... mert választani kell

Az ingatlanos csak „pinaagyúnak” hívta őket

2018/06/12. - írta: Válasszunk

Szinte minden nagyváros környékén kétféle kertvárost találunk. Az egyik ahova a tehetősebbek költöznek ki. A másik ahova az ingatlanos ismerős által csak „Rákos hegy és AIDSes völgy pinaagyú hordái” gúnynéven emlegetett társaság. Persze mondhatnám, hogy körülbelül annyira ildomos vagy PC így nevezniük az ügyfelüket, mint amikor egy pincér beszél bokáig lógó zsírcsöcsökről, de az igazság az, hogy a pincér sem véletlenül használja az erős képet. És a pincérnek jóval kevesebb alapja van erre, hiszen azok a mellek maximum térdig érnek, a pinaagyú jelző mögött viszont mélyebb igazság lakozik.

Tovább
Szólj hozzá!

Pár szóban a vezetési időkről

2018/06/09. - írta: Válasszunk

Azt mondják, ha egy pilóta munkaideje lejárna, akkor akár egy A380-as is kitérő reptérre megy, hogy a pilóta idejében befejezze a munkát. Hasonló elvárás jelenik meg a vasúton is, és a buszoknál, teherautóknál is. Ezzel akarják megelőzni ugyanis a fáradtság miatti baleseteket. Ha az Index újságírója nem is érti, hogyan lehet egyszerre igaz a szigorú szabályozás és az, hogy a járművezető maga kéri a leváltását, a megoldás mégis egyszerű: A járművezető tisztában van a vezetési ideje kapcsán minden ténnyel. Mások viszont vagy a forgalmi helyzetet, vagy a vezénylését ismerik, nem a kettőt egyszerre. Így pedig érthető, hogy kötelező akár  a mozdonyvezetőnek, akár a pilótának, akár a buszvezetőnek jeleznie az ilyen helyzetet és váltást kérnie.

Tovább
1 komment

A busz nem vérzik, hanem mérgez, sebez, és öl... (2. rész)

2018/06/07. - írta: Válasszunk

A korábban megkezdett beszélgetésben persze nem csak arról volt szó, hogy hogyan kezdődött el a DAKK körüli eseteket feldolgozó post-sorozat, hanem egy sokkal egyszerűbb, ugyanakkor sokkal kellemetlenebb kérdésről is. Amikor az utasok a légkondicionáló hiányára, nem megfelelő hatásfokára, kikapcsolt állapotára panaszkodnak két érv szokott elhangozni: Régen is volt kánikula, és a sofőrnek nem csak egy rövid szakaszon kell kibírnia. A DAKK jelenlegi munkaügyi pere döntően a ki nem fizetett túlórák, pótlékok miatt megy. A kért összeg 100.000, az amivel megkárosították a sofőröket ennek több, mint a másfélszerese (átlagban). Ugyanakkor az egészségügyi ártalmak miatti perek lehetősége is felmerült a beszélgetésekben. 

Tovább
2 komment

A busz nem vérzik, hanem mérgez, sebez, és öl... (1. rész)

2018/06/05. - írta: Válasszunk

A DAKK körüli előző beszélgetésben felmerült az LMP is, hogy az ő aktivistájukhoz is eljutott az ügy, de nem történt semmi. Az ügy újabb beszélgetésekhez vezetett. Ennek kapcsán meg kellett említenem a https://www.helyiugyek.hu/ oldalt, ahol az LMP ilyen ügyek bejelentését várja, valamint a Momentum is rendelkezik helyi ügyekkel foglalkozó kezdeményezéssel. Ez a https://cselekveskorei.momentum.hu/ címen érhető el. És nagyon fontos konklúzió volt, hogy a jogállamiság, a demokrácia egyik sarokköve, hogy ilyen helyzetben az állam és a politikai is lép a problémák megoldására. Sajnos Szegeden sokan nem a megoldást keresik, hanem a szivárogtatót, informátort. 

Tovább
Szólj hozzá!

Isten teremtett ilyennek?

2018/06/04. - írta: Válasszunk

„Az Egyház - a Katekizmusban is rögzítetten - a homoszexuális kapcsolatokat "súlyos eltévelyedéseknek", a homoszexuális cselekedeteket pedig "a belső természetük szerint rendetleneknek", ti. a teremtés rendjével, "a természeti törvénnyel ellentétesnek" állítja, amelyek "semmilyen körülmények között nem jóváhagyhatók" (KEK 2357). A homoszexualitás ennek megfelelően nem felel meg Isten akaratának, hanem ellentétes vele. (Ahogy nem Isten teremtői akarata pl. egy ember veleszületett testi fogyatékossága sem, ezért is megalapozott a reményünk arra, hogy fogyatékos embertársaink feltámadás utáni teste nem fogja magán hordozni már az egykori fogyatékosságukat.)”

Tovább
5 komment

Kis beszélgetés a DAKK Storyról

2018/06/04. - írta: Válasszunk

Az alább beszélgetésben az informátorom kérte, hogy ne valós néven jelenjen meg. Így álnévként a Dezső álnevet használjuk. A mostani informátorom hivatalosan nem nyilatkozhatna, hiszen a DAKKnál sem a sofőrök, diszpécserek, vezénylők tartják a blogokkal, a sajtóval a kapcsolatot, hanem a megfelelő iroda. A DAKK nem egyedi történet, a hírek szerint más közlekedési központok esetén is vannak mostohagyerekként kezelt üzemek. És nem csak a személyszállítás, hanem az áruszállítás esetén megjelenő anomáliákról beszéltünk.

Tovább
1 komment

STOP Soros?

2018/05/31. - írta: Válasszunk

A STOP Soros kapcsán több fontos problémám van. Hallottam néhány egykori Soros ügynökről. Az egyiküket Orbán Viktornak hívják. Az, hogy valaki támogatást kap Soros Györgytől, esetleg meg is hallgatja Soros György tanácsait, olyan célok érdekében cselekszik amik akkor közös célnak tűnnek nem jelenti azt, hogy ez holnap is így lesz. És pláne nem jelenti azt, hogy mindenben egyet kellene értsen Soros Györggyel. Sőt azt is, hogy holnap Soros György nem gondolhatja meg ugyanúgy magát, ahogy egykor Orbán Viktor tette. A STOP Soros akkor személyeskedik, amikor lehetne érvelni is.

Tovább
126 komment

Illiberális baleset az illiberális gyorsforgalmin?

2018/05/30. - írta: Válasszunk

Ukrajna nem éppen egy liberális demokrácia. És sok ember érzi úgy, hogy kiszolgáltatott a hatalomnak, meg kell tennie olyat is felettes kedvéért, amit amúgy nem tenne meg. Részben a biztonság, részben a törvény szól amellett, hogy ne tegye meg, az ellenérv a főnök várható haragja. És a főnök várható haragja a reálisabb, fontosabb fenyegetés a számára. A hatalomhoz való viszonyunk az élet megannyi területén végigkísér minket. És ez nem kis részben a politikai berendezkedésen múlik.

Tovább
57 komment

Rendpárti oktatást? Most? Előbb jussunk el a működő (hatékony) oktatásig

2018/05/28. - írta: Válasszunk

Forgács István cikkével, ami a mandiner oldalain jelent meg, sok szempontból nagyon egyetértenék. „Nekikezdek, hogy elmondjam legalább a kereteit a dolognak, de amikor szóba kerül a Körút és a 200 értelmiségi, aki foglyul ejtette a közvélekedést,” – olvashatunk arról, hogy miért nem hallgatták meg. Pedig arra, hogy miért nem volt erre elég a kormány 8 éve a válasz egyszerű. És nincs köze a körúthoz. Nincs köze szélmalmok mögé képzelt óriásokhoz. Ahhoz van köze, hogy akár az a 200 értelmiségi, akár mások, elmondták a maguk érveit. Ha nem ellenérvek születnek meg, hanem a 200 értelmiségi személyét sikerül támadni, akkor a rendpárti oldal sokak számára nem mondott el érveket. 

Tovább
Szólj hozzá!