... mert választani kell

A hírTV sem érti: Miért kell a szavazatokat szállítani? Miért lassú az egész?

2018/04/08. - írta: Válasszunk

Nem értik. Nem értik, pedig viszonylag egyszerű megérteni az okokat. Ha nem is érti meg pár televíziós újságíró, hogy a modern világban is megjelenik pár szempont, azért nem árt tudni: A modern világ nem tesz csodát. Nem varázslat, csak technológia. A szavazás titkos. Budapesten sokan állnak sorban. Nem csak törvényi és szervezési szempontok miatt, hanem azért is, mert az adott generációhoz tartozó diákoknak nem felelt meg a szomszédos választókerületbe való átjelentkezés. Itt tömegek állnak most is a sorban. 106 körzet van, és mondjuk 70-ből van átjelentkező. Ahol több, mint tízezer ember áll a sorban, ott azt lehet mondani, "egy körzetből is jönnek vagy 150-en" nincs gond.

Aki azt mondja, hogy az egyetemhez közeli albiból, koliból kicsit messzebbre megy el, mondjuk a szomszéd kerületbe, vagy két kerülettel arrébb, az nem állt órákat sorba. Sokan szinte azonnal sorba kerültek. A baj pedig az ő szavazatukkal van. Hiszen könnyen lehet, hogy az aki így szavaz, a saját választókerületéből egyedül jelentkezett át az adott körzetbe. Így sérülne a választás titkossága, az ő alapvető jogai. Nos ezért nem lehet az ő szavazatát olyan helyen kibontani, ahol sejtheted, hogy mondjuk 5-ből 5 ember ugyanarra szavaz és így a választás titkossága nagy valószínűséggel sérül.

Jó sejtjük. Ahol sokan várnak, ott minden embert megkeresni a meglévő "hackelhetetlen, papír alapú" listában, ahol csak egy példányban lehet a neve, ott sokkal lassabb lesz minden. És 106 körzetből 106 körzetbe szállítani is logisztikai rémálom. Ha ennél több szavazókörbe jelentkezhetne át, még rosszabb lenne.

S ha Kálmán Olga nem érti, hogy a nagy papír miért nehezebb: A papírok kapcsán fontos azok válogatása, ami kapcsán a nagyobb papír azt jelenti, nagyobb papírokat kell nagy mennyiségben vinni, nagyobb távolságra. A nehézséget az is jelenti, hogy több stóc keletkezik, hiszen több jelölt, több lista van. Az, hogy minden egyes szavazólap rögtön olvasható, vagy a borítékból kivéve szét is kell hajtogatni, szintén plusz lépés. 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2813819138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaCS 2018.04.08. 22:12:25

És minderre április 8.-án este 10-kor döbbent rá mindenki az NVI-nél.

A hóesés is meglep minket minden decemberben.
.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.08. 22:48:29

Az ellenzék megbukott, Orbán győzött.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.08. 23:24:08

@HaCS: Amit a hírTV sem akar megérteni, az ettől független kérdés. Ellenben részvétel mértékét, akár az átjelentkezők közötti még magasabb mértéket, előre látni sem automatikus.

Ugyanakkor: Igen furcsa lenne, ha ilyen helyzetben "ha már nincs több ellenzéki, feltölti a kormánypárt és a hivatal a bizottságokat" alapon megoldaná bárki, hogy gyorsabban haladjon a sor.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.08. 23:53:48

@Válasszunk: 4 éve is ugyanilyen sorok álltak Újbudán és Zuglóban. Szándékosan nem oldották meg, miért kell egyetlen szavazókörbe terelni minden átjelentkezőt? Ráadásul kevesebb szavazókör van, mint mondjuk 2010-ben, nálunk például 200 méteren belül volt 4, most egy van. Átjelentkezők nélkül is fél órát álltam sorban, régebben sose vártam 5 percnél tovább, pedig voltam már átjelentkező...

HaCS 2018.04.09. 00:03:24

@Válasszunk:

Az átjelentkezések rég lezárultak. Bőven lett volna idő felkészülni.
Este 7 körül sikerült erősítést küldeni az Eötvös utcába. A kérdés csak az, hogy miért nem 12 órával hamarabb.

HaCS 2018.04.09. 00:08:56

De mindegy, tudom ebben az országban egyetlen igazgató, vagy elnök sem felelős annak a szervezetnek az eredményeiért, amelynek ő az ún. "felelős vezető"-je.

DunábaLövetési miniszter. 2018.04.09. 01:09:05

A lenyeg, hogy ma reggel megkezdodnek a Dunaba lovetesek, kerem a libsiket, sorosberenceket, hogy jelenjenek meg a Dunaparton reggel 8-kor.

Koszonettel
DunabaLovetesi miniszterseg

Venesz 2018.04.09. 02:04:43

Aki a XI. kerületben lakik albérletben, koleszban, és nem óhajt vidéki címén szavazni, az csak a XI. kerületbe jelentkezhet át. És nem a választás napján. Tehát előre lehetett tudni, hányan jönnek szavazni. Csak így érdekesebb és Pálffy úrnő még szemtelen is, a szavazókat a bűnözőkhöz hasonlította.

tudorka57 2018.04.09. 03:50:45

Nem értem, hogy miért kell rosszindulatúnak lenni.

1.) Több mint 100 törvénymódosítást javasolt a választási bizottság, de a politikusok mindet elutasították. Mivel 2/3-os a törvény, minden maradt a régiben. Valószínű, hogy minden pártnak jó az a kis szünet, amit egy-egy szavazókör késői zárása okoz. Rendezhetik a soraikat.

2.) A külképviseleteken olyan is előfordul, hogy 1-2 ember szavaz. Azonnal sérülne a titkosság, ha ott néznék meg a szavazatokat.

lobster thermidor 2018.04.09. 06:09:37

Az átjelentkezők egy része annyi idő alatt, amennyir várakozott, simán elutazhatott volna az eredeti lakóhelyére, és ott leadhatta volna a szavazatát.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 06:48:10

Sikerült legyűrni az euroatlantista fenevadakat, a nyugati nagytőke csicskásait, a filantlop gazemberek szolgáit - egy szóval: ballibageddón!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.09. 07:43:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A nyugati nagytőke csicskásai nyertek kétharmaddal, akik Soros pénzéből alapították a pártjukat és tanultak politikát, akik az EU-s pénzek ellopásával lettek milliárdosok és akik zsákszámra adják az adókedvezményt, ha egy nyugati multi véletlenül idehoz egy gyárat...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 08:35:11

@Online Távmunkás:

Azt mondod, a nyugati nagytőke olyan ostoba, hogy a saját emberei ellen kampányol évek óta?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.04.09. 08:48:52

Siralmas volt a műsor. Alapvetően kedvelem Kálmán Olgát (már amennyire rálátásom van a tevékenységére), de ez a tegnap esti hiszti egyszerűen szánalmas volt. Minden visszakapcsolást azzal kezdte, hogy "jajj, hát nemigazmár, jajj, miért nincsenek eredmények", amit aztán szemlátomást kötelezővé tettek a bejelentkező riportereknek is.
Egyszer elmondva is egyértelmű lett volna, hogy elégedetlen a Választási Iroda működésével, függetlenül attól, hogy szándékos baszakodás volt-e részükről, vagy valóban meg volt kötve a kezük. Aki ennyire képtelen normális műsort csinálni, ha nem jön össze a papírforma, az miért nem megy el mással foglalkozni inkább?

rnz 2018.04.09. 08:54:46

4 éve még nem tűnt fel a hírtv-nek? Akkor még nem volt baj, csak most? Száni. :D

Blogtolo 2018.04.09. 11:01:51

Átjelentkezés:
1. Aki más körzetben szavaz, a helyi jelöltként a saját eredeti szavazókörzetének a listáját kapja meg. Ennek kezelése is elég problémás lehet, jelentősen lassítja a szavazást.
2. Azért ott, ahol vagy plusz 10ezer átszavazó van, ott azért csak meg kellene oldani a normális szavazás lehetőségét. Bár ilyen extrém esetben ez komplett plusz számlálóbizottságot jelent, plusz termet, ...
3. Ha a 10ezer emberre csak egyenénenként 1 percet is számítunk, az is egyetlen bizottság esetén 166 óra lenne. Tehát látszik, hogy próbáltak valamit alakítani, de nem igazán vált be.
4. Legjobb lenne szerintem, ha ekkora tömeget egyáltalán nem engednének rá egyetlen szavazóhelyre: kb plusz 2-3000 ember még normálisan kezelhető lenne. Mi mondjuk másik kerületben lakunk, de nálunk párszáz méterre volt a másik szavazóhely.

Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban 2018.04.09. 12:53:52

Ezt a buzi atszavazosdit kellenne megszuntetni, mindenki szavazon ahol lakik, vagy ne szavazon. Egy egesz orszagot feltartani par ezer szavazo miatt, az az evszazad faszsaga.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.09. 15:18:54

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban: Szerintem jól van ez így, csak maximálni kell az egy helyre átjelentkezők számát.

De lehet azt is játszani, hogy a szavazás olyan helyen van, ahol a sorszámosztós sorbaállás megoldható. De sok más lépés is kellene.
süti beállítások módosítása