... mert választani kell

Kampány 2018. 1. rész: Juhász Péter és az Együtt esélytelen

2018/02/17. - írta: Válasszunk

Elindult a 2018-as lampány, érdemes minden pártra odafigyelni, mindegyikről beszélni egy kicsit. És a többségük vezető politikusairól is. Gondolkodtam, hogyan lehet, hogyan kell megírni ezt a postot. Az Együtt ugyanis az a párt, amit egyaránt tarthatnék az ellenzék legjobb pártjának, és a legrosszabbnak. MMindkét irányban kiugró eredményről lehet beszélni. Egyszerre tud annyival jobb lenni, hogy az akár kormányzati pozíciót érhetne, és annival rosszabb, amiért a pártjuk szinte teljes vezetését börtönbe küldené a jóérzésű ember. 

Az Együtt sokmindent kínál, sok mindenben egyet lehet érteni velük. De pont az ott meglévő higgadtság miatt nem alkalmasak az egymást hergelő, butaságra vevő embereket elérni, így pedig tisztes tömegbázisuk soha nem lesz. Hiányzik hozzá a sikeres párthoz szükséges karizmatikus pszichopata, a demagóg hazugságokra való hajlam. Ahhoz pedig, hogy a pártot teljesítménye, értékei alapján a józan emberek tegyék eséllyessé, nem ártana, ha néhány erkölcsi normának megfelelnének. 

Az Együtt olyan, mint a rúdugró, aki azért nem veri le a lécet, mert méterekkel alatta repül át. Lehetnee arra mutogatni: Berkecz volt az aki szivárogtatott, mások személyes adatait adta ki engedély nélkül. Egy ember felel ezért. Végig gondoljuk azt, hogy 1000 vagy 10000 emberre hány bűnöző jut az országban, és végig lehet nézni, hogy egy párt és környezetete mekkora. Na jó, de Berkecz vezető is lehet az Együttben. Talán a saját körzetében tesz is annyit, hogy ezt megértsük. A gond csak az, hogy bár Berkecz ellenem is elkövetett valamit, a nagyobb probléma nem vele, hanem Juhász Péterrel van.

Jeleztem: A tisztességes eljárás, az ártatlanság vélelme és jópár más dolog fontos. A korrupciógyanús esetek nyilvánosságra hozatala jó. Valakit azért megvádolni azzal, hogy ma rendszeresen drogoz, mert állítólag fiatal korában valaki egyszer látta drogozni viszont nem egyenes dolog. Elsősorban azért nem, mert a FIDESZ akkor egy liberális párt volt, aki elfogadhatónak mondta az ilyesmi kipróbálását, most azt mondják, pont ezek miatt a tapasztalatok miatt elfogadhatatlan. Azt állítani, hogy ma drogozik egy politikusuk ez utóbbi véleményt kérdőjelezi meg. Ebben a kérdésben az akkori drogozás semmit sem bizonyít.

Mind Berkecz, mind Juhász ügyében egyszerű a képlet. Az Együtt a józanság, a becsület hangja akar lenni, az ország lelkiismerete. Ebbe nem fér bele sem Juhász részéről a drog vád, sem Berkecz részéről a szivárogtatás. Személyes adat a gyakorlatban akár az e-mail cím, akár bármi olyan, ami azonnal azonosít téged. Mi blog gazdák látjuk a kommentelők regisztrációnál megadott e-mail címeit. Működhet Google Analytics is az oldalon, sőt van egy másik lehetőség is: Képet hostolhatunk olyan helyen, ahol a webserver összes logjához hozzáférünk, a browser user agentje, az IPd megvan. 

A másik oldalról viszont ott van a becsület: Amikor regisztrálsz, hozzászólsz, akkor te megbízol bennünk, hogy ezzel nem élünk vissza. Karácsony Gergely éppen úgy bízott meg Berkecz becsületében, mint bármely kommentelő aki a blogján előfordul. Berkecz viszont ezt a bizalmat, és a becsületét Karácsony Gergellyel és kommentelőkkel szemben is eljátszotta. Ha az ellenvéleményre visszaélés a válasz, akkor az adott politikus nem tekinthető demokratának. Ahol a párt bármelyik ilyen visszaélést tűri, ott a párt sem tekinthető demokratának, és nem lehet az erkölcs és a becsület mércéje.

Az a feladatkör, amit az Együtt be akarna tölteni, és a módszerek jelentős része pozitív és előremutató, de az Együtt a saját becstelenségie miatt alkalmatlan arra, hogy ezt a szerepet betöltse. Piszok sok politikusuk hitt ebben a szerepben, magától becsülettel alkalmas lett volna, de a sokadik visszaélés után gyulkosok közt cinkos aki néma alapon besározódtak, alkalmatlanná válltak. 

És piszok sok olyan valóban tenniakarás által motivált, valóban egyenes politikus van az Együttben, akikre szükség lett volna. Csak éppen besározódtak. És ebben az a szomorú, hogy aki a becsületéből egy kicsit is lead, akár Berkecz, akár Juhász módjára, az őket, az ő bizalmukat is elárulta. Berkecz sok dolgot évek alatt nem akart jóvá tenni. Sem azért, akinek ártott. Sem a saját becsületéért. Sem a pártja jó hírnevéért. Sem azért, hogy a pártja valóban tisztességes és pozitív párt legyen. De azért sem, hogy ezeknek az embereknek a munkáját ne tegye tönkre.

Azt mondják olyan politikusra jó szavazni, akitől autót is vennél. Én azt gondolom, a lakás  inkább jó mérve. De Berkecz, és azok akik ebben cinkossá váltak, azt érték el, hogy tőlük Matchboxot sem vennék. De Kinder tojásból származó fröccsöntött műanyag autót 30 Ft értékben sem. A FIDESZ legtöbb politikusától sem vennék VW-t. De Matchboxot némi átvizsgálás után, már igen. Az unortodox Matchbox szerű kisautójuk ár / érték arányán is elgondolkodnék, némi alaposabb átvizsgálás után. 

De lássuk be, ha egy politikust azzal jellemzünk, hogy Matchboxot is csak átvizsgálás után, az nem dícséret akkor sem, ha a versenytársáról a 30 Ft-os műanyag vackot sem vennéd meg. 

Amikor Juhász Péter nyilvánosan fogalmaz meg kétes vádakat, azzal piszok rossz precedenst teremtetett. Azt mutatta meg, hogy az együtt kész tisztességtelen módszereket alkalmazni. És Juhász nem vállalta a felelősséget. Azóta is van kétes ügye. De erről majd a következő részben fogok írni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7613661052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása