... mert választani kell

Gyűlölet - Politika vagy Befektetés a jóléti társadalomba?

2017/08/22. - írta: Válasszunk

A gyűlölet politika egyik legjellemzőbb fogása azt mondani: A kudarcaidért leginkább az felel, hogy a világ igazságtalan, és ott vannak ők a haszonélvezők, elnyomók akik ezt az igazságtalanságot fenntartják. Te nem tehetsz arról, hogy a génjeidben, neveltetésedben is mélyen benne van a lustaság, ők tehetnek arról, hogy a mások munkájával megtermelt közös javakból te nem részesül eléggé. És bármikor bármilyen problémád van, mindig lesz valaki más, aki a hibás lehet, akit hibáztathatsz ezért.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem így tehető naggyá az USA

2017/08/19. - írta: Válasszunk

Van olyan, hogy egy témához nem akarok hozzászólni. Charlottesville ilyen. Nem akarok hozzászólni, mert nem akarok olyan csoportokkal közösséget vállalni, akik számomra vállalhatatlanok. Sokszor írtam le, mi a bajom a mai feminizmussal, de azt is leírtam: Ha egy módszert tűrhetetlennek tartott, akkor szólnom kell ellene még akkor is, ha éppen "akasztják a hóhért", és a feministák jelentik a célpontot. A családon belüli erőszak esetében piszok sokszor beszélek a férfi áldozatokról, előkerült orvosi szaklap, CDC féle kutatás, sok más. De a férfi áldozatokat megszólítva is elmondtam: Ne üss vissza, bizonyíts és próbálj törvényhez, közösséghez fordulni. Nem jogos védelmi helyzetben visszaütni nem fér bele.

Tovább
Szólj hozzá!

BKK és a tisztességteleneség

2017/08/18. - írta: Válasszunk

A napokban hír volt: A BKK magasabb pótdíja biztosan tisztességtelen. Sokan mondják azt: A szemét bliccelő megérdemli. Mások azt mondják ezért a szolgáltatásért a BKK sokat kér. Vagy éppen más bliccelés mellett szólónak gondolt "érveket" hangoztatnak. A tisztességtelen pótdíj viszont nem az adott bliccelő és a BKK viszonyáról szól, hanem leginkább a tisztességes utast érinti. A tisztességtelen összegű pótdíj ugyanis abban teszi érdekeltté a BKKt, hogy inkább pótdíjat szedjen és ne a jegyek, bérletek kapcsán legyen árbevétele, nehezebb legyen jegyet venni, nehezebb legyen érvényesíteni, ne legyen átlátható a rendszer. Amikor mégis kellett jobb lehetőség hirtelen, akkor jött a webbérlet kapcsán a várható kapkodás és fiaskó.

Tovább
11 komment

Volt Google mérnök vs. sokszínűség

2017/08/12. - írta: Válasszunk

Tudják mi jut eszembe a történetről? A Google egy nagy cég, piszok sok alkalmazottal. Nem tehet úgy, hogy ne legyenek olyanok a cégcsoporton belül bizonyos kérdésben szélsőséges véleményeket vallanak. Lesznek olyanok akiknek a férfiakról van szélsőséges véleményük, és lesznek olyanok akiknek a nőkről. Lesznek akiknek a fehérekről, és lesznek olyanok akiknek a spanyolajkúakról vagy éppen a feketékről. Keresztényekről, muszlimokról, ne adj isten ateistákról vagy zsidókról. Soroljam?

Tovább
2 komment

Nem lángol Újpest, nem fosztogatnak az emberek

2017/08/08. - írta: Válasszunk

Mindannyian ismerjük a médiából a képet. Egy fegyvertelen ember meghal, majd jön a zavargás, tüzek, kifosztott boltok. Érdekes módon a felgyújtott autók, kifosztott boltok tulajdonosai között erősen túlreprezentáltak az afroamerikaiak. Újpesten nem ez a helyzet. És nem azért, mert itt nincs elég afroamerikai autó és bolt tulajdonos, hogy ők igyák meg a zavargások levét, hanem azért, mert a zavargás elmaradt. De ugyanez a helyzet az USA fehérek lakta vidékein is. Ha befektető lennék akkor ezt a különbséget mérlegelném akár boltot, akár irodát, akár éttermet vagy mást szeretnék nyitni és keresném a megfelelő helyet. 

Tovább
6 komment

Beszéljünk a cenzusról?

2017/08/06. - írta: Válasszunk

Elnézést kérek, de két nagy hibát is el tervezek követni. Az egyik, hogy egy pillanatra komolyan veszem az Együtt néven futó gittegyletet. A másik pedig, hogy ezzel arányosan komolyan veszem Dúró Dóra javaslatát egyfajta cenzus bevezetéséről. Mindkét döntésem mellett szólnak érvek. Az egyik az, hogy ugyanilyen cenzust javasolt már baloldali értelmiségi, művészember és sok más, és amikor elutasítottam még én voltam a rossz, hogy nem kínálok megoldást a problémára. A problémára, hogy analfabéták is szavazhatnak. Vagy funkcionális analfabéták. Tudják mi jellemző az igazi analfabétára?

Tovább
2 komment

"De nem baj, erről kell beszélni. Higgadtan és ész érvekkel."

2017/08/05. - írta: Válasszunk

A cím egy idézet Al Ghaoui Hesna egy Facebook postjából. "Én csak arra kérek mindenkit, hogy ne általánosítson. Nem lehet több milliárd muszlimot egy kalap alá venni, a több mint húsz arab országot egységként kezeli, mi sem feltétlenül képviseljük ugyanazokat az értékeket, még akkor sem, ha egy országban születtünk, nőttünk fel és magyar az anyanyelvünk, pedig mekkora Magyarország az egész arab világhoz képest." - Jön a folytatás ugyanonnan. Nem lehet általánosítani. Nem minden muszlim arab, és nem minden arab muszlim, már csak ezért sem. 

Tovább
Szólj hozzá!

Miért nyer sokszor a FIDESZ és mit veszélyeztet ebből Tarlós?

2017/08/05. - írta: Válasszunk

Sokszor szoktam azt mondani, hogy a FIDESZ a kisebbik rossz. És sokszor szoktam mondani, ha ezzel együtt rosszabbnak látom a FIDESZt, mint amilyennek az ellenzék mondja, akkor a sulykolni próbált negatívumok nem rontják, hanem javítják a párt megítélését. A FIDESZ pedig ezzel piszok sokat nyer. A létező legnagyobb botrányokat is hulla primitív módon ússza meg a FIDESZ. Nem csak azt mutatja be, hogy a másik oldal is csinál hasonlót, hanem azt is, hogy a másik oldal ma is, ideológiai alapokat nézve is rosszabb lenne nála. És többnyire előkerül pár szitokszó. Míg a FIDESZ vak hívei sorosoznak, addig az értelmesebb kritikák során az SJW, a PC és sok más kifejezés szokott előkerülni., 

Tovább
1 komment

https:// - Jó dolog, hogy beszélünk róla

2017/08/04. - írta: Válasszunk

A BKK ügyben az egyik fontos téma a https:// támogatás hiánya. De a https:// támogatás hiánya fontos máshol is. Egyre többen beszélünk róla, hogy ez fontos. Hogy más egy jelszó átvitele a hálózaton titkosítás nélkül is fontos. És eszünkbe juthat, hogy Troy Hunt, a haveibeenpwned.com alapítója új szolgáltatással is jelent meg. A sok helyen elérhetővé vállt kiszivárgott jelszavak listája is megjelent az oldalán. Érdemes itt ellenőrizni a jelszavaidat. De mi jár még ezzel? Nézzünk egy friss hírt:

Tovább
Szólj hozzá!