar igazságszolgáltatás. Polt úr pedig nincs könnyű helyzetben. Ha e postom eljut hozzá, és úgy dönt, hogy meghallgatja a tanúvallomásomat, még nehezebb helyzetben lesz. Ugyanis eszem ágában nem lenne tanúként letagadni azt, hogy én is látok visszásságokat. Ki nem? De ismerjük az ellenzéki mondást: Szeretnék olyan embert látni, aki a kórházban, betegként is FIDESZ szavazó. Hiszen látjuk, hogy a kórházak helyzete vállalhatatlanul rossz. 

Oké. Hallottam, hogy valaki elmesélte: X kórházban a FIDESZes néni migránsozott. De értelmes ember a kórházban, a kórház helyzetéről beszélve igencsak szomorú képről beszél. A gond csak az, hogy látom az egészségügy helyzetét mérő felméréseket, és azt látom lassú a felzárkózás, de végre nem a leszakadás az eredmény. És ez a borzasztóan lassú, hosszú ideig tűrhetetlen állapotott sejtető felzárkózás is csak az átlag. Van ahol sokkal jobban fejlődünk, van ahol erre később jut csak lehetőség. Aki ma fejlődik, az nem biztos, hogy holnap is fog, hiszen a fejlődést kampányszerű felújítások hozzák, és nem a minőséget folyamatosan és fokozatosan javító üzemeltetés.

Nem kapunk több erőforrást, mint korábban. A politikai elszigetelődés nehezíti a kormány mozgásterét. Piszok sok pénzt költünk stadionokra. Nem csökken a nyugdíjasokra fordított összeg sem. A közmunka sem olcsóbb, mint a segélyezés. Három dolog lehet: Az egyik, hogy a stadion látványosabb, mint anno a 30 centis kilátó az alföldön, de kevésbé pazarló. A másik, hogy kevesebbet lopnak. A harmadik, hogy a pénzt amit elköltenek hatékonyabban, jobban költik el. Így pedig több jut az egészségügyre is.

De hogyan lehet, hogy kevesebbet lopnak, ha látjuk a meggazdagodó Oligarchákat? A válasz a módszerből ered: Összeférhetetlenség, a versenyjogi szabályokat kijátszó háttéralkuk működnek a kenőpénzes ügyletek helyett. Az eredmény az, hogy egy jóval szűkebb kör részesül a haszonból, így egy-egy versenyző is gyorsabban tud meggazdagodni, de a közpénzből is több jut az eredeti célra. 

Könnyű azt mondani, hogy kleptokrácia van, mafiaállam. Csakhogy a klasszikus szervezett bűnözés egyik jellemző tevékenysége, hogy csökkenti a bűnözést. A mafia módszerek, a hasonló összefonódás is egyszerre gazdagítja a haszonélvezőket és csökkentheti az össz kárt. Ahhoz, hogy valakit elítéljenek, azt kellene bizonyítani, hogy kárt okozva (a normálishoz képest több vesztességet okozva) akarnak meggazdagodni és nem a kevés meggazdagodó haver miatti visszasságot vállalva akarják az össz kárt csökkenteni, jobban működővé tenni az országot.

A szándékot, a gondolatokat az OLAF jelentése nem bírálja, és a javaslat is arról szól, ha az ügyészség bűncselekményt lát, akkor cselekedjen. Ha nem csak a szabályok kijátszása van meg, de minden más tényállási elem is, ha a tettük veszélyes a társadalomra, és ha tudniuk kell (vagy elvárható gonddossággal tudhaatják), hogy ezzel miért okoznak kárt... Sok feltétel van ami az OLAF által jelzettek mellett kell ahhoz, hogy ez bűncselekmény legyen.

A FIDESZ hívő pedig nem az aki akkor beszél a FIDESZ mellett, ha látja, statisztikák alapján is tudja, hogy az egészségügy helyzete összességében javul (ha borzasztó lassan is), hanem az ország legrosszabb kórtermében is hiszi: Minden így jó, mert Soros és a migránsok... Az ügyészségnek azt kellene bizonyítani, hogy a különlegesen lojális párthívő emberek akik itt döntenek, mégsem abban hittek, hogy ez így lesz jó az orszgnak, ezzel az ország érdekeit is védik.

Nyugodjunk meg: Ha egy NER katonára rábizonyítják, hogy nem hisz eléggé, akkor annak következménye is van. 

Az Elios ügy kapcsán tudjuk, hogy a LED panelek élettartama a gyártó szerint kevesebb, mint aamit az Elios vállalt. Ha a lámpák nem hozzák ezt az élettartamot, akkor hibás teljesítéséről van szó. Ha nem is akarja, nem is próbálja az Elios ezt teljesíteni, akkor csalásról. Ellenben ez az élettertam nem azt jelenti, hogy ez után 1 nappal mindenképpen tönkremegy. A panelek többsége tovább bírja. Ami nem, az cserélhető, és a cserék az üzlet össz költségét számukra sem túlzott mértékben növelik meg. Trükköztek, kijátszottak szabályokat. De közel sem biztos, hogy a céljuk a közpénz lenyúlása volt.

Hiszen legalább ilyen jó cél azt mondani, ha jobban mennek a dolgok, ha az összefonódás az ország jobb működését segíti, akkor tovább marad a FIDESZ kormányon, az összefonódások miatt tovább kerül sok munka haszna baráti cégekhez, és a cégek is jól járnak akkor, ha őket megbízni a FIDESZ részéről jó kormányzás. A nemzeti nagytőke, a nemzeti FIDESZes oligarcha mögötti ideológia erről a szimbiózisról szól. És azt lehet tapasztalni, hogy a résztvevők hisznek ebben. 

És ez a hit az oka, hogy partnerek ebben, hogy a haverok kevesebbet lopnak, mint amit a veszegetésen bukott el az ország, hogy most sok dolog jobban megy az országban. Jobban, de nem elég jól. És szeretnénk egy elég jó alternatívát, de ha nincs, nem fogunk csak azért is egy még rosszabbra szavazni. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1113658556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomepronome 2018.02.14. 10:51:12

Mindem kormány esetén az lenne a helyes, ha pont a választói kérnék rajta
számon a korrupciót, hiszen pont azokat csapta be leginkább, akik bíztak benne.

Sajnos ez a "ne lopd a (köz)pénzem ha bízzam benned" féle választói magatartás, manapság nem jellemző.

Addig viszont az tudná korlátozni leginkább a kormányok hatalmi túlterjeszkedését, ha váltókormányzás lenne, vagyis minden kormányzás után a szavazók az ellenzékket választanák, majd azután annak az ellenzékét és így tovább.
Ez minden kormány számára az jelentené, hogy legfeljebb négy évig lehet lopni, utána jön a számonkérés, ami azért visszatartó erő lenne!
süti beállítások módosítása