... mert választani kell

Nem lepett meg az Andorra elleni vereség

2017/06/12. - írta: Válasszunk

Urbán Flórián azt mondja, ha Csányi maga mellé venné 1 év alatt meg tudná változtatni a magyar foci. Ebben igaza van. Tényleg. Én is meg tudnám változtatni. Te is. Más is. Csak nem feltétlenül lenne ettől jobb, hanem lehet az is, hogy még rosszabb lenne. Az igazi probléma viszont olyan, amit nem lehet az MLSZ szintjén orvosolni. Nem vagyunk futballnemzet. Lehet, hogy piszok sokan szurkolnak, nézett a labdarúgás, de van egy apró probléma ami jóval előbb eldől. 

Kénytelen vagyok azt mondani, hogy Flórián bár jobban ért nálam a labdarúgáshoz, ez nem nehéz, rosszabbul ért ahhoz, hogy a problémára megoldást találjon. Ugyanis rossz helyen kezdi keresni a probléma és az arra adható megoldás helyét.Ugyanis nem az MLSZnél kell először változtatni. Ahhoz, hogy valami is változzon hosszú távon alapvető fontosságú lenne, hogy a top tehetségek megfelelő felkészítést kapjanak, eljussanak a válogatott szereplésig, és az ott nyújtott jó teljesítmény segítsen felépíteni a karrierjüket. 

Mit lát a fiatal top tehetség? Mit látnak a szülei?

  • A mindennapi tornaóra rossz körülmények között könnyen elveszi a kedvét a mozgástól.
  • Az egész napos iskola és a sok foci edzés nem feltétlenül fér össze
  • Ahol utánpótlás nevelés lenne (pl. Felcsút) ott nem feltétlenül van mellette elit iskola
  • A sikersportokban ő is lehetne sikeres. Fociban kevésbé, és nem átlátható ki kap a válogatotton keresztül esélyt kiugrásra.
  • Nincs olyan sportolói életpálya modell ami megbecsülné a sportolókat, eredményeiket általában

És hozzá teszem: Nagyon sok top csapat akadémiája sorban oldja meg olyan gyerekek honosítását, akik utána csapatnál nevelkedhetnek, ott nőnek fel. Így a kis országok is vonzó alternatívát tudnak nyújtani sok szegény országból érkező fiatalnak, mert vagy top játékos lesz belőlük vagy nem, de az EU területén belül nőhetnek fel, jó oktatás kapnak, köztőpénzt és ezzel esélyt egy jobb életre. Itt viszont nem lesz a 6 éves Aliből Puskás Kölyök, vagy Fradi Sasfióka, vagy semmi más, hanem csak leköpött migráns. De a brazil bádogvárosokból toborzott Nelsinho is a büdös cigány jelzőt kapná meg.

USAban, ha jó vagy valamely sportágban azzal bekerülhetsz az egyetemre. Itthon viszont az iskola és a sport viszonya olyan, hogy szignifikánsak csökken az esélye mondjuk egy valós tudást jelentő STEM területen való végzettség megszerzésére annak aki sporttal foglalkozik.

A bevándorláspolitika, az oktatáspolitika viszont nem az MLSZnél dől el és vastagon benne van a kudarcban. De azt sem tudjuk biztosítani, hogy a hazai csapatok fejlődéséhez elengedhetetlen kihívás meglegyen a bajnokságba. Miért? Mert felesleges dolgokba öntjük azt a pénzt, amiből pénzdíjas nemzetközi tornát is lehetne rendezni. 

De vannak olyan apróságok amik nem jelentenek igazán nagy tételt. Például az, hogy félidőben, esetleg a meccs végén is némi szórakoztatás is vonz nézőt. Megtérülne pár kisebb banda, stb. meghívása is, de ha így többen vesznek jegyet, akkor egy idő után olcsóbb lehetnek a belépő. Ha pedig többen engedhetnék meg maguknak, hogy meccsre járjanak, és többen mennének el más program miatt, akkor több gyereknek jönne meg a kedve a sportághoz.

Hogy miért fontos ez? Mert nálunk jóval kisebb ország is jóval több tehetség közül válogathat. Mert megkeresik őket, mert külföldről is importálják őket, és mert versenyképes ajánlatot nyújtanak a számukra. A legjobb szövetségi kapitány, legjobb csapatkapitány, MLSZes szakmai stáb sem tehet semmit, ha a rendszerbe itthon nem lép be elég tehetség, nincsenek jó meccsek. Mert tegyük fel egy úgy ahogy épkézláb csapatra felépít valamit, de a sérülések után nem marad semmi, és akkor akár a világranglista utolsó helyezettjétől is kikapnánk. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4312586583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.06.12. 18:06:19

Ott ahol a szülőnek fizetni kell (hat-hétszámjegyű összeget) hogy kölke rugja a bőrt...na ott nagy hiba van!!!
süti beállítások módosítása