... mert választani kell

A rabszolgatörvény nem férfijogi kérdés, de köze van még a CEUhoz is

2018/12/13. - írta: Válasszunk

Sokszor hallottuk, a korreláció nem implikál kauzalitást. Sokszor dörgölik ezt az orrunk alá, és sokszor látjuk milyen őrült konteók lehetnek abból, ha egymástól független szempontok között keresett korrelációra húzunk rá elméleteket. Sokszor olvasunk arról, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen statisztikát és hogyan értelmezünk. Nem véletlen az sem, hogy a politikai identitást is sokszor ilyen kérdések döntik el. Ugyanis aki észreveszi, hogy egy politikai irányzat őt durván átverte, az az adott oldal többi állításával szemben is kétkedni fog. Ha egy lap ver át durván, a többi cikkének sem fogsz feltétlenül hinni. Az elvesztett bizalom így működik.

Tovább
1 komment

Demokrácia van Magyarországon? Legfeljebb arra törekvő rendszer

2018/12/10. - írta: Válasszunk

Amikor azt mondjuk egy rendszerre, hogy nem demokrácia, akkor azt mondjuk, hogy nem a nép akarata érvényesül. Hogyan is érvényesülhetne? Alapvetően nem tudjuk mérni a nép akaratát. Sem a választás, sem a népszavazás jelenlegi formája nem alkalmas erre. Az előbbi alkalmatlanságra remek példa a NER kialakulása, az utóbbira még jobb példa a brexit. És egyik példa kapcsán sem a diktatúra vagy az önkényuralom lenne a demokrácia ellentéte. A mai, nyugati liberális demokráciák rendszere viszont sok tekintetben önkényuralom és diktatúra. 

Tovább
1 komment

Férfiválasz a Momentum férfinapi posztjára

2018/11/20. - írta: Válasszunk

A nemzetközi férfinapról sokaknál divat megfeledkezni, üdítő kivétel, hogy a Momentum nem feledkezett meg róla. Kár, hogy ebbe az örömbe rengeteg üröm is vegyül. Mert tény az, hogy valós problémákra mutat rá, ám a van egy kisebb baj a kérdésben. A szerző belengeti, hogy a munkahelyi balesetek következményei után ígér egy témát: "Meg mindazon negatív dolgokról, melyeket kizárólag, vagy jellemzően a férfiak élnek meg." Tudjuk mivel folytatja, a nők helyzetével, a panaszaik jogosságával, majd azzal, hogy ő feminista, és juj erre mit szokás mondani. 

Tovább
Szólj hozzá!

Nem valószínű, hogy őszinte lenne a kormány hajléktalanügyben

2018/10/25. - írta: Válasszunk

Van egy apró probléma a hajléktalankérdés ügyében. A kormány azt mondja, jutna minden utcán élő hajléktalannak elég hely sok szálláson, sok civil ennek az ellentét mondja. Egyszerűen azért, mert nem tudjuk az, hogy hány hajléktalan van, azt pedig végkép nem tudjuk, hogy ezek közül hányan húzzák meg magukat elhagyott, romos épületekben, hányan vannak a tulajdonos tudtával magánterületen, hogy csak a legnyilvánvalóbb kérdésekkel foglalkozzunk. De pontosan tudjuk, hogy aki papíron hajléktalan, településszintű lakcímmel rendelkezik, az vagy hajléktalan, vagy csak nem jelentkezhet be az albiba amit bérel. 

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad V: Eleve elvesztett választás

2018/10/23. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus-celeb. Nem adja alább, neki olyan pozíció kell, amire sokan odafigyelnek. És a jelölti helyzet pontosan ez a pozíció, nem arról van szó, hogy ő főpolgármester akarna lenni. Akkor ugyanis nem egypontos programja lenne, pláne nem az a sétálható város, amibe eddig másnak is inkább belebukni sikerült, és ami nem is az ő szakterülete. Ezt bejelenteni is autóval érkezett, s saját autóval, számára a város a saját autónál gyorsabban haladó taxival sem volt épp átjárható. Az imázshoz tartozó fröccs pedig inkább taxi kompatibilis lenne.

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad IV: Elég-e a buborékpukkantás?

2018/10/18. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus-celeb.Nem adja alább, neki olyan pozíció kell, amire sokan odafigyelnek. És már ez a jelölti helyzet is ilyen pozíció. Míg korábban a legnagyobb kritikusai is hallgatnak, és a vele szemben túlzott kritikussággal vádolt csoportban hosszú ideje nem volt téma, immár sokan megszólaltak, sokan megszólaltunk. Puzsér pedig egy érdekes jelenség. Míg mondjuk a Bumeráng műsorvezetői sok durva beszólása, buta általánosítása azt az üzenetet üvöltötte a világba, hogy ők maguk sztárok, királyok, és volt is belőle Lali király, addig Puzsér ordítása nem elsősorban magára fókuszál, hanem a témára. 

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad III: Puzsérgate?

2018/10/17. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. És erre jó oka van: A főváros vezetőjére sokan odafigyelnek. A jelöltekre is. Bármely más pozíció visszalépés lenne. Hiszen a legtöbb pozíció kapcsán egy lenne a sok közül, ahol pedig nem, ott nem vennék komolyan jelöltként. A megcélzott pozíció egy olyan hely, ami kapcsán jelöltként komolyan is vehetik, és amivel tényező lehet, tényezőként sok mindent elmondhat. A mostani médiaegyensúly mellett ez egy fontos pozíció. Csak ehhez ki kellett mozdulnia a komfortzónájából.

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad II: Egypontos trollkurzus

2018/10/16. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. A dugók vs. sétálható város problémája kisebb városokban is megjelenik, vagy kerületi szinten, de neki az országos politika szempontjából is kiemelkedő főpolgármesteri cím kell. Míg más az ilyesmibe kisebb feladatok kapcsán beletanul, ő a kivétel. Már akkor, ha elfelejtjük azt az apróságot, ami az egészet meghatározza. Ő egyetlen programpont mentén irányítaná a fővárost. Csakhogy az óra nem áll meg attól, hogy a főpolgármester egyetlen pontra koncentrálna. Megannyi kérdés amiben sürgős lenne cselekedni nem fog várni azért, mert Puzsér éppen sétálóutcát akar.

Tovább
Szólj hozzá!

A klímaváltozás és az iparosodás egybeesése nem véletlen...

2018/10/16. - írta: Válasszunk

A címben szereplő megszólalás az egyik alapvető magyarázat arra, hogy miért kell az emberi tevékenység számlájára írni a klímaváltozást és miért úgy védekezünk ellene, ahogy. És jönnek a "tudományos mémek" amik annyit mondanak, a klímaváltozás valós. S előjön nem egy olyan ábra a klíma változásáról, ami viszont hamis, hiszen olyan időszakoknál mutatja magasabbnak a jelen átlaghőmérsékletét, amikor szignifikánsan melegebb volt. Az eddigi állításhoz nem kell klímakutatónak lenni, elegendő az alapvető tények ellenőrzése. Csakhogy ez esetben is azt lehet mondani, hogy csak pár évvel csúszott el a görbe, és legfeljebb apró túlzás van benne. Az iparosodás és a klímaváltozás korrelációja viszont olyan tény, amit nagyon nehéz lenne véletlennek tekinteni.

Tovább
Szólj hozzá!

A halálbüntetés és az emberi méltóság kérdése

2018/10/15. - írta: Válasszunk

Minden évben van egy-két olyan bűncselekmény, ami után a fél társadalom halálos ítéletért kiált. A másik fele arról beszél, hogy ez embertelen lenne, és soha, semmiért ne lehessen halálos ítéletet adni. Természetesen mindkét oldal érvei között könnyen találunk támadhatót. Az első rögtön az, hogy az egyik oldal konkrét esetek kapcsán követeli a halálos ítélet bevezetését. Tegyük fel a kérdést: Ha holnaptól lenne halálos ítélet, vajon milyen bűncselekményért lenne ez kiszabható? Milyen ügyben kérnék ennek a kiszabását az ügyészek? Mikor születne ilyen ítélet? Egyáltalán hogyan is működne a halálos ítélet végrehajtása? És vajon nálunk is olyan drága lenne végrehajtani, mint az USA-ban?

Tovább
2 komment