... mert választani kell

Kampány 2018. 1. rész: Juhász Péter és az Együtt esélytelen

2018/02/17. - írta: Válasszunk

Elindult a 2018-as lampány, érdemes minden pártra odafigyelni, mindegyikről beszélni egy kicsit. És a többségük vezető politikusairól is. Gondolkodtam, hogyan lehet, hogyan kell megírni ezt a postot. Az Együtt ugyanis az a párt, amit egyaránt tarthatnék az ellenzék legjobb pártjának, és a legrosszabbnak. MMindkét irányban kiugró eredményről lehet beszélni. Egyszerre tud annyival jobb lenni, hogy az akár kormányzati pozíciót érhetne, és annival rosszabb, amiért a pártjuk szinte teljes vezetését börtönbe küldené a jóérzésű ember. 

Tovább
1 komment

Tanúskodni szeretnék az Elios ügyben

2018/02/12. - írta: Válasszunk

Valóban, a választási kampány szempontjából természetesen az egyik legfontosabb kérdés az Elios ügy, és a kérdés, hogy hogyan is kezeli ezt a magyar igazságszolgáltatás. Polt úr pedig nincs könnyű helyzetben. Ha e postom eljut hozzá, és úgy dönt, hogy meghallgatja a tanúvallomásomat, még nehezebb helyzetben lesz. Ugyanis eszem ágában nem lenne tanúként letagadni azt, hogy én is látok visszásságokat. Ki nem? De ismerjük az ellenzéki mondást: Szeretnék olyan embert látni, aki a kórházban, betegként is FIDESZ szavazó. Hiszen látjuk, hogy a kórházak helyzete vállalhatatlanul rossz. 

Tovább
1 komment

Tiltsák be a Formula 1-et!

2018/02/11. - írta: Válasszunk

A Liberty Media nevében szerepel a szabadság. Sajnos az F1 körüli történetek arról szólnak, hogy betiltották a grid girlök megjelenését. A problémának ezzel nincs vége. Minden olyan sport, amiben a férfiak jobbak becélozható a következő mondattal: Káros, szexista sztereotípiákat terjeszt. Ezek a sztereotípiák pedig azért is veszélyesek, mert valaki a munkaerőpiac kapcsán feltételezheti, hogy azokban a munkákban, amik ugyanezekre a készségekre építenek szintén jobbak lehetnek a férfiak. A kurva anyját az olyan szexista koncepcióknak, mint az a rohadt versenysport. Mondhatjuk azt: Minden sportot be kell tiltani, az F1-től az úszásig.

Tovább
2 komment

Tegnap $8000 alatt is járt a bitcoin árfolyama, ideje beszélnünk egy problémáról

2018/02/03. - írta: Válasszunk

Sokan ma is hisznek a bitcoinban. Sokan nemrég azt mondták, az első komolyabb esés után, hogy akkor és ott remek beszállási lehetőség van, mert ugyan a rekord árfolyamhoz képest éppen esik az árfolyam, de megy ez még feljebb is. A 20000 dollár körüli árfolyam viszont nem csak 14000 dollár köré zuhant, hanem immár $8000 alatt is járt. $7600 körüli árfolyamról visszapattant. A bitcoin egy veleszületett problémával rendeljezik. Adott az elérhető bitcoinok maximális száma. Ez után nem lehet többet bányászni, de ha nincs bányászat, akkor nem működik a tranzakciók hitelesítésének egyik központi eleme, a proof of work sem. 

Tovább
4 komment

Lehet, hogy mégis lesz SGYP a választáson?

2018/01/31. - írta: Válasszunk

Nem, nem hiszem azt, hogy Soros György indulna vagy pártot alapítana. Azt viszont hiszem, hogy ahogy létezett Összefogás Párt és számás kamupárt ami a névből akart megélni, Kamupárt ma is alapítható. Megtévesztő névvel is. Azt hiszem, hogy addig a pontig ameddig új pártnak van esélye bejelentkezni a választásra, nem tudjuk biztosan, hogy egy köztudatba bedobott név mögé mikor tesz valaki egy szervezetet. A Political Agenda kérdése ezért volt alapvetően hibás. És ezért nem egyenértékű a pirézes kérdéssel. Ugyanis a pirézes kérdés nem képes piréz népcsoportot életre hívni, az SGYP-re vonatkozó kérdés viszont képes egy SGYP-t megteremteni. 

Tovább
1 komment

Kisebbik rossz — Egy fiktív párt programja 3.: Önmeghatározás és Orbánkritika

2018/01/22. - írta: Válasszunk

Ostorozzuk az ellenzéket. És ostorozzuk az ellenzék ellenzékét is, ami csak bizonyos elvek érvényesüléséről beszél, kritizál, de program szinten kevés megoldást kínál. Ha az ellenzék nem tud a kormánypártoknál jobb programot kínálni az azt jelentené, Orbán Viktor rajtunk marad? Vagy azt, hogy lehet ezt sok szempontból jobban csinálni. Azzal együtt, hogy Orbán Viktor remekül érzi meddig mehet el, mikor kell megállni, a határokon belül marad, így időről-időre megcsillogtatja a tehetségét, azt merem mondani lehetne ezt jobban is csinálni.

Tovább
Szólj hozzá!

Kisebbik rossz — Egy fiktív párt programja 2.: Választási rendszer és taktika

2018/01/22. - írta: Válasszunk

Ostorozzuk az ellenzéket. És ostorozzuk az ellenzék ellenzékét is, ami csak bizonyos elvek érvényesüléséről beszél, kritizál, de program szinten kevés megoldást kínál. Ha az ellenzék nem tud a kormánypártoknál jobb programot kínálni az azt jelentené, Orbán Viktor rajtunk marad? Vagy azt, hogy lehet ezt sok szempontból jobban csinálni. Azzal együtt, hogy Orbán Viktor remekül érzi meddig mehet el, mikor kell megállni, a határokon belül marad, így időről-időre megcsillogtatja a tehetségét, azt merem mondani lehetne ezt jobban is csinálni.

Tovább
Szólj hozzá!

Majdnem jó az MSZP Oligarcha ellenes törvénycsomagja

2018/01/21. - írta: Válasszunk

Kampány van kérem szépen. Ebben a kampányban el kellett döntenie az MSZPnek azt, hogy a törvénycsomagban az elmúlt 8 év tolvajait akarja kergetni, mert akkor más irányított, vagy deklarálja, hogy a saját oldalán sem tűri a lopást, és ezt a törvénycsomagot hosszabb időre terjeszti ki. 10 évre, hogy kerek legyen? 12-re, hogy benne legyen egy saját cuklus is? 15-re, mert az valamennyire kerek és ők is benne vannak? 16-ra? Bepótolva a korábbi elszámoltatást 20-ra? Vagy 25 éves időtávot ad meg? Esetleg a teljes rendszerváltás utáni időszakot? 

Tovább
Szólj hozzá!

Migránscsempész An-2: Veszélyes minta született

2018/01/19. - írta: Válasszunk

Esküszöm, a közlekedésről, repülésről szól a post! A migránsok, a politika csak mellékszereplők. De mégis rámutat a kérdés arra, hogy mi is helyezi el az embert a politikai térképen. A pártszimpátia ezen a szinten messze van, az még jóval később jön. Ráadásul nem fekete-fehér. Egyszerűen azért, mert attól még, hogy a FIDESZ-szel szemben vádaskodóknak nincs igaza, nem jelenti azt, hogy a másik oldalnak igaza van. Hiszen a nem jó, az ellenőrizetlen és másokat veszélyeztető migráció, de megfelelő szelekció után azokat átvenni, akiket érdekünk is lehet befogadni egy olyan álláspont ami a merkeli és az orbáni úttal is ellentétes. A lehetséges megoldások halmazát két  politikai oldal álláspontjára szűkíteni hamis dilemma lenne. Nem jó van a pártpolitikai konfliktus egyik oldalán, csak ebből a szempontból kisebbik rossz. 

Tovább
Szólj hozzá!

Az ellenzéknek hatalmas illúziói vannak a bizonytalan szavazók kapcsán

2018/01/17. - írta: Válasszunk

Ha a közvéleménykutató felhív, hogyha ma lenne a választás kire szavaznék, kapásból rámondom a választ. Nem tudom. Mert akkor a pártok sem itt tartanának. Amikor engem mérnek, szerintem engem is bizonytalannak mérnek, és mivel dícsérni szoktam Moldovát, volt olyan választás amikor az MSZPre szavaztam akár kormányváltó bizonytalannak, rejtőzködőnek is mérhetnek. Ha 1 héttel ezelőtt egyes pártokról végigkérdezed, hogy mennyire valószínű, hogy rájuk szavazok, az első 3 helyen baloldali párt lett volna. Annak viszont, hogy az én szavazatommal nyerjen választást az MSZP 2018-ban a valószínűsége. 

Tovább
Szólj hozzá!