... mert választani kell

Kedves Viktor!

2014/10/22. - írta: Válasszunk

Kezdhetném e postot úgy, hogy tisztelt Miniszterelnök Úr! Csakhogy ezzel alapvetően két probléma van. Remélem nem sértődsz meg, ha a nagyobbal kezdem. A blog egy közvetlen műfaj, nem való oda a magázódás. Mint ahogy a stadionban is furcsán hangzana a "Hajrá Fradi" helyett a "Hajrá tisztelt ferencvárosi labdarúgó urak" biztatás. A demokráciában, márpedig mi abban élünk, és szerintem abban is hiszünk, alapvetően a választópolgár a politikus "főnöke", és ha olyan a helyzet ahol a tegeződés lenne a helyénvaló, azt is neki kell kezdeményezni. És minden ellenkező híresztelés ellenére azt látom, hogy Magyarországon demokrácia épül. 

A másik ok, ami kicsit kevésbé fontos: A szép megszólítást mindenhol látjuk. Csakhogy ritkán van benne tisztelet, annál több képmutatás. A kettő pedig nem fér össze. A tisztelet minimuma az őszinteségnél kezdődik, de az is szükséges vele, hogy a másikat a hibáival, a véleménykülönbségekkel együtt elfogadjuk. És pont ez hiányzik a sok "Tisztelt Miniszterelnök úr" kezdetű parlamenti kérdésből is. Kerülném azt a formát. Okkal. Például azért, mert hiszek abban, hogy itt nem diktatúra készül.

Elsősorban azért, mert a diktátoroknak vannak bizonyos kellékei. És itt most nem mondjuk az európai diktátoroknál előkerülő a furcsa bajuszra gondolok. Hanem mondjuk arra, hogy ne a népnek, hanem elsősorban saját érdekeiknek akarjanak megfelelni. A FIDESZ retorikájában pedig elsősorban a választók felé való megfelelési kényszert érzem. 

Az EU, az USA felé alkalmazkodva bizony sokak vagyona többet érne. A FIDESZes politikusok, a FIDESZ közeli vállalkozóké is. Csak ha cukrot, étolajat, stb. nem lehet törvényesen kihozni ennyiért, akkor választani lehet: Vagy betartatjuk a törvényt, és minden ilyen termék megdrágul. Vagy nem. Ha jópár élelmiszer hirtelen közel a duplájára drágulna, azt elsősorban a választók vennék zokon. Lássuk be, ha feltételezzük, hogy valakit milliárdokhoz akarna a kormányzat juttatni, ahhoz nem kell pont áfacsalás. A megfizethető cukorhoz, olajhoz kell. Márpedig, amíg szabad választásokat akarsz tartani addig ez szempont. 

És a szabad választások, mint fő szempont a demokrata alapvető ismérve. Még akkor is, ha játszik kicsit a számokkal, esélyekkel, de a választás alapvetően szabad. Ha a választók döntő többsége azt mondaná, hogy elég, akkor a FIDESZ ellen dolgozna a rendszer. 

Tudjuk, hogy az ÁFA csalás nincs rendjén. De azt is tudjuk, hogy a fizetendő adók eltüntetésére számos módszer van. Van ami törvényes, és van ami törvénytelen. És vannak olyan esetek amikor egy-egy törvénytelen húzás elleni harc szélmalomharc. Nem kell ennek ÁFÁnak lennie. Még csak nem is kell adónak lennie. Fogyasztók jogai kapcsán ismerjük, hogy játsszák ki ezt a cégek. Emlékszem arra, hogy nem egy ügyben hiába volt a törvény, a hatóság, a bíróság a fogyasztó párján, nem ért semmit. Mire az ügyben jogerős döntés volt, már új cég működött ugyanott.

És akkor már egyszerűbb tűrni, vagy akár valamit legalizálni. De ott a külföldi nyomás: ne legyünk ilyen felelőtlenek. És sok dologban akár igazuk is lenne, csak a baj az az, hogy mondjuk az Apple az ő országukban is sikerrel játssza ezt a játékot.

Nincsen hibátlan politikus, hibátlan párt. A FIDESZ sem az. Ezt te is tudod, én is tudom. Sőt, sok más ember is tudja. Bár törekedtem a pártatlanságra, mégis azt mondtam, hogy a legkisebb rossz ti vagytok. Például azért, mert bár néhány versenytársatoktól is láttam általam pozitívnak gondolt próbálkozást, nem hiszek a "bármi áron kormányváltást" irányban. Abban sem, hogy a kormányt mindenért támadni, gáncsolni kell. Alternatívát nyújtani fontosabb szerintem. Az ellenségkép építés és a politikai váltógazdaság rombolása helyett alternatívát csak az nyújthat, aki ellenzékben sem ellenségképet épít. Az olyan kormányváltásnál a legtöbb stabilitás a hibáival együtt is jobb.

Mind a FIDESZ, mind a kormánytisztviselői kar elég nagy ahhoz, hogy legyenek benne erkölcsileg alkalmatlan emberek. Mint buták is. Ha kis hazánkban már a buszjegy helyett is felmerül a korrupció, nem kell azt hinni máshol nem fog. És a bevallottan legkisebb rossz FIDESZ, ha értem is, miért fél minden más erőtől sem lesz kivétel. Nem meglepő, hogy aki keres ügyet, az talál is. És gondoljuk végig az USA erőforrásait. 

És ha az USA lehallgatja az EU vezető politikusait, akkor ne lepődjünk meg, ha másra is oda figyelnek. Sok ügyben tiltakoztak, panaszkodtak. Igen az étolaj ügy is ilyen. És ha figyelnek, nagyon tudnak figyelni. És találnak korrupt embereket, találnak haszonélvezőket, és repül a tiltás. Ez nem ügy, mert amúgy erről nem szólnának senkinek. Szépen csendben működne. És őszintén szólva meg vagyok győződve róla, nem csak nálunk van ilyen eset. Automatikus. És semmi meglepő nincs abban, hogy van ilyen eset. És valószínűleg nem csak azok az emberek érintettek akikről most beszélnek. 

Honnan írta meg valaki előre? Az érintetteknek szóltak. És ha korábban más ügyben MSZPs volt érintett, hát annak is. És nem lennék meglepve, ha mondjuk Jobbikos, vagy LMPs is lenne a listán. Csak az nem szaladt pofonért a nyilvánossághoz. Az adott körben lett aki megírta, lett a baráti körben NAVos, és ment a találgatás miért lehetett. Azóta sok más is. Miszerint politikai kérdés. De könyörgöm: Egy ilyen ügyben azt mondani, aki ebben a körben egy kicsit is nyert, vagy kicsit is felelős, de nem a legfelső politikai szint megtalálni az USA erőforrásaival nem nehéz feladat. És a kezdeti jelzések, nyilvános nyomásgyakorlás után csend lesz. 

De(!) amint valaki magyar oldalról elkezdi verni a tamtamot, jön a vádaskodás, egyértelmű az USA válasza. Az intézményesült korrupció miatt jött a kitiltás, és jönni fog az eddig is ismert rosszallás. Csakhogy a balhé ártani fog a magyar gazdaságnak. És egyúttal ránk is irányítja figyelmet. Aki itt a saját kitiltása után elkezdett kombinálni és nem gondolta végig ez mihez vezethet, azt elő lehet venni. Elő is kellene venni. Nem az USAnak, nem valakinek. Hanem például neked. 

Nem azért, mert az USA ad bizonyítékot. Nem azért, mert az étolaj ügy adott volt, és lehetett tudni arról, hogy ennek lesznek következményei. Nem is azért, mert haszonélvező, érintett, befolyásolt, stb. és rajta van a listán. Hanem azért, mert ilyen hiba a pártok, a kormánytisztviselői kar méretéből adódóan előfordulhat. De nem kell ebből öszödi beszéd szintű balhét csinálni, mert az árt az országnak. Aki az ügyben nem elég, hogy érintett, de a nyilvánossággal komoly botrányt csinált egy piszlicsáré ügyből, mert ő momentán így gondolta, a miatt még máskor is csattanhat az országon, a kormányon, a FIDESZen, az EPPn, stb. az ostor. Mert hülye, és alkalmatlan. 

A korrupciót, a hűtlen kezelést, az áfa csalást, stb. űzni vagy tűrni érdekből, megpróbálni lavírozni abban az ügyben ettől független kérdés. És értem azt, hogy bár az áfa csalás botrányos, ha hirtelen minden megdrágulna, mert ez megszűnik abból még nagyobb baj lenne. Ergo ezt mérlegelve érthető lehet miért áll le a vizsgálat. És az előre látható döntés kapcsán egy "roppant befolyásos" takarítónő rokona is tehetett ajánlatot. Magával rántva az összes érintett vezetőt, döntéshozót. Benne van a politikában, mint a lesgól a fociban. 

Csakhogy közben, amikor rajtunk a világ szeme jön az újabb törvény. Az internetadóról. Csak gratulálni tudok. Kiszámoltad, hogy mondjuk egy steames vásárlás kapcsán a letöltés mekkora adóval jár? Hogy sok esetben a vásárlás után az adótartalom a teljes költség 80-90%-a is lehetne? Hogy ezt sokan nem fogják elnézni? Részben választók sem. 

De tudod most sokan idefigyelnek. És bármennyire is látom, hogy sok civilnél láthattál valós problémát. Hogy a "fékek és egyensúlyok" rendszere csak őszinte politikával megy, ahol valaki "taposóaknák és bukózsinórok" rendszerét csinált belőle, ott érthető a lebontása. Még valahogy az Origo kérdést, az RTL Klub kérdést is meg lehet emészteni. De ilyen mértékű adóztatás ellehetetlenítené az internet rendszeres használatát, mondjuk a közösségi médiát, stb. is. Ezt viszont olyan mértékben találhatják aggályosnak, ami már komoly kockázatot jelent. Nem csak azért, mert sok ember hülye lesz itt befektetni. Vagy mert gyorsul az elvándorlás és már nem ide fognak haza utalni. 

Hanem azért, mert ez már nemzetközi szinten is balhét jelent. Ugyanis itt sok esetben több mint 100%os, vagy akár több száz százalékos emelésről beszélünk. És nem torrenttel számolok. Csak Spotify, Steam, stb. Sokan nem tudnák ezt kigazdálkodni, kevesebb ember használná a netet, kevesebben tájékozódnának róla, és ezt olyan mértékű gondnak fogják értékelni ami nem fér bele. És vagy elhiszik a kormánynak, hogy bele sem gondolt, hogy sok esetben egy diáknak ez kigazdálkodhatatlan terhet jelent, ha így a netezés visszaszorul, a közösségi média visszaszorul, az egyéni véleményközlés visszaszorul (ez is cenzúrának élhető meg) az nyugati szemmel több lesz mint aggályos. 

Jöhetnek szankciók. Olyanok is amikor neveket is bejelentenek. Mondjuk az Orbán család nem utazhat be pár országba. Miért? Mert nekünk szívünk joga olyan kormányt választani amilyet akarunk. A kormány azt tesz a felhatalmazással amit akar. Legfeljebb majd a választó tesz ellene. De nekik meg szívük joga eldönteni kivel állnak szóba, kinek adnak pénzt, kivel kereskednek, melyik országba befektetett tőke kapcsán lesz büntető adó. Mert az meg az ő ügyük.

De nehogy azt higgye valaki, hogy egy esetleges kormány buktatási kísérlet megállna itt, a szankciók szintjén. Vannak önként is tiltakozók, de erre titkosszolgálati módszerekkel rá lehet erősíteni. Ilyen baromságok miatt lesznek is. Ha a fél EU, az USA beáll egy ilyen tiltakozás "mint forradalom" mögé, akkor senki sem maradhat. Ha majd meg akarnak buktatni, azt észre fogod venni. És nem a csapatodnak kell kimondania. Láttuk, ismerjük a forgatókönyvet. És ha az EPPn belül a német társaidnak, akik ma mosolyognak, lesz ciki, hogy ilyen is az EPPhez köthető... Nem először buktatnának meg valakit. 

Nyilván sem a számok, sem az időzítés, sem az átgondolatlanság, sem a botrányos mértékű ostobaság ami a törvénytervezet mögött van nem rajtad múlt. Nem is azokon akik annak idején garázsokban, vagy más helyeken jártak össze politizálni. Nem a belső körön. De sokszor látsz méltatlan támadást, oka van a paranoiának. De az is tény, hogy azok a tanácsadók, szakpolitikusok akik, mind az ÁFA kérdésben, mind ebben az adó ügyi kérdésben hibáztak, nem csak minket választókat vertek át. Hanem valószínűleg neked is felejtettek szólni a várható következményekről, a problémákról, a hibákról.

És sajnos úgy állnak hozzá: Erőből átmegy. És minden kritikát le lehet tudni a támadás víziójával. Van aki elhiszi. De van aki utánaszámol, és eleinte furcsálja, de tévedésnek tudja be. Utána viszont jön az amikor bennetek fog kételkedni. Van az ami annyira nem fér be, hogy eléritek a jó keresztény választóitok egy része előbb szavaz az ördögre, mint még egyszer rátok. Nem lehet úgy politizálni, hogy a következményeket leszarjuk, gondolkodni lusták vagyunk, majd a kritikát ellenségképet építve lesöpörjük. 

Le lehet vonni a következtetést. Ezek a tanácsadók, szakpolitikusok rosszul tették a dolgukat. És hívhatsz mást. A döntő szó a végére a tiéd. Felfoghatod, hogy sok kritika nem támadás. És javíthatsz a politikádon. Vagy dönthetsz úgy, hogy továbbra is mindenütt ellenséget látsz. De előbb-utóbb eljutunk oda, hogy lépni fognak ellened. A menetrendjét ismered. És akkor nem arról kamuzik majd, a bizonyítványát magyarázó talpnyalód, hogy meg akarnak buktatni. Hanem tényként látják majd, hogy te biztos nem maradsz. És utólag azt fogják találgatni, diktatúrát akartál építeni? Paranoid skizofréniában, paranoiában szenvedtél? Esetleg valami nárcisztikus személyiségzavar, megalománia felel ezért?  

A diktatúra vádja visszautasítható, cáfolható. Sok ember okkal nem hiszi el. Mert sok apróság nem stimmel. Ha viszont elmebajt kezdenek említeni, abból könnyen lehet egy politikai karriert kerékbe törő karaktergyilkosság. Pedig lehet annyit mondani: Rossz emberekben bízol. És bár más felé a harcos bizalmatlanság túlzott, de nem minden alap nélkül való. És lehet tudni milyen rendszerben, világban nőttél, nőttünk fel. Csak, ha egy politikus kapcsán akár csak kétség is felmerül azzal kapcsolatban, hogy ez kóros, vagy normális, az már többet árt minden rosszindulatú vádnál. És ehhez elég az, hogy valaki rémeket lát, és nem vesz tudomást az égbekiáltó hibákról.

Ahol a téged is eláruló tanácsadókhoz való lojalitás túlzott - mert van ilyen is - ott részben ők is hülyének nézhetnek téged. Részben pedig azok is, akik nem értik, hogy ezeket a dolgokat miért hagyod. 

Aztán ha a tanácsok működnek, lehet párbeszéd, tényleg tudsz rá hallgatni, akkor lehet beszélni arról, hogyan lehetne megoldani, hogy többet mozogjanak a gyerekek. Például 5 torna óra helyett 5 órányi igazolandó edzés is jó. Úgy, hogy az iskola is köteles erre lehetőséget biztosítani (délután, torna óra helyett). Figyeld meg: Sokan lennének akik a labdarúgást választanák. Ha pedig az sokak számára vonzó, könnyebb lenne tehetségeket találni. Több tehetség, nagyobb hazai verseny, erősebb bajnokság pedig hozna az eredményeken. És nem feltétlenül lenne abból balhé, hogy a folyosón kell tornaórát tartani. 

A célod nem rossz, vagy egyet értek vele, vagy nem. De nem rossz. Szereted a focit, miért ne ebben látnád a mozgás, az egészség zálogát. Más más sportot szeret és másban látja. Meg lehet beszélni két jó tea mellett. De azok az emberek akikre a tervek kidolgozását bízod, sokszor vertek át mindenkit, jó munkát ígérve, pocsékul teljesítve. És már vannak akkora bajok, amik alapján ezt fel lehet ismerned, és ami alapján azt lehet mondani "ennél egy ismeretlen ember is jobb". Sőt, talán egy rosszindulatú MSZPs is. És hogy ez a színvonal annak köszönhető, hogy szellemileg alkalmatlanok, vagy annak, hogy "ha a botrány elsodorja Viktort, sokminden megörökölhető"? Nem lehet tudni. De a velük összezár, kifelé harcol metódus nem működik. 

És kell a politikában a kettős mérce. Mert az ellenféllel nem értesz egyet, nem tudod, hogy rosszak-e. Nem tudod, hogy ugyanazt tartják-e ők gonoszságnak mint te magad. Ezért velük szemben megengedőnek kell lenni. De a saját embereiddel szemben, akik téged tudnak lehúzni, bizony szigorú mércét kell alkalmazni. És nem összezárni velük, és akkor is védeni őket, ha minderre méltatlannak bizonyulnak. 

Nem az ellenzéki, vagy kritikus médiától kell félni. Mert azt az emberek olyannak ismerik, és abból indulnak ki ők a botrányban érdekeltek. És mondjuk amit a média leír, annak a fele sem igaz. Ellenben, ha a saját médiád pozitív híreit az emberek hamisnak találják, akkor egy idő után a jó hírek összességét "bicskanyitogató hazugságnak" értelmezik. Elhallgatott botrányokról gondolkodnak, elméletek születnek. Ezért nem működik a cenzúra önmagában, és a tömeges megfélemlítés pedig ismert következményekkel járna. És gondold végig, hogy az internet adó, amit sokan a net elnyomásának, stb. élnek meg, az a közösségben megosztott vélemények "elnémításával" merre lökné a kormánypárti média hitelét.

A barátod nem az aki seggnyalás közben pocsék munkát az asztalra téve a beléd vetett bizalmat szépen lassan rombolja. Hanem az aki mer kritikus lenni. De segítene. És aki úgy gondolja választópolgárként ő a főnök. És neki kell eldöntenie mikor lehet tegeződni. 

Látod: Sok dologgal nem vagyok elégedett. De tisztellek annyira, hogy nem ördögöt festek a falra, hanem mint ember az embernek elmondom mit csinálsz rosszul. Nem nagyon rosszul. Csak olyan szinten, mint szinte az összes olyan híresség, akivel elhitetik, hogy milyen szuper. És elfelejti a határokat, elfelejti kezelni a valós és jogos kritikát. A hírnév, és az olykor alap nélkül dicséretek hozták ki mondjuk Balázsból azt, hogy a nemi erőszakon vicceljen. Stohl Andrásból azt, hogy az ittas, bedrogozott vezetéssel átlépje a határt. Rezesova is elszállt a "hatalomtól". Ezt meg kell tanulni kezelni ÉS segítség is kell hozzá, mert a rossz, kritika nélküli megerősítés szükségszerűen vezet ide. És senki sem születik úgy, hogy ez menjen.  

És őszintén szólva ehhez nem kell nagynak sem lenni. Maradjunk a napi témáknál. Van aki elhiszi, hogy ő akkora demokrata, hogy 10 hozzá hasonló lezárhatja a lánchidat, mert a mögött ott van a támogatás. Ha lett volna mögötte, nem több, csak 1000 ember akik pár kereszteződést elállnak, és senkin sem kérik számon a késést, mert vis maior, ahol orvoshoz vinnének valakit keresnének megoldást, akkor is bosszúság, de akkor le kell nyelni. Így viszont az Együtt PM és a Szolidaritás is csak lehúzta magát. Mert ő akkora, hogy valós támogatottság nélkül, bármit, bárkire ráerőltethet. Miért? Mert démonizálja az ellenfelet, így pedig eltűnik a saját fejéből is a normális kontroll és egyensúly. 

De az ember nem csak arra programozható, hogy saját magát félistennek tartsa. Hanem arra is, hogy amikor a kormányközeli média sokszor inkorrekt, a közösségi médiát, sok kritikus médiát elnyomnak, akkor minden jó hírben sötét  gazemberséget lásson. Ha pedig erre programozod a választókat, akkor már nem lesz csodafegyer a rezsicsökkentés sem.

Nem csak rólad, vagy a FIDESZről van szó Viktor. De te vagy kormányon. Ők bohócok, te pedig minket, választópolgárokat képviselsz, a mi támogatásunkkal nekünk dolgozol. EZÉRT kell normálisan kezelni a normális kritikát.

És kell olyan ember aki szól, hogy mikor elég. És hallgatsz rá. A diktatúrák java azért bukik meg, mert sem párton belül, sem kívül nincs olyan "ellenzék vagy ellensúly" aki erre vállalkozna, de még a barátok sem. Így pedig a hibák felhalmozódnak és egyre durvábbak lesznek. De nem olyan emberekkel vetted körül magad, akik ebben segítenének. Hanem olyanokkal akik maguk és egymás szar munkáját védik azzal, hogy "dicsérik a közös teljesítményt" és sajnos a politikai paletta "legkisebb rossza" így lesz egyre inkább rossz. 

Meg lehet mindent magyarázni. Vagy elhiszed, vagy nem. Mi is hiszünk a barátainknak. Nincs miért támadni azt, hogy te is így teszel. És igenis belefér sok minden. Az USA kapcsán a mutogatás necces. De az Internetadó kapcsán magadnak is látnod kell: Ez olyan szintű marhaság, amire nincs mentség. Figyelemelterelésnek is ártalmas. A korrigálás után is még marad negatív éle. Az Internetadó az a pont, ahol fel kell ismerni a problémát, és fel kell ismerni milyen emberekkel vetted körül magad. És valahogy változtatni kell a helyzeten. Mert, ha nem... Annak következményei lehetnek. 

Ha csak 2 embert cserélsz le, a többi már megérti az új követelményt. Ha csak 3-4 bloggert hívsz meg időnként beszélgetni már drasztikus változás lesz. Szerintem jópáran vagyunk az országban akik segítenénk. De meg kell értened: A tervezett internetadó, a problémák ilyen rossz kezelése nem fér bele. 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr666814791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.10.23. 17:19:18

Szerintem nem érted, mi a gond az áfacsalással.
A gond, hogy a csalók előnybe kerülnek a tisztességesekkel szemben. Így az állam bukja az ÁFA-t, de mivel külföldi cucc adóját csalják el, bukja a hazai cég nagyobb termelése révén bejövő adókat, a nagyobb foglalkoztatottságot, az ebből bejövő adókat.
Az USA szent tehene a szabad piaci verseny. Ahol az állam mondja meg és tartatja be a szabályokat, a cégek meg versenyeznek. Ennél jobb gazdasági rendszer eleddig soha, sehol nem volt.
Ezt vesd össze azzal, hogy az állami felügyelet játszik össze a csalókkal intézményesen. Na ez bassza az USA csőrét. Teljesen igazuk van.
Azon meg érdemes elgondolkodni, hogy ha a NAV vezetőség benne volt, akkor a kormány is benne lehetett, vagy tudhatott róla... és ha ez így van, akkor a kormány az USA által zsarolható. Ha csak a helyi amerikai cégek ki tudták nyomozni a történteket, akkor a CIA-nak sem lehet nagy gond bizonyítékokat gyűjteni. Mondom ezt azért, mert a kormány elzárkózik bármilyen vizsgálat indításától! Még szép, magukat már csak nem akarják vizsgálni. Ez a legnagyobb szégyen a rendszerváltás óta. :(

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.23. 17:22:53

@Madnezz: Pontosan értem, hogy mi a baj az áfa csalással. Le is írtam, hogy egy ilyen ügyben az USA minden haszonélvezőt okkal büntet. És kb azért amit te is írsz.

De(!) az egyes ügyek rangsorolásánál a választási matematika szerepét is értem. 1000 áfacsaló közül először azt a 100-at akarják megfogni aki sok szavazatba kerül, mert bosszantja az embereket. És utoljára azt a 100at aki csalása révén sok dolog olcsóbb, így az emberek kevésbé lázadoznak, hogy rosszabbul élnek mint 4 éve.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.10.23. 18:22:20

@Válasszunk: Én nem mondanám egy olyan ügyre amiben a NAV vezetőség minimum benne van, hogy nem fér be a top 100-ba!
Az előbb nem írtam, de te a fideszes logika szerint akarod, hogy az árak csökkenjenek, márpedig ennek van egy alsó határa. Ellenben a fizetések növekedésének elvileg nincsen felső határa. :D Ezt amúgy a Fidesz nem nagyon forszírozza, csak közvetlen választás előtt adott pénzt a tanároknak, pedig a fizetések növekedése megoldaná a rezsiproblémát is, ahogyan az nem okoz gondot senkinek tőlünk nyugatabbra, pedig nem kevesebb.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.23. 19:13:05

@Madnezz: Nem én akarom. Hanem értem, hogy ez a szándék a prioritizálásnál.

És nem érzem úgy, hogy a NAV vezetés benne van az releváns állítás lenne a nélkül, hogy akár csak sejtenénk, kik és mit és miért csinálnak. Vagy akár csak annak utánanéznél, hogy egy ilyen kitiltási ügy kapcsán mi az ami hivatalosan elég a kitiltáshoz.

apanna 2014.10.24. 10:21:33

@Madnezz: " Én nem mondanám egy olyan ügyre amiben a NAV vezetőség minimum benne van, hogy nem fér be a top 100-ba!"- Nem tudjuk, ki van benne, és milyen mértékben. sem neveket, sem adatokat, semmit nem tudunk.

apanna 2014.10.24. 10:25:03

" Az USA kapcsán a mutogatás necces. "- "Az amerikai politika megértéséhez el kell olvasni egy amerikai zsidó ember, jelesül Jonah Goldberg, Liberálfasizmus című, 2008.-ban kiadott könyvét. Részletesen bemutatja az amerikai "pénzhatalmi" totalitarizmus kialakulását, amelyben liberális eszmékre hivatkozva, pénzügyi eszközöket felhasználva a legbrutálisabb, legvadabb erőszakkal lépnek fel mindenkivel szemben, aki nem az ő nézeteiket támogatja, vagy egyszerűen csak nem elég meggyőzően támogatja... Nincsen barát, ellenség, szövetséges. Egyedül Izrael, dehát azzal az USA gyakorlatilag egy ország....Ugyanolyan vad, és alattomos dühvel lép fel, a "baráti", de gazdaságilag mégis ellenség Európai Unióval szemben, mint amilyen gátlástalan, alattomos gyűlölettel a "szövetséges", de a háttérből gyakorolt világhatalmi totalitarizmusukat felismerő, és az ellen fellépő Magyarország ellen. Persze, a „demokrácia jegyében”. Amelynek ki más, mint éppen ők lennének a meghatározói. A harlemi gettóval, Alabamával, az indián rezervátumokkal, a mindmáig törvényesen működő rasszista terrorszervezettel, a Ku-Klux-Klannal, a bírói ítélet nélkül évtizedek óta fogva tarott politikai ellenfeleikkel a hátterükben…………! Ezekhez képest a Szovjetunió törekvései kismiskák voltak, csak a módszereik vehették fel a versenyt a liberálfasisztákéval. Az, hogy a Magyarországon is van egy csorda, amely őket támogatja a saját nemzete ellen, és amelynek a bőgése Washingtonig elhallatszik, nem újdonság. Ez ugyanaz a csorda, amelyik korábban Moszkvába rohangált, akik bőgése akkoriban Moszvának jelentett örömöt. Hazaáruló Quislingek, Petain-ek, Ocskayk mindig és mindenhol voltak. Persze, mindig, és mindenhol úgyanúgy is végezték. Akasztófán….! Ha ezeket a dolgokat átlátjuk, süketek, vakok, de főképpen tökéletesen hülyék lennénk, ha nem ismernénk fel, az amerikaiak Magyarországgal szemben követett céljait, várható lépéseit. A „szövetségesi hűség nevében” pedig felkészületlenül, tétlenül, birka módon várnánk azok beteljesítését. Ennek, a „szövetségesek” között példátlan, botrányos lépésnek az a célja, hogy az egész világsajtó figyelmét hirtelen Magyarországra irányítsák, és a „korrupt, antidemokratikus, totalitarizmusra törekvő magyar kormány elítélésére exponálják. Ez már a magyar nemzet ellen, a kormány megbuktatására, a, a saját embereik hatalomba juttatása érdekében szervezett puccs utolsó felvonásának kezdő eseménye. A második lépés, az országot, de legalább Budapestet megbénító taxisblokád megszervezése is megkezdődött már. A harmadik lépés, a taxisblokád zürzavarában politikai zavargások kezdeményezése, amelyre már lesz egy magyar „Majdan tér”, ahol gyújtogatnak, és a „leszerelt” izraeli kommandósok a tetőkről az emberekre, és a rendőrökre lövöldöznek majd, mint Kijevben..... Ekkor a jön az EU, meg az amerikai szövetséges békét teremteni….. Ezeknek a dolgoknak a különböző elemei már beváltak Chilétől, Ukrajnáig. Csakhogy, Magyarország nem Chile, és nem Ukrajna, de nem is arab kecskepásztorok lakják…. Talán, ha tanulmányozni méltóztatna a magyar történelmet, kedves Obama elvtárs, és felhomályosodhatna”. Mert, különben nagy–nagy meglepetés érheti a tarka tehenet…."

apanna 2014.10.24. 10:26:03

"____USA- Norvég ügye:::

Az Egyesült Államok hosszú ideje példátlan nyomás alatt tartja a magyar kormányt, amiért az szeretne tiszta vizet önteni a pohárba a hazai civil szervezetekben vásárolt külföldi befolyás tárgyában, és hagyja, hogy az illetékes szervek tegyék a törvény szerint ilyen helyzetekre előírtakat.

Az Ökotárs–Norvég Alap-ügy tökéletes példa arra, hogy a világ legnagyobb hatalma még szoros, NATO-szövetségesei nemzeti szuverenitását is hajlandó semmibe venni, ha politikai érdekei megkívánják vagy ha a politikájában befolyásos lobbicsoportok ezt kijárják az amerikai fővárosban.

Azt is tudjuk, hogy szemben a demokráciát féltő lózungokkal, ezt az ügyet valójában azért habosították fel, mert a jelenlegi magyar kormány olyan stratégiát hirdetett meg, vezetője, a miniszterelnök pedig olyan kérdéseket vet fel, amelyek formabontónak számítanak a nyugati liberális demokráciák garantáltnak reklámozott jövőképével kapcsolatban. Magyarország elkezdte nemzeti érdekeit képviselni, a feltörekvő keletre is vet néhány pillantást, és ez nem tetszik a tengerentúlon.

Az elmúlt napok eseményeiből az is látszik, hogy miután magyarországi védenceik a nem kevés „civil” ráfordítás ellenére demokratikusan képtelennek bizonyultak Orbán Viktor megbuktatására, az amerikai diplomácia nem habozik kísérletet tenni a leszerepelt magyar ellenzéknek szánt funkciók átvételére is.

A Jóisten azonban nem ver bottal. Nemrégiben a New York Times tényfeltáró cikket jelentetett meg, amelyből kiderül: külföldi kormányok, köztük a norvég, csak az elmúlt négy évben közel százmillió dollárral támogattak – nem éppen önzetlenül – tekintélyes amerikai politikai kutatóintézeteket, hogy azok a számukra kedvező washingtoni kormánydöntések érdekében járjanak el. Bár a külföldi befolyásvásárlás időről időre visszatérő téma az amerikai közéletben, ez a metódus azért veszélyes, mert nem hivatalos lobbicégeken, hanem függetlennek tekintett civil intézeteken keresztül operál. Ahogy a lap által megszólaltatott jogi szakértő rámutatott, a „kutatóintézeteket a tudományos semlegesség és objektivitás aurája lengi körül, s most ez kompromittálódik”.

Idézték a norvég külügyminisztérium egyik 2012-es belső feljegyzését, amely szerint egyes amerikai intézetek nyíltan vállalják: csak olyan külföldi kormányokat tudnak szolgálni, amelyek támogatást nyújtanak nekik. Bár az érintettek cáfolják a lap által sugalmazottakat, szakértők a vonatkozó dokumentumok áttekintése után úgy találták: ez a tevékenység sértheti a külföldi ügynökök regisztrációjára vonatkozó 1938-as törvényt, amelyet a náci Németország által az Egyesült Államokban kifejtett propaganda ellen alkottak meg.

Az ügy nyomban politikai hullámokat is vetett. A kongresszusban demokraták és republikánusok is támogatnák azt a törvényjavaslatot, amely kimondaná: ha az említett intézetek munkatársai kongresszusi bizottságok előtt jelennek meg, hogy egy-egy ügyben kifejtsék nézeteiket, a törvényhozókkal megosszák elemzéseiket, nyilvánosságra kellene hozniuk, mely külföldi kormányok támogatják őket. Mondani sem kell, hogy az érintettek ellenzik a lépéseket, a mostani demokrata kormányhoz közel álló Brookings Institution álláspontja szerint azokat „fenyegetésként és a szakértői függetlenség korlátozásaként” lehet értelmezni.

Magyarán szólva nagyon úgy néz ki, hogy Washingtonnak is meg lesz a maga norvég-ügye. A tanulságok levonása után pedig le kellene szállni Magyarországról, mert igencsak ostoba dolog lenne számon kérni tőlünk azt, amitől odahaza, a maguk esetében is berzenkednek az amerikaiak. Tegyük hozzá: teljes joggal."

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.24. 14:25:34

@apanna: Csakhogy nem a norvég ügy a baj. Még az sem, hogy azt hogy intézik, pedig azzal kapcsolatban vannak nagyon komoly aggályok.

annamanna 2014.10.27. 03:13:35

Oké, elolvastam.
Két megjegyzés.
Az egyik - nem a választópolgár a főnök. A demokrácia egy csalás. A főnök mindig az, akinek a tényleges hatalom a kezében van, tökmindegy, milyen jogcímen szerezte is meg. Hiába állítja magát a te szolgádnak, hazudik. Rómában is úgy volt évszázadokig császárság, hogy elvileg az államforma köztársaság maradt. A demokrácia csak trükk. Innentől kezdve te nem adhatsz tanácsokat a hatalom birtokosainak, mert a te jogod csupán annyi, hogy aláveted magad az ő hatalmuknak, más jogod nincs. A tüntetés, lázadás életveszélyes. Ráadásul ott teljesen nyilvánvaló, hogy nem a főnök (a nép) ront rá a beosztottra, mert különben nem úgy végződnének a tüntetések, ahogy szoktak végződni.

A másik. Említetted az elmebetegség gyanúját. Nos, én úgy tudom, hogy még a pszichopata is leginkább magának árt, nem a környezetének. Tehát aki elmebeteg, az leginkább önmagát károsítja meg.
Orbán viszont és a garnitúrája nem maguknak ártanak, hanem az állampolgároknak, azoknak viszont kegyetlenül sokat.
Nem elmebetegek.
Ezt írtad: "eléritek a jó keresztény választóitok egy része előbb szavaz az ördögre, mint még egyszer rátok."
Nem. A jó keresztény választónál azt érik el, hogy az ördöggel azonosítja őket.
Nézd, ha azt látom, hogy egyértelműen gonosz dolgokat csinálnak, a megbánás vagy józan belátás legkisebb jele nélkül, ha azt látom, hogy semmiféle józan érv nem hat rájuk, hanem lepereg róluk, mint zsidóról a szenteltvíz, ha azt látom, hogy tökéletesen hajlíthatatlanok és cinikusak, akkor azt mondom, ez az immanens gonosz.
Nem azt mondom, hogy legközelebb az ördögre szavazok helyettük, hanem hogy amit csinálnak, az ördögi. Egész konkrétan amit Orbán csinál, az ördögi.
Ha pedig így van, akkor nem fog segíteni ellene semmilyen racionális érv, sem nyers erő.
Idáig minden számonkérés és korlát alól kibújt. Ezután is ki fog.
Kíváncsian várom a jövőt. Kíváncsi vagyok, mi állítja meg.
Ha igazam van, akkor a tüntetés és nyílt lázadás csak táplálja az erejét.
Ha igazam van, az egyetlen fegyver ellene a közöny. Csak ezt nehéz elérni, ha minden pillanatban igyekszik magára fókuszálni a figyelmet, és a béketűrés utolsó cérnaszálát is igyekszik elvágni, hogy mindenki elveszítse a nyugalmát és magán kívül kerülve féljen vagy dühöngjön.
Érdekes hónapoknak nézünk elébe.
Komolyan remélem, hogy lehetőleg megőrizzük a méltóságunkat, a józan eszünket, a béketűrést, az önbizalmat és a kiegyensúlyozottságot. Akármi történik, annak ellenére is.
süti beállítások módosítása