... mert választani kell

Az UNICEF botrány nem az apákról szól

2016/05/18. - írta: Válasszunk

Egy beszélgetésben szóba került az UNICEF reklámja körüli botrány. Az egyenjogúságot, alapjogokat érintő viták mentek a maguk útján, pontosan lehetett tudni ki és mit mond. Az egyik lány viszont hallgatott. Legalábbis egy darabig. Amit utána mondott azt nem szívesen idézném, a TVben is sípolás tarkítaná, és köze van a ló szaporítószervéhez is például. Az érvelése viszont világos volt. Ő bizony rendszeresen kap verést otthon. Nem is keveset.

Nem sok helyre fordulhat. Eleinte panaszkodott: De sok helyről elhajtották, ennyibe még nem halt bele senki. És bizony a "nevelő célzatú verés" kapcsán kevés embert tartóztatnak le otthon. Az iskolában sem kap sok menedéket, inkább a gúny lenne. Egyedül lelépni nem nagyon lehet, bántalmazás esetén többnyire az egyik szülővel való menekülés működik. Mert a családtól "önhatalmúlag" a gyerek kérésére sem lehet csak úgy átvenni a gyereket. 

A szülővel viszont nem tud hova menekülni. Három okból sem.

1. A megoldást nyilván az jelentené, ha a szülők különköltöznének, neki pedig a bántalmazó szülővel nem kellene együtt tartózkodnia. Erre nem lát sok esélyt. Egyedül maradni a bántalmazóval pedig nem jó. 

2. Ha szólna, akkor a szülei között is konfliktus lenne. És megvan a véleménye, hogy abból "ki jönne ki győztesen és miért". A szülei között már így is "hidegháborús a hangulat". 

3. Úgy látja nem lenne hova menniük.

Őt ugyanis az anyja veri. És ő is látja, a bíróság akkor is az anyának ítéli többször a gyereket, ha az bántalmazó. Ő is ismer nem egy ilyen esetet. Pontosan tudja, ha szólna az apjának abból konfliktus lenne. És azt mondja, ha az egyik nem akarja a másikat komolyan megütni, a másiknak pedig ez ellen nincs kifogása, akkor az eldurvuló vita eredménye az lenne, hogy bizony az apja húzná a rövidebbet.

De ha védekezik, akkor a meglévő előítéletes társadalomban könnyen ő találná magát rácsok mögött családon belüli erőszakért. A legtöbb biztonságos menedékhely viszont nőket és gyerekeket fogad, elmenekülni sincs sok esély.

Eddig az eset, a példa. Ő azt mondja nem akar balhét, kibír még pár verést. Amit tehettem, hogy megadtam neki pár olyan ember elérhetőségét akihez fordulhat. Igen, rendőrökét is. Hátha. De engedtessék meg nekem, hogy egy kis véleményt mondjak a történetről. 

Ez ellen a csapda helyzet ellen, az ezt kialakító előítéletek ellen a gyermekek védelme érdekében az UNICEFnek küzdenie kellene. De nem teszik. Hanem rátesznek egy lapáttal. És baromi sok statisztika a gyermekgyilkosságok, a nekik okozott súlyos sérülések kapcsán azt mondják: Az esetek több mint 60%-ában az anya az elkövető.

Azt az előítéletet ami itt a gyermeket még kiszolgáltatottabbá teszi és ami sok gyermek életét követeli az UNICEFnek nem tovább építeni kellene (férfit erőszakosnak, nőt áldozatnak, védelmezőnek beállítva), hanem korrekt, tisztességes, pártatlan viselkedéssel lebontania. Ezért fontos az a tájékoztatás ami a nők szerepére világít rá a családon belüli erőszak elkövetőiként. 

Azok akik az ilyen előítéletet terjesztő propaganda ellen küzdenek "nem vak komondoros" bántalmazók, ahogy a DK politikusa beállította őket. Hanem pont azt látják, hogy az előítéletek, beleértve akár az Isztambuli Egyezményben kodifikált előítéleteket is, károsak és veszélyesek lehetnek. Akik viszont ilyen esetek mellett is továbbra is az előítéleteket építik, gerjesztik a problémát. Akár az UNICEF, akár a DK politikusa, akár sok feminista szervezet, de tevékenységükkel hozzá járulnak számos gyerek bántalmazásához.

Ugyanis az elkövető pontosan tudja, hogy ezek miatt az előítéletek miatt fogja megúszni. Ezek a szervezetek állnak majd mellé, mint "bántalmazó kapcsolatot túlélt nő" mellé. Kicsi a kockázata és úgy érzi ő elnyomottként, a családot, a gyereket "tehernek érzőként" megteheti.

És elnézést, de leszarom azt, hogy az UNICEFben nincs annyi gerinc, hogy a megsértett apáktól, férfiaktól elnézést kérjen. Nem érdekel az sem, hogy velük nem szakítanak a vállalati partnerek, távközlési szolgáltatók, mert férfiakat sértegetni durván úgy látszik szabad. Ezt más kérdésben is megszoktuk. Csepp a tengerben.

Az viszont érdekel, hogy amikor a nők által elkövetett bántalmazás problémaköre, hogy a nemi előítéletek a női bántalmazót segítik, akkor az UNICEF annyit sem mondott, hogy "igen, foglalkozni kell ezzel is" és fel sem merült bennük, hogy erre a problémára partnerként felhívják a figyelmet a médiában a gyerekek érdekében. Egy gyerekek védelmére létrehozott szervezet itt a gyermekeket hagyja cserben, az ő bántalmazásukhoz asszisztál. Márpedig a probléma kiderülése óta ebben a kérdésben véletlenről, egyszerű tévedésről, félreértésről nem sok szó lehet. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr418726822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.05.18. 01:12:12

Fontos cikk, köszönöm!

“A MAI TÁRSADALOM DÉMONIZÁLJA A FÉRFIT” - INTERJÚ DR. TAMÁSI ERZSÉBET KRIMINOLÓGUS, FÉRFIKUTATÓVAL
www.huffnagelpista.com/a-mai-tarsadalom-demonizalja-a-ferfit---interju-dr-tamasi-erzsebet-kriminologus-ferfikutatoval.html

A NŐK SOKKAL INKÁBB BÁNTALMAZZÁK PARTNEREIKET, MINT A FÉRFIAK
www.huffnagelpista.com/a-nok-sokkal-inkabb-bantalmazzak-partnereiket-mint-a-ferfiak.html

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.18. 11:06:00

@Cefrekecske: Bízom benne, hogy sok emberhez eljut, bár címoldalt egyelőre nem kapott (de ugye az Index2 felületen olvasók is ajánlhatják), ez függ attól is, hogy hogyan lehet megoldani a dolgokat.

LeslieBear 2016.05.18. 16:47:58

Hm a cikk érdekes. Én nem számítom magam a bántalmazottakhoz, bár kaptam pofont és kisebb koromban elfenekelést. Tény az Apám soha nem vert meg, az Anyám viszont igen, ha valami rossz fát tettem a tűzre.

Obszerváló 2016.05.18. 18:44:36

"És elnézést, de leszarom azt, hogy az UNICEF-ben nincs annyi gerinc, hogy a megsértett apáktól, férfiaktól elnézést kérjen. Nem érdekel az sem, hogy velük nem szakítanak a vállalati partnerek, távközlési szolgáltatók, mert férfiakat sértegetni durván úgy látszik szabad. Ezt más kérdésben is megszoktuk. Csepp a tengerben."

Ez a probléma! Ne szokjuk meg! Ne hagyjuk!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.18. 22:45:11

@Obszerváló: A kérdés, hogy mi a hasznosabb, az adokkapokba beszállni, vagy tenni valami hasznosat. Nekem van pár projekt ötletem ami inkább a hasznos irányba mutat.

@LeslieBear: Ebben a társadalmi normák kapcsán tapasztalható kettős mérce játszik. Úgymond a "fakanállal elvert" gyerek kevésbé "bántalmazott", mint akire a férfi keményen rászól és "jajj lelki terror". Ez viszont az utóbbi kapcsán a neveléshez való jogot (lásd Emberi jogok egyetemes nyilatkozata) a fakanál viszont az erőszakmentes környezetet vonja kétségbe.

@Huffnágel Pista: Gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, megteszem: Jelenleg nem a partner bántalmazás a téma.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2016.05.18. 23:11:24

@Válasszunk: Jogos!

Gyermekbántalmazással foglalkozó cikkem sajnos nincsen. Ezekkel az volt a ccélom, hogy illusztráljam a Férfi = bántalmazó, nő = áldozat feminista mítosz hazugságát.

Az én véleményem szerint az #UNICEF botrány mérföldkő mind a hazai Férfijogi mozgalmak, mind pedig a hazi nőizmus történetében.

Először történt meg, hogy sikerült megálljt parancsolni a csapból is ömlő feminista propagandának ÉS ez megütötte a kereskedelmi tévék ingerüszöbét. A hazai Férfijogi mozgalom évek óta aktív, eddig a pontig azonban sikerült ignorálni minket.

Az #UNICEF még sikernek könyveli el, hogy végre a társadalom beszél a bántalmazásról és azt állítják, ez volt a céljük. Hazudnak. Pénzt akartak gyűjteni, és ennek érdekében komoly összeget fektettek egy elhibázott koncepciójú kampányba.

A kampány koncepciója pedig azért elhibázott, mert mögötte manipulált statisztikai adatok álnak. A filmek készítő jó feminista szokás szerint KIVÁLOGATTÁK azokat az adatokat, amelyek az apákat (tágabb értelemben a Férfiakat) rossz színben tüntetik fel, mig szemet húnytak olyan tények felett, amelyek az anyákra (azaz a nőkre) vetne rossz fényt.

Az #UNICEF még azt nyilatkozza, hogy elérték céljukat, de majd meg fogják kérdezni őket, hogy elégedettek-e a kampány után befolyt összeggel? Erre számítottak-e? Attól tartok, nem.

Innentől kezdve pedig minden nőista szervezet kétszer meg fogja gondolni, hogy szervez-e hasonló "provokatív" kampányt, illetve meg fogvégre indulni a párbeszéd a bántalmazás valódi természetéről, aminek következtében a társadalom számára egyre több femista mítoszról fog kiderülni, hogy az nem más, mint nettó hazugság és vegytiszta Férfigyűlölet.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.18. 23:40:41

@Huffnágel Pista: Engedelmeddel, ebben nem feltétlenül hiszek. Mert egyfelől még mindig elhangzik a hamis statisztika, amire rá kell világítani. Másfelől viszont alapvetően itt nem csak "egyetlen" mozgalomról van szó aki most megálljt parancsol.

Úgy érzem itt jelenleg 5 teljesen eltérő szempontból lehet a fellépést indokolni.

1. Az "Egalitarian" azaz valóban egyenjogúsági alapállásból. Ez esetben a kampány emberi jogokat sértő volta is felmerül.

2. Gyermekjogi szempontból

3. A "valamire gyűjtünk, utána jól megélünk belőle, a célra nem jut" szervezetek és az általuk alkalmazott szándékosan hazug, megosztó propaganda elleni általános ellenérzésre apellálva. Nem hiszem, hogy az UNICEF hazai szervezete ami magára költ, a gyerekeknek sokszor inkább árt, mint használ ne lenne károsabb, mint a gyerekekkel, azok betegségével kampányoló szervezet aminek a vezetője a saját munkába járására használta a szirénát. Ez az emberek átveréséről szól.

4. Férfijogi oldalról.

5. És sokszor a feminizmust nem "férfijogi" oldalról, hanem a "milyen nő az eléggé nő" alapon a nők lelkiismereti szabadságát korlátozóként is sokan károsnak tartják. Mások pl. azt látják, hogy a mindenkinek menedéket adó Erin Pizzey-t is támadják a feministák. Van akit az zavar, hogy a tényleg durva szélsőségeket nem zárják ki maguk közül. A férfijogi mozgalom mellett, részben annak elveit is átvéve számos antifeminista mozgalom is kialakult. Igen: A feminizmus okozta károk elleni összefogásba az alapjogokból gondolkodó ember épp úgy belefér, mint sok szelídebb őskonzervatív.

A legközelebbi kampány nem 5 csoport összezárását fogja elérni, hanem majd vigyáznak, hogy csak 4-ét, 3-ét.

Ahhoz, hogy láthatóságunk legyen, nem elég azt bemutatni, hogy most ezen fel vagyunk háborodva, hanem azt is, hogy mi hogyan tennénk jobbá a gyermekek védelmét. Nem csak sértetté, de szimpatikusabbá is kell válni. Ehhez sokat számítanak azok a szempontok, hogy mi hogyan képzeljük el a gyermekek védelmét.

CTS 2016.05.19. 08:36:24

Nincs mit csodálkozni Magyarország egy általánosító ország és ha valamivel vagy valakivel baj van, akkor mindenki rossz és mindenkin le kell torolni. Ha a sok apából van egy rész aki aljas, akkor minden apa potenciálisan aljas. Megbélyegezve! A probléma letudva! Feltenném a kérdést: valaki végigjárta a hivatalokat, hogy kik dolgoznak ott? Milyen neműek azok akik baj esetén nem tesznek semmit? Csak nem nők akik sokesetben anyák is? El kéne már gondolkodni, azonhogy vannak szabályok vannak törvények amiket alkalmazni és betartani kellene. Ja és esetleg részlehajlás nélkül dolgozni is a hivatalokban, ezáltal kiépíteni a bizalmat és akkor lesz hova menni érdemi segítséget kérni a gyerekeknek, nőknek, apáknak!

Barbaarb 2016.05.19. 08:49:21

@CTS: Nem gondolom, hogy ez magyar sajátosság lenne, sőt a feminizmus terén ez az egész nyugatról jön, és nyugaton már előrehaladottabb.

Reszelő Aladár 2016.05.19. 11:51:08

Alakul a történet. A ki nem mondott üzenet valóban az, hogy a nőknek már nincs is szüksége férfiakra. Ha gyereket akarnak, akkor elmennek a spermahivatalba, ott kapnak egy donort és ennyi. Hány nő van ma a földön, aki eleve férfi nélkül tervezi felnevelni a gyerekét, és hány férfit dobnak ki otthonról, akikkel elfelejtették közölni, hogy csak biológiai szerepet szánnak neki? Persze a gyerektartást azért fizesse, cserébe majd néha láthatja egy kevés időre, persze stopperrel mérve.
A férfiaknak marad a homoszexualitás, illetve természetesen a nőknek is. Ezért kell a házasság intézményét is kikezdeni, és ezért kell a múlt letűnt intézményének feltünteni. Kivéve ha melegek terveznek házasodni, mert az természetesen istenadta joguk.

Amíg Magyarországon sem a feminizmus, sem a gender elmélet nem a melegjogok maradnak a mostani megtűrt szinten, addig van esély, hogy ez a társadalom fennmarad. Norvégiában lassan már bármiért elvehetik a gyereket egy családtól...

Reszelő Aladár 2016.05.19. 11:51:53

Alakul a történet. A ki nem mondott üzenet valóban az, hogy a nőknek már nincs is szüksége férfiakra. Ha gyereket akarnak, akkor elmennek a spermahivatalba, ott kapnak egy donort és ennyi. Hány nő van ma a földön, aki eleve férfi nélkül tervezi felnevelni a gyerekét, és hány férfit dobnak ki otthonról, akikkel elfelejtették közölni, hogy csak biológiai szerepet szánnak neki? Persze a gyerektartást azért fizesse, cserébe majd néha láthatja egy kevés időre, persze stopperrel mérve.
A férfiaknak marad a homoszexualitás, illetve természetesen a nőknek is. Ezért kell a házasság intézményét is kikezdeni, és ezért kell a múlt letűnt intézményének feltünteni. Kivéve ha melegek terveznek házasodni, mert az természetesen istenadta joguk.

Amíg Magyarországon sem a feminizmus, sem a gender elmélet nem a melegjogok maradnak a mostani megtűrt szinten, addig van esély, hogy ez a társadalom fennmarad. Norvégiában lassan már bármiért elvehetik a gyereket egy családtól...
süti beállítások módosítása