... mert választani kell

DK: Jogod van megdögleni

2018/04/04. - írta: Válasszunk

Gyilkosság történt Aszalón. Az Index is beszámolt róla. Normális esetben ennek semmi köze nem lenne a politikához. Nulla. Nem érdekelne, hogy a gyilkos melyik párt tagja volt, nem érdekelne sok programpont, hiszen nincs az a politika ami minden gyilkosságot megelőz, ami mindenre megoldást jelentene, és egy hasonló tragédiából politikai hasznot húzni helytelen. A politikai vitákban sem lenne helye. Ugyanis teljesen felesleges az esetet külön kielemezni. A családon belüli erőszak globális probléma. Van egy csomó statisztika, tudunk férfi áldozatokról. 

Van rendőri, ügyészségi, orvosi statisztika megannyi országban, akadnak videóra vett társadalmi kísérletek, sok szociológus figyeli mennyire jelenik meg a diszkrimináció az áldozat és az elkövető neme mentén. Mit változtatna ezen egy tragikus emberi sors, ami benne van a statisztikában? Tudom, tízezrek halála az statisztika, unalmas számok. Egyetlen emberé egy átélhető tragédia. Ha pedig ne adj isten egy híresség elmondaná, a nők által, férfiak elleni erőszakból ő is kapott, és erre van példa, akkor máris lehetne csatlakozni, lehetne a pasiknak is közös története az idoljukkal. 

El lehetne mondani, szembe menve a FIDESZ kampányüzenetével, hogy nem csak Juhász Péternek van videója arról, hogy az asszony volt részeg, ő volt támadó, hanem máskor is van példa női támadóra. Az átélhető történetekre bármely dögkeselyű képes politikát építeni, csak ez visszaüt. 

A hasonló esetnek mégis van politikai jelentőssége. Hiszen amikor friss az ügy, könnyen lesz példa arra, hogy családon belüli erőszaknak vannak férfi áldozatai is. Minden oldalon vannak olyan szektás hívek, akik a nyilvánvalót is képesek letagadni. És ezek a szektás hívek, és a különböző alapon szavazásra vagy másra buzdító aktivisták sokszor egybeesnek. 

Nem titok: Pontosan tudom, hogy a családon belül erőszaknak, a gender alapú gyűlöletbűncselekményeknek vannak női elkövetői és férfi áldozatai is. Mivel hiszek abban, hogy a törvény egyenlő védelme alapvető emberi jog, az ebben gender alapú diszkriminációt alkalmazó, kollekítv bűnösség gondolatára is épülő Isztambuli Egyezmény támogatása komoly ellenérv egy párttal szemben. Aki ezt a problémát nem akarja okozni, de a családon belüli erőszak, a szexuális bűncselekmények ellen akar tenni, az nem diszkriminatív, a javasolt egyezményél sokrétűbb, akár szigorúbb, hatékonyabb rendszert építhet. 

A mostani eset nem lepett meg. De az ilyen eseteket letagadó aktivista számára bemutatható példa. Amikor aki a DK melletti szavazásra próbál rábeszélni a kérdésben belemegy egy vitába, akkor az érvei, amit a pártja képviseletében és a pártja politikájával összhangban mond el, már politikai témát jelentenek. A nők elleni erőszak külön büntetése kapcsán mpedig van egy nagyon egyszerű dilemma:

  • Ha a büntetés ugyanolyan, akkor semmi szükség rá.
  • Ha eltérő súlyosságú, akkor diszkriminatív. 

Az utóbbi eset azért gond, mert a jogos védelemben a védekezés arányossága elvárás. Ne okozz súlyosabb dolgot, mint amit elszenvednél. Ha a nők elleni erőszakot jobban bünteted, mint a nő saját erőszakos tevékenységét, akkor egy támadó nő ellen nem lehet védekezni, hiszen akkor nő sérülne meg, az pedig súlyosabb ügy, mint amit férfiként viselnél el alapon működne a diszkrimináció. Akkor védekezni sincs jogod, csak megdögleni. 

A DK-s aktivista szerint a férfiak sok korábbi bűnei miatt ez jogos. A korábbi generációk vélt vagy valós bűnei miatti "jogod van meghalni, de nincs védekezni" irány, pedig pontosan a náci politika. Nácizmus elég volt egyszer. A korábbi vélt vagy valós igazságtalanságok miatt jelenben súlyos igazságtalanságon dolgozók az áldozataiknak, azok utódainak a szemében éppen így elnyomók. Nem szeretném, ha ez elvezetne oda, hogy ma a férfi nem védekezhet, holnap meg a nő. Ezért nem vonz a "balra lendülő náci inga" sem Gyurcsány Ferenccel, sem Vágó Istvánnal, sem sok más ismert arccal. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7113803576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása