... mert választani kell

Lehet, hogy mégis lesz SGYP a választáson?

2018/01/31. - írta: Válasszunk

Nem, nem hiszem azt, hogy Soros György indulna vagy pártot alapítana. Azt viszont hiszem, hogy ahogy létezett Összefogás Párt és számás kamupárt ami a névből akart megélni, Kamupárt ma is alapítható. Megtévesztő névvel is. Azt hiszem, hogy addig a pontig ameddig új pártnak van esélye bejelentkezni a választásra, nem tudjuk biztosan, hogy egy köztudatba bedobott név mögé mikor tesz valaki egy szervezetet. A Political Agenda kérdése ezért volt alapvetően hibás. És ezért nem egyenértékű a pirézes kérdéssel. Ugyanis a pirézes kérdés nem képes piréz népcsoportot életre hívni, az SGYP-re vonatkozó kérdés viszont képes egy SGYP-t megteremteni. 

Egy átlagos, pocsék szövegértésű, politikával nem foglalkozó 12 éves számára is ismerős az, hogy az Összefogás szlogen mellett ott volt az Összefogás párt. A fél ország ezen röhögött. Egy jól hangzó  névre épített párt viszont akár sajótmegjelenést is kaphat, ha valóban akar politizálni, akár véletenül elég szavazatot némi állami támogatáshoz. Az SGYP felvetés legnagyobb problémája az, hogy kiválóan alkalmas arra, hogy önbeteljesítő jóslat legyen. 

Ugyanis semmi mást nem kell mondani: Csak azt, hogy bármely nem kormánypárti pénzember támogat politikai célt, a kormány már Soros Györgyözik. Szegény Gyuri bácsi nevéve, az történt, mint a Xeroxéval. Köznevesült. Pár közleményt eljuttatni a sajtónak, ami pontosan arra mutat rá, hogy mind a nagy betűs Soros György, mind a köznevesült soros györgy fogalmon osztozó megannyi üzletember képes változtatni, ha hibázik. Például migráns ügyben. Nem mindent kritizál, hanem elvekért tesz. Sok ilyen "soros györgy" tenni akar és nem lopni. 

Nem lesz mindenben igaza sem Soros Györgynek, sem a köznevesült fogalmon osztozó bármelyik embernek. De "inkább ezer ilyen soros györgy, mint egy Matolcsy" vagy éppen Matolcsy helyére sok más is ültethető. Kormánypárti és ellenzéki sorokból is. 

És igenis el lehet mondani, hogy az e mellett megfoglalmazott értelmes üzenetek, a kompromisszum keresés több politikai munka, mint amit sok párt elvégez. Mert a jót és rosszat is szidni nem politikai munka. Ellenzékből sem. És azt is, hogy aki szerint értelmetlen ide szavazni, annak azt mondom: Jobb egy jó üzenetre leadott értelmetlen szavazat, mint egy borzasztó irányra leadott értelmes. 

Ha mémesített üzenettel, protest szavazattal, tévedésekkel és sok minden mással összejön annyi szavazat ami után már lehet az államhoz menni pénzt kérni, akkor ez roppant jó buli lehet. 

Ha a választásokig van idő pártot alapítani, bejegyezni, és jelölteket állítani, akkor nagyon nehéz azt mondani, hogy X nevű párt biztosan nem indul a választáson. Ez pedig alapvetően más helyzet, mint a pirézekkel kapcsolatos hozzáállást vizsgálni. Mert ott a kérdés nem a jövőre, hanem a múltra, a jelenlre vonatkozott. 

Nem tudom, hogy mi a rosszabb: Az, hogy a felmérés készítője nem érti a különbséget aközött, hogy egy fikciós kérdés (pl. a pirézes) a jelennel kapcsolatban kérdez, és aközött, hogy a kérdősük az általuk is befolyásolt jövőre vonatkozik. Vagy az, hogy egy politikai elemző cég nem ismeri fel a sokszor megtévesztő nevű kamupártok alapításának a lehetőségét, és a tényt, hogy nem tudjuk milyen pártot jegyeznek be 5 perc múlva, vagy milyet jegyeztek be 5 perccel ez előtt. 

A jelenlegi becslések szerint 250 párt is indulhat a mostani választáson. És semmi sem zárja ki, hogy ez a szám tovább nőjjön. És senki sem tudja, hogy hol a vége. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9613618942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása