... mert választani kell

Az országban több ezer Nagy Blanka van, ha nem is látszik

2019/01/29. - írta: Válasszunk

Ígértem, több szempont = több poszt mentén próbálok érthetőbb lenni. És az előző postban azt próbáltam boncolgatni, hogy a tiltakozás alapja sokszor nem egy megalapozott vélemény, hanem a tájékozatlan és manipulálható ember lehetősége a feszültség levezetésére. Persze rámutatni, hogy Blanka hisztije nem sokban különbözik az ultriák trágárságaitól, csak akkor teljes, ha rámutatunk, mennyire megalapzatlan sok vád. És kapóra jött itt felvetni egy egyszerű példát.

A vezetési időkkel vetettem össze a munkaidőt. És nem azért, mert pár esetben ismert kamionos Youtube csatornákra is szoktam hivatkozni. Sokkal inkább azért, mert azoknak akik nem igazán szeretnek iskolába járni, az egyik legkönnyebben elérhető, jól fizető szakma a kamionsofőröké. Aki sok más szakmától elvágják magukat, könnyen találhatják magukat a volán mögött. Rendben, az "erotikus munkát" kihagytam a számításból, hiszen ahhoz sem kell sok végzettség.

Persze mondhatjuk azt, ha már Blanka trágár és vulgáris, hogy amennyiben a régi szabályozás visszajön, mindkét esetben szopni fog. Persze tisztelemen én a tényt, hogy van aki pont ezt szereti, de a kérdés sok szempontból érdekes. Az ellenzék eddig legnagyobb bűne az volt, hogy megvolt pár narratívájuk, és ezekre fókuzuláva elfedkeztek a választókról, akár azokról a munkásokról is, akiknek a baloldalnak képviselnie kell. A mostani helyzet más, mert végre a munkásosztályról szól. 

Végre, legalább a téma jó. Legalább a téma jó, de ettől még nem lesz igazuk. Mert ahol zsarolás, törvénytelenség megy, ott ma is van törvénytelen túlóra. De az eddigi megoldás azok szabadságát korllátozza, akik képesek a sorsukról felelősséggel dönteni, és akiknek érdeke az, hogy az EUs normáknak megfelelő mértékig vállalhassanak túlórát. Mert ez többek között azt is jelenti, hogy sok esetben nem kell külföldre menni azért, mert a hazai szabályozás kevesebb szabadságot ad, mint az EUs.

A mostani kérdésben is van egy narratíva. Ez a narratíva ismét ignorál tényeket. Akár azt is, hogy ahol törvényt akarnak sérteni és belefér a zsarolás, ott az eddigi szabályozás is megkerülhető volt. Az új ott jelent különbséget, ahol betartják a törvényt. És aki nem illik az ellenzék narratívájába, azt most is ignorálják. Az olyan, mintha nem is étezne, nem lenne jogai, nem kéne képviselni. Az ignorált embereknek sokféle joga sérül, őket sokféle kár éri. És ez a trend, sok rágalmazással, becsületsértéssel, már 30 éve trend. 

Ez a helyzet jó, mert végre azokkal is foglalkoznak, akikkel kell. És borzalmasan rossz, mert az érintettek nem az Indexről, a blogokból, a DK Facebookos trolljaitól fognak tájékozódni, hanem ez őket személyesen is érinti. Ők fogják látni, hogy amikor az ellenzék azzal riogat, hogy nem fizetik ki évekig a munkájukat, ott lesz-e a pénz a kezükben? Hogy romlik-e a helyzetük, vagy javul. A mostani történet kapcsán sokaknak eshet le, hogy nem az lesz, nem az lett, amit az ellenzék mond, hogy sokaknak árt a narratíván kívül eső embereket ignoráló politikájuk.

Jön az EP választás, az önkormányzati választás, és erre fognak sokan emlékezni. Meg arra, hogy amikor a tüntetőket, ünneplőket összetolták, akkor a törvényesen eljáró képviselőket is ért sérülés, most a képviselői jogosultsággal visszaélőket állították meg érdemi sérülés nélkül rendbontás közben. Tudom, ez a kettős mérce nem új. Az állatfarmon mindenki egyenlő, csak az egyenlők között a disznók az egyenlőbbek. Csak így azt nem értem, hogy miért mondják azt, hogy Blanka már túlsúlyos. A disznókra, anyakocákra jellemző "vágósúlyhoz" képest még egyáltalalán nem az. 

És talán ennek a képnek köszönhető az, hogy a kérdésben a kamionos munka, és sok más hasonló eszembe jutott, mint perspektíva, és a szopás a régi korlátokhoz hasonló okok miatti szenvedést jelenti. Az erotikus munka valahogy nem passzol ehhez a képhez. 

Ha nem is minden érintett állt be a disznók sorai közé, azért van egy baj. Azt, hogy akit nem érdekel, nem tart vissza a törvény, azt az eddigi határok sem tartották vissza nem nehéz megérteni. És azt sem nehéz látni, hogy nem a munkások kezdtek azonnal tömegdemonstrációba. És azt is, hogy sokaknak jó a törvény. Aki ezt nem látja, az vagy az előéletei miatt vak. Vagy képtelen az elolvasott információk alapján értelmes következtetést levonni.

Sok olyan van, aki eljut az érettségiig, elsősorban azért, mert a tanárnak sem érdeke megbuktatni, mert ahhoz, hogy a diák olvasni, szöveget értelmezni tanuljon, már kicsit késő van, és nem ennek az évfolyamnak a feladata. Az, hogy akinél az alapok elsőben kimaradjanak eljusson érettségiig 12 év. 2022-ben is lesz olyan, aki még az MSZP-SZDSZ oktatáspolitikája alatt kezdett.

És az után is lesz olyan, ahol a tanító nem értett egyet az új reformokkal és ezért a régi mintát követte, ami jó azt is elvetette, így a diák ugyanebben a helyzetben kötött ki. Ha pedig nem a tudással fog érvényesülni, nem szakmát tanult, akkor maradnak azok a hiányszakmák, amikhez nem kell sokat tanulni, elég egy teli jogosítvány is. Nos ezért jutott eszembe a kamionosokat érintő szabály. És ezért is fontos, hogy megtanuljuk, az is magyar és érintett, akinek a ponyvás kamionját vágják fel, és nem csak az, akinek a szomszédjába költöznek. Hogy megtanuljuk, hogy a balliberális narratíva által fókuszba állított csoportokon kívül álló is ember.

Az ő jogaik, emberi méltóságuk is számítanak. Mert sokak előtt ez a perspektíva. És akkor is ez a perspektíva, ha csendben maradnak. Akkor is, ha ez a perspektíva már a személyes céljuk. És akkor is, ha még nem látják ezt a perspektívát, és perspektíva nélkül, a napi feszültség miatt dühöngenek, trágárkodnak, tüntikéznek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3314595976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása