... mert választani kell

Tegnap $8000 alatt is járt a bitcoin árfolyama, ideje beszélnünk egy problémáról

2018/02/03. - írta: Válasszunk

Sokan ma is hisznek a bitcoinban. Sokan nemrég azt mondták, az első komolyabb esés után, hogy akkor és ott remek beszállási lehetőség van, mert ugyan a rekord árfolyamhoz képest éppen esik az árfolyam, de megy ez még feljebb is. A 20000 dollár körüli árfolyam viszont nem csak 14000 dollár köré zuhant, hanem immár $8000 alatt is járt. $7600 körüli árfolyamról visszapattant. A bitcoin egy veleszületett problémával rendeljezik. Adott az elérhető bitcoinok maximális száma. Ez után nem lehet többet bányászni, de ha nincs bányászat, akkor nem működik a tranzakciók hitelesítésének egyik központi eleme, a proof of work sem. 

A kibányászható coinok 4/5-ét már kibányászták. A fenti ponton a bitcoin már elméletileg sem működne érdemben. Ezt egy olyan végstádium előzi meg, amikor már a többség felismeri: Ez a pont el fog jönni. Ugyanis a bitcoin értelme részben az, hogy nem lesz belőle több, részben az, hogy az emberek bányásznak és  a munkájuk hitelesít sokmindent és ezért kapnak coin. Vagy egyiket, vagy másikat fel kellene adni, és bármelyik feladása a bitcoin és a legtöbb kriptopénz alap ígéretét teszi tönkre.

A bitcoin nem csak az árfolyamingadozás miatt alkalmatlan értékmegőrzőnek, hanem a fenti forgatókönyv miatt is. Csakhogy ez a forgatókönyv nem ma pecsételi meg a bitcoin sorsát, ma a pszichológia dönt. Ha hiszel benne, hogy felfelé megy az árfolyam vásárolsz, ha sokan tesznek így az feljebb hajtja az árfolyamokat valós érték nélkül is. Ahhoz, hogy ne vásárolj, pedig nem elég a fenti forgatókönyvet belátni, abban is kell hinned, hogy holnap nem tudod a bitcoinodat nyereséggel eladni. Nem lesz egy csomó olyan ember aki elhiszi, innen csak felfelé van az út. 

Ráadásul a bitcoin és a többi kriptovaluta drágulása mögött akadnak valós alapon nyugvó, létező folyamatok is. Egyre nehezebb a bányászok dolga, egyre drágább eszközök, egyre több áram kell a sikerhez. Részben, mert több a konkurens, részben egyre kevesebb a kibányászható coin és a bizonytalan sorsú altcoinok is növelik a bányász kockázatát. A konkurencia miatt bizonytalan, hogy mikor sikerül neki bányásznia és mikor előzik meg. A sok beszálló, az egyre erősebb gépek azt jelentik a bitcoin bányászat költsége egyre nagyobb. 

A bányász legfőbb érdeke, hogy ne kelljen vesztességel értékesíteni a bitcoinját. Inkább kivárna és átállna altcoinok bányászására. Csökken a kínálat, azt is egyre drágábban állítják elő, ez pedig a bitcoin értékére is hat. A problémát az jelenti, ha a bányászat költsége (kockázatot is beleértve) meghaladja az érte kapható coin várható értétékét. Ez esetben a bányászok közül túl sok esne ki, a bitcoin működésében egyre komolyabb problémákat okozva. És a bitcoin működése olyan, hogy egyre nehezebb és lassabb lesz bányászni.

A Proof of Work nem butaság. Az igazság az, hogy míg ma a CAPTCHA célja, hogy az ember és a gép között különbséget tegyen, ez egyre kevésbé működik. Mert a gépek egyre jobbak. A Proof of Work viszont hatékony eszköz. Ha egy formot csak akkor tudsz elküldeni, ha a géped megoldott  egy 10  másodperces, rosszul párhuzamosítható feladatot, az sok esetben neked nem jelent akadályt. De sok tömeges próbálkozásra épülő rendszert már túlságosan lelassít. 

Ellenben azt mondani, azért nem fogsz ellopni 5 millió dollárt, mert kellene hozzá 500 dollár értékű munka nem a biztonság tökéletes záloga.A rendszer manipulációtól való védettségét viszont a konszenzus keresésre alkotott algoritmus adja, ami viszont a proof of workre épül. Az egyre több próbálkozó miatt a bitcoin még inkább pazarlóan bánik az erőforrásokkkal. A hamisító költsége jóval alacsonyabb, mint a legitim tranzakciókat hitelesítő  bányászok összes költsége. 

Az egyre nehezedő bányászat problémát jelent a bitcoin számára, amire keresik a megoldást. A bányászat gyorsítása viszont hamarabb hozná el azt a pontot, amikor az összes bitcoint kibányásztuk. Ma még van az az akarat és erő a bitcoin mögött, ami elég ahhoz, hogy a mai zuhanást megfordítsa. Nem könnyen, de meg lehetett állítani az esést. A piac ugyanis ma még a szabályozóktól fél, a törvényi háttértől és hisz abban, hogy van az a pont, ahonnan nem esik tovább, ami jó beszálló és hisz abban, hogy ma megfordulhat a trend. 

Csakhogy nem véletlen az, hogy a TLS sem proof of workre épít, hanem chain of trustra. A megbízhatóság árát nem minden alkalommal külön-külön kell letenni, hanem az egy egyszeri befektetés. Így a megbízhatóság ára összemérhető lehet a biztosított tranzakciók értékével. A bitcoin decentralizáltsággal a chain of trust lehetőségét is kiiktatta. Így viszonylag sok költség megy el a bányászok költségére, de nem elég ahhoz, hogy a manipuláció lehetőségét valóban kizárja annak a várható költsége.

Az üzemeltetés a bányászat szándékosan drága. És ezek a számítások szándékosan nem hajtanak gazdasági hasznot. A rendszer szándékosan csak a befizetők (bitcoint vásárlók) befizetéseit osztja el a korábbi befizetők (korábbi vásárlók, jelenleg eladók) tőkéjének és hasznának fedezeteként. Digitális pénz épülhetne a chain of trustra. Lehetne sok számítás önmagában is hasznos tudományos számtás, termelhetne értéket. A bitcoin nem ilyen akart lenni. A bitcoin bányászat viszont egyre kevesebb ember számára nyereséges.

Amikor a nyereséges bányászat lehetősége eltűnik a rendszerből, és nem lesz aki fenntartsa az adott kriptovalutát, akkor a hit abban, hogy ezért holnap is lehet valamit venni megszűnik. A bitcoin elfogadóhelyek száma a fehérgazdaságban csökken, a darknetes feketegazdaság is szépen lassan megkérdőjelezi a bitcoin anonimitását, sok szempontból a biztonságosságát így pedig a bitcoin piaci helye hosszabb távon kérdéses. 

Csakhogy arra számítani, hogy a bitcoin hosszútávon értéktelen, a működése kapcsán sok alapvető részlet megkérdőjeleződik, az összeomlása ezért elkerülhetetlen nem jelenti azt, hogy ennek az időpontját is meg tudnánk mondani. Ha azt mondom hatalmas vihar lesz Budapest területén, földrengés is, és 40 fok körüli meleg, igazat mondok. Csak éppen a dátum nélkül ez a jóslat semmit sem ér. 

A bitcoin árfolyamát viszonylag kevés piaci szereplő is képes megváltoztatni. És aki a tegnapi mélypont közelében vásárolt, majd a csúcspont közelében adott el, az így is szép hasznot tudott realizálni. Ezzel valóban látványos profitot lehet elérni. És aki ezért vásárol azt holnap sem érdeklik a hosszútávú problémák, az elméleti gyengeségek. A bitcoin értékét az adja, hogy hiába láthatóak a biztos és súlyos problémák, sokan hisznek benne, és bármennyi is a valós értéke, sokan bíznak benne, hogy holnap többért tudják eladni, mint amennyiért ma megveszik. 

Ennek a lufinak a kidurranása sok embert érint, akik hozzá sem nyúltak a bitcoinhoz. A válságból részesülnek, a korábbi profitból nem, és a válságra sem tudnak jól felkészülni. Ha a bitcoin lehetőségeit kihasználók megszázszorozzák a vagyonukat, és jókor kiszállva ők sem vesztenek többet, mint a kimaradók. És pont ez a lényeg: Megéri lufit fújni, ezzel később válságot okozni. Az állam, a hatóság feladata lenne idejében közbeavatkozni. 

A probléma jelenleg viszont az, hogy a kriptovalutákat se lenyelni, se kiköpni nem tudta a rendszer. A hatóságok némán és szótlanul tűrték meg a pénzmosás ellen hozott intézkedések megkerülését, akár a terrorizmus finanszírozását vagy bármi a feketegazdasághoz kötődő tranzakciót, mert nem értik a technológiát, az internetet, és nem értik pontosan mi történik. És nem az a lemaradás, hogy a biztonsági előírások az Internetet is érintik majd, hanem az, hogy ezt borzasztó késéssel teszik. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8513620732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.04. 11:22:55

A tranzakciók hitelesítése után jutalékot kapnak a bányászok, minden átutalásból lecsípnek egy komoly részt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.02.04. 23:46:07

@Online Távmunkás: Ez a tranzakciók értékétől függ és anyagilag sem elég a nyereséges bányászathoz. A bitcoin.com szerint érdekes megnézni a tranzakciós díjak és az új coinok bevételének arányát. Viszont az egész rendszer az új coinokra épül sok szempontból.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.02.05. 23:35:39

@Online Távmunkás: Alapvetően minden kifizetés csak az új vásárlók általi vásárlásból történhet, ez pedig definició szerint is piramisjáték. A kérdés az, hogy az átutalás ilyen költségek mellett, ilyen feltételekkel (mennyi idő mire bekerül a láncba az elfogadott tranzakció), a váltási költségekkel, stb. mennyire tekinthető olyan terméknek ami árnyalja a képet.

Mint az is, hogy zsarolóvirusok kapcsán a feketegazdaságot táplálja, de mégis a dolog végén valaki árfolyamnyereségre, bányászatra, stb. is tudja fogni, amikor kiveszi a pénzét. Embargókat kerülnek meg, terroristákat finanszíroznak. Azaz csomó olyan dologra is használják, aminél ezek a költségek nem extrémek.

Ugyanakkor itthon van annak némi hagyománya, hogy bármely nagy összeomlásnál előkerül egy-két közpénzből spekuláló szereplő aki mentőövre számít. A sorozatos zuhanás elején akadt olyan aki lelkendezve mutatta a cikket: X vagy Y oldal szerint 14.000 dolláros árfolyamnál milyen jól be lehet szállni. 7000 dollár alá is benézett az árfolyam.
süti beállítások módosítása