... mert választani kell

Munkaerőhiány az angoloknál: Hazarepülnek a magyarok?

2016/07/22. - írta: Válasszunk

A Brexit furcsa helyzetet teremtett. Nem tudni mikor lesz kilépés. Sok folyamat elindult persze, hiszen kiválasztották ki legyen az új miniszterelnök, csak az ő programját nem ismerjük még, a kormányalapítás folyamata sem 2 perc. Bizonytalanság van. Nem tudni, hogy lesz-e parlamenti felhatalmazás a brexitre. Sok okoskodó kifejti, ha brexit lesz, X vagy Y perelni fog. A valós történet sokkal inkább az, hogy ha parlamenti felhatalmazás nélkül lesz brexit akkor születik per. A bizonytalan időpont pedig annak köszönhető, hogy cél többek között a skót parlamenti felhatalmazást is megszerezni. Skócia meggyőzése viszont nem 5 perc.

Ezért jeleztem sokszor: A kilépés hivatalos megkezdése előtt parlamenti felhatalmazások, azok előtt pedig belpolitikai alkuk, tárgyalások jönnek. A mostani bizonytalanság, ami szerint azt sem tudjuk merre halad majd az Egyesült Királyság mindenképp kockázatot jelent, amit a piac áraz. Ehhez képest a legtöbb biztos döntés esetén mérséklődik a kockázat. A piaci folyamatok kapcsán láttunk pánikszerű reakciót és láttunk korrekciót is. Itt viszont elemzők és szakemberek döntöttek.

Ugyanakkor a BRexit kapcsán két egymással teljesen ellentétes új folyamatot lehetett elképzelni a szavazás közvetlen hatásairól. Egyfelől a migrációs nyomás villámgyors és tartós növekedését. Hiszen a kilépéskor akik már ott vannak azok a tervek szerint maradhatnak. Idővel állampolgárságot is szerezhetnek, és kettős állampolgárként EUs és brit útlevéllel a zsebben sok lehetőség lenne nyitva előttük. Ez valamennyire racionális döntés. 

A másik pedig az, hogy sokan ebben nem bíznak, rövid távra nem akarnak ott berendezkedni. A gyengülő font mellett inkább keresnek valami más opciót a kontinensen, ezzel pedig a bevándorlás ütem csökken, sőt az elvándorlás rövid távon is munkaerőhiányt okoz. Persze ezen az irányon belül is sok fokozat volt elképzelhető: A kicsit csökken a bevándorlás, kicsit kevesebben térnek vissza a vakációról Angliába helyzet, a kisebb telítettség miatt akciózó fapadossal éppen úgy elképzelhető, mint a jegyárak növekedésén is azonnal tetten érhető elvándorlás.

A Brexit hatásai ennyiben a hivatalos bejelentés előtt is elkezdődnek. És igen, itt is a légiközlekedés és azon belül a fapadosok kerülhetnek a középpontba. Természetesen a két új folyamat mellett sokan úgy dönthetnek nem változik semmi legalább 2 évig, de utána sem valószínű, hogy túl sok változna, azaz nincs miért foglalkozni a kérdéssel. De a reakciók minden oldalról hevesek, és meg is jelennek. 

Ráadásul sokan azt mondják most a még viszonylag olcsó jegyekkel jönnek vissza Európába, hiszen később, amikor sokan indulnak meg, majd drága lesz a jegyár. Nos a hasonló döntések sora egy idő után egyre kevesebb vendégmunkást jelent, az őket kiszolgáló járatokon egyre kisebb forgalmat, és ez bizony attól függetlenül hathat a fapadosokra, hogy mi is történik majd a Brexit során később. Pedig a munkaerő szabad áramlása alapvetően valószínűleg marad, az esetleges kisebb korlátozások nem sok vizet zavarnak majd.

A szolgáltatások piaca és a munkaerő szabad áramlása

A szolgáltatások piacához való szabad hozzáférésnek csak kölcsönös alapon van realitása. Ez viszont nem csak egy-egy szektorra igaz, sőt nem is csak a távolról végezhető munkákra. Ezzel lehet valaki kint "Uber sofőr", vagy lehet egy kinti munkaerő kölcsönző. Sok ilyen feladathoz a cégek saját maguk viszik ki a célországba az alkalmazottakat. 

Így a munkaerő szabad áramlását és a szolgáltatások piacához való hozzáférést jogos, hogy mindenképpen összeköti az EU. 

Kulcsfontosságú kérdés volt, hogy melyik forgatókönyv valósul meg. Nos, több helyről már megjelentek a panaszok, hogy munkaerő elkezdett elvándorolni, nincsenek elegen X vagy Y üzemben, a munkaerő-kölcsönző nem tud elegendő vendégmunkást küldeni X vagy Y üzembe, a helyzet pedig romlani látszik. A közhangulat pedig sokszor arról szól, hogy a font gyengélkedése miatt közelebb is közel annyit keresnek, és ott nincs drága angol megélhetés, jobb az idő, könnyebb onnan hazalátogatni. De közel sem biztos, hogy ez így marad. 

A jelenleg helyzetből persze túlzás lenne hosszútávú folyamatokról beszélni. Érdekes kérdés viszont, hogy akik Angliában viszonylag erős angol nyelvtudás birtokában könnyen beilleszkedtek, hova vándorolnak esetleg tovább. Sőt az sem derül ki, hogy a kezdeti elvándorlás után hányan térnek vissza az Egyesült Királyságba. Arra viszont oda lehet figyelni, hogy hány angol munkahelyen panaszkodnak munkaerőhiányra, és arra, hogy a légitársaságok észlelik-e az elvándorlást.

Ha azt kérdeznéd, a fapadosok érzik-e az elvándorlást, azt válaszolnám: Tippem szerint olyan nagy baj fapadoséknál nem lehet, hiszen a font gyengélkedése miatt sokan úgy gondolják, "most érdemes egy londoni hétvégére költeni". Ami alapvetően addig a pontig igaz, amíg a mindenkit hazazavarni akaró szélsőséges csoportok nem teszik tönkre a kirándulók szórakozását is. Szóval vannak jó lehetőségek, és a fapadosinfo is a debreceni Wizzair bázis sorsa miatt aggódik és nem London a téma. 

Hagyományosan sok diák is kiment nyárra dolgozni és nyelvet tanulni. Mások az iskola elvégzése után ilyenkor költöztek ki. A bevándorlás csökkenése akkor is érezhető hatással lehet az angol hétköznapra, ha a "hazavándorlás" és a továbbvándorlás üteme esetleg nem is gyorsul. Egy lassabb folyamatra pedig a helyi munkaerőpiac is könnyebben reagál (van idő alkalmazkodni), de a légiközlekedési ipar is könnyebben lép. 

Nyári munkaerőhiány?

A rugalmasságot kínáló munkaerő kölcsönző, munkaerő közvetítő cégek esetében sokszor előfordul, hogy nyáron megnövekedett munkaerő igényt jelent az idénymunka, ugyanakkor az elérhető munkaerő náluk is szabadságon van. Viszonylag kevés elvándorlás esetén is keletkezhet nyáron munkaerő-hiány. A régiónkból az Egyesült Királyság felé tartó migráció egyik mozgatórugóját pont az ilyen munkaerő-kölcsönzők jelentették. 

A szezon miatt most eleve sűrűbb a menetrend, megvan a járatok telítettsége. Ha viszont a munkaerő tömeges elvándorlása elindul, akkor a Londonból induló járatokra sokkal többen akarnak jegyet venni, mint az oda érkezőkre. 

A hangulat kapcsán persze az is jellemző, hogy sokan azt várják, hogy az angolok nagyon rosszul járnak a kilépéssel. Mert ugye az együttműködés számos formája esetén egy csomó szabályt ugyanúgy be kell tartaniuk, mintha az EUn belül lennének. De például az EUs polgároknak jutó kedvezmények, segélyezés nem feltétlenül tartozik ide. De egy másik, sokkal fontosabb dolog sem. Az EU felé való viszonyból nagyon sok dolog megmaradhat úgy is, hogy az egymás piacához való hozzá férés mellett az angolok más irányba is nyithatnak. 

Könnyű olyan megállapodást kötni ami "mindkét oldalnak jó" ugyan, csak az EU-ban nem lehetett keresztül vinni, megy egy-egy fontos EUn belüli gazdaság vélt vagy valós érdekeit sérti. Egy szinte minden szempontból szoros integráció, ami erre viszont lehetőséget ad, az angolok számára is megnyugtató megoldás lenne. Az Angol fiatalok a munkaerő, a termékek és szolgáltatások szabad áramlását továbbra is élveznék.

Egyelőre nem látszik, hogy nagy baj lenne. Majd a kilépési tárgyalások elkezdése, vagy éppen az azokat előkészítő belpolitikai alkuk változtatnak még a helyzeten. A jelenlegi helyzet megítélése szempontjából viszont nem árt tudni, hogy ahhoz, hogy egy miniszterelnök valóban működhessen, alapvetően 5 dolog kell:  A döntés, hogy ő lesz / ő a miniszterelnök. Ezen túl vagyunk. Hivatalosan meg kell választani. Kell, hogy legyen kormánya. Neki is, a kormányának is esküt kell tennie. És kell egy elfogadott kormányprogram.

Nos az utóbbi az ami a legtöbb időbe telik, és amire nem lehetett senki sem felkészülve. A helyzet marad. A helyzet megértéséhez mindenképpen megnézném, hogy a nyár végére hogyan változik a repülőjegyek ára. Ez beszédes lehet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr788901824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borgen 2016.07.23. 05:50:35

Mar most recesszio van es rosszak az elorejelzesek, igy nem lesz munkaerohiany, mert nem lesz munka. S mire ujra visszalendulnek akkor lehetseges hogy mar a keleteuropaiak nelkul teszik. Felteve ha megnyomjak a Brexit gombot.

midnight coder 2016.07.23. 10:50:01

A BRExit nem jelent kötelezettséget a briteknek az összes európai kirúgására, csak arra, hogy annyi és olyan munkaerőt tartsanak ott / engedjenek be, akikre szükségük van. Én mondjuk ha mint orvos, mérnök lennék ott, nem nagyon aggódnék a jövő miatt. Ha tányért mosogatnék, akkor inkább - de ez utóbbi esetben amúgy is kétesélyes a történet, mivel ha nincs BRExit, akkor ezeket a melókat a Közel-Keleti, afrikai bevándorlók veszik el előbb vagy utóbb.

chocco channel 2016.07.23. 13:51:39

En 10 ev Anglia utan elkezdtem intezni az amerikai vizumot, NY az uj celpont. A ferjem ausztraliaba szeretne koltozni, mondjuk leginkabb sehova a csaladja miatt, szoval ez a kerdes meg fuggoben van.

A legtobb baratunk (angolok) is menni keszul, az egyetlen magyar akit ismerek az maradni szeretne. Akiket ismerek azok ausztraliat celoztak meg, az US-ba csak mi es egy masik par keszul. Jaaaa mindezt ugy, hogy a ferjem a Brexit-re szavazott es csak most kezd leesni neki, hogy haaaaaa ez a kulfoldi felesegere is kihat:-))))

Valahol sajnalom ezert (es tenyleg) de hihetetlen naivitas volt a reszerol azt gondolni, h csak azert mert hazasok vagyunk nekem a Brexit utan biztos a maradasom. Szerencse, hogy sosem terveztem itt leelni a hatralevot, szoval meg akkor sem maradnek ha garantalnak a maradasom, mert szamomra ez egy kivalo urugy arra, hogy tovabballjak.

A masik verzio, hogy lehet, hogy nem is lesz Brexit. Lehet h May addig huzza a dolgot, hogy majd csak az ot koveto elnok fogja ezt veghezvinni, legalabbis innen nezve meg ennek is van eselye. Sok brexites ugy gondolta, hogy itt valami azonnali kitelepites lesz, es kitesznek minden bevandorlot es par honapon belul lezarjak a hatarokat, de csak a font zuhant es a kozhangulat:-))

Semmi rosszat nem kivanok nekik, 10 ev alatt ezt az orszagot (is) otthonomnak erzem sot konkretan megertem, hogy miert szavaztak a kilepesre csak ez most ram is kihat. A ferjemet annyibol sajnalom, hogy a vegtelen nagy nemzeti ontudataval ihatja a kavejat ezek utan Manhattenben, merthogy ettol mi meg egyutt maradunk.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.07.23. 13:55:13

@chocco channel: Te kapnál állampolgárságot, így maradhatnál, ezzel nem lenne gond. De megjegyzem, a gyűlölet-bűncselekmények miatt érthető, ha ez nagyon nem vonzó lehetőség.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.07.23. 13:56:35

@midnight coder: Valóban nem kötelező senkit kirakni, de a többség nem feltétlenül akar maradni. A bizonytalanság, a gyengülő font (otthoni pénzben mérve gyengülő jövedelem), a szociális hálótól várható kevesebb védelem, a hate crime probléma, stb. miatt sokakat nem kell küldeni :)

E.Katolnai 2016.07.23. 14:13:43

„munkaerő elkezdett elvándorolni, nincsenek elegen X vagy Y üzemben”
„… hány angol munkahelyen panaszkodnak munkaerőhiányra”

Mi a probléma? Angliában több mint 1 millióan szedik a munkanélküli segélyt: négerek, arabok, színes hajú hippik, hőbörgő anarchisták, több százezer drogi stb.
El kell törölni a munkanélküli segélyt és rá kell kényszeríteni a sok semmirekellőt a munkára!

na4 2016.07.23. 15:14:38

A prolikat kirúgják, a high-tech maradhat.

fotengelyszimering 2016.07.23. 16:37:33

UK egyszerűen nem teheti meg, hogy a "migránsokat" (más EU-s országból jövő munkás) hazaküldje, mert különben tönkremegy. Ezt ők is tudják, csak sokan hőzöngenek. Dél UK-ban engem semmi atrocitás nem ért, bár a kötetlen beszélgetések során egyre gyakrabban hallom a "haza is lehet menni"-t. Azért megnéztem volna a csoportvezetőm arcát, ha akkor benyújtottam volna a felmondásomat, hiszen a legutóbbi időben csak 3 embert veszített a kis létszámú csapatából vállalati átszervezések miatt.
Amúgy meg kurrens a tudásom, (azonnal kerestek Írországból :) otthon is volt karrierem, max hazamegyek. USA túl messze van, Ausztráliát meg már láttam, nekem a család fontosabb.

A Brexit referendumból látszik, hogy az angol sem különb a magyarnál (még ha annak is gondolja magát), demagóg csúsztatásokra hazafias szósszal bármikor kapható. Engem nem is érdekelne ez, mert magyarként EU-s állampolgár maradok, viszont a 10%-os bér- és megtakarításcsökkenésem zavar, mert azt a pénzt nem lottón nyertem.

fotengelyszimering 2016.07.23. 16:39:31

És mi lenne az utolsó mondatra az angol válasz? Találós kérdés :D
Igen, haza lehet menni. :D :D

Csak Norris 2016.07.23. 16:52:13

@chocco channel: "En 10 ev Anglia utan elkezdtem intezni az amerikai vizumot, NY az uj celpont. "

Sok sikert a seggfej amerikaiakhoz. Az a tapasztalatom hogy egy ország mindnél szabadabbnak mondja magát, annál kevésbé az.

Amrikaiakhoz van szerencsénk egy német egyetemen. Érdekes népség. Ez Volt a diszkrét megfogalmazás.

Csak Norris 2016.07.23. 16:57:56

@fotengelyszimering: "egyre gyakrabban hallom a "haza is lehet menni"-t. "

Érdekes hogy a németeket tartják nácinak. Nagyon sokat ismerek, de el nem tudok képzelni tölük hasonló mondatokat. Angolokról meg egyre durvábbakat hallani. (nem tudom igazak-e a sztorik hogy "angol kocsmában angolul beszélünk" stb.)
Az angolok mindig is kicsit felsöbbrendüeknek gondolták magukat, holott az iparban eddig mindenük csödben vagy elötte van, vagy már felvásárolta német vagy USA tulajdonú cég.

chocco channel 2016.07.23. 17:52:50

@Válasszunk: mondjuk en gyuloletet, atrocitast tiz ev alatt egyszer sem tapasztaltam, max. annyi, h az akcentusom es a szohasznalatom utan mindig azt hiszik, hogy amerikai vagyok, aki meg nem ismer es sosem beszelt velem csak mondjuk egy esemenyen, vagy utcan leszolit mindig azt, h francia.:-)))

Az allampolgarsag maceras es idoigenyes, de mint te is mondtad az orszag tobbsege kijelentette, h nem akar bevandorlokat ergo mi a manonak maradjak?:-)))

Rengeteg amerikai baratom van az US minden pontjan es mivel habitusban nagyon egyezek veluk igy konnyebben asszmililalodom mint itt. Persze vannak dolgok amik hianyozni fognak, de tulelem, a fold azert van, h beutazzam:-)))))

Egyebkent a Brexit utan masnap az sokkolo volt, komolyan elgondolkodtatott, h ki az aki oszinten kedvel, ki az aki nem, azon filoztam amikor kimentem az utcan, h vajon ki szavazott a Brexit-re es ki nem. Egyebkent a Brexit szavazok zome nem rasszista ahogy az ujsagok beallitjak, szimplan vissza akarjak kapni az orszagot, megelozni a terrorizmust stb.

Na jo, lehet, h leteszem az allampolgarsagot ha mar itt vagyok, vegulis artani nem art:-)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.23. 17:54:12

@chocco channel: ezt nem nagyon ertem
a ferjed a jelek szerint angol
teged miben erint a brexit?
a masik meg, az nem ugy megy hogy gondolok egyet es kikoltozom az USA-ba
angol ferjjel ausztralia valoszinuleg sima, de amerika?
nemigen hiszem, hogy egyszeru

chocco channel 2016.07.23. 18:00:23

@Desmond77: az angol kocsma egy kulon szint, leven itt nemcsak a klasszik movsma szamit kocsmanak hanem biz. sztenderd, alacsony nivoju ettermek is. Rossz tapasztalatom itt sem volt, de teny h vannak olyan helyek foleg kisvarosokban, ahol a kulfoldieket nem nezik jo szemmel, szerencsere mi zomeben etterembe jarunk szoval igy nem erint;-)

Nem gondolom, h az angolok rasszistabbak mas nemzetnel, roppant tolerans emberek de ha pl elmesz londonba ahol alig lehet angolt talalni akkor ertheto, h betelt naluk a pohar;-) Egyebkent hallottam ezt a gyulolet dolgot, de elsokezbol mindig csak azt hangoztatjak, hogy ok a pakikat utaljak, azokat akik ra akarjak eroltetni a kulturajukat az ovekre (aka muszlimok) de azt kb.csak egyszer hallottam, h nem birjak a lengyeleket.

Van egy nagyon jo baratom, o pl Skot tok ertelmes ember, phd etc de kepes volt csak azert a kilepesre szavazni, mert szerinte az EU bevandorlok elveszik a felesege munkajat. Szerinte nincsenek ezek a dolgok egalban, es most h kileptunk az EU-bol majd a felesegenek is ugyanannyi sansza lesz:-)-))Hozzatettem, a felesege kb makog angolul, un. pidzsi english-t beszel ( a pidzsit nem tudom hogy irjak helyesen, lehet h pg) zero vegzettseg szoval szerintem eu ide vagy oda itt o az eletben nem fog munkat kapni, kiveve ha megtanul rendesen angolul:-)

chocco channel 2016.07.23. 18:11:23

@hagyma: Engem a Brexit annyiban erint hogy nem garantalt az, hogy nem kell vizumot igenyelnem ha tenylegesen kilepunk, nem garantalja senki az automatikus maradasomat, es ezalol egy vegyes hazassag sem kivetel szerintem. Egyebkent igen, angol...

Nem gondolom, hogy a kormany azt mondja valaha is hogy ooooo a Brexit nem vonatkozik azokra akik angollal hazasodtak, szoval ezt nem latom valoszinunek. Az US annyira nem nehez ha van kint baratod akinek van cege, es boldogan alkalmaz, szoval nekem ausztralia lenne bonyolultabb:-))

Ettol fuggetlenul velhetoleg ez utobbi lesz belole mert a ferjem nem birja az amerikaiak habitusak, utalja a tomeget, fraszt kap olyan varosoktol mint NY ami ugye sosem alszik, szoval neki olyan helyek mint Darwin, Bondi, vagy Adelade (nem biztos h ez a neve) jobban fekszik. Ez utobbirol mar ket eve is szo volt, mert felajanlottak nekem egy munkat ami normal fizetesnekndk tunt (75 ezer au dollar), de kiszamoltuk, h lakas, kaja, utazas, benzin, kocsi, rezsi olyan szinten mint itt, ennyibol nem fog mukodni max talan akkor ha o is ennyit keres, szoval maradtunk.

Masreszt ot nehez kirangatni a termeszetes kozegebol a hazaszeretet es a csaladja miatt, de megbeszeltuk, hogy ahova megyek oda o is jon, szoval ez a resz kipipalva.

Az aposomek is abban a tevhitben vannak, h engem ez nem fog erinteni ami valami olyan szintu naivitas, h elkepeszto, mintha valami ko alatt elnenek, komolyan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.23. 18:25:12

@chocco channel: hat pedig allampolgarsagot szerezni, kulonosen bahazasodva nem egy nagy truvaj/gondolom a britek is elismerik a kettos allampolgarsagot/

hat ha baratod a coca cola vezerigazgatoja, lehet szerez neked zold kartyat de meg az sem biztos
/ja es amerikaban NY-on kivul van meg 2-3 varos
lehet 4 is:)/
abban is erosen ketelkedem, hogy ausztralia dragabb mint Anglia
nade sok sikert
ausztralian en is gondolkodtam annak idejen, de rajottem nem nekem valo
mondjuk angliaba sem koltoznek az is igaz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.23. 18:43:49

mondjuk aki ismeri, felvazolhatna roviden, hogyan lehet allampolgarsaghoz jutni, mert lehet az sokaknak megoldast jelenthet
/mar aki mindenkeppen kint akar maradni, ha cask a melo kell, akkor van meg par EU-s orszag penzkeresesre/

fotengelyszimering 2016.07.23. 22:12:29

@hagyma @chocco chanel:
Ausztráliába való bevándorlásnál tudtommal nem élvez semmi előnyt az angol állampolgár. Pontozási szisztéma van, be kell bizonyítanod, hogy értékes vagy az ausztrálok számára. Mondjuk az angol nagy valószínűséggel jobbra teljesíti az IELTS nyelvvizsgát, ami követelmény. Mellesleg az ausztrálok sem tárt karokkal várnak, először bizony teperned kell, hogy esélyt adjanak.

75e AUD nem túl sok pénz, itt UK-ban ennél könnyű többet keresni, sőt jóval többet. Aztán ott a család kérdése, UK-ból 2,5 óra BP, mondjuk Sydneyből, Melbourneből meg >2 nap, plusz jetlag. A jegyárak sem mellékesek és szabi ott sincs több. Embere válogatja, kinek mi fontos.

Én nem paráznék angol férjjel, angol feleséggel, az angolok nem bolondok, csak "érdekesek". Mellesleg nem értem, hogy a pakisztáni hogy lehet UK-ban, ha UK nem akarta őt. Pakisztán nem EU tagország. :)

A ki kinek veszi el a munkájával kapcsolatban kérdeztem az angol kollégát, hogy ha annyira sok angol lett volna pl a helyre, amit még Mo-ról pályáztam meg és két interjú után megkaptam, akkor miért mégis engem, a bonyolultabbat választotta a cég? Másrészt folyamatosan munkaerőhiánnyal küzd a terület, hol van a sok angol jelölt? Nem tolonganak, pedig jól fizetnek.

A nevemben több mássalhangzó van egymás mellett, erre a pénztáros csaj mondja, hogy lengyel vagyok, ugye? Hát nem nyert.
Top Gear epizódban Romániában megrendezett baleset, román kamionos beletolat az autóba, a főokos mondja, hogy nem érti mit karattyol magyarul a sofőr... He??

Meg Magyarország kommunista ország volt, most meg szegény. He?

Persze van tájékozott, intelligens angol is, ahogy mindenhol.
Nem szabad általánosítani.
süti beállítások módosítása