... mert választani kell

A FIDESZ trükközött a polgármesteri fizetéssel? Ez rettenetes

2014/11/13. - írta: Válasszunk

No nem arra gondolok, hogy esetleg tényleg megtették. Ugyanis ezzel kapcsolatban tényleg vannak kétségeim. Mert amihez a hülyeség elég, abban nem szívesen feltételezek rosszindulatot. A FIDESZ kormányzat környéke pedig nem először cselekedne elhamarkodottan. A szöveg arról szól, hogy a legkisebb településeken a társadalmi megbízású polgármester, aki a normál polgármesteri fizetés felére jogosult "körülbelül" annyit keresne, mint egy közmunkás munkavezető. A sima szakképzett közmunkásnál ugye többet. Enyhe csúsztatás lehagyni a történetből azt, hogy ilyen lakosságú falunál sem feltétlenül ennyi. Lehet ugye az ilyenkor járó normál illetmény. De induljunk ki ebből a bérből.

És egy faluból ahol közmunka sem mindenkinek jut. Akadnak nyugdíjasok is szép számmal, akiknek a nyugdíj mellé tehető aprópénz segítséget jelentene. Egy 100 fős településen is lehet 20-30 ilyen ember legalább. Mert a kistelepüléseken többnyire munkahelyből kevés, nyugdíjasból annál több akad. Szóval ez egy igencsak konzervatív becslés volt. Számukra gazdaságilag még a "kb közmunkás bér" is jobb, mint amikor ez az állandó jövedelem kiesik. Szóval gazdaságilag érdekeltek. És ezek között akad azért olyan is aki legalább a hasonló helyzetűek között népszerű, így egy tisztes helytállásra elegendő szavazatot biztosan szerez. De akár polgármester is lehet. 

Ha ezekből mégsem lett baloldali polgármester jelölt annak alapvetően 2-3 okát is el tudjuk képzelni. Jó eséllyel ezek kombinációját is:

  • Az a politikai erő akinek jelöltre lett volna szüksége nem kereste meg őket.
  • Ők nem álltak szóba az adott politikai erővel (nincs meg az összhang)
  • Más okból nem akartak polgármesterek lenni. Az anyagi okokkal való trükközésre mutatni hazugság

Az első eset kapcsán úgy érzem, hogy az adott párt mulasztott. Ha ezeket az embereket nem akarják bevonni a politikába, nem beszélnek meg velük dolgokat, nincs ezzel párhuzamos kétirányú kommunikáció az vérciki. Mellesleg gyönyörűen megmutatja miért nem tudtak az országgyűlési választásokra sem mozgósítani. És azt is, hogy az a fontosabb melyiküknek lenne jó egy pozíció és nem az, hogy kivel lehetne azt a legjobban betölteni, egy számukra vállalható emberrel. Ha a pártjuk ilyenkor így keres embert, akkor vajon kormányra kerülve sok pozíciót hogy töltenének be? És akkor miért kritizálják a hasonlóért a FIDESZt?

A második eset sem jó dolog. Mert, ha sok helyen azt mondják ennyiért nem állnak szóba a baloldallal, akkor fel kellene tárni az okokat, és az ellenfél sározása helyett ezen javítani. Van olyan baloldali párt amit szimpatikusnak tartok, még akkor is, ha volt nem egy elfogadhatatlan hibájuk. De lehet belőle tanulni, lehet fejlődni és ésszel próbálkozni. Van olyan akik programja, politikája végtelenül ellenszenves. De ha változtatni akarnának, hát miért ne. De való igaz, van olyan párt is, amivel milliós tiszteletdíjjal kecsegtető választott pozícióért sem állnék szóba. Ezt a pártot úgy hívják, hogy MSZP. Valószínűleg a vélemény nem egyedi, és a szóba jöhető jelöltek egy részére is igaz. És igen, a baloldalnak ciki, hogy egy része és ezzel a közös politikájuk ennyire elutasított. És nem oldal preferencia miatt. Mert akkor a másik baloldali párt nem lenne közben vállalható.

A harmadik esetben ugye a hazugság a ciki. Nomeg az, hogy sikerült olyan hangulatú politikai közeget összehozni amiben sokan jó okkal nem akarnak részt venni. Ebben is sokan benne voltak vaskosan. És vérciki. Hogy Magyarországon a politikával kapcsolatban az undor a vélemény alapja... Hogy sokan azt látják az alkalmas ember mögé sem kerül oda támogatás, és nem lenne meg a szavazatok többsége (csak mutogatás mindenféle okra)...

Mind a három ok rettenetes következtetés levonására alkalmas. De van ennél rosszabb is. Az, hogy a sejtés mögött az is van, hogy a FIDESZ trükközött. Mert trükköznie kellett. És ez baromira nem a baloldal ellen ment. Ugyanis a baloldal sok okból nem volt esélyes. Nem is tudott volna esélyes lenni. Ha viszont a választási rendszer nem segít abban, hogy aki nyer nagy arányban nyerjen, benne lett volna a pakliban egy olyan eredmény, ahol a FIDESZnek önmagában nincs meg a kormánytöbbsége, és nem csak a KDNPvel kell koalícióra lépnie. De a baloldalnak sem lenne többsége. Mert nagykoalíció baloldal + jobboldal között sem nagyon menne, még csak informális együttműködés formájában sem.. ÉS az ellen a Jobbik maradna "az ellenzék" ami megerősítené őket. LMP+FIDESZ+KDNP sem veszélyes. Így valamilyen formán a Jobbikkal kellett volna együttműködni. 

A trükkök arról szóltak, ne kelljen egy zsarolási pozícióba került Jobbikkal együttműködni. Ezek ellen tiltakoztak oly sokan. Az önkormányzati választásra nem kellett trükk. Mert így is támogatottabbak voltak az ellenzéknél. Mert felfogták sokan, hogy akkor tud valaki a falujáért lobbizni, ha beszélő viszonyban van a kormánnyal... Mert... A sor hosszan folytatható. 

A választási rendszer másik oldala viszont az, és ilyen szempontból ez érdekes, hogy ezzel a választási rendszerrel, ha a baloldal nyer, akkor nekik van könnyen 2/3-uk, ők tudnak belenyúlni az alaptörvénybe, ők tudják kibontani a csak 2/3-dal leváltható embereket. Azaz ez a választási rendszer, ha lett volna sok nem látható baloldali szavazó akkor a FIDESZnek drága dolog lett volna. És ezt ők is tudták. 

Az az MSZP aki hátat fordított a partnereinek azt mondja, azok szimpatizánsai, akik nem véletlenül nem MSZPsek már egy ideje támogassák a jelöltjüket, hogy ne legyen meg a 2/3. Ezzel egyetlen baj van: A FIDESZnek ritkán van szüksége a 2/3-ra. De tegyük fel elvesztik és szüksége van rá. A baloldallal a "minden mindegy csak váltsuk le" ellenségeskedés után nem lenne sok együtt szavazás. Az LMP mint együttműködő is kb. lehetetlen lenne. Ismét a Jobbik kerülne alkupozícióba. 

"Kedves DKsok, itt az MSZP beszél. Juttassuk egy általatok nem kedvelt káderünket a parlamentbe, a Jobbikot pedig komoly alkupozícióba, hogy kapjanak egy kis hatalmat. MaSzoP Tóbiás kérni, együtt működni, alkalmazkodni nem akar. Inkább ezzel győzköd titeket. És ezzel holnap is szopni fog..."

Na ezért nem szép a baloldali sírás-rívás. Nem panaszkodni kell. Hanem összehozni azt, hogy legyen közületek egy vállalható csapat, vállalható programmal, és majd akkor nektek lesz a választópolgárok huszonpár százalékának szavazatával meg a 2/3, és alkotmányba, mindenbe bele lehet szólni.  De ameddig erre képtelenek vagytok, és ennek megvan a jó oka, addig ti nem vagytok szempont. Az viszont fontos szempont, hogy kormányzati tényezőt csináltok-e a Jobbikból. 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr616892345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.11.13. 20:00:43

Most mégis mi a jó búbánatos francot akartál közölni?

Jolka40 2014.11.13. 20:32:41

Zavaros írás, sok fogalmazási, nyelvtani hibával.

dont be such a jew 2014.11.13. 20:42:24

Azt minden hülye tudja hogy a baloldal hazudik.

A cikk meg ostobácska:'Ha viszont a választási rendszer nem segít abban, hogy aki nyer nagy arányban nyerjen, benne lett volna a pakliban egy olyan eredmény, ahol a FIDESZnek önmagában nincs meg a kormánytöbbsége'

1.nemtom mi az a kormánytöbbség, gondolom a parlamenti többségre gondolsz, az megvan a fidesznek a korábbi választási rendszerben számolva is...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.13. 20:51:03

@dont be such a jew: Amit leírsz nem feltétlenül igaz ebben a formában. Sőt. Az első állításod miszerint a régi rendszer szerint is meglett volna a többség.

Kérdem én: Ezt lehetett-e előre BIZTOSAN tudni a törvények meghozatalakor? Azaz, hogy egy óvatos lépés utólag feleslegesnek látszhat, nem kérdőjelezi meg azt, hogy előre felmérték a veszélyt.

Kettő: Nem tudjuk, hogy a körzetek méretének, határainak változása nélkül merre torzított volna a régi választási rendszer. Ugyanis a szavazás még mindig titkos...

----

@Jolka40: Tudod a post elkészül. Napi több ezer, esetleg több tízezer másikkal együtt. Ezt több módon szűrik, olyan írás amit nem ért meg egy indexes újságíró számára ne lenne tökéletesen érthető, nehezen kerül be abba a körbe amit a blogketrecbe ki akarna szerkeszteni. És még finoman fogalmaztam.

Mindig felmerül az, ha nincs meg az ellenérv, akkor jön a tiédhez hasonló minősítgetés. Mert arra nem lehet on topic válaszolni. Ha azt mondom más megérti, de pár baloldali nem...

Akkor vagy azt feltételezem, hogy "sok az országban a funkcionális analfabéta" amit sok felmérés is megerősít. Vagy azt, hogy a megértés párt kötődéstől függő volta inkább a megértés szándékával kapcsolatban vet fel kérdéseket.

Esetleg a kettő kombinációját: Ahol annyit sikerül felfogni, hogy kire mond jót, kire rosszat a post, az érvelést nem. De szelektíven megy a beszólás.

Döntsd el, hogy az ilyen kommentnek mi a haszna.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.13. 21:26:01

@Bársony és Selyem: Ezt abból következteted ki ugye, hogy baloldalon pl. a postok között látod azt ami egyértelműen hazugsággal vádolja a blog a KDNP-t... Vagy a post kapcsán ami a kitiltási ügyben a kormány oldalával szemben durva kritikát fogalmaz meg...

Vagy csak abból, ha sok a postban szereplő adat pontosabb, mint az MSZP közeli propaganda... Hogy a leírt összefüggések igazak. Ezért érdemi érved nincs, marad a rutin beszólás. Ami csak téged minősít, meg azt aki ilyenre nevelt?

Netuddki. 2014.11.14. 07:52:15

@Válasszunk: Hazug, meg "bal" oldal, ja.

Azt magyarázd meg nekem, hogy hogyan tudnak az amcsik egy talpig becsületes, az állampolgárok érdekeit maximálisan szem előtt tartó kormányt korrupciós vádakkal megbuktatni?

Ugyanis az orbán rezsim legújabb bullshitgyára most ezzel jön, meg a csehekkel. Mindezt persze a "köz2 szolgálati médiában, és persze közpénzen. Ami már maga egy qrva nagy korrupció.

Ja, és nem vagyok "bal" oldali. Csak fejlett az erkölcsi érzékem és így persze, hogy rühellem az orbán bandát.

Ja, és arról is jó lenne regélni, hogy a szíjjártónak a luxusvillája milyen eredetű pénzekből jött össze. Vagy megvárjátok amíg erről is az amcsik szolgálnak bizonyítékkal? Még megeshet...

micsoda? 2014.11.14. 08:38:22

Nekem annyi a tanulság, ebből az alig értelmezhető írásból, hogyha a baloldal annyi "pénzt, paripát, fegyvert, na és mutyit" tudna biztosítani híveinek, mint a kormány, akkor nyerne:)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.14. 15:17:05

@micsoda?: Nekem meg annyi, hogy nehéz lehet belőle mást kiolvasni, mint ami benne van. Például az van benne, ami eddig is nyílt titok volt, hogy a FIDESZ a trükkjeit elsősorban a Jobbik ellen hozta. Hogy az MSZP elutasítottsága benne van masszívan a sikertelenségben.

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Érdekes módon nem jössz on topic érvekkel, Az off topic pedig nem véletlenül nem ide tartozik. Ha fejlett lenne az erkölcsi érzéked, akkor itt is korrektül próbálnál viselkedni. De nem így teszel. Így az erkölcsi érzékednek nem csak fejlettségével, de a létével kapcsolatban is vannak kétségeim.

Ha megnézed, akkor a korrupciós ügyben eléggé az USA pártján vagyok, meglepően összecseng a véleményem a tőlük megjelenttel. Egyszerűen azért, mert képes vagyok az egyes ügyeket, azok különböző szereplőit azok valós háttere szerint megítélni, nem csak egyik vagy másik oldal mögé beállva gyűlölködni. Te pedig az utóbbit csinálod, és az erkölcsi tartást az offal, az inkorrektséggel lenulláztad magadnál.
süti beállítások módosítása