... mert választani kell

Nem Gyurcsányon múlik az MSZP esélytelensége

2017/11/24. - írta: Válasszunk

Népszerű közhely, hogy Gyurcsány miatt nem lehet sikeres a választáson a baloldal. A sikertelenségnek Gyurcsány jelenlegi politikai tevékenysége se nem szükséges-, se nem elégséges feltétele. Ráadásul közel sem biztos, hogy Gyurcsány az aki a legtöbbet ront a baloldali siker esélyein. Ehhez vissza kell térni oda, hogy Balatőnöszöd kapcsán mi volt külön-külön is elegendő probléma ahhoz, hogy az MSZP és Gyurcsány ilyen mélyre ássa el magát.

  1. A szöveg tartalma.
  2. A szöveg stílusa.
  3. Gyurcsány kormányozhatatlanság esetére lemondást ígért, nem tartotta be.
  4. Gyurcsánynak sem volt érdemi terve, vagy olyan csapata akiben megbízott volna, akivel tervezett volna.
  5. Az eltitkolt adatokat nem csak Gyurcsánynak kellett tudnia. A kormánypárti frakciókat sok politikus verhette át.
  6. Akiknek tudniuk kellett a helyzetről azoknak sem volt érdemi tervük a megoldásra.
  7. Sok más ember a kormányban és környékén nem vette észre a bajt. ez az MSZP és SZDSZ szakpolitikusait is minősíti.
  8. Az átvert képviselők nem váltották le a felelősöket.
  9. A gazdasági bajok jelentős része bizony a 100 napos programmal elindult.
  10. 2010-ig az érintett pártok nem tisztázták saját soraikban a felelősséget.
  11. Ezzel együtt viszont mentek tovább a mutyigyanús ügyek. A kormányzat szinte bármit megtehetett amíg a gyanús ügyek mentek tovább.
  12. Gyurcsány már akkor is azért kellett a baloldalnak, mert ő tudott víziót, jövőképet eladni. Ha ezek illúziók voltak, akkor is több volt, mint amit a teljes MSZP, SZDSZ felmutatott. 

Ugye értjük, hogy miért nem lehet mind a 12 pontot egyetlen ember nyakába varrni? Mert oké, elhiszem aki a 4. pontból indul ki az rögtön rámutat az 5. pontra. Akik előbb tudták, hogy baj van, mint Gyurcsány titkolták, rájuk nem építeni megoldást keresve, mert mi van, ha köpnek, a józan mérlegelés hiányáról árulkodik. Ez a fajta paranoia nem túl egészséges, mert a vezetőt képtelenné teszi arra, hogy együttműködjön az államigazgatással. Ez pedig az alap nélküli össze-vissza kormányzás és a többi probléma alapja. Az átlagember erre azt mondja, Ferenc paranoid skizofrén.

A 3. miatt és az ötlet és lehetőség nélkül is magára öltött megváltószerep miatt megkapta a narcisztikus jelzőt, meg a küldetéstudatos pszichopatát. És hallottam nem egy baloldali, MSZPre szavazó emberről, hogy milyen igaza van Botkának, hogy ezzel nem akar együttműködni. A magyarázat pedig az volt, hogy Gyurcsánynál még Orbán is kevésbé elmebeteg, mert az legalább a NERtársakkal együtt tud működni. 

Csakhogy álljon meg a nászmenet. Bármennyire is a tegnapi víziónak ellentmondó légvárakat árul Gyurcsány, amíg nincs más elfogadható vízió baloldalon, nincs aki összefogná az oldalt érdemben, addig Gyurcsány nélkül sem lehetne nyerni. Ha lenne olyan aki ezt felmutatja, jó eséllyel a DK szavazóit is át lehetne csábítani és Gyurcsány nem lenne tényező. 

De nem ez történt.

2006-ban az MSZPnek volt egy tök jó kis kampánydala. Nem sokat ígért, nem volt benne sok vízió vagy művészi koncepció, de nagyjából a baloldaliság alapját megfogalmazta. Nem többet, csak azt amire mindenki ráismer és amit mindenki egy realista, hiteles, baloldali politika alapértékei közé sorolna. Mi történt 2010-ben? Az aktualizált verzióban sikerült elindulni magyarázkodással. És azzal, hogy ne higgyük el, hogy semmi se sikerült.

Csak egy dolog hiányzott: A hiteles sikerek. A mutyigyanús projektek felsorolása, hogy építünk tereket, falusi főteret 30 centis kilátóval ugyanis nem siker. És a kiállás értünk című szöveg is a hiteltelenség csúcsa volt. Ugyanis 2006. Október 23-án a csőcseléket ünneplőkkel, turistákkal is összetolták, és jött egy olyan példa a rendőri brutalitásra ami vállalhatatlan. Vajon hány MSZPs állt ott kiállni az ártatlanokért? Hány nyitott föléjük ernyőt? 

És aki nem tette meg ma Gyurcsányra mutogat, de nem hallom azt, hogy feljelentést tett volna, mert Gyurcsány fegyverrel kényszerítette, hogy ne álljon ki a csalódott választói mellett. Azok mellett akik az adott választókörzetben a helyi, helyben ismert jelöltként személyesen benne is bíztak. Gyurcsány tartott vissza mindenkit gépfegyverrel, vagy ezek az alakok voltak patkányok? 

Ebben a vádaskodással teli dalban az én nem ordítok, ha másnak van igaza szöveg már eléggé hamisan tetszett. Pont a fentiek miatt. Azóta nem csak vízió, jövőkép nincs, de az alapok sincsenek meg, és egyszer sem merült fel az, hogyan lehet visszanyerni a szavazókat, hanem csak az merült fel, milyen mutyikban, kikkel összefonódva lehet úgy a tűz közelébe kerülni, hogy abból az össze nem egyeztethető koncepciók miatt nem lenne kormányképes többség.

És jön a trükk, hogy arányos választási rendszerrel Poltot bebetonozva több ember vehetné fel a képviselői tiszteletdíját. Nem arról szól, hogy az LMP kerüli a múlttal való összefonódást, hogy itt baj lenne, ha valaki 1990 előtt csinált valamit. Arról szól, hogy az itt részletezett posványba nem süllyed bele. Mert amennyire az MSZP Gyurcsányban látja a bukás okát, Gyurcsány talán az MSZPben látja a problémát, pontosan fel lehet mérni, hogy mind az MSZP, mind Gyurcsány ezt az irányt képviseli, és az Együtt sem függetleníthető például Bajnai szerepétől. 

A több jelölő szervezet közös listáinál lévő magasabb küszöb miatt nem érdeke holtsúlyként cipelni az Együtt nevű formációt, és annak egy-két igen csak kétes alaknak tekinthető politikusát. Ugyanis az MSZP, a DK sok választót taszít és teljes összefogással sem lenne kormányváltás, de az egyre nagyobb közös listákon bizony a saját esélyeik a normális parlamenti képviseletre is csökkennének. 

Plusz két konklúzió

A FIDESZ-t leváltani nem lehet. De a 2/3-ot megtörni igen. 2/3 nélkül pedig sokszor lehet szükség alkura, ami már valós kontrollt jelent. A taktikai szavazás ezért jó eszköz. A  választási mozgalom, a komoly közvéleménykutatás viszont nem feltétlenül jó eszköz. Mert csak arra kapsz választ, amit kérdezel. És itt nem csak a jelöltek népszerűsége, de a jelöltek és pártok elutasítottsága is számít. Aki önmagában népszerű lenne, de sok más nem hajlandó rá szavazni, ellenben az esélye a FIDESZ számára mozgósít nem jó erő. Ehhez helyben kell ismerni a lehetőségeket.

Az LMP előnye tulajdonképpen, hogy nem teljesen esélytelen, de valamennyire semmilyen. Viszont nekik is lett múltjuk időközben, ott is vannak cserbenhagyott  Éppen így semmilyen tud lenni egy semmiből jött "biznisz párt" olyan emberekkel akik egy készen kapott programot képviselnek, nem meggyőződésből, hanem azért, mert a parlament a munkahelyük. Az erősen jobboldali körzetekben is nyerhet egy párt ennyivel. De ehhez program kell. Pártfüggetlen, de sok párt által megvalósítható program. 

Te is azért szavazol a FIDESZ-re, mert az a legkisebb rossz? Vagy esetleg az ellenzékre azért szavazol, mert a FIDESZ-ből eleged van, de érted miért tartják sokan a kedvenc ellenzéki pártodat ugyanolyan rossznak? Olyan új ellenzéki programra van szükség, ami nem teljesíthetetlen ígéreteket tesz, hanem azt mondja: Holnap velünk egy kicsit kevésbé lesz rossz. Holnapután még kevésbé. Ahol az első cél a hatalom korlátozása, majd az esetleges alkupozíció kihasználása. Aki, ha a FIDESZ egy-egy ötletet népszavazás nélkül is támogat, abban lehetőséget lát, és egy új konstruktív ellenzéki politika alapjait teszi le.

Egy ilyen programot összeállítani idő és pénz. A következő pár hétben ez lesz az egyik vezető témánk. 

Ha szeretnéd, hogy legyen egy szinte bármely ellenzéki párt által használható program, egy valós és hiteles alternatíva ígéretével, akkor kérlek támogass! (Akár 100 forint Paypalos támogatás is segít)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6213358529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása