... mert választani kell

Az ellenzék hülye?

2014/03/03. - írta: Válasszunk

Srácok: Ha a sorozás, a potenciális konfliktus, az államcsőd / hiperinfláció esetén kialakuló káosz sokakat elriaszt Ukrajnából, akkor nem elég megkérdezni: Felkészültünk-e a menekült hullámra? A kérdést máshogy is feltenném. A menekültek befogadásának pontos szabályait a 2007. évi LXXX. törvény törvény határozza meg. Ebből alapvetően két fontos passzus érdekes a mostani menekülthullám kapcsán, és mindkettő elsősorban a magyarokat érinti. Minden más esetben könnyebb dolga van a menekültnek. Krími tatár, orosz, ukrán jöhet, csak azokkal a fránya magyarokkal vannak bajok, és nem nagyon hallom, hogy ennek kapcsán bármilyen különleges intézkedés történt volna. Nem hallom, de talán valaki majd kommentben... Nem csigázom tovább a kedélyeket:

2. § E törvény alkalmazásában
a) külföldi: a nem magyar állampolgár és a hontalan;

6. § (1) Magyarország menekültként ismeri el azt a külföldit, akinek az esetében az Alaptörvény XIV. cikk (3) bekezdésében meghatározott feltételek fennállnak.
(2) Az üldözéstől való megalapozott félelem alapulhat olyan eseményeken is, amelyek azt követően következtek be, hogy a külföldi a származási országát elhagyta, vagy a külföldi olyan tevékenységén, amelyet a származási országa elhagyását követően fejtett ki.
(3) Az ismételt kérelmet benyújtó kérelmező nem ismerhető el menekültként, amennyiben az üldöztetés veszélye olyan körülményeken alapul, amelyeket a származási ország elhagyását követően a kérelmező maga idézett elő, és a kérelem elutasítása nem ütközik a Genfi Egyezménybe.

Azaz a menekültként való elismerés kapcsán egy nagyon fontos kizáró ok van. A magyar állampolgárság. Az a magyar állampolgárság is, amit a kedvezményes honosítás bevezetését követően szereztek. 

Akkor most tegyük fel magunknak a kérdést: Milyen segítségre számíthatnak a Magyarországra menekülő ukrajnai magyarok? Mert menedékjogi kérelem, az ezzel foglakozó befogadóhelyek kizárva. Milyen jogszabály alapján, és hogyan kaphatnak szállást? Rendelkezett-e a Belügyminisztérium vagy bármely más kormányzati szerv rendkívüli helyzetben megnyitható átmeneti szállások biztosításáról, vagy az ide menekülő magyarok rögtön "életvitelszerűen" tartózkodhatnak majd a közterületen? 

Szállás, víz, takaró, élelem, ha tartósan maradni kényszerülnek lehetőség a letelepedésre, ennek kapcsán esetleges indokolt anyagi segítség (annyi amennyibe egy menekült is kerülne) stb. kapcsán megannyi rendelkezésre lenne szükség, és akár jogszabályalkotásra is. A változások és intézkedések bejelentésére. 

Mert az tény, hogy Ukrajna sok okból kényes téma. Akár a rezsiharc miatt... Akár Paks kapcsán említett érvek, kockázatok kapcsán. Akár az is, hogy meglepő módon a Jobbik EU ellenes érveiben ezúttal a szokottnál több az igazság. Az EU felelősségét már én is pedzegettem sok kérdésben, más is megtette. És még lesz is szó róla. És nem csak az Anonymous video, "az EU bűnösségét bizonyító" állítólagos feltört levelezés, stb. a kérdés. A kormány óvatosságával akár még lehet is mit kezdeni.

Azzal viszont, hogy az ott élő kettős állampolgároknak nyújtható menedék kapcsán szükséges intézkedésekkel sem foglalkoznak, és lehet, hogy jó páran a szabad ég alatt alhatnak csak, olyan fokú "felkészültségről" árulkodik amire a hófrász idején volt példa. És aki ennek kapcsán kér számon valamit a kormányon az nem csak ekézné a kormányt, hanem lépéskényszerbe is hozná. A kormány előbb-utóbb tenne valamit, de itt az ellenzéki felszólítás, a siker kommunikálható maradna,

Ja, és ebben a kérdésben nem merülne fel az sem, hogy mi lesz Áprilisra Ukrajnában, hogy melyik oldalon lenne bölcs beleszólni. Ez biztonságos terep. Csak éppen kihagyott ziccer.

Update: A menedékes és az oltalmazott is csak külföldi lehet természetesen. A külföldi személy definíciójához érdemes lenne a csak külföldi bejelentett lakhellyel rendelkező magyar állampolgárt is hozzácsapni. 

Ráadásul ezek a jogállások az itt tartózkodás feltételeit szabályozzák, így állampolgárra nem alkalmazhatóak, hiszen ők más jogcímen, más feltételekkel már az országban tartózkodhatnak. Nekik Magyarország is a hazájuk, itt pedig nem éri őket üldöztetés. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr295841306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása