... mert választani kell

Botka távozzon a politikából, ha...

2017/05/05. - írta: Válasszunk

... ha egyszer pert ígért azoknak akik rolex gyűjteményt tulajdonítanak neki, hát van egy kis gond: Van aki csak beszámol arról, hogy mások mit tulajdonítanak neki. Ez utóbbi többnyire a média jeles képviselőiből áll. És vannak akik kimondva, vagy kimondatlanul rolex gyűjteményt tulajdonítanak neki. Nem állítják, pláne nem tényként, hanem többnyire gondolják, de mégis rolex gyűjteményt tulajdonítanak, tulajdonítunk neki. Szerencsére a hazai törvények még nem ismerik a Botka császár / vezér / önjelölt kisisten elleni gondolatbűncselekmény fogalmát, és polgári perben is nehéz lenne indokolni, hogy a hasonló "bűnös gondolatok" bármilyen jogsértést megvalósítanának.

Szóval, ha Botka a gondolataiért, a véleményéért be akar perelni, mert megvan a véleményem a rolex gyűjtemény ügyben, hát tegye. Csakhogy gond van: Mert nem tudja mi az a bűnös gondolat amiért perelni akar, amíg valaki le nem írja, így hát kénytelen vagyok leírni mindezt, lehetőséget adni arra, hogy Botka úr pereljen. Vagy a vadonatúj Botkavédelmi gondolatőrséget is riadoztathassa. Botka úr biztos hallott már egy apróságról. Van különbség aközött, hogy Xerox-ról beszélek, vagy xeroxról. Márkanevekből könnyen lehet köznév, vagy akár melléknév, a nyelvünk él és változik.

A drágább órákhoz nem értő, szegényebb ember az óra valódi márkájától függetlenül sok drágább, elegánsabb órára rámondja, hogy rolex, mintegy melléknévként a kategóriára utalva. Téved is. Téved is, mert Magyarországon a 15 éves alulmotorizált hármas BMW is luxusautó. Valójában ugyan egy prémium gyártó terméke, de messze van a luxus kategóriától: tömegtermék. Az egyik olyan típusú amiből a legtöbbet hoznak be. A luxus nem tömegtermék. A 3as BMW pedig majdnem annyira az, mint a Dacia egy-egy konfigurációja. 

A Rolex, így nagy R-rel egy gyártó, egy márkanév. A rolex, így kis r-rel egy a köznyelvbe beépülő címke, hasonlóan a luxusautóhoz, ami egy vélt kategóriát jelent. Luxuscikknek gondolt drága órát. Vagy éppen a "kávéfőzők rolexeként" említett svájci presszógépet, függetlenül a márkától. Valószínűleg a kerek születésnapra kapott óra mögött ott van, hogy Botka úrról feltételezték, szereti az ilyesmit, örülni fog neki. És tényleg, sok választó mondja azt, látott már rajta olyan órát ami kapcsán a "köznép által vélt kategória" stimmel.

Ha a valódi Rolex kapcsán is úgy gondolta, nem írja be a vagyonnyilatkozatába, pedig kötelező, akkor valószínűtlennek érzem, hogy az ehhez képest jóval olcsóbb órákat beleírta volna. Ahhoz, hogy sokszor meg tudjon jelenni, nem mindenhova ugyanaz a típus illik valószínűleg több olyan órája van amit a átlag ember drágának véd és rájuk akasztja kis r-rel a "rolex" címkét jelzőként. 

Lehet, hogy a többsége nem ér annyit, mint egy jó telefon, vagy laptop. De sok esetben a "luxusautó sem", és azokat is be kell vallani. Szerintem így a drágának kinéző, de valóban pár tízezer forintért megvehető órát is. A dizájner táska, a jobb öltöny szintén többet ér, mint a bevallott elektronikus eszközök többsége.

Azaz Botka úr, úgy felejtett el beszámolni az óráiról, hogy azok között a választók által luxuscikknek tartott, a választók kíváncsiságát felkeltő példányok mellett valódi Rolex is van. A többi óra árát, értékét sem tudjuk, de a látott órák alapján sokan sejtik, a volt vagy jelenlegi órák a saját fogalmaik szerint jelentős értéket képviselnek. És megkapják a köznevesülő címkét.

A házasság  vagyonközösség. Botka úr mutogat Gyurcsány vagyonára. De a saját vagyonával kapcsolatban kétségek merülnek fel, például az óra kapcsán, és rögtön a feleségére mutat. Az órát viszont a közös vagyonból vették, és a főorvos feleség kapcsán eszembe jut mennyire nem fizetjük meg az orvosokat. De eszembe jut más is. 

A jobb ellátás reményében adott hálapénz. Ami a rossz nyelvek szerint a korrupció egy formája, és amiből nem nagyon szokott adózott jövedelem lenni. A nokiás doboz, mint a korrupció szimbóluma akkor is előkerült, ha az adott ügyben whiskys dobozt használtak. Vagy éppen offshore bankszámlák közötti átutalást. A mostani ügyben a rolex gyűjtemény nem csak Rolex órákról szól, mint annak idején a nokiás doboz fogalmába is belefért az átutalás is, és maximum a Nokia panaszkodhatott volna. 

Itt sem az a baj, hogy Rolex van az órára írva. Sokkal inkább az a baj, hogy az MSZP miniszterelnök jelöltjének nem sikerült bevallani ezt az órát. Pedig ez igazán értékes. Hogy itt alapja van annak, hogy felmerüljön az adóelkerülés. És persze az is, hogy a hálapénz, ha elfogadott is, valamennyire korrupció. Botka úr pedig akkor is az MSZPben volt, amikor az EU történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya, a sok szempontból rekordot jelentő Alstom ügyhöz is köze volt a párthoz, és nem is szakított azóta sem ezzel a politikai közeggel. 

Semmi baj nem lenne azzal, ha Botka úr minden óráján ott lenne a Rolex felirat, még akkor sem, ha pedig ezek egy része nagyszülőktől, dédszülőktől örökölt darab lenne, másokat ajándékba kapna, megint más pedig befektetés, tiszta forrásból. Így 20, vagy akár még több darab Rolex sem lenne baj egy Rolex gyűjteményben. 

Ha viszont valaki a Rolexet eltitkolja, de sok más dologban meglehet a luxus cikk, a "ez az univerzális kütyű a távirányítók rolexe" szintű termék, és a ki tudja mennyit érő ingó vagyon kapcsán kiderül, hogy értékesebb darabokat sem sikerül bevallani, és ehhez jön a kamu magyarázat... Na az akkor felsejlő "rolex" gyűjtemény gáz. És azt hiszem a kialakult helyzetben kimondva vagy kimondatlanul sokan ilyet tulajdonítanak Botka úrnak. Nem azért, mert láttak rajta egy Rolexet. Nem is azért, mert a stílusához hozzá tartozik egy-egy elegáns óra, ami nem feltétlenül luxus cikk...

Hanem azért, mert van amit elfelejtett bevallani. És a reakciója is inkább olyan emberre utal akinek egy érzékeny pontját találták el, és akinek fáj az igazság. Lehet, hogy Rolex óra csak egy van otthon, de lehet mellette sok más márkás, elegáns óra, meg a "távirányítók rolexe", a "kávéfőzők rolexe", mint ismeretlen árú, luxuscikk. Újabbb értelmezés a "rolex gyűjteményhez" és persze elég érdekes kérdés, kinek mi jut eszébe a "kávéfőzők rolexe" kategóriáról, és abba belefér-e az az eszköz amit Botka úr házában találunk. 

De akinél kimarad egy Rolex is a vagyonnyilatkozatból, akad mögötte furcsaság, annál a józan választó ebben az értelemben vett rolex gyűjteményt gyanít. Ha Botka úr, nem akarja tisztázni a vagyon helyzetét, és nem akar tisztességes választ adni a felmerülő kérdésre, hanem perrel fenyegetőzik, akkor még inkább. Mert valóban nem tudja senki bizonyítani hány és milyen órája, hány és milyen luxuscikke van. Tudod miért? Mert nem látjuk a vagyonát. Nem mehetünk oda megnézni, és azt tudjuk, hogy a vagyonnyilatkozat annyit sem ér, mint a WC papír.

Csak azt tudjuk, hogy az a Rolex amit kiderült, nem volt elég nagy tétel (bár a közös vagyonból vették), hogy bevallja. És sejtjük, nem csak egy irányban mennek szebb ajándékok, hanem visszafelé is mehet óra, ékszer, stb. A "nem nagy dolog, csak luxuscikk, óra, ékszer" alapon be nem vallott ingóságok összértéke pedig talán több is lehet, mint nem egy választó össz. vagyona. Ha már van vagyonnyilatkozat, úgy döntöttünk, hogy a politikusok vagyonát szeretnénk látni, akkor ez a nagyságrend fontos.

Nem irigylem tőlük. Egy főorvos családja is megérdemel ilyesmit, sikeres embernél ez természetes, és Botka úr sikeres ember. Vagyonból sem a Rolex, sem a kávéfőzők, távirányítók, konzervnyitók rolexe nem sok. Eltitkot luxuscikkből viszont egy is rengeteg. És azzal jár, hogy sokan úgy gondoljuk. "Ha nem lenne más hasonló értékű, a vagyonnyilatkozatból kimaradt ingósága, akkor ezt a Rolexet nagy dolognak tartotta volna, oka lett volna beírni, és az ajándékot mindenki megérti. Biztos nem véletlen, hogy nem tett így."

Ha pedig ezen az alapon sejthetjük kimondva, kimondatlanul, hogy ott van a "kávéfőzők rolexe" akkor máris ebben az értelemben vett rolex gyűjteményt tulajdonítunk neki. Lehet perrel, feljelentéssel, Botka féle gondolat-munkásőrséggel és akár Recskkel is fenyegetni, az ember, a választó már csak olyan. Ebben a helyzetben gyanakszik, feltételez, és kimondva, kimondatlanul ebben az értelemben vett rolex gyűjteményt tulajdonít az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. 

És egyetlen apróságot szeretnék csak hozzá tenni. Sok politika közeli ember vagyonáról jelennek meg hírek, és sok esetben van meg erről a véleményünk, a túlzó, vagy éppen vicces jelzők megfogalmazások. De sem Habony, sem Mészáros, sem Rogán, sem fénykorában Simicska nem ment el odáig, hogy amikor valami kiderült, akkor egy-egy hasonló megfogalmazás kapcsán általános fenyegetést fogalmazzon meg. Egy-egy tényállítást leközlő médiumokkal szemben lehettek lépések, mert azok feladata a sajtóetika. De akik Botka úrnak ilyen helyzetben gyűjteményt tulajdonítanak, azok jelentős része egyszerű választópolgár.

És ezt a fenyegetése közzétételekor Botka is tudta. És félreértés ne essék: Ez sokkal súlyosabb kérdés, minthogy hányszor szavazta meg Gyurcsányt, és abból hányszor az őszödi beszéd után. Akkor én is elhittem lehetnek titkos tervei. És tudtam már politikus is hazudik, és tudtam, hogy Horn úr miniszterelnöksége előtt is volt pár érdekes politikai hazugság. A fenntarthatónak mutatott 100 napos  program sem volt más. De el lehetett fogadni azt, akkor és ott, hogy Gyurcsány borzalmas, de a legkisebb rossz.

Piszok sok választó van akik akkor és ott ugyanúgy szavaztak volna. Csak aztán kiderült, nincsenek meg a jó ötletek. Kiderült, hogy Gyurcsány aki akkor az ellenőrizetlen migráció kapcsán a visszaélésektől tartott, és a többiek jogaira is figyelt, ma ellenőrizetlen migrációt engedne. És olyanoknak akik nem a biztonságot, az első biztonságos országot keresik együttműködve... Olyanoknak akik Németországban is tisztázzák, Nem akarnak integrálódni. Azóta Gyurcsány sok tekintetben szembe megy az egyetemes emberi jogokkal. És ezzel, ma ő nem a legkisebb rossz, hanem a legnagyobb.

Igaza van Botkának abban, hogy akkor megszavazta Gyurcsányt, most azt kéri, tűnjön el a közéletből. Csak a Rolex ügy ilyen kezelése azt éri el, hogy sokan szemében bizony a Botka név is éppen úgy vállalhatatlan lett, és rosszabbul csengő, mint a FIDESZes kínálat, ahogy a Gyurcsány név is. Szóval, a baloldal  elemi érdeke az, hogy mind a ketten eltűnjenek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3212480411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása