... mert választani kell

A Microsoft feladta az Okosotthonokat és a Dolgok Internetét

2017/10/16. - írta: Válasszunk

Nem, nem őrültem meg. És nem, nem írtak semmit ennek a feladásáról. Nem kellett. Akkor honnan tudom? Onnan, ahol egy nagyon egyszerű dolgot végiggondolva te is, és bárki más is. Nem bonyolult. Ha azt nézzük, hogy mi az IT területen a következő 3-4 nagy dobás könnyen látjuk a listát. Ott lesz rajta a dolgok Internete, az erre épülő okosotthonok, okos autók. És persze ott lesznek a csevegőrobotok és a kapcsolódó Mesterséges Intelligencia. Csakhogy mindegyik területet érint pár elvárás: Legyen fejlesztő. Legyen felhasználó. Legyenek alkalmazások. Legyenek ehhez nagy partnerek. És persze mind a partnerek, mind a fejlesztők, mind a felhasználók bízzanak az egészben és lássák azt, hogy ennek jövője van.

Tovább
2 komment

Bolgár úr esete Cserdivel

2017/10/11. - írta: Válasszunk

A Klubrádió és benne Bolgár György személye fogalommá vált. Hagyja az embereket beszélni, ami jó. Van amikor kérdez is, például Cserdi polgármesterétől miért nem megy az együttműködés azokkal akik belekötöttek. Érdekes. Én nem olvastam a polgármester életrajzában, hogy gondolatolvasó lenne. Bolgár úr ritkán foglal állást, de most nagyon is. Általánosítónak mondva és talán kicsit el is ítélve olyan kifejezéseket, amik egyáltalán nem biztos, hogy általánosítók. Zsigó Jenőn nem igazán kérte számon a gondolatolvasást. Annál inkább alákérdezve szükségtelen engedményekről és még rosszabb véleményről érdeklődik. Nem véletlen, hogy egy másik magazin blogja pedig ezzel a járató kampánnyal foglalkozik. 

Tovább
Szólj hozzá!

Nem érzem bírálatnak... Avagy a kommentelésről és a Népszabadságról

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Bírálja azt a gyakorlatot, hogy az Új Népszabadság nem kívánja kommentálhatóvá tenni az írásait. „Hiszen sem a szólásszabadság, sem a sajtószabadság nem jelenti azt, hogy a másik véleménye közléséért neki dolgoznia kell.”

Nem érzem bírálatnak azt a döntést, amelyhez bárkinek joga van. Tényállításnak, hírnek amit kommentálni lehet egy postban annál inkább. Ugyanakkor az állítás súlya más volt a Népszabadságos cikkben, és kicsit más lesz a mostani válaszban. Az Új Népszabadság ma sem kommentelhető. Ez a postja sem. És az Új Népszabadság szerzője itt egy gyakorlat bírálatáról beszél.

Tovább
Szólj hozzá!

Lőteret az iskolákba?

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Tény: A sportlövészet az egyik olyan sportág amiben sikeresek vagyunk. Mint az is tény, hogy elvben a jelenlegi igények kielégítésére bőven elegendő lőtér áll rendelkezésre. A két állításból sejthető, hogy az iskolában létesítendő lőterek kérdése körül nem nagyon lesz béke. Okkal. Mindkét oldalnak vannak ugyanis érdekes érvei. Hiszen sok pedagógus, gondolkodás nélkül, őrültségnek nevezi az ötletet. Pedig a lőtér, megfelelő légfegyverekkel, semmivel sem veszélyesebb, mint a tornaterem számos eszköze, hogy a kémia és a fizika szertárról ne is beszéljünk. A félelmet tehát egy javarészt megalapozatlan előítéletnek is tarthatjuk. Ha pedig a gyerekeknek előnyére válna a lőtér, az ilyen elutasítást egy pedagógus részéről komoly problémának is érezhetjük.

Tovább
94 komment

Ha ez Magyarországon történne...

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Németországban nem is olyan rég nagyobb vihar tombolt. Nincs ebben semmi különös, van ilyen a világ minden táján. Az érintett régióban leállt a vasúti közlekedés. Sokan panaszkodnak, mert olyan helyen is leállt a közlekedés ahol az amúgy biztonságos lett volna, nem volt pótlóbusz, és egyes területeken nem volt tájékoztatás sem. Lehetne ismételgetni a ProBahn érveit, és sok minden mást. Való igaz: Sok hibával kapcsolatban még igazuk is lenne. De sokkal fontosabb az, hogy nem kezdik emlegetni, hogy "bezzeg Japánban".

Tovább
Szólj hozzá!

A ma történelme, a tegnap hírei

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Amikor álhírekről beszélünk, fontos arra is gondolni, hogy ezek a közlések a holnap történészei számára fontos forrást jelentenek. És ezeket a forrásokat eléggé szubjektíven fogják értelmezni. A tegnap híreit, a ma történelmét pedig éppen így a múltban íródott forrásokat értelmezve ismerjük meg. Itt pedig ismét megvan a többszörös torzítás: Hiszen aki ma értelmezi az akkori forrást az is szubjektív, sokszor a híreket akkor lejegyző írástudók, újságírók is a saját nézőpontjuk szerint értelmeztek dolgokat. És természetesen már az ő forrásaik sem voltak teljesen elfogulatlanok.

Tovább
Szólj hozzá!

Miért nem lehet az álhírek ellen küzdeni?

2017/10/08. - írta: Válasszunk

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol pár álhír után egy oldal megkapja az álhíroldal jelzőt, ezzel a Facebook is egy darabig hátrasorolja, a Google is megteszi, de például a böngészők, sőt egyes biztonsági szoftverek is figyelmeztetéssel nyitnak az oldal cikkei helyett. Az első nap amikor ez megtörténik, mondjuk az eredetileg közlekedési szaklapként működő iho.hu oldalát jelentenék be sokan. Jönne is a tiltás, mert ugye Zöldi Péter cikkekben azt állítja csak az ICt fejlesztik a MÁVnál közben a fejlesztések jelentős része az elővárost érinti. Az első, második, harmadik klikkvadász fröcsögés után jönne a tiltólista. Szaklapnál könnyű az ilyesmivel megbukni.

Tovább
2 komment

1 éve, hogy végleg(?) kimúlt a Népszabadság

2017/10/08. - írta: Válasszunk

Vége. Egy éve, hogy végleg kinyírták a Népszabadságot. Magyarország méltán leghíresebb pártlapját. Hosszú betegség után múlt ki. Először eltűnt mögüle a nemzetközi helyzet, majd meghalt Kádár is. Végül az MSZMP helyére is MSZP került és eljött a rendszerváltás. A Népszabadság látszólag észre sem vette, ahogy munkál benne az erejét kikezdő kórság, ám egymás után jöttek a csapások. Jött az Internet, és a feltörekvő új titánok, de a print lapok hanyatlását továbbra is elsők között élte túl. Teret adott a kultúrának, sok helyen értéket teremtett, mert akkor úgy gondolták egy párt lapja akkor tud értékes lenni, ha van miért olvasni is.

Tovább
Szólj hozzá!

Olcsó fogamzásgátlás, még olcsóbb populizmus?

2017/10/07. - írta: Válasszunk

Olvasom a hírt: Trump nők millióitól veszi el az olcsó fogamzásgátlást. Mint kiderült immár nem kell magánbiztosítók számára olcsó fogamzásgátlót finanszírozni. Persze hatalmas hír, a hazai média is beszámol róla, a feministák az egész világban felháborodottan beszélnek az esetről. Pedig ami történt abban van egy kíméletlen logika. Az egészségbiztosítás, ha magán biztosítókról van szó, alapvetően egy olyan üzleti vállalkozás, ami a közös kockázatviselésről szól, és nem pedig bármely jövedelmi transzferről. 

Tovább
3 komment

Működne az új pólus?

2017/10/04. - írta: Válasszunk

Az új Pólus koncepció kapcsán joggal mondja a Kötöttségek Nélkül is, hogy képes lenne azokat is megszólítani, akiket az egyes alkotó pártok nem, hiszen ezek a pártok túl kicsik. Ebben van igazság. Mint abban is, hogy nagyon sokan kritikusak a 2010. előtti és a 2010. utáni világgal is egyaránt. Ugyanakkor Fedor érvelésével nem teljesen értek egyet. Ugyanis van egy probléma. Jelenleg ezek a pártok nem csak ahhoz kicsik, hogy sok szavazatot vonzanak, de ahhoz is, hogy az ellenük megfogalmazott érdemi kritika hangsúlyos legyen. Az Új Pólus megjelenése ezt a helyzetet is megváltoztatja.

Tovább
15 komment