... mert választani kell

Kaját a szemünkkel, politikust a gyomrunkkal választunk

2017/01/26. - írta: Válasszunk

Megkóstolni nem tudjuk, a sok kaja között az illatra hagyatkozni is nehéz. Ha nem ismert termékeket választunk, nehéz előre megmondani milyen lesz. Viszont a látvány befolyásolja a döntésünket. Sokszor ezt még közgazdászok is elfelejtik. Éppen így eszünkbe sincs azt mondani, hogy tudjuk előre, pontosan hova vezet egy párt programja. Viszont tudjuk, hogy mi az amitől felfordul a gyomrunk és mi az amit még bevesz. Van viszont egy gond: ismerjük a mondást, aki nem szavaz az a győztesre szavaz. Elárulok még valamit: Aki esélytelenre szavaz sokszor az is a győztest választja. Aki pedig így vagy úgy a győztesre szavaz, annak általában a programját is támogatja.

Ha egy pártból kormánypártot csinálunk, de a programjukat megannyi ponton elgáncsolva csak egy kormányozhatatlan és villámgyorsan válságba kerülő országot teremtünk meg. Nem értek egyet sok dologban a jelenlegi kormány programjával. Ilyen a labdarúgás és az Olimpia erőltetése. De egyiktől sem kell okádnom, a gyomrom mindkét koncepciót beveszi. Lehetőséget ad a korrupcióra? Bizonyára. Viszont nem olyan, mint az amikor a közösségi közlekedés kapcsán a járműbeszerzést érinti a korrupció, és a jármű sok biztonsági előírásnak nem felel meg, módosításokkal is éppen csak sikerül áttolni, majd a módosított rendszer (fék) érintett balesetben és más problémákban (keréklaposodás).

Elmondják rekord korrupcióra alkalmas. Tényleg hatalmas projekt. Hatalmas összegekről van szó, és ha a korrupció mértéke a szokott, akkor éppen annyit lopnak el egy projekt keretein belül, mintha ugyanezt a pénzt több különálló projektre költenénk el. Csak alapvetően három kérdésem van a rekord korrupció veszélyére hivatkozóktól: Valóban csak a korrupción elveszett pénz veszik kárba? Ha igen, akkor nem az Olimpia, hanem a mindenképpen megtörténő korrupció ellen kellene fellépni. Jobb az, ha több ügy kapcsán oszlik el ugyanaz a vesztesség, de esetleg a veszélyes járművek beszerzése balesetekhez kerül és akár életekbe is kerülhet? És biztos nem a sok ellenőrizhetetlen kisebb beruházásnál van nagyobb korrupcióveszély?

A nagyobb beruházásoknál ott a nemzetközi példa, az ottani költségek túllépését indokolni kell. Bezzeg a tanösvények közül azoknál amik körülbelül használhatatlanok és 0 az értékük... Vagy régebben a 30 centis kilátók. És gyanítom, hogy a használhatatlan értéktelen beruházásoknál a reális költségek és korrupció útján elfolyó pénz aránya elég durva képet mutat. Mondjuk úgy, a gigaberuházásokon kevesebbet vesztünk.

Lélegeztetőgépben, kifestett kórházi szobában számolni pedig nem más, mint tiszta demagógia. Amit nehezen vesz be a gyomrom. És egy frissen induló, hitelességre, cselekvésre törekvő politikai mozgalom is könnyen kerül vele át a "hányingerkeltő" kategóriába. Lehet beszélni arról, hogy nem minden forrás fordítható mindenre. Hogy valóban durva egy éves költségvetéshez mérve, de nem egy év alatt költenénk el, és ennek egy része közlekedési infrastruktúrára, más része országimázsra, megint más része amúgy is sportra szánt pénzből megy el. De van egy sokkal nagyobb probléma: Éppen az a megközelítés, mint az oltásellenesek hisztije, hogy "gyógyszerlobbi" és felesleges pénzkidobás, amikor mennyi másra lenne szükség.

Az egészségügyben a legjobb dolog nem lélegeztetőgépre, szövődmények miatti drága műtétekre költeni a pénzt, hanem megelőzésre. Ez olcsóbb ezen az úton tehermentesítve az egészségügyi költségvetést a kórházakat is rendbe lehet hozni. A megelőzés egyik leghatékonyabb része az egészséges életmód. Az egészséges életmód egyik része a sport. Ismert és mérhető eredmény, hogy a sportesemények és az eredmények egyaránt növelik az adott sportág iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok számát. Népszerűbb lesz a testmozgás, ami csökkenti később a mozgásszegény életmódból eredő betegségek kockázatát.

Viszont az egész Olimpia biznisz kapcsán vannak komoly aggályaim. Nem csak azt látom, hogy egyre drágább Olimpiát rendezni, hanem talán az is eszembe jut, hogy ugyanaz a baja a Labdarúgásnak, mint az Olimpiának vagy éppen a Formula 1-nek. Ma már szerencsére nagyon nem úgy működik a világ, hogy kevés médiatartalom elérhető, és ami a TVben, a rádióban közvetített, címoldalt kap az népszerű lesz és remek példaképet ad. Ebben az időben kimondottan fontos volt az, hogy egy esemény hossza kiszámítható legyen, könnyű legyen azt közvetíteni.

Ha nincs hosszabbítás a Labdarúgás is ilyen. Sok más dolog könnyíti meg a közvetítést. Hiszen nem nagy területet érint egy-egy esemény. De mi kell ahhoz, hogy a meccs hossza fix legyen? Nem árt, ha nem szakítják meg túl sokszor. Nos sok esetben a videobírós ellenőrzési lehetőséget ez korlátozza. A bíró könnyen tévedhet. Látjuk a korrupciót, nem feltétlenül a jobb győz. Az Olimpia kapcsán a hírek jelentős része a doppingról szól és az Olimpiai után évekkel sem feltétlenül lehet tudni az eredményt. 

Nézhetünk olyan sportokat amik korábban nem jutottak el hozzánk. Akár azt is mondhatnám, hogy Európába se nagyon jutottak el. A sportág hitele mellett az is számít mennyire látják "bulinak" csinálni. És persze sok gyerek akar rocksztár lenni, és nagyon sok gyerek akar sportolóként megszerezni pár Ferrarit és hatalmas villákat. Csak azt is látják, erre jó recept egy startup, a játék fejlesztés. De vagyont lehet érdemtelenül szerezni, és itt a Reality műfaj is példa. Az a népmesei történet, hogy "kis tehetséggel te is lehetsz ..." már közel sem működik úgy, mint mondjuk Puskás idején. 

És nem csak a többi példa jut eszünkbe, hanem van egy másik szempont. Úgy hívják, hogy józan ész. Igen, az országban van példa olyan sportolóra, aki kitartásával csodálatra méltó és minden tiszteletet megérdemel. Hosszú Katinka ilyen. De tudjuk, ott vannak azok is akik az egész fiatalkoruk alatt edzettek, ezzel kimaradtak sok lehetőségből amit a modern világ kínál a boldogulásra, de nem hallunk róluk. Mert Hosszú Katinka megelőzi őket. Nos nekik sosem lesz meg a siker, a vagyon a csillogás. Pláne nem azoknak akik országos szinten a döntőből is kicsúsznak.

Kevés ember tenne fel mindent egy lapra, arra fogadva, hogy az ország szintjén a top 3-ban lesznek. A teljes embert kívánó profi sport kevésbé lehet vonzó, mint az a helyzet amikor az Aranycsapat tagjai "amatőrként" is sikert sikerre halmoztak és az látszólag nem járt az életük feláldozásával. 

És persze vannak más példák is. Ugye emlékszünk egy népi hőssé lett rablóra? Whiskey-t ivott. Meg korábban élsportoló volt, de az után sem maradt meg mindig a csillogás, nem tudta fenntartani az életvitelt és ez vezett a rabláshoz. Időről-időre előkerül cikk olyan élsportolókról amikből megismerjük a bajaikat. Sokaknál felmerül, hogy az utcára kerülhetnek. A siker, az átmeneti csillogás mellé odakerülnek az árnyékok is.

És igen: Ma még sok család nézi a lineáris műsort, valóban több gyerek kezdi el kipróbálni az adott sportágat. De az Olimpia nem ma lenne. Hanem bő 7 év múlva. Aki akkor kezdene el egy sportot, és akkor legfeljebb 8 éves, az ma maximum 1 éves. De ugye arról is van szó, hogy páran 5 évesen kezdenék el a sportot, és még meg sem fogantak, hanem az is majd valamikor jövőre. Ez egy még újabb generáció, miközben a világ erre halad.

És nem elég az, hogy elkezdjék. Az is kell, hogy ne az történjen, hogy mire kamaszok lennének azt látják mennyit vesztenek a sporttal, hozzátéve a fenti szempontokat. Mert úgy könnyű ám úgy megutálni a sportot, és abból pedig lehet még durván mozgásszegény életmód. Szóval minden ellentétes híreszteléssel szemben az a statisztika, hogy ma többen kezdik el a sportot ilyen helyzetben nem győz meg automatikusan arról, hogy ez a megelőzés eszköze. Mert lássuk be, könnyen lehet ebből más is. 

Az is, hogy akik elkezdték annak egy része megutálja a sportot és ezért a többieknél jobban igaz lesz rá a mozgásszegény életmód, a hirtelen életmódváltozás jelentős elhízást is hoz, míg akik a sport mellett maradnak az élsport számos egészségügyi kockázatát hozzák, mondjuk a labdarúgóknál is jelentkező szívmegállást, az ütközések kapcsán jelentkező agyrázkódások, a több törés, stb. mellett alaposan túlterhelve az egészségügyi rendszert. 

A legtöbben megértik: Nem lehet mindenkiből rocksztár. De egy Got Talent, egy Megasztár, egy X Faktor mindenkinek adhat 15 perc hírnevet, amivel sok mindent lehet népszerűsíteni pizzázót, egyedül összedobott kis appot, haverokkal összehozott komolyabb startupot, bármit. Hiányoznak a sport, a mozgás nemzetközi szinten piacképes Got Talentjei, Megasztárjai, X Faktorai. Valamennyire jó példa a Guinness World Records, de könyv show nélkül. Amihez nem csak a siker kell, de a mémmé váló bénázás is.

Van egy közmédiánk. Azt mondjuk ez nem kerül annyiba, mint egy Olimpia. Felteszem a kérdést, "mennyi idő alatt"? Mert valóban, ha az Olimpia összes költségét 1 évre számoljuk el akkor az borzasztóan sok. De hanem a költségeket nézzük, hanem az amúgy is szükséges beruházások értékével csökkentjük a feltételezett potenciális vesztességet és ezt elosztjuk arra az időre amíg ezt (beruházások jelenlegi költségeit, hiteleket) fizetjük és amíg számítunk országimázsban az előnyeire akkor már egy mérsékelt számot kapunk. És a közmédia hasznát sokan mérsékeltnek tartják.

A közmédia sok dologban a kormányzat, a politika szócsöve, ezt értjük. Sajnos nem éppen elfogulatlan. Ezt is értjük. De a sport népszerűsítése, mint kormányzati szándék színvonalas műsorokkal helyet kaphatna és ha sikerül valamit elérni, a "BBCről példát véve" akkor abból lehetne exportképes, piacképes termék. Na ez az ami hiányzik. És sokszor hangzik el, hogy a közmédiának nem feladata a nézettség. De hasonló hatást elérni csak egy nézett közmédia lehet képes. Ehhez sokféle minőségi műsor kellene.

És igen, a sport népszerűsítése mellett nem ártana olyan ismeretterjesztő csatorna sem, ami "nem keveri a tömeget, a súlyt, az eredő erőt ahol a különbség fontos, mint a NatGeo" és nem hiszi azt, hogy "a Durranógáz kevésbé tűzveszélyes, mint a Hidrogén" Discovery módra. Vannak hazai ismeretterjesztő műsorok, el lehet várni a minőséget és azt is, hogy ez a a hazai diákoknak is érdekes legyen. Igen, megoldható azt is, hogy segítse az oktatást és az összes műsorhoz hozzáférjenek az iskolák. Ez is csökkenthetné az oktatásban a minőségkülönbségeket.

Országimázsra, sportra költött pénz. A távközlési infrastruktúra és közlekedési infrastruktúra fejlődhet a valós igények mentén. Sportlétesítményből pedig elég kihasználhatót építeni. Lőn csoda, ebből az Olimpiával szembeni alternatívából kimaradt a lélegeztetőgép és a demagógia, és rámutat miért nem örülök az Olimpiának. De mint mondtam, az Olimpiát beveszi a gyomrom, és megértem, hogy nem lehet egy megválasztott kormány programját, elképzeléseit minden lépésnél elgáncsolni.

És még egy apróság. Elhangzott az, hogy a népszavazás csökkenti az olimpiai pályázatunk esélyeit. Én azt mondom: Ez sajnos a demokratikus kontroll velejárója, el kell fogadni. De azt mondani, hogy "pont ez a cél" azért nem feltétlenül szalonképes egy magát demokratikusnak tekintő párttól, mert a demokráciában a cél a választói akarat érvényesülése lenne. Ha pedig a választók Olimpiát akarnak, aminek van azért némi esélye, akkor ezt megpróbálni elgáncsolni, bizony a választók és a demokrácia elárulása. Mert a választói akarat elé gördít akadályt. És ha ezt pl. a DK egy politikusának a falán látom, azt már nehezebben veszi be a gyomrom. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9612133459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása