... mert választani kell

Akikből nem lesz tanú

2014/01/13. - írta: Válasszunk

... avagy az KBSZ, NTSB helyzetének okai

Amikor azt mondom, nem emberek és pártok alapján kell választani, hanem a lehetséges jövőképek alapján, hamar kiderül, hogy ezek kapcsán éppen úgy felállítható egy paraméter lista, ahogy bármely terméknél amit meg szeretnénk vásárolni. Ez pedig roppant hasznos. Igaz? Mondjuk akkor, ha az egyes paraméterek pontos jelentésével is tisztában vagyunk. De olykor ez cseppet sem egyszerű. A napokban fontos hír volt a vörösiszap perben lévő "váratlan" fordulat. Már amennyire váratlan lehetett ez. Az ügynek van persze jogi oldala, ezt a bíróság könnyen kezeli. Akad politikai oldala, amit többnyire oldaltól függően ítélünk meg.És van egy erkölcsi oldala is. Ami a bizalomról, biztonságról, felelősségről szól.

Sokan szeretnék, hogy a hasonló ügyekben a legjobb szakemberek legyenek a kirendelt igazságügyi szakértők, ők segítség a nyomozóhatóság és az ügyészség munkáját. Csakhogy ezzel van egy kis gond. A szakembereinket alapvetően legalább 5 különböző helyre kell elosztani és nem objektív okokból nem lesz szerencsés, ha ezek között túl nagy az átfedés. Mi ez az 5 szerepkör? A listát könnyű felállítani:

  • Igazságügyi szakértő
  • Szakpolitikus (jogalkotói oldalon)
  • Felügyeleti szervek, hatóságok szakértői
  • Szakmai vizsgálatot végző szakértő
  • A cégek saját alkalmazottai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr435753807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása