... mert választani kell

Nem valószínű, hogy őszinte lenne a kormány hajléktalanügyben

2018/10/25. - írta: Válasszunk

Van egy apró probléma a hajléktalankérdés ügyében. A kormány azt mondja, jutna minden utcán élő hajléktalannak elég hely sok szálláson, sok civil ennek az ellentét mondja. Egyszerűen azért, mert nem tudjuk az, hogy hány hajléktalan van, azt pedig végkép nem tudjuk, hogy ezek közül hányan húzzák meg magukat elhagyott, romos épületekben, hányan vannak a tulajdonos tudtával magánterületen, hogy csak a legnyilvánvalóbb kérdésekkel foglalkozzunk. De pontosan tudjuk, hogy aki papíron hajléktalan, településszintű lakcímmel rendelkezik, az vagy hajléktalan, vagy csak nem jelentkezhet be az albiba amit bérel. 

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad V: Eleve elvesztett választás

2018/10/23. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus-celeb. Nem adja alább, neki olyan pozíció kell, amire sokan odafigyelnek. És a jelölti helyzet pontosan ez a pozíció, nem arról van szó, hogy ő főpolgármester akarna lenni. Akkor ugyanis nem egypontos programja lenne, pláne nem az a sétálható város, amibe eddig másnak is inkább belebukni sikerült, és ami nem is az ő szakterülete. Ezt bejelenteni is autóval érkezett, s saját autóval, számára a város a saját autónál gyorsabban haladó taxival sem volt épp átjárható. Az imázshoz tartozó fröccs pedig inkább taxi kompatibilis lenne.

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad IV: Elég-e a buborékpukkantás?

2018/10/18. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus-celeb.Nem adja alább, neki olyan pozíció kell, amire sokan odafigyelnek. És már ez a jelölti helyzet is ilyen pozíció. Míg korábban a legnagyobb kritikusai is hallgatnak, és a vele szemben túlzott kritikussággal vádolt csoportban hosszú ideje nem volt téma, immár sokan megszólaltak, sokan megszólaltunk. Puzsér pedig egy érdekes jelenség. Míg mondjuk a Bumeráng műsorvezetői sok durva beszólása, buta általánosítása azt az üzenetet üvöltötte a világba, hogy ők maguk sztárok, királyok, és volt is belőle Lali király, addig Puzsér ordítása nem elsősorban magára fókuszál, hanem a témára. 

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad III: Puzsérgate?

2018/10/17. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. És erre jó oka van: A főváros vezetőjére sokan odafigyelnek. A jelöltekre is. Bármely más pozíció visszalépés lenne. Hiszen a legtöbb pozíció kapcsán egy lenne a sok közül, ahol pedig nem, ott nem vennék komolyan jelöltként. A megcélzott pozíció egy olyan hely, ami kapcsán jelöltként komolyan is vehetik, és amivel tényező lehet, tényezőként sok mindent elmondhat. A mostani médiaegyensúly mellett ez egy fontos pozíció. Csak ehhez ki kellett mozdulnia a komfortzónájából.

Tovább
Szólj hozzá!

Viták amik elől Puzsér elszalad II: Egypontos trollkurzus

2018/10/16. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. A dugók vs. sétálható város problémája kisebb városokban is megjelenik, vagy kerületi szinten, de neki az országos politika szempontjából is kiemelkedő főpolgármesteri cím kell. Míg más az ilyesmibe kisebb feladatok kapcsán beletanul, ő a kivétel. Már akkor, ha elfelejtjük azt az apróságot, ami az egészet meghatározza. Ő egyetlen programpont mentén irányítaná a fővárost. Csakhogy az óra nem áll meg attól, hogy a főpolgármester egyetlen pontra koncentrálna. Megannyi kérdés amiben sürgős lenne cselekedni nem fog várni azért, mert Puzsér éppen sétálóutcát akar.

Tovább
Szólj hozzá!

A klímaváltozás és az iparosodás egybeesése nem véletlen...

2018/10/16. - írta: Válasszunk

A címben szereplő megszólalás az egyik alapvető magyarázat arra, hogy miért kell az emberi tevékenység számlájára írni a klímaváltozást és miért úgy védekezünk ellene, ahogy. És jönnek a "tudományos mémek" amik annyit mondanak, a klímaváltozás valós. S előjön nem egy olyan ábra a klíma változásáról, ami viszont hamis, hiszen olyan időszakoknál mutatja magasabbnak a jelen átlaghőmérsékletét, amikor szignifikánsan melegebb volt. Az eddigi állításhoz nem kell klímakutatónak lenni, elegendő az alapvető tények ellenőrzése. Csakhogy ez esetben is azt lehet mondani, hogy csak pár évvel csúszott el a görbe, és legfeljebb apró túlzás van benne. Az iparosodás és a klímaváltozás korrelációja viszont olyan tény, amit nagyon nehéz lenne véletlennek tekinteni.

Tovább
Szólj hozzá!

A halálbüntetés és az emberi méltóság kérdése

2018/10/15. - írta: Válasszunk

Minden évben van egy-két olyan bűncselekmény, ami után a fél társadalom halálos ítéletért kiált. A másik fele arról beszél, hogy ez embertelen lenne, és soha, semmiért ne lehessen halálos ítéletet adni. Természetesen mindkét oldal érvei között könnyen találunk támadhatót. Az első rögtön az, hogy az egyik oldal konkrét esetek kapcsán követeli a halálos ítélet bevezetését. Tegyük fel a kérdést: Ha holnaptól lenne halálos ítélet, vajon milyen bűncselekményért lenne ez kiszabható? Milyen ügyben kérnék ennek a kiszabását az ügyészek? Mikor születne ilyen ítélet? Egyáltalán hogyan is működne a halálos ítélet végrehajtása? És vajon nálunk is olyan drága lenne végrehajtani, mint az USA-ban?

Tovább
2 komment

Viták amik elől Puzsér elszalad I: István, Gender és a kurzusa

2018/10/15. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt. Most főpolgármester-jelölt. Úgy döntött, nem adja alább, neki a főváros egésze kell. A dugók vs. sétálható város problémája kisebb városokban is megjelenik, vagy kerületi szinten, de neki az országos politika szempontjából is kiemelkedő főpolgármesteri cím kell. Míg más az ilyesmibe kisebb feladatok kapcsán beletanul, ő a kivétel. Vezetői gyakorlat és sok más nélkül lenne főpolgármester, mert különleges, mint aki beleszületett. Félreértés ne essék, csak a rosszat elmondani valakiről, s nem tenni hozzá, hogyan lehetne jó, hiba lenne. 

Tovább
8 komment

Miért foglalkozom keveset a Sargentini jelentéssel?

2018/10/14. - írta: Válasszunk

Az igazság az, hogy nem foglalkozom vele keveset, csak éppen blogpost még nem lett róla. A Sargentini jelentés kapcsán érdekes a diskurzus: Ha rámutatunk pár olyan pontra, ahol kiderül, hogy hazudik, akkor könnyen jön a válasz: Oké, hogy az ott vizionált antiszemitizmus nincs, de ugye milyen fontos dolgokkal foglalkozik. Majd jön ez akkor, ha épp a gárda kapcsán hazudik. Vagy egy-egy civileket, sajtót érintő kérdésben pontatlan és előítéletes. És az egyik oldalról konklúzió mindig az, hogy de hát ezzel együtt is az érdekünkben történik, mert ugye a korrupció. Csakhogy a korrupció nem a lényege a jelentésnek, hanem egyetlen mellékes pontja, úgy, hogy az EU korrupció ügyében más, jobb, mechanizmusokkal is rendelkezik.

Tovább
Szólj hozzá!

Nem is olyan burkolt buzizás Novák Előd ellen

2018/10/13. - írta: Válasszunk

„A pódiumon játssza a fasza gyereket, de amikor valóban tenni kellene valamit, a nép, a nemzet, a választók érdekében, és ki kellene állni egy helyi kiskirály ellen, jönnek a kifogások. Amikor nem egy skinhead hordával szállnak rá egy gyengébbre, csak egy helyi kemény kiskirály ellen kellene lépni, akkor rögtön punci lesz és jönnek az ócska dumák, kifogások. Aki pedig a kemény férfitestben ekkora punci, annak a Prideon kellene vonulni a többi ócska transzribanc között.” – hangzott el a vélemény egy vitában a cégeknél és sok más helyen lévő kiskirályokról, és arról, hogy ezek mennyi veszélyért felelősek. 

Tovább
Szólj hozzá!