... mert választani kell

Önvédelmi post: Miért védi egy FIDESZ szavazó Szanyi Tibort?

2019/07/18. - írta: Válasszunk

30 éve már javában folyt a rendszeváltás. És nem lehet a mai helyzetet anélkül értelmezni, hogy erről beszélnénk. Nehezen lett volna rendszerváltás, ha nem látják sokan, hogy a párton belülről is kritizálják a pártot, és ezt meg lehet tenni. És persze egy darabig természetes volt az, hogy mindenki le tudott ülni akár a Nemzeti Kerekasztalhoz. Természetes volt, hogy a pártokon belüli viták egy része is kijutott a nyilvánosság elé. Eljött a rendszerváltás.

Tovább
komment

Nem formálják a választót?

2019/07/17. - írta: Válasszunk

A Diákhang írása kapcsán több gondolat is felmerült bennem. Kezdve az 5 forintos ellenzéki becsülettel. Ha egy írás nyilvánvalóan kritizálja a FIDESZt, mert az nem formálja a társadalmat, jelzi, hogy a kormányzásból a politika, a valódi polikusok hiányoznak, az nyilván nem egy FIDESZ párti írás. Mégis jön sorban a vádaskodás, személyeskedés, az illető biztos eladta magát, a FIDESZ által írt 60000 Forintért ír.

Tovább
komment

Övön aluli ütés: Alternatív iskolák és az igazságosság

2019/07/14. - írta: Válasszunk

Ha azt kérdeznéd tőlem, mi a társadalmi-, politikai párbeszéd minimum feltétele, akkor a legelső az lenne, hogy elsősorban a másik állításaival, ha erre nem ad lehetőséget a viselkedésével foglalkozzunk. A személyével legfeljebb akkor, ha ezekből vagyunk kénytelenek következtetést levonni, és a másik oldal nem kényeztet el minket érvekkel, tényekkel, véleményekkel amikre válaszolhatnánk, és így a válasz már csak a viselkedésükből levonható következtetésekről szól, és arról a tényről, hogy az ő emberi méltóságuk sem fontosabb, vagy egyenlőbb a miénknél.

Tovább
komment

Mi van a német erőszakoló kölyökbandák mögött?

2019/07/13. - írta: Válasszunk

Az életben különös véletlenek vannak. A napokban olvastam egy cikket az Indexen, a Netflix egy sorozatáról. A nemi erőszakkal hamisan vádolt farkasfalka történetéről. Közben érkeznek a hírek Németországból, ahol gyerekek és fiatalkorúak erőszakoltak meg fiatal nőket. Megvan a modern farkasfalka, vagy legalább 2 belőle. Ha az Index archívumát megnézzük, akkor volt egy csapat fiatal Budapesten is, migrációs háttér nélkül, aki nőket fogdosott csoportosan követett el szexuális bűncselekményeket. Németország nagyobb ország, mint Magyarország, és nem jött még annyival több hasonló hír, amennyivel nagyobb, így el kell utasítanunk azt a kormánypárti nézetet, hogy Magyarország biztonságos, Migránsország pedig nem.

Tovább
komment

Van-e alternatívája a liberalizmusnak, liberális demokráciának?

2019/07/13. - írta: Válasszunk

Kihagytam egy választást postokkal, meg egy előválasztást. Nem csak az időhiány miatt. Két okom is volt rá. Az egyik az, hogy ugyanazt elmondani a kisebbik rosszról egy idő után lapos. A másik ok sokkal fontosabb volt: Egyik oldal sem érdemelte meg azt, hogy mellette kampányoljak a kérdésben. Nem csak a pártok tűntek érdemtelennek, de más gond is van. Bizonyára mindenki ismeri az Euro normákat a gépjárművek környezetterhelése kapcsán. És bizonyára mindenki emlékszik arra is, hogy hányszor mondtuk el miért értelmetlen így szabályozni miért lesz baj. Sosem foglalkoztak a kritikával. Nincs idő meghallgatni azokat akiket képviselnének.

Tovább
komment

Nyílt levél Pihál György újságírónak

2019/04/16. - írta: Válasszunk

Kedves György!

Remélem nem sértődsz meg, ha így szólítalak meg, sőt még tegezlek is. Nem csak azért, mert a blogokon így szokás, hanem azért is, mert a közösségi médiában is kommunikálsz, a Pihál Művek nevű oldaladon, ahol szintén ez lenne a szokás. És persze azért is, mert a kölcsönös tisztelet kérdésköre sem teljesen fekete-fehér a hazai közbeszédben. Be kell valljam, épp úgy ritkán találkozom az írásaiddal, mint te az én postjaimmal. És azt hiszem te is úgy tarthatod: Ez sok szempontból így van jól.

Tovább
komment

Orbán egy geci, de ...?

2019/02/14. - írta: Válasszunk

Lehet. De van olyan helyzet, amikor a miniszterelnöknek az a feladata, hogy geci legyen. És a geci kisebb rossz, mint az ördög, és van olyan politika amivel szemben akár az ördögöt is választani kell. Ha ebben a kontextusban nézzük az ellenzék nem túl szofisztikált jelmondatát, akkor még tudomásul is vehetjük: az ő szempontból éppen geci, amikor annak kell lennie. Amikor arról beszélünk, hogy sokszor a kisebbik rosszat, a szükséges rosszat választjuk, akkor persze jön a szempont, hogy de hát orbán, de hát  "törpekirály" mennyire geci. Oké, csak ebben benne van a szükséges geciség, és az is, hogy van amivel szemben neki is akár az ördögöt kell választania és egy erre a realitásra épített egységet terelgetve kell kormányoznia. A személyes jelleme csak a harmadik réteg. 

Tovább
komment

Az oltáskritikus nem teljesen bolond, csak...

2019/02/13. - írta: Válasszunk

Sokmindenben lehet hinni. Lehet hinni abban az istenképben, amit az Ószövetség egy része fest le, és egy haragvó, pusztító istent mutat be. És lehet hinni abban, amit az Újszövetség mutat be, de a Teremtés könyve eleje is. Aki megbocsájtásról beszél és arról, hogy aki a traumából sérelmet csinál és nem elengedi az tovább szenved, a "jó és a rossz tudásának fájáról" evő ember, pont a sérelemképzés képessége miatt került ki a paradicsomból, és a megbocsájtás vezet oda vissza. Ez utóbbi egyenlőséget hirdet ember és ember között. Meg valahogy a főparancsolat két fele között azért sem lehetett választani, mert ember és Isten között is. És képzett teológusként lehet hinni abban, hogy a kettő ugyanaz.

Tovább
komment

Egy potenciális miniszterelnököt veszítettünk

2019/02/12. - írta: Válasszunk

Nyílt levél Demeter Mártának

Tisztelt Demeter Márta képviselő asszony!

Azt hiszem egy normális ország alapvető tulajdonsága, hogy tudjuk tisztelni azokat, akik másként gondolnak közéleti kérdésekről, és adott esetben feltételezve a jó szándékot, tisztelhetjük a másik fél munkáját. Nem tagadom, hogy jelenleg nem tartozzom az LMP szavazói közé, és az MSZP szavazói közé sem. De amikor ön egy szervezett, nagyobb, és biztos megélhetést kínáló pártból elvi okokból ült át egy másik pártba, azért tiszteltem. És az LMPben egyáltalán nem volt biztos a megélhetése.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása