... mert választani kell

Lőteret az iskolákba?

2017/10/10. - írta: Válasszunk

Tény: A sportlövészet az egyik olyan sportág amiben sikeresek vagyunk. Mint az is tény, hogy elvben a jelenlegi igények kielégítésére bőven elegendő lőtér áll rendelkezésre. A két állításból sejthető, hogy az iskolában létesítendő lőterek kérdése körül nem nagyon lesz béke. Okkal. Mindkét oldalnak vannak ugyanis érdekes érvei. Hiszen sok pedagógus, gondolkodás nélkül, őrültségnek nevezi az ötletet. Pedig a lőtér, megfelelő légfegyverekkel, semmivel sem veszélyesebb, mint a tornaterem számos eszköze, hogy a kémia és a fizika szertárról ne is beszéljünk. A félelmet tehát egy javarészt megalapozatlan előítéletnek is tarthatjuk. Ha pedig a gyerekeknek előnyére válna a lőtér, az ilyen elutasítást egy pedagógus részéről komoly problémának is érezhetjük.

shootingrange.jpg

Tény: A pedagógusok másik érve, miszerint a lőtér nem olcsó, kiváltképp azért mert számos jó minőségű légfegyverre, lövedékekre, lőlapokra, sok más felszerelésre szükség van, és úgy érzik, az iskoláknak másra sincs elég pénzük. Azonban a kérdést más oldalról kell megfogni. Jelenleg az iskolák feladata, hogy egész napos elfoglaltságot nyújtsanak. Ebbe pedig bele kell, hogy férjen a sportolás lehetősége, évszaktól, időjárástól függetlenül, akár azok számára is akiket egészségügyi okokból fel kellett menteni testnevelés óra alól.

Sok sportághoz megfelelő csarnokot építeni pedig sok esetben helyhiány miatt is lehetetlen és borzasztóan drága lenne. A sportlövészet, a darts, a billiárd sok válfaja csupa olyan sportág ami elfér az iskolában, ami a tornából felmentettek számára is nyújthat egy kevés mozgást és megalapozhatja a sport szeretetét. A darts sajnos, ha nem csak a sporttól távol álló játék, sajnos túl veszélyes. Ellenben mind a billiárd, mint a sportlövészet esetén a megfelelő hely kiépítése kapcsán felmerülnek magasabb költségek.

Természetesen el lehet mondani, hogy sikeres sportág lehet az ökölvívás, viszont ez kockázatosabb. A birkózás, de az sem mindenki számára megfelelő és megjelennek kockázatok. Az, hogy a gyerek az egész napos iskolai elfoglaltság keretében potenciálisan őt érdeklő sportágak közül válogasson fontos szempont lenne. És ebbe a drága technikai sportokat is bele kell értenünk. Viszont gokart pályára kevés helyen van hely. A lőtér sok szempontból egy olyan kompromisszum ami sokakat érdeklő, kis helyigényű, reális költségvetésből megvalósítható sportágat vinne az iskolába. Ez pedig olyan cél amiről lemondani csak akkor lehet, ha a gyermekek hosszútávú egészségéről, a diákok érdekeiről is lemondunk.

A lőtér kérdésben elutasító álláspont viszont nem úgy hangzik, hogy lőtér helyett az amúgy egészségügyi okból keveset mozgóknak más hasonló helyigényű, ezeket a diákokat hasonlóképpen érdeklő sportág legyen, hanem úgy hangzik, hogy ezzel az igénnyel nem törődünk, de inkább a körülmények általános javítására, a tanárok munkáját megkönnyítő eszközökre költsünk, ez az igény, ezek a gyerekek meg említésre sem méltóak. 

De tovább megyek: Az egész napos összezártság során természetes a feszültség. Ennek a levezetésére a sport, a másik legyőzése jó. Csakhogy ehhez sokféle sportág kell, mert nem mindenki ugyanabban lesz a jó, és pont az egyik sportban gyengébb, jelenleg sokszor kiközösített gyerekeknek lenne fontos a változatosság. Ez a sikerélmény az iskolához és a tanuláshoz való pozitívabb hozzáállást is elhozná, ami a fejlődésre esélyt jelent. De a hasonló változatos lehetőségek megteremtését sokan élből elutasítják, mert az adott sporttal szemben előítéletesek, az érintett gyerekek pedig számos pedagógus blogján csak problémaként és nem feladatként jelennek meg. Vagy sok esetben a kollégáik hasonló hozzáállását említik.

És a pénzügyi kérdésekről egy szót a végére: Hosszú időn át láttunk nyomorúságos helyzetű iskolákat. Ez idő alatt sokféle kormányra volt példa, és az önkormányzati fenntartás alatt álló iskolák esetében az önkormányzatok összetétele is változott. Jó lenne több pénz, de az adóék így is durva, és a sok szociális juttatás mellett nem jut több. Nincs honnan. Az oktatásra ennyi jut.

Gyógyításra is fix összeg jut. Viszont van még egy terület amire jut pénz: Ez az egészség védelme, az egészséges életmód és a sport támogatása. Ezt gyerekkorban, az utánpótlás-nevelésnél, az ifjúság tömegsportjánál kell kezdeni. Az reális kérdés, hogy az oktatásba jutó pénzt mondjuk tankönyv-választékra költsük, vagy pedagógusoknak béremelésre, életpálya modellre. Az viszont nem merül fel, hogy a sport, egészségvédelem, betegségek megelőzése kapcsán előkerülő pénzből krétát, fénymásolót, stb. vegyünk.

De az felmerül, hogy a lövészsportok iskolai bevezetését egy iskola csak komplex program keretében tudja támogatni. Például lőfegyverek fejlődését bemutató eszközök kerülhetnek egy előadóba. Például a ballisztika és sok más dolog megértése kapcsán, a sport biztonsági szabályainak megértése kapcsán fontos lehet egy jól felszerelt előadó. Bármivel ami segít prezentálni biztonsági szabályokat, de ami akár a mindennapi oktatási feladatoknál is jól jöhet. Kapcsolódó könyvekkel az iskolai könyvtár bővítése.

Ha az utánpótlás-nevelés, az ifjúsági sport becsatornázható az iskolába, akkor úgy kell csinálni, hogy legyen értelme, és a kapcsolódó fejlesztésekből sok helyen az iskola is profitál. A szükséges átalakításokkal együtt az iskola más téren is megújulhat, más felújítás is megtörténhet. Ezek reális követelések, igények. Csak aki a lövészsportokkal, vadászattal, stb. szembeni előítéletes véleményét a gyerekek érdekei elé helyezi pedagógusként, iskolaigazgatóként az attól is elvágja magát, hogy ilyen lehetőségekről tárgyaljon. 

Sok pénz, kevés jelentkező... Elég jó komplex programokra lett volna így keret. És az aki erre lép és partner az utána ezzel vonzóbb kínálatot jelentene sok diák, szülő számára. Ez pedig ismét az iskola fejlődéséhez járulhatna hozzá. Aki viszont gondolkodás nélkül elutasító és ennek a lehetőségét is elveszi a rábízott gyerekektől, annak igen nehezen adnék igazat. 

És még egy apróság: Akik jelenleg azon háborognak, hogy megkeresték őket, ha nem keresték volna meg az ő iskoláikat is, joggal háborognának a diszkrimináció miatt. Középfokú oktatás intézmények esetén pedig természetes, hogy sok iskolát meg kellett keresni. Katonai oktatást a Katonasuli programban résztvevő iskolák is biztosítanak. Természetesen akad olyan iskola is, aminek ennél szorosabb a kapcsolata a honvédelemmel, pl. a HM fenntartásában működik. Ezt hiszem ebben a körben nem egy olyan iskola van aminek nincs elvi kifogásaegy saját lőtér ellen.

Úgy gondolom, hogy az együttműködés akár ilyen programokkal, ezek kapcsán a HMmel, akár mással (pl. környék nagy munkaadóival) számos iskola számára jelenthetne előnyöket és a fejlődés zálogát. Számos hátrányos helyzetű gyerek számára a munkahelyhez költözés és sok más lehetőség nehéz. Számukra kitörési lehetőséget jelent a katonai hivatás, akkor is, ha utána a civil életben találják meg a számításukat. erre a lehetőségre felhívni a gyerekek figyelmét, és megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezzel a pályával megismerkedjenek (katonasuli programba belépés, lőtér, stb.) ebből a szempontból is fontos lenne.

A tanároknak pedig nem az a feladata, hogy a saját nézeteiket ráerőltessék a gyerekre, hanem az, hogy lehetőségeket teremtsenek a számukra. Akár ebben az irányban is. Aki ideológiai alapon lehetőségeket venne el a gyerektől, annak nincs erkölcsi alapja arra, hogy a kormányt kritizálja az ideológia oktatásba keverése miatt. Ahol nincs csak, hogy nincs hely, hanem a bőséges forrás ellenére sem lehetne megoldani, hogy legyen azt megértem. Ellenben amikor a hely meglétéről kérdezik a pedagógust, de a helytől független minden más szemponttal lehetőséget venne el a diákjaitól és el se jut az érdemi mérlegelésig, akkor azt kell, hogy mondjam, komoly baj van kis hazánkban az oktatással. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr512948041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogy kerültem én ide? 2017.10.11. 08:07:32

Nettó faszság.
Hogy csak pár ellenérvet mondjak: a szerző a sportot, mint az egészséghez hozzájáruló MOZGÁST élteti; hát a lövészet (hacsak nem jár együtt egy csomó sífutással) bizony ebben az értelemben nem sport. (Ahogy a sakk sem az, csak meresztik a seggüket.)
A képzeletbeli mérlegen pedig sokkal-sokkal nagyobb súllyal kell szerepelnie a veszélyességnek: idétlen/nem megfontolt gyerekek kezébe akartok lőfegyvert adni! Nem kétlem, hogy egy légpisztoly töltény a 10m-re lévő lőlapban alig tesz kárt, de a félméterre álló másik gyerek szemében, nyaki ütőerében bizony tud olyan komoly sérülést okozni, amit maximum csak e szerzőjének, és az eredeti ötlet kiagyalóinak kívánok.
És harmadszorra: igenis jogos igény a szülőktől (és a tanároktól), hogy majd ha WC papírra, krétára, fénymásolópapírra, számítógépre, stb-re már mind megvan a pénz, na majd akkor kezdjünk el ilyen hülyeségekkel foglalkozni (de még akkor sem vigyünk fegyvert az iskolába).

eßemfaßom meg áll 2017.10.11. 08:50:25

@Hogy kerültem én ide?: Nem kétlem, hogy egy medicinlabda a 10m-re lévő falban alig tesz kárt, de a félméterre álló másik gyerek fejében bizony tud olyan komoly sérülést okozni, amit maximum csak e szerzőjének, és az eredeti ötlet kiagyalóinak kívánok.

Nálunk áltiskben volt gerely. Nem tudok róla, hogy bárkit gerellyel a fejében vittek volna kórházba.

Mellesleg a légfegyverben nincs töltény.

2017.10.11. 08:51:50

@Hogy kerültem én ide?: A sakk, bowling, csocsó, darts se sport, szerintem az asztalitenisz se (inkább játszótérre való időtöltés), de én a falmászást se tekintem annak meg a műugrást. Falmászásnál egy pókalkatú, inas ember felmegy egy mesterséges falon. Ez nem sport, de persze valakinek ez lehet jó szórakozás.
Műugrás: egy arc leugrik, pörög a levegőben, majd kimászik a medence partjára.
Semmi haszna, kap érte pontokat.

A kosárlabda se sport, hisz eleve a genetika eldönti, hogy aki magasabbnak született, az jobb lesz benne. Magasságra nem lehet gyúrni, aki benga nagy négernek születik, az jó kosaras lesz.

Szerintem a lövészet olyan, mint egy technikai "sport". Nem fogsz megizzadni benne, de hasznos készségeket ad az embernek. Ahogy autóvezetést is lehet technikai sportnak és egy hasznos készségnek tekinteni, a lövészetet is lehet.
Ahogy van programozásban, fizikában és matematikában is diákolimpia, pedig egyik se sport, de hasznos dolgok.

Addig a jó, amíg nem focistadiont építenek minden iskola melle!

Persze a mai kommunista eredetű fegyverszabályok mellett teljesen hülyeség a lövészetet propagálni. Ha olyan normális fegyverszabályozás lenne, mint a szlovákoknál, cseheknél, akkor lenne értelme. Csehekkel, szlovákokkal, osztrákokkal, horvátokkal közös a történelmi múltunk, ott szabada a fegyvertartás, mégse lövöldözik egymást halomra az emberek, szerintem Magyarországon is el lehetne gondolkodni a kevésbé paranoid fegyverszabályozáson.
Amíg a fegyverfóbiás politikusok tiltják a lakosságnak, hogy fegyvert tartson, addig nincs értelme lőterekre elcseszni a pénzt.

A posztban lévő mérleg negatív serpenyőjében ott van, hogy félünk a fegyverektől. Ez nagyon vicces. Hát pont azért félnek egyesek a fegyverektől, mert sose lőttek, azt se tudják hogy működik és évtizedek óta ördögtől valónak állítják be Magyarországon a fegyvereket.

eßemfaßom meg áll 2017.10.11. 09:01:12

Most olvastam, hogy két fiatal megerőszakolt egy csajt. Szerintem be kellene tiltani a fiatalok pöcsét.

2017.10.11. 09:03:59

@Hogy kerültem én ide?: A légfegyveres savas felböfögésedre annyit, hogy ponz ezért kellene a gyerekeknek a fegyverrel való biztonságos bánás szabályait megtanítani.
A gyerekekre az is iszonyatosan veszélyes, hogy csak vesznek nekik a szüleik egy kismotort vagy kerékpárt, aztán kiengedik az utcára. Elütnek valakit vagy elütik őket.
Pont ilyen veszélyes a fegyver is, ha nem szabályosan bánnak vele.
Pont a fegyverkezelés biztonságának megtanítása lehetne a cél. Ahogy KRESZ-t is tanítani kellene, hogy ne a teherautó alá biciklizzen a csimóta.
A sekély Balaton is kurvaveszélyes, ha fejest ugrál bele a gyerek (minden nyáron kitöri pár paraszt a nyakát a 30 centis vízbe fejest ugorva) vagy nem tud úszni. A balatoni téli korcsolyázás is veszélyes, ha nem szabályosan nyomják.

Otthon tartott légfegyverrel minden évben kilövi egy-két gyerek a testvére szemét. Ez így van most is mindenféle iskolai lőtér nélkül. Mindez nem a fegyver hibája, hanem a szülőké.

A gyerekekre dőlő rögzítetlen kézilabda és futball kapuk több gyereket életét oltják ki, mint a fegyverek valaha is fogják.

hidroponi 2017.10.11. 09:07:47

aki a dartsot es a lovoldozest ossze meri hasonlitani az mas aljassagokra is kepes!
a darts hollandiaban az altalanos iskolai oktatas resze..fejleszti a matematikai kepessegeket.
a loveszet max. akkor lesz hasznos, ha segitsegevel valaki majd veszi a batorsagot a fideszkormany kilovesere.. :DDD

Semper Fidelis 2017.10.11. 09:10:18

Nekünk gyerekkoromban az iskolai oktatásban még AK-47-es is volt, hatástalanított fegyverrel, (volt 2 darab is) meg robbantott ábrás plakáttal. Mondjuk én még voltam úttörő is, nem vagyok már mai gyerek :)

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 09:14:11

@Hogy kerültem én ide?:
Igazán bájos, hogy mennyire lelkesen osztják az észt olyannak, akiknek fogalma nincs a sportlövészetről. Nos, nekem van ismerősöm, aki elég komoly eredményeket ért el ebben a sportban, tartok tőle, hogy sokan vért hugyoznának, ha azokat a fizikai edzéseket kellene csinálniuk, amit neki kellett.

VaradiJanos 2017.10.11. 09:23:18

@hidroponi: ojan jó hogy mi libejális demokjaták tele vagyunk ijen bátor harcosokal mint te, elvtájs

VaradiJanos 2017.10.11. 09:25:01

@eßemfaßom meg áll: esztet ne mongyad mer ako mire fog @morpho kukucskálni

VaradiJanos 2017.10.11. 09:26:40

@Hogy kerültem én ide?: “em kétlem, hogy egy légpisztoly töltény a 10m-re lévő lőlapban alig tesz kárt, de a félméterre álló másik gyerek szemében, nyaki ütőerében bizony tud olyan komoly sérülést okozni, amit maximum csak e szerzőjének, és az eredeti ötlet kiagyalóinak kívánok.”
Igazzad van elvtájs, szerintem is dögüjjön meg a sok fideSS köcsög aki nem hisz a szeretet erejébe

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 09:29:47

@hidroponi:
A sportlövészetnek szintén sok hasznos hatása van, szóval ez a komment is full értelmetlen.

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 09:31:20

Ezzel az egésszel az a baj inkább, hogy nyilván nem lesz elég hozzáértő edző ahhoz, hogy ez hasznos legyen és ne csak értelmetlen puffogtatás.

karit 2017.10.11. 09:34:54

Akkor ez most csak egylövetű légpisztolyokról szólna? Alkalmassági teszten megfelelt tanulókkal?
Mert a megosztó félelem szerintem nem a sportágtól, hanem a hírekben gyakran előforduló (egyelőre külföldi) iskolai lövöldözések miatt van, és hát elég könnyűnek tűnik összekötni a pontokat.

szepipiktor 2017.10.11. 09:52:08

Gondolom, ha bevezetnék a 70-es években még elterjed dolgokat, a mezőgasdasági alapismereteket, a fiúknak a műszaki gyakorlatokat, a lányoknak a házimunka oktatását, a aktivista közösség azért tiltakozna?
Vagy a kötelező lovaglást?
Hát nem mindegy? Ez csak pénzmosoda!
Minűlunk is volt lővészet oktatás, igaz nem tantárgy, hanem adott időben a törnához kapcsolva.
És ma is van számtalan háztartásban (illegális) légfegyver, nem hiszem, hogy az egyébként iditóta ötlet lenne veszélyes.
Szóval az aktivisták zsigeri tiltakozása pontosan olyan idióta dolog, mint az állami rendelet.

minekez 2017.10.11. 09:59:00

@Muad\\\'Dib:
Hát ja, a profik keményen megkínlódnak azért, hogy egy versenyen 1-2 órán keresztül sikeresen emelgethessék a 4-8 kilós puskájukat..Ezzel együtt tömegsportként nyilván még nem erről lenne szó, de pld. a koncentrációkészséget biztosan fejlesztené :)

Abban egyetértek a cikkel, hogy az utánpótlás-nevelés is profitálna a dologból, de azzal vitatkoznék, hogy "bőven elegendő lőtér áll rendelkezésre"...

Inkább városonként, járásonként kellene egy minőségi lőteret kialakítani, az iskolákban pedig az ugyan kicsit drágább, de veszélytelenebb lézeres megoldással (irosa) ismertetni meg a gyerekekkel a lövészetet..
Aki abban tehetséget mutat és kedve is van, az utána folytathatja a lőtéren..

Kopasz Szuzukis 2017.10.11. 10:01:33

@szepipiktor: tévedni teccik: légfegyver legálisan vásárolható és tartható Magyarországon, 18. életévét betöltött magyar állampolgár számára.

Sanda gyanu 2017.10.11. 10:02:30

@Muad\\\'Dib: Szerintem ott a gond, hogy a sportlövészetet komoly sportként művelő ismerősödet próbálod összehasonlítani a tervezett iskolai lövészettel. A gyerekek az iskolai lőtéren - mielőtt ellőnek öt, vagy tíz ólomgaluskát - rohadtul nem fognak ugyanolyan erőnléti edzést lefolytatni, mint az ismerősöd.

Más téma:

Nekem ideológiailag nem tetszik, hogy fegyvert adunk a gyerekek kezébe.

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 10:07:58

@Sanda gyanu:
De - ha lesz mindenhol normális edző (amit sajnos kétlek) - megtanulhatna a gyerek normális légzéstechnikát, türelmet, koncentrációt, ami igen hasznos az élet minden területén. A baj az, hogy ha a tesitanár fog beterelni 50 gyereket, akik össze-vissza puffogtatnak, ebből semmi nem lesz.
De amit többen írtak, hogy egy gyerek számára semmi haszna a lövészetnek, az hülyeség. Nagyon is sok haszna lehet, ha megfelelően csinálják.

minekez 2017.10.11. 10:13:12

@Sanda gyanu:
"Nekem ideológiailag nem tetszik, hogy fegyvert adunk a gyerekek kezébe."
Eltekintve az esetleges vallási indíttatástól, hol húzod meg a határt? Mi a helyzet ezekkel?
- műanyag dugós puska
- 30cm-es konyhakés
- gerely (ami ugye valójában egy lándzsa)
- íj

A légpuska szerintem ugyanolyan sporteszköz, mint pld. a gerely. Nyilván nem lehet kötelezővé tenni, de miért ne próbálhatnák ki?

Sanda gyanu 2017.10.11. 10:17:30

@minekez: A kormánypropagandában nem fogalmazták meg olyan szépen, mint te az utolsó mondatban.

:-)

nu pagagyí 2017.10.11. 10:20:35

A rezsim folyamatos gyűlöletkampányai és az iskolák militarizálásának óhaja összekapcsolódik. A puskák, ha már kiaggatják színpadi díszletként, előbb-utóbb el fognak sülni. A rezsim verbális kardcsörtetés helyett valami durvábbra törekszik. Ha szerencsénk van a gyerekekbe nevelt agresszió a rezsim ellen fordul majd, ha nem, akkor vágóhídon végzik ugyanúgy, mint a Horthy-korszak ifjúsága, kiszolgáltatva egy ostoba hatalom kénye-kedvének.

minekez 2017.10.11. 10:22:33

@Sanda gyanu: Bocs, érintett vagyok, a gyerekem sportlövő :)
Egyébként tényleg van lézeres megoldás is légpuskára, az veszélytelen (hacsak nem ütik fejbe egymást vele), csak egy terem kell hozzá.

midnight coder 2017.10.11. 10:22:36

@Sanda gyanu: "Nekem ideológiailag nem tetszik, hogy fegyvert adunk a gyerekek kezébe"

Amíg a világon a gyerekek nagy része fegyverrel a kezében nő fel (közel-kelet, Afrika), eléggé csökkented azoknak a túlélési esélyét akik nem. Különösen, ha a multikulti jegyében sok-sok ilyen ember fog megjelenni a jövőben Európában. Afrika lakossága 2050-re meg fog duplázódni. Ez több mint egymilliárd kicsi négert jelent, akiknek jó része a határon fog kopogtatni.

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 10:22:56

@nu pagagyí:
Ugye te most nem a sportlövészetről beszélsz, csak véletlenül ide kommenteltél?

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 10:27:38

@midnight coder:
OMFG!
Tehát a közel-keleti és afrikai példa a követendő?

Sanda gyanu 2017.10.11. 10:29:15

@midnight coder: Ha a határon kopogtatnak AK-val a kezükben, akkor remélhetőleg nem az iskolás gyerekeknek kell felvenniük velük a harcot, hanem a reguláris erőknek. Gondolom én.

A kultúrkör pedig igenis meghatározza, hogy mi való a gyerek kezébe. Gépfegyver, vagy könyv.

Nagyon szép dolog amit mondasz a túlélési esélyről, vannak olyan emberek, akiknek a túlélőtábor a hobbija, de azért ne a folyamatos rettegés legyen az általános. Az ellenségkép-keresés és a félelem fenntartása nem vezet jóra.

minekez 2017.10.11. 10:35:16

Sikeresen elterelődött a szó a sporttól a katonai/politikai irányba...
Mintha bármi köze lenne a sportlövészetnek ehhez.

Sanda gyanu 2017.10.11. 10:42:16

@minekez: A sportlövészetnek nincs semmi köze a katonai témához? Valóban? A kotonák mégis milyen eszközt használnak? Kereplőt?

De ha úgy gondolod, hogy a SPORTlövészet összetett szóban a sportot hangsúlyozod ki, akkor igazad van. Annak valóban nem sok köze van a katonai/politikai témához. Csak az bajom, hogy a kormánypropagandában nem ezt hangsúlyozták ki. Ott csak annyi hangzott el, hogy "lőteret minden iskolába!"

eßemfaßom meg áll 2017.10.11. 10:42:59

@szepipiktor: "És ma is van számtalan háztartásban (illegális) légfegyver,"

Mitől lenne egy pl Slavia illegális?

midnight coder 2017.10.11. 10:45:52

@Sanda gyanu: Az elmúlt pár száz év itt Európában a viszonylagos nyugi időszaka volt. A következő 100 nem biztos, hogy az lesz. Fogyó környezeti erőforrások, népességrobbanás, újkori népvándorlás és kismillió olyan dolog lesz, amivel a következő generációknak szembe kell néznie - és amivel neked, apádnak, nagyapádnak nem kellett. Nyilván nem általános iskolás gyerekeket kell a határra küldeni, de mire ezek a gyerekek felnőnek, könnyen lehet hogy a túlélést jelentheti nekik a fegyverismeret. Emellett persze a könyv is fontos: a kettő nem zárja ki egymást.

minekez 2017.10.11. 10:52:42

@Sanda gyanu: pont annyi köze van hozzá, mint pld a boxnak/karaténak. Azt is csinálják a kommandósok, mégsem hallottam, hogy tömegesen tiltakoznának az iskolai karateoktatás ellen...
A TEK-es kiképzés speciális elemét, a városligeti céllövöldét sem akarják betiltani.

Egyénfüggő, ki mit hall meg a propagandából.
Én pld. a lehetőséget egy sportág fejlesztésére (közben persze ki fog derülni, hogy a LÉGfegyver és a GÁZszerelés milyen közel áll egymáshoz, így szerencsére könnyű lesz lőtérépítéshez értő cégeket találni :) ), de ennyit számomra még megér a dolog).

nu pagagyí 2017.10.11. 11:19:10

@Muad\\\'Dib: Nem a sportlövészetről beszélek, hanem a rezsim nyilvánvaló szándékáról, amiről te hablatyolással óhajtod elterelni a figyelmet. Nem való fegyver az általános iskolába, ahogy a pornó sem.

minekez 2017.10.11. 11:25:19

@nu pagagyí: Nem tisztem Muad\\\'Dib kollégát megvédeni, a véleményedet is tiszteletben tartom, de jelen esetben a hablatyolás/terelés inkább hozzád köthető.

Azt se értem, hogy a pornót miért kevered ide, de ettől függetlenül a fegyver kontra iskola felvetésed helyes.

Már csak abban kell megállapodnunk mit tekintünk fegyvernek.

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 11:25:36

@nu pagagyí:
A sportlövészet nagyon is való egy iskolába. Mint írtam türelmet, koncentrációt lehet vele tanulni. Az össze-vissza puffogtatás az valóban nem való iskolába.

minekez 2017.10.11. 11:29:49

Egyébként az iskoláknak kiküldött "van-e hely lőtérnek" kérdés célja szerintem pont az volt amit végül elértek vele: mindenki vadul tiltakozik, a kormány pedig a nép akaratát meghallgatva inkább külön lőtereket épít jó pénzért.

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 11:59:38

stadionok
lövészet
mi jön még
tejóisten
ennyi hülyét!!!!

Bambano 2017.10.11. 12:10:16

ez megint ennek az agybeteg, nemzetieskedő kormánypótléknak a hülyesége, hogy legyen lőtér.

ezek a marhák nem számítanak arra, hogyha kiképezték a gyereket fegyverhasználatra, akkor azzal a fegyverrel minden irányba lehet lőni?

midnight coder 2017.10.11. 12:26:17

@Bambano: Na igen. Ezért nem volt az USA-ban Pl. Holocaust, Málenkij robot, padlássöprés Rákosi módra, stb.

minekez 2017.10.11. 12:34:50

A "harcos" hozzászólások engem arra a régi viccre emlékeztetnek, amelyikben a pszichológus mindig pin@t rajzol a páciens szerint...

Szerintem nem kell ebbe mást belemagyarázni: valószínűleg jó üzlet lesz valakiknek túlárazott lőtereket építeni . De ettől függetlenül hasznos lehet a végeredmény. Mondjuk a labdarúgásnál már most is több eredményt tudnak felmutatni a sportlövők .) , a körülmények fejlesztése ezen tovább javíthat.

(furcsa, hogy jajjdeellenzik, de azért az éppen hatalmon levők ellen fordított fegyverekben reménykednek)

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 12:37:24

@midnight coder:

persze
csak kiirtották az összes indián őslakost
és naponta lövöldöznek egyetemi campuszokon és bevásárlócenterekben, vagy akár egy kaszinóvárosban a bekattant emberek

konrada 2017.10.11. 12:41:20

@Bambano:
Tényleg nő lehetsz...
...mert látom, fogalmad sincs, mi kell egy légfegyveres lövészethez.
Elárulom, alig több, mint a falusi búcsú céllövöldés kocsijához.

Még annyi sem, mert nem kell rá se rendsszám, se kerék, se fék, meg vizsga sem: viszont kell kb 10 hosszú szabad terület, ahol a keresztül sétálás akadályozva van, meg 1 zárható fémszekrény diákoktól elzárt helyen...
...ezt persze lehet akár lőtérnek nevezni, de igazából nagyon nem az...

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 12:41:27

@minekez:

szerinted van olyan hülye pedagógus aki felvállalja a felelősséget?

és igen egyszer majd visszanyal a fagyi
de a legjobban azok fognak csodálkozik, akiknek ez "isteni szikra" kipattant a fejükből

aki sportlövészetre akarja járatni a gyermekét, annak ott vannak a sportklubok
a legtöbb iskolában még mindennapos testnevelést is lehetetlen feladat megoldani
inkább erről kellene egyeztetni

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 12:43:29

@konrada:

és te állítod, hogy egy légfegyverrel nem lehet súlyos sérülést okozni?

eßemfaßom meg áll 2017.10.11. 12:50:20

@Sanda gyanu: "Nekem ideológiailag nem tetszik, hogy fegyvert adunk a gyerekek kezébe. "

A gyereknek bringát adunk a kezébe, onnan már csak egy lépés, hogy megszerzi a jogsit és autót vezet ami egy kimondottan veszélyes fegyver, elég csak az elmúlt hónapokra gondolni... Szóval ideológiailag tiltani kell a gyerekeket a bringától.

eßemfaßom meg áll 2017.10.11. 12:51:41

@Állítsuk meg a .........: egy ugrálókötéllel is meg lehet bárkit ölni, és akkor még nem esett szó arról, hogy mi lesz azzal akit fejbedobnak egy súlygolyóval.

minekez 2017.10.11. 12:52:15

@Állítsuk meg a .........:
"szerinted van olyan hülye pedagógus aki felvállalja a felelősséget?"
Hülyét nem ismerek, de normálisat igen, aki felvállalta. Mondjuk nem a mostani lőtérprogram keretében, hanem önszántából.

fagyi visszanyalás: szerintem hibás az alapkoncepciód.

Súlyos sérülést meg sok mindennel lehet okozni: súlylökő golyó, foci közben felrúgás, ...stb.

Ezzel együtt szerintem is a külön lőtér a megoldás, de igenis kell lehetőséget adni a diákoknak a kipróbálásra,. Hogy egy havi egy csoportos lőtérlátogatás, vagy lézeres "lövészet" a suliban, az már majdnem mindegy.

konrada 2017.10.11. 13:00:57

@Állítsuk meg a .........:
Már hogy p.csába ne lehetne?
...de ettől még sokkal több sérülés volt abból is gyerekkorunkban az iskolában - akkor még volt légfegyveres lövészet - hogy valak elbotlott a katedrában felelésre menet (mert olyanra emlékszem, légfegyveresre nem),
pláne tornaórákon magasugrás, kötélmászás ledicinlabda és egyéb labda dobása rúgása közben...

Szóval nem mondtam, hogy nem lehet, de a légfegyverrel okozott sérülések még a hobbiszintnek tekintett sportnál is - és még az arányaihoz képest is - elég alacsony: ti. többen halnak meg, sérülnek meg futás, kerékpározás, úszás, foci, stb közben.

...upsz, ezt kár volt leírnom, mert most, hogy ezt megtudtad, azokat is tiltanád.
Inkább leírom, milyen veszélyek vannak a számítógépezés közben - székről leesés, stb... - hátha attól is kelően megijedsz, mielőtt neki állnál netes petició gyüjtésnek a többi iskolai sport ellen is...;)

Kelly és a szexi dög 2017.10.11. 13:10:09

a heti 7 tesiórából egyet lehetne a sportlövészetre is áldozni - de asszem arról nincs szó, hogy az iskolákban létesítsenek lőtereket...
ja, és foci helyett pl. a sportlövészetbe is lehetne nyomni a pénzt + az amatőr futásba...igazából mindegy, csak ne abba a kurva fociba!

sas70 2017.10.11. 13:28:31

Előre bocsájtom, hogy fegyvermániás vagyok és már gyerekkoromban is az voltam.
Semmi kifogásom a lőterek ellen. Ezzel is úgy vagyok, mint a focistadionokkal, hogy szükség van/lenne rájuk.
Van azonban egy probléma ebben a kérdésben is. Mégpedig a hasznosság és a fontosság elve. Sorolhatnám, hogy mik és adott esetben kik nincsennek az iskolákban, amikre, akikre szükség lenne. Sok helyen matek vagy angol ill. egyéb más nyelvtanár, számítástechnikai oktató és megfelelő min. számtech. háttér. Egy csomó iskolának nincs rendes tornaterme sem. Az egyik iskola sportalapítványának rendszeresen mi támogatók adunk pénzt, hogy megvehessék a napi testneveléshez szükséges alapvető dolgokat, labdát, ugrálókötelet stb. és nem egy falusi iskoláról beszélünk, mert ott nyilván ennél is rosszabb a helyzet.
Biztos, hogy a lőtér a legfontosabb? És azt miből fogják felszerelni, üzemeltetni? Mikor plusz tesi tanárra nincs keret, honnan vesznek szakképzett lőtérvezetőt? Ki fogja a fegyvereket karban tartani, ellenőrizni, ha kell javítani? Minden iskolában lesz lőtér, lő oktatás vagy egy vidéki városban csak egy lesz és akkor, hogyan oldják meg, hogy több iskola is azt használja?

minekez 2017.10.11. 13:35:38

Valószínűleg akik a sportlövészetről az utcán lövöldöző idiótákra asszociálnak, azok még életükben nem voltak lőtéren. Ott pont nem össze-vissza puffogtató idegbetegeket lehet látni.

Kicsit sokkolok: ezen a videón az utánpótlás válogatott az irániakkal "harcol" :) :
www.youtube.com/watch?v=w8ghHl1-1w0

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:13:47

@konrada:

feleslegesnek találom ezt a minden iskolába egy lőteret fedőnevű akciót
és ez is egy őrült elme találmánya
ennyi

és nem gondolom, hogy pont ezzel a sporttal kellene harcolni a diákok mozgásszegény életmódja ellen

bár a stadion őrültjei ellen jó akció lett volna inkább a sakk
az talán lenyugtatta volna őket

jéghokipálya nem kellene?
talán fedett sípálya?

bexarás amúgy
hogy a táblafilcekre sincs elég pénz, mert ahogyan érzékelem mindenből a legolcsóbb és leggagyibb cucc jut a közoktatás számára

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:17:51

@minekez:

tessék mondani és lesz kézigránát dobálás és egyéb terepgyakorlatok is?

milyen szép nőies sportok
láccik, hogy a fidesz csak a férfiakra gondol

nem lehet mindenki fegyvermániákus

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 14:24:28

@Állítsuk meg a .........:
Mert a sportlövészet férfisport, ugye?

nu pagagyí 2017.10.11. 14:29:08

@Muad\\\'Dib: Röhögnöm kell. Iratkozz be egy klubba, ha szeretsz lövoldözni. Ha a türelem és koncentráció gyakorlása lenne a lényeg a suliban, ott van a sakk és mennyivel olcsóbb? A sakk ráadásul nem segíti elő az olyan rejtett pszichopaták kiteljesedését, mint mondjuk te, mert az valóban csak sport.

Te azt is megmagyaráznád, ha iskolai bombaépítő órákat tartanának a gyerekednek, aztán a házi feladat véletlenül felrobbantaná a lakást.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.11. 14:29:25

@Állítsuk meg a .........: Apró hiba: Nem minden iskolába akarnak, de mindenkit meg kell kérdezni. Az eredményes sportlövőink között igen sok a nő. Az edzések kapcsán, sokszor akár a testnevelés alól felmentettek esetében is, fontos szempont az, hogy az egészség védelméért elsősorban nem az izomtömeg építés, stb. dönt, hanem számos olyan élettani hatás ami az ilyen sportágaknál is megjelenik.

Elhangzott, hogy ugye a sportra, utánpótlás nevelésre szánt pénz nem az oktatásra szánt pénz és ebből táblafilc nem lehet. De a lőtérrel együtt felújítás igen. Mivel jössz? Táblafilccel. Amiről tudod, hogy az adott kérdésben fals hazugság a részedről.

De amikor ennyi hazugsággal a részedről említesz őrült elmét, akkor mire számítasz? Ezzel meggyőzni senkit nem fogsz, de esetleg az őrült elmés és sok más hasonló beszólásodra valaki válaszol. Vagy azzal, hogy direktben beszól neked, hasonló stílusban. Vagy, és ebből lenne nagyobb sértődés, ha már oktatás, nevelés, és ennek sok hatása a téma, a viselkedésed és a neveltetésed közötti összefüggésre rámutatva, ami kapcsán te sértetten hisztizhetsz, hogy az ezért felelősöket ki és milyen alapon vette a szájára. ÉS olyan alapon, hogy okot adsz rá.

Ha valamire nincs értelmes érved, csak totális baromságokat tudsz hozzászólni, akkor miért nem tudod elviselni, hogy esetleg a másiknak van igaza, ha már azon az oldalon valós értelmes érvek vannak?

minekez 2017.10.11. 14:31:21

@Állítsuk meg a .........:
Tessék mondani, ennek a kérdésnek egész pontosan mi köze is van a témához?
A szalmabáb szó mond neked valamit? ( a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab )
És ha már ellátogatsz a linken szereplő oldalra, akkor nézd meg a "csúszós lejtő" részt is.

Egyébként meglepődnél milyen sok (és szerencsére sikeres) magyar sportlövő nő van...

Ha jól értem a gondolatmenetedet, akkor szerinted aki rendszeresen él nemi életet, az tuti szexmániás... :D

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:31:36

@Muad\\\'Dib:

á dehogy
minden nő imádja
mint a focit

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:35:37

@minekez:
hát nem tudom hogyan jutottál a szexualitáshoz

de
attól még, hogy egy pár fegyver- és vadászmániákus, amilyen semmilyen zsolt is
él ebben az országban
és van pár sportlövőnk
aki nemzetközi sikereket ért el még nem lesz annyira népszerű sport a lövészet

miért nem lehetne a vízi sportok felé orientálódni,
főképpen a Hortobágyon

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 14:38:13

@nu pagagyí:
OFF/
Nem tudom szóltál-e már úgy hozzá témához, hogy nem személyeskedtél, de ezt betudom annak, hogy ungrobalkánisztáni mentalitással rendelkezel. Nem nagyon tudok haragudni rád, lévén ebben a fiyteszes koszfészekben sajnos a hozzád hasonlóak vannak többségben, és ugye a szép minta amit az ember lát...
ON/

Komolyan ép ésszel elképzelni nem tudom, hogy képes valaki egy légpisztollyal tartott sportlövő edzést összepárosítani a bombakészítéssel.
Egy átlagos iskolai kidobósnál tuti kategóriákkal több agresszió szabadul el, mint egy normális légpisztolyos edzésnél.
Ettől függetlenül - mint azt leírtam - nyilván nem lenne elég normális edző a sportlövészethez iskolákban, így valóban bajos lenne normálisan csinálni.

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 14:39:26

@Állítsuk meg a .........:
Meg a kosárlabdát, meg a kidobóst, meg a kötélmászást. Hímsovinizmus rulz. Hül*e csajok, úgy is utálják a sportokat, miért nem babáznak, igaz?

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 14:43:43

@Állítsuk meg a .........:
További releváns válaszok is lesznek?

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:44:09

@Muad\\\'Dib:

az nem zavar, hogy mozgás az nulla ebben sportban?
felőlem szabadidejében mindenki azt csinál amit akar,
de a fiatalok elhízásának egyik oka a mozgáshiány
ettől a sporttól mi fog változni?

minekez 2017.10.11. 14:47:05

pont úgy jutottam el a szextől a szexmániáig,mint te a sportlövészettől a fegyvermániáig. :)

A vadászok (élükön a fő kereszténydemokratával) hogyan keverednek ide? Attól, hogy minimálisan hasonlít ami a kezükben van, még nem lesz azonos a két dolog...

A vizi sportokra is ráférne a támogatás, az tuti (bár ezt nyilván csak iróniának szántad).

Attól tartok neked az a fő gondod, hogy ezt pont nem a hozzád közeli álló politikai oldal találta ki.

konrada 2017.10.11. 14:48:15

@Állítsuk meg a .........:
Ezen nem vitatkozom.
...mert egyébként egy ilyen lőpálya 2 légpuskával, vasszekrénnyel 100 rugóból (ezres, hátha az is átalakult, mint ifikorom kiló nevű százasa egyébként értelemszerűsítve jogosan;), de hát ebben az országban mindent túlárazással ellopnak, emlékezzünk mi lett a digitális táblákból is...

...de ettől még nem érzem olyan problémának mint te, hogy tanítsanak meg használni gyerekeket célozni, mert azért röhely, hogy a mai tizen.huszonévesek még egy vizipisztollyal se képesek célba találni.
...szóval nekem nincs gondom azzal, hogy a fizikaórán tanultakat gyakorlatban is kipróbálhatják....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.11. 14:49:08

@Muad\\\'Dib: Mivel ugyan mindenkit megkérdeznek, van-e hely, de kevés helyre terveznek valamit építeni, ezért szerintem nem lenne gond az edzőkkel. :)

Ha jól tudom a téma ráadásul pl. középiskolai szinte megy igazán, beleértve pl. az eleve katonai képzésre törekvő iskolák esetét.

Azért a "mindenhol elutasították" c. vélemény kapcsán gyorsan megkérdezném a katonai pályára készülőkkel foglalkozó, HM által fenntartott iskolákat is. Gyanítom, hogy ilyen helyen, vagy pl. rendőr szakközépiskolában, stb. a "van-e hely lőtérre" kérdésre más jellegű válaszok születtek :)

Muad\\\'Dib 2017.10.11. 14:49:51

@Állítsuk meg a .........:
Légy szíves olvass vissza (jó légzéstechnika, koncentráció, higgadtság, nyugalom, pusztán ezeket képes ez a sport nyújtani). Ráadásul egy szóval nem írtam, hogy ne is legyen más sport. Sőt, még azt is leírtam, hogy nehéz lenne ezt a jelenlegi számú edzővel értelmesre megcsinálni.

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 14:51:47

@minekez:

.
nem az a gondom hogy a fidesz találta ki
eleve őrült ötletnek tartom
egy őrült elme ötletének
mint megépíteni a sok stadiont

tucatjával olcsóbb?

és igen a vízi sportokat kellene inkább támogatni, mint tömegsportot is

minekez 2017.10.11. 14:54:18

@Állítsuk meg a .........:
Az előző is neked ment .

A mozgással kapcsolatban megint félresodródsz: senki sem állította, hogy a lövészettől kigyúrt és sportos alakú lesz valaki...
(bár ha komolyan csinálják, akkor meglepően sok erőnléti edzés kell a stabil tartáshoz. Igaz nem futás, meg belefér a túlsúly is, de pont ezért van esélye egy kevésbé sportos alkatnak is sikereket elérni)

minekez 2017.10.11. 15:01:08

@Állítsuk meg a .........:
Jogod van őrült ötletek tartani, nekem meg jogomban áll nem így tekinteni rá.
Meg ahhoz is, hogy továbbra is politikai alapú véleménynek gondoljam a tiédet ( őrült elme, stadionok).

Vizi sportok: nem jó, nem lesz elég szakember és sorra fognak megfulladni a gyerekek :D
Legyen inkább sakk, de szigorúan lebetonozott táblákkal és habszivacs bábukkal.

Állítsuk meg a ......... 2017.10.11. 15:05:36

@minekez:
"Legyen inkább sakk, de szigorúan lebetonozott táblákkal és habszivacs bábukkal."

nekem erről a Lipótmező ugrott be
ez legyen a jutalma az ötletgazdának és a végrehajtó hatalomnak

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.11. 15:25:23

@konrada: Nem értek egyet a becsléseddel. Ha csak szekrény lenne két légpuskával az valóban olcsó lenne, kiváltképp az olcsó vacak beszerzését. De mint tudod vannak úszásoktatáshoz és sok minden máshoz futó programok. Amivel lőn csoda pl. uszoda épül. De az a cél, hogy ne minden iskolába egyforma épüljön, legyen választék és legyen ott *színvonalas* felkészülési lehetőség, ha már egész nap ott lenne a gyerek.

Ehhez korszerű, versenysportban is használt, fegyverek, elektronikus lőtér és sok minden más kell.

Ugyanakkor nem minden építendő lőtér egyforma jellegű.

Ha azt kérdezem mi kell ahhoz, hogy a fiatal sportág-választók akiknek pont a lövészsportok lennének jók, idejében az iskolában megismerkedhessenek a légfegyveres lövészettel, akkor valószínűleg egy minimális méretű beruházásra gondolsz.

Ha azt kérdezem, hogy a "van-e hely lőtérre" kérdést az ország középiskolái is megkapták, köztük a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium is... Igen, kötelező ott a katonai kollégiumban az elhelyezés, a formaruha, stb. akkor valószínűnek tartom, hogy ott két darab légfegyver kevés lenne.

A két véglet között ott vannak a katonasuli programban résztvevő civil iskolák, amik kapcsán számos diák önként választott opcióként maga választotta a katonasuli programot. És, bár az ilyen diákok létszáma változó, mégsem hiszem, hogy az ilyen programban részt vevő iskolák esetén a 2 darab legolcsóbb fegyver elég lenne. Mert mondjuk 60-80 fős évfolyamból 20 azért pont azt az iskolát választotta, mert részt akar venni a katonasuli programban.

De egy sporttagozatos gimi ahol hangsúlyt kívánnak fektetni a lövészsportokra, mint sikeres sportágra sem abban a helyzetben van, hogy 2 darab fegyver elég lenne, hanem rendes elektronikus lőteret akarnak. Akár légfegyverrel, akár a lézeres szimulációval. Hiszen ez utóbbi is a lőtér része.

Míg a nagyon baloldali, magát nagyon feministának gondoló tiltakozók részéről jön a vélemény ez is csak a férfiaknak szól, sok sportágból virtuálisan kirekesztve az adott sportágban nagyon sikeres hölgyeket, nekem, mint ellenkező oldalról érvelőnek eszembe jut más is.

Ismerek női katonát is, több országból. És látom, hogy a katonai hagyományok szeretete a családban oda vezet, hogy bizony az ő gyerekeik is katonai pályára készülnek. És a törvény szerint mondjuk nekik is jár a lehetőség akár az ilyen jellegű képzésre, ilyen jellegű iskolákra.

Értem én: Egyesek szerint a sportlövészet, de a labdarúgás is pasis dolog. Igaz a legutolsó labdarúgó mérkőzés amit a helyszínen láttam pont női csapatok között volt. De ezen az alapon szépen sorban végig lehet menni a sportágakon és el lehet mondani otthon apuci nézi a sportadót, így a technikai sportoktól kezdve a labdajátékok többségén át majdnem minden csak férfiaknak lenne való.

Ezt a logikát követve ki kellene mondani, hogy a női sportágak között olyanok szerepelnek, hogy mosogatás közbeni tányéremelés. Vagy éppen Aczél elvtárs, mint a Népszabadság sztárja által említett medence széli felkínálkozás, ha már egy nemi erőszak ügyében a nagy baloldali gondolkodó ezt tekintette természetesnek.

Én viszont, ha nem haragszol, inkább úgy gondolom, hogy a közoktatás feladata az is, hogy az ilyen lányok jövőjét megalapozza. És nekik, ha már katonai pályára készülnek, sokkal több keresnivalójuk van a lőtéren, mint a mosogató mellett. Persze, van konyhaszolgálat is. De mosogatni, krumplit pucolni inkább azokat kell beosztani akik a női tisztekre, tiszthelyettesekre nem is gondolva úgy gondolják a lövöldözés pasis dolog. Ugyanis a női katona, és mindegy, hogy magyar honvédról van szó, vagy amerikai tengerészgyalogosról, esetleg izraeli mesterlövészről, vagy orosz harckocsizóról a legtöbb katonával együtt tud dolgozni.

Aki viszont reflexből úgy gondolja a lövészet, és sok más dolog pasis, az az ellenség ilyen katonáit is lenézi, de a saját oldal női katonáival is nehezen működne együtt, így a mosogatás, a konyhaszolgálat inkább az ilyen alakoknak való.

Namost egy osztályra való, mondjuk 20 fő, katonának készülő növendéket megkérdezel, hogy hány fegyver kell az iskola lőterére, ha ők ott vannak, akkor a fiú is, a lány is feltételezni fogja, azonos évfolyamból minimum van egy másik osztály, és azokat jó lenne legyőzni... És mindenkihez jusson, mindenki beállíthassa azt amit használ.

És nem látok olyan elvi okot, hogy amíg a lövészsportokra szánt pénzből (amiből eleve nem lehet táblafilc) jut rá pénz miért ne kaphatnák meg.

Virágh et. 2017.10.11. 19:44:26

Szerintem ez a program nem a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumra van kitalálva.
Sőt, továbbra is az a véleményem, hogy ebbe nem is kellene a katonai vonalat belekeverni.

Nyilván nem elég két vacak légpuska iskolánként, de túlzásba sem kell esni a digitális táblákkal és versenypuskákkal.
Nyilván az érdeklődés felkeltése miatt meg kell mutatni a csúcsát is a légfegyveres lövészetnek, de ez a technikát meg a területi lőtérnek, ahova a komolyabb érdeklődők majd elmehetnek.

Bambano 2017.10.11. 20:11:51

@konrada: igazad van, tényleg nem tudom, hogy mi kell egy szabályos, légpuskával végrehajtott lövészethez. Azt nagyjából sejtem, hogy mi kell egy légpuska lövészethez. Azt meg tudom, hogy mi kell egy szabályos lövészethez, márcsak a végzettségem okán is.

De továbbra is ostobaságnak tartom, hogy gyerekek tízezreibe neveljük bele, hogy barátok legyenek a fegyverrel, megtanuljanak lőni, és megszokják azt az érzést, hogy lőnek és ledől egy cél. Mert innen már csak egy nagyon apró ugrás, hogy valamilyen stresszhelyzetben akár az iskola légfegyverét megszerezve próbálják meg bizonyítani az igazukat, akár rendes lőfegyvert lopva menjenek hirigelni. Legrosszabb esetben kormányfőt.

EZT miért nem fogja fel az a nagyeszű tömjénzsóti meg a haverja? attól, hogy valaki lvl99-es gázszerelő, még lehetne annyi esze, hogy bizonyos dolgokra azt mondja, hogy nem, ami neki később rossz lett volna...

minekez 2017.10.11. 20:32:43

@Bambano: "Mert innen már csak egy nagyon apró ugrás, " - tegyük hozzá, hogy szerinted. Mivel erre semmiféle bizonyítékod nincs, ezért ez csak színtiszta spekuláció annak érdekében, hogy rossz színben tüntethesd fel ezt a dolgot.

reeingre 2017.10.11. 22:25:50

@Állítsuk meg a .........: A gránát dobást gyakorlása mindig a tesi órák része volt, kislabda dobás néven.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.11. 22:40:58

@Bambano: Úgy gondolod, hogy mondjuk az olyan európai országokban, mint Svájc, ahol igencsak szabad a fegyvertartás mindennaposak a problémák? Mert az USAval szemben fontos különbség, hogy Svájcban előfordul bőven olyan, hogy sorozatlövő fegyver van az otthonokban. A rossz nyelvek szerint némi elrettentő hatása is van a bűnözés kapcsán.

Én azt látom, hogy az USAban lévő problémák nem a változékony fegyvertartási szabályokkal arányosan változnak, viszont sok múlik azon, hogy a tanárok milyenek. Pl. problémás gyerekekért tesznek-e valamit, értesítenek-e pszichológust, mehet-e a bullying, stb...

attack 2017.10.11. 23:58:25

@szepipiktor: Bocsi, a légfegyver nem illegális. Még a háztartásban sem.

2017.10.12. 03:05:20

@karit: te iskolai lövöldözéseket akarsz látni, ezért úgy kötöd össze az agyadban a pontokat. A hiba a te készülékedben van.

2017.10.12. 03:13:34

@Sanda gyanu: "A kultúrkör pedig igenis meghatározza, hogy mi való a gyerek kezébe. Gépfegyver, vagy könyv."

Magyarország melyik kultúrkörhöz tartozik?
Szerintem a fehér európaihoz. A fehér németeknél, osztrákoknál, szlovákoknál, svédeknél, finneknél, cseheknél, amerikaiaknál, horvátoknál van fegyverkultúra, szabadabb a fegyvertartás, de a gyerek könyvet is vesz a kezébe. A kettő nem zárja ki egymást.
Olyan ez, mint a gyúrás. Attól, hogy valaki lejár konditerembe súlyokat emelgetni, attól még lehet olvasott, tájékozott, diplomás ember. Orvos, programozó, jogász, mérnök.

Miért zárná ki a fegyverismeret és fegyverkultúra a tanulást, műveltséget?

2017.10.12. 03:16:43

@nu pagagyí: "Nem való fegyver az általános iskolába, ahogy a pornó sem."

Fals analógiát sikerül ide felöklendezned. Iskolába nem való a pornó. De szexuális felvilágosítás igen. A fegyverismeret kb. olyan, mint a szexuális felvilágosítás: életet menthet, de legalábbis nem árt.

2017.10.12. 03:32:24

@nu pagagyí: tanultunk olyan ismereteket kémiából, hogy ahhoz egy picit hozzáolvasva robbanóanyagot tudtunk volna csinálni.
Ammónium nitrát, gázolaj... Termitek... háromértékű alkoholok pl. nitroglicerin...

Aki ma bombát akar fabrikálni, az a sötét weben és iszlámista kézikönyvekből tájékozódik. Tilcsukbe a kémiát!
Aki meg akar ölni 86 embert, az bepattan egy kamionba és belehajt egy nemzeti ünnepet ünneplő tömegbe.
Tilcsunkbemindent!

A sakk nem sport. A sakk segíti a pszichopaták kiteljesedését, ugyanis a pszichopaták egyik jellemzője, hogy az embereket sakkbábukként használják a céljaik elérésére. Érzelmek nélkül. Irányítgatnak, eldobnak, feláldoznak embereket az érdekeik szerint.

2017.10.12. 03:35:55

@Állítsuk meg a .........: Én nem voltam kosárlabda vagy futball mániákus, mégis ráerőltették mindenkire az iskolában. Így rám is. Semmi haszna nem volt. Azóta egyszer se kosárlabdáztam és nem is focizom. Viszont túráztam, gyúrtam, súlyzóztam, küzdősportoltam, kötélre másztam, gyúrtam, sőt lövészklubba is eljártam.

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 09:08:48

@Bambano: "De továbbra is ostobaságnak tartom, hogy gyerekek tízezreibe neveljük bele, hogy barátok legyenek a fegyverrel, megtanuljanak lőni, és megszokják azt az érzést, hogy lőnek és ledől egy cél."

Tilcsukbea céllövöldét is, milyen már, hogy pár lövéssel 3pálcikás pénztárcát lehet szerezni, hát mire tanítja ez a gyermeket ha nem a fegyveres rablásra... De be kellene tiltani iskolás korban az FPS gyilkolászást is, milyen dolog már, hogy a gyerekek fejlövésre gyúrnak

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 09:12:46

@Állítsuk meg a .........: "és igen a vízi sportokat kellene inkább támogatni, mint tömegsportot is "

Mondjuk évente azért több gyerek hal meg vízben mint ahány légpuskával szétlőtt fejjel pedig falun azért kb minden házban van légpuska és nem fegyverszekrényben tartják. Tilcsákbea vizet.

midnight coder 2017.10.12. 09:33:44

@Bambano: Az én gyerekkoromban még volt MHSZ és igen, az általános iskolában is tartottak időnként lövészetet az MHSZ klub légpuskáival a tornateremben. És senki nem lőtt le senkit. Aki eljut oda, hogy meg akarja ölni a másikat, az meg fogja. És ehhez a konyhakés vagy a balta sokkal kézenfekvőbb megoldás mint a légpuska.

Bambano 2017.10.12. 19:48:00

@minekez: ezt nem kell rossz színben "feltüntetni", ennek rossz színe van.

@midnight coder: az én gyerekkoromban is volt mhsz, és soha, egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy légpuskával lőttünk volna a tornateremben.

volt honvédelmi képzés, aminek keretén belül mhsz lőtéren lőttünk légpuskával. szerencsére ezt a fegyverbuzulást ugyanúgy túlhaladta az idő, mint a sorkatonai szolgálatot.

tehát az, hogy a te gyerekkorodban volt valami, nem kellene, hogy feltétlenül iránymutató legyen arra, hogy most mi legyen, mert a világ változik. tényleg, a te gyerekkorodban volt már repülő, vagy még csak légballonnal kísérleteztek? :P

a világ fejlődik, ne legyen mindig követendő példa a régmúlt. a dédnagyanyám gyerekkorában még előfutók futottak az autók előtt. az én gyerekkoromban terjedtek el az autók az országban. a lányom gyerekkorában kezdenek visszaszorulni a belső égésű motoros autók és jön a villany.

Bambano 2017.10.12. 20:23:17

elmondom, mi a fő bajom ezzel az egésszel: a tendencia.
fletóék alatt arra vigyázott a kormány, hogy a húsosfazékhoz senki ne férjen hozzá rajtuk kívül. minden másra tojtak nagyívben. ha nem voltak olyan ambícióid, amik keresztezték volna a kormány(zati maffiózók) terveit, akkor senki nem törődött veled, élhetted az életed, ahogy akartad. ezt hívják egyébként liberalizmusnak.

ennek a görény bandának ez nem elég. nem elég nekik, hogy a kormányzati pénzeket lenyúlják, ők mindenáron kontrollálni akarják az életed minden részletét. majd ők megmondják, kivel milyen módon és mikor randizhatsz (kdnp ismerkedési estek megvannak?), hogy mit tanulj az iskolában (hittan bmeg 21. században???, papok az iskolákban???), hogy mit gondolj, mit higgy, mit csinálj, stb.

ezek nem csak agyatlanul imádják a horti rendszert, hanem vissza is akarják hozni azt teljes szélességében. 100 éve volt egy, a mai korhoz képest, begyepesedett felfogás, világháborús környezet, stb. urambátyám világ. és ezek az elmeroggyantak ezt akarják visszahozni.

én meg nem akarok visszafordulni a 100 évvel ezelőtti világba, egy nagy visszafordulást csinált már az ország a második jobbágysággal, rá is faragott, mint atom. nem akarom feladni azokat a szabadságjogaimat, amiket az elmúlt 25 év első részében élvezhettem. takarodjanak a fejemből a büdös francba ezek a náci agymosó hóhérok.

igen, fáj az, hogy a gazdaságot tönkreverik. de azt minden kormány megtette. ezért nálam magasabb prioritású, hogy az életemet hagyják békén ilyen fehér lovon mentében lovagló kispapok. tartsák be a törvényt. az alaptörvényüket is.

az, hogy lőtér legyen az iskolákban, szervesen illeszkedik ebbe a folyamatba. legyen bent egész nap a gyerek, mert el akarják szakítani a gyereket attól a családtól, ahol esetleg nem a kormány szája íze szerinti ideológiát tanulhat. az emberek meg álljanak haptákba, ha a minidúcse kitalál valami baromságot ismét.

konzultálni, fel vigyázz!
menetelni, békére fel, vigyázz!

anyátok. a lőtér nem önmagában baj. hanem az országromboló intézkedés-sorozatba való illeszkedése teszi bajjá.

minekez 2017.10.12. 21:50:15

@Bambano: Ez egyenes beszéd. ha ezzel kezdted volna (mármint, hogy politikai alapon ellenzed), akkor nem szólt volna senki egy szót sem. Viszont te eddig fegyverrel ámokfutó kisiskolásokat vizionáltál...
Ezek szerint megállapodhatunk abban, hogy ez utóbbi marhaság?

Bambano 2017.10.12. 23:02:38

@minekez: nem. attól, hogy politikai alapon is ellenzem, egyéb okokból sem helyeslem.

minekez 2017.10.13. 20:40:49

@Bambano: Ehhez minden jogod megvan, csak kérlek vagy valós, igazolható érveket hozz fel.
Igazából " a lőtér nem önmagában baj." mondatod zavart meg :)

@Válasszunk: Ér egy régebbi 24.hu-s posztot linkelni ide? Az írója egész jól megcáfolja az itteni negatív hozzászólásokban felhozottakat.
süti beállítások módosítása