... mert választani kell

Le a stadionépítéssel? Közel sem biztos!

2017/11/12. - írta: Válasszunk

Olvastam egy érdekes írást. Ágoston László a maga szokott kirekesztő és bunkó stílusát hozta. „A topkommenttel - minden életszerűtlensége ellenére - több, mint másfél ezren értettek egyet, én viszont most szeretném megválaszolni és sokak számára érthetővé tenni, mi a baja az egészségesen gondolkodóknak ezzel az egésszel.” Aki úgy gondolkodik, mint Lacika az egészségesen gondolkodik, a többi meg nyilván nem. Ergo elmebeteg. Az ilyen emberekről volt igen érdekes értekezése korábban, ami a hasonlóan minősülő emberek választójogának elvételét szorgalmazza. De nem Lackó Király autokráciájában élünk, hanem parlamenti demokráciában, ahol joga van a másik embernek olyan szempontokat is mérlegelni, ami a Lacika féle egyetemes emberi alapot jelentő szupergondolkodás követőinek eszébe sem jutnak. 

Tovább
Szólj hozzá!

Szauer akta III. – Barátnői hazugságok

2017/11/09. - írta: Válasszunk

A Blogozine első hazugsága már a címben van. „A Ryanair ledobhat egy utast jogtalanul a gépről? Ezek szerint igen...” Ütős kis cím, ugye? Egyetlen egy gond van vele. A jogtalanul szó. A jobboldali gondolkodás egyik alapköve, hogy sem a jelen, sem a múlt szereplőin nem kérünk számon jövőbelátást. A cím az első mondat, amit akkor jegyzett le, amikor még sem a saját postja nem volt kinn, sem a HVG cikke, sem a válaszok amik tisztázták a helyzetet. Így csak az akkor, számára elérhető információk alapján kell megítélni a tettét. Mik azok a biztos információk amik alapján tudni kellett, hogy ez az állítása valótlan?

Tovább
Szólj hozzá!

HVG Story II

2017/11/08. - írta: Válasszunk

Az előző postom már megkapargatta a felszínt. Hogy, hogy nem, de nem került címlapra. Valahogy sejtettem. Kétféle mondást hallottam a történettel kapcsolatba, remélem az illetékeseket kellően sérti az, hogy ezekkel indítom a postot: „Holló, hollónak nem vájja ki a szemét” és „Gyilkosok közt cinkos aki néma.” Nagyon ritka az olyan ügy amikor könnyű prezentálni, hogy bizonyos kérdésekben miért vagyok feltétlenül az emberi jogok pártján, és ezekben az ügyekben miért ítélem el a baloldalt, és sok őket kiszolgáló sajtóterméket. A HVG mostani botránya ilyen.

Tovább
Szólj hozzá!

Ha olyat tudtál meg amit nem akarsz, azt nehéz visszacsinálni

2017/11/07. - írta: Válasszunk

Belefutottam egy meglehetősen érdekes #metoo storyba. Egy légiutaskísérő vallomása volt, ami első pillantásra nem tartalmazott semmi meglepőt. Vannak utasok, részegek, bunkók. Második olvasatra viszont feltűnt benne egy részlet. Nem mindig állhat le szólni, vitatkozni. Jelentős részben ő felel a gépen az utasok biztonságáért. Ha leáll vitatkozni, arra figyel, közben más elkerülheti a figyelmét. Ha leáll vitatkozni, a többség nem látta mi történt, csak azt látja, hogy ő az utassal veszekszik. És még a légiközlekedéssel foglalkozó csoportokban is van olyan, hogy a molesztáló mellett állnak ki és nem a crew mellett.

Tovább
Szólj hozzá!

Ami a váderedményesség mögött van

2017/11/01. - írta: Válasszunk

Az ember olvas egy blog postot, amiben valaki olyan állít ezt-azt aki a postban magát bírónak nevezi. Ha én is bírónak nevezném, holnap mehetnék a bíróságra, mert megsértettem a magyar bíróságok jó hírnevét, azt a látszatot keltve, hogy valaki olyan hiányos ismeretekkel is lehet bíró. Az életszerűtlen állítások mögött komoly politikai felhang van, és szeretné elérni azt, hogy az olvasó elhiggye, itt nem létezik demokrácia. Óvatosan kell fogalmazni. Tényleg. Nagyon óvatosan. 

Tovább
2 komment

Várjuk meg a bírósági ítéletet? – Az Index kettős mércéje

2017/10/27. - írta: Válasszunk

Az Index ma beszámolt egy furcsa határozati javaslatról. Nekem, aki megannyi esetben az ártatlanság vélelmére mutatok rá, valamint a jó hírnévhez való jogra, szintén fel kell szólalnom a Czeglédy ügyben. Mert ez a mérce egységes. Kérdés persze, hogy ezen a mércén meddig jutott el mondjuk akár a Marton László ügyben, melyről a Jog-ász blog érdekes szemszögből számol be, akár Ákos ügyben, akár sok más ügyben az Index, aki nem várt meg bírósági ítéletet, sőt sokszor elferdített tények alapján ítélkezett? Ha ők eddig eljutottak, akkor van-e bármi erkölcsi alapjuk ugyanezt máson számon kérni? És meddig jutott el most az Országgyűlés? Ferdít-e ebben az ügyben is az Index szerzője?

Tovább
Szólj hozzá!

Öt probléma, egy megoldás

2017/10/26. - írta: Válasszunk

Az elmúlt 7, lassan 8 év új helyzetet teremtett. A munkanélküliség réme helyett egyre több helyen ütötte fel a fejét az új ellenség: A munkaerőhiány. Ugyanakkor pont a munkanélküliség által érintett régiókban válnak hajléktalanná munkaképes emberek, akik ez után elvesztik az állásukat is, és eltűnnek a munkaerőpiacról. A munkaerőhiány és a hajléktalanság problémája tehát összefügg. Az előzmények között felmerül a rossz házasság ami könnyen vezet bántalmazó kapcsolathoz, és a helyzet, hogy ebből nem tudnak kilépni. Ez a reménytelenség viszont az alkoholizmust is támogatja, ami ismét a bántalmazó kapcsolatok és a hajléktalanság fontos kockázati tényezője.

Tovább
Szólj hozzá!

Az emberi minimum

2017/10/23. - írta: Válasszunk

Már voltam Index címlapon, de ha az életben egyetlen általam választott post jutna el szélesebb rétegekhez, valószínűleg azt kívánnám, hogy ez legyen az. És nem a konkrét szereplői miatt. A postom viszont, szokatlan módon, megkaphatná a 18+-os karikát is. De nem kapja meg, mert azt csak az egész blogra lehetne rátenni. A szokatlan helyzet oka, hogy a pornóról is lesz szó. Meg kicsit a #metoo kérdésről is. Kezdjünk egy képpel és kérlek mielőtt tovább olvasol gondold végig szerinted mit ábrázol a kép!

Tovább
1 komment

Breaking: WiFi sebezhetőség kapcsán álhírekkel megy a pánikkeltés

2017/10/21. - írta: Válasszunk

Az Index Tovább ketyeg a WiFibomba című cikkében Hegyeshalmi Richárd újságíró azt írja, hogy "Ezzel az a fő probléma, hogy ez a protokoll a biztonsági védelmi rendszer hierarchiájában legalul helyezkedik el. Alap elvárás, alap biztonsági szint, amiben mindenki megbízik; de ha ez feltörhető, az ennél feljebb helyezkedő védelmi vonalakat már gyerekjáték áttörni." Az egyetlen probléma az írásával az, hogy teljesen valótlan. Méghozzá még egy "bölcsészmérnök" újságíró számára is látható, hogy miért valótlan. Alaptalan pánikkeltés, álhír. Természetesen a forrásul használt ITCafé cikk is álhír. 

Tovább
5 komment