... mert választani kell

A választás tanulsága

2018/04/29. - írta: Válasszunk

Rekord részvétel, rohamtempó. A szavazóbizottságok munkája futószallagra emlékeztet, sokszor valódi minőségellenőrzés nélkül, olyan emberekkel, akik ezért vagy azért szeretnék a munka könnyebb végét megfogni. A szabályokat áthágó, munka könnyebb végét megfogó trükközés sehol sem jó. Sem a szavazókörben, sem mondjuk egy kórházban, a vasúton, vagy egy erőműben. De az sem lenne jó, ha egy kamionos venné lazán a szabályokat. Képzeljünk el egy egyszerű forgatókönyvet. Valaki munkájának keményebb része a pecsételés. Egyesével megcsinálni, miközben vécére sem mehet, nem is ihat semmit kényelmetlen. Egy kicsit csal. Nem választási csalást követ el, de a munkával csal.

Előre dolgozik. Hosszú a sor, lesz annyi szavazó, lepecsétel előre vagy 30-40-50 szavazólapot, így később több ideje lesz két lap kiadása között. Emberi a történet? És amikor két szavazólap összetapad és véletlenül 2 papír helyett 3-at kap a választó? Lett egy többlet szavazat az urnában, mindenkitől levonnak egyet. Egész nap együtt dolgozik a választási bizottság, az előre pecsételés akkor történik, amikor az elnök nem látja. Vajon a többiek fognak szólni, hogy feszültség, konfliktus legyen?

Sok embernek már ellenőrizték az iratait, várnak az aláírásra. Emberünk inni akar, vagy enni egy adag szendvicset, nem feltartva a sort. Mi fog történni? Aki itt lakik, érvényes az irata előbb kapja meg a papírt, utána kellene aláírni. Vagy aláír vagy nem. Nem csal, nem jön duplán szavazni, de egy szavazat hiányzik. Egész nap keresi valaki a neveket, adatokat. Megvan egy család, mindenki aláír. A jegyzőkönyvvezető nem figyel eléggé, két aláírás egy sorba kerül. Hiányzik egy sorból az aláírás. Egy többletszavazat, mindenkitől le kell vonni egyet. 

Rosszul emlékszik valaki, hogy milyen lapot kell kiadni a nemzetiségi szavazónak? A többiek nem mondanak ellent, ő az elnök. Akár 25 szavazatot kell levonni, és ennyi megy az érvénytelenekhez. És állandó probléma, hogy sok választó rossz szavazkörbe jön. Nem lenne nehéz a kockázatokat csökkenteni. 

Egy ismerősöm szavazatszámláló volt, sőt a szavazókörben a szavazatszámláló bizottság elnöke. Tőle is tudom: Azért nem tudott elsőre megalakulni a bizottság, mert pártdelegált nem lehet a bizottság elnöke. Ennyit arról a városi legendáról, hogy valahol csak FIDESZes delegáltak számoltak volna. És beszélgettem vele az ismert problémákról. Szerintem a problémák 2/3-a megelőzhető lett volna törvénymódosítás nélkül. Elegendő lett volna tájékoztatót kinyomtatni, laminálni, akkor biztos mindenki tudja, hogy milyen lapot kell adni, és jól elosztani a feladatokat.

Egy 5 fős bizottságban az öt ember dolgozhat egymást is ellenőrizve: Nem nehéz kiköszöbölni a dupla lapot, a rosszul adott lapot, az aláírás előtt adott lapot, csak annyi kell, hogy más embernél van a lap, más embernél van a pecsét, és mindketten ellenőrzik, hogy minden rendben van-e. Meg a mögülük figyelő elnök is. 

A gond csak az, hogy ehhez csapatmunka kell, és a bizottság eltérő pártállású tagjainak el kell fogadnia azt, hogy együtt is kell működni, és a másik pártállású ember akkor is szól az apróságért, ha "az ő pártjának több van a rovásán". Enélkül ugyanis nem megy a választási rendszer. A rekord durva kampány, az oldalak közöti évtizedes gyűlölködés viszont elég ahhoz, hogy ez a fajta együttműködés közel lehetetlen legyen a pártdelegáltak között.

A helyi szervezéssel, odafigyeléssel megoldható problémák sokasága nem a központról, nem választási irodáról, pláne nem választássi csalásról szól, hanem a munkájuk egy részét elcsaló, felelőtlen emberekről, és egy olyan országról ahol már ezen az alacsony szinten sincs meg az a párbeszéd, ami a jó megoldások kitalálásához szükséges. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8313824708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.05.02. 14:17:51

Az elmúlt 3 ciklus országgyűlési választásain még mdf-es, később fideszes delegált voltam a falu választási bizottságában. Minden választás előtt elmondták, hogy mik a szabályok, mire kell odafigyelni, milyen csalási lehetőségek vannak, hogyan lehet ezeket megelőzni. Feltételezem, hogy a többi párt eligazításain is ezeket mondták el. Ezen felül a választókerületi központban az összes területi szavazóbizottsági tagnak tartottak egy fejtágítót, és mindenki kapott egy nyomtatott ismertetőt az elvégzendő feladatokról.
Voltak vitáink a választási bizottságban, de ezek általában arról szóltak, hogy a folyamat gyorsítása érdekében akkor sem ugorhatjuk át a kiadott ismertetőben leírt szabályokat, ha a bizottsági elnök ezt utasításba adja. Ilyenkor elég volt belengetnem, hogy az elnök asszony szabályellenes utasításait jegyzőkönyvbe kívánom venni, vagy hogy ebben az esetben nem írom alá a jegyzőkönyvet, és máris visszatértünk a jogszabály által előírt munkamódszerhez. Ettől függetlenül sikerült oldott, vidám, kollegiális légkörben dolgoznunk. Mindenki mindenkinek a körmére nézett, de ez inkább segítette, mint hátráltatta a hatékony munkavégzést.
Idén egészen megdöbbentem, hogy hogyan csúszhatott be ennyi durva hiba. Ha a felkészítés ugyanolyan alapos volt, mint négy évvel ezelőtt, akkor csak arra tippelhetek, hogy a pártok régi delegáltjai velem együtt kihullottak, és már csak alulmotivált kezdőket tudtak felhajtani. Vagy az önkormányzati bizottsági tagok voltak túlhajtva, és ezért nem tudtak koncentrálni. Ez utóbbi már csak azért is lehetséges, mert a választást megelőző szombaton még bőszen törölgették a szavazólapokról a visszalépett jelölteket. Így történhetett pl. Újpesten, hogy a másológépbe fordítva berakott szavazólapokról a visszalépett jelölt helyett a Fidesz jelöltjét húzták ki.
süti beállítások módosítása