... mert választani kell

Ami a médiából kimaradt...

2014/01/25. - írta: Válasszunk

Az Index viccesen összegyűjti az ilyen témák egy részét, de csak a hírekre koncentrál. Olykor viszont a meglévő hírek mellé kell valami apróságot kapcsolni. Mert szép és jó, hogy az Index is írt sok iratra került zárjegyről, csak éppen az időbélyegzés, a közhiteles nyilvántartás lényege maradt ki. Márpedig érdemes megjegyezni, hogy az iratok össze-vissza dátumozása nem példa nélkül álló megoldás, és bizony sem az ügyvédi jelenlét, sem a szárazbélyegző nem rögzít dátumot. Pláne nem úgy, hogy azt egy ellenérdekelt félnek is el kelljen fogadnia. Pl. perköltségek kapcsán az ügyvédi munkadíj kérdésénél is érdekes mi és mikor is keletkezett. A független időbélyegzés erre is megoldást nyújt. 

Az ügyvédeket érintő svindlik jelentős részét befolyásolja az is, hogy az eddigieknél biztonságosabb megoldás védi az iratok biztonságát. Itt számít a dátum, a visszakereshetőség és számos más apróság. Ugye mindannyian olvastunk már olyan helyzetről, ahol az ügyvédi ellenjegyzés kötelező volta szinte semmit sem ért. Pl. ingatlan ügyek egy részénél. A plusz biztonság jó. Csak ez az Index cikkéből kimaradt. A cikk szerzője e-mailben is értesült az időbélyegzés tényéről. Az ezt megerősítő zugügyvédes kommentről. Az ellenőrizhető törvényi paragrafusról.

Az Origo a PMFC eladásáról ír, és találgatásokba bocsátkozik az Alexandra helyzetét illetően. Szép és jó a találgatás, és ki lehet egészíteni sok aprósággal. Ha csak biztos szempontokat nézünk, akkor érdemes megnézni a Lexa.hu indulását, az Alexandra e-Könyves próbálgatását. Bár e-könyv szolgáltatót is hosszú időre, jövőkép alapján választunk, ezt a témát egyelőre nem volna ildomos feldolgoznom. Mindenesetre a Lexa.hu indulásán, a tankönyvpiac államosításán kívül más ellenőrizhető dolog is történt az évben: Pl. a konkurensek egyesülése befolyásolhatta a versenyt. 

Vagy, ha az Amazon korábbi ígérgetése a hazai terjeszkedésről igaz, akkor fontos az erre való felkészülés is. Ezek hírekből, bárki által ellenőrizhető forrásokból származó részletek az egyes ügyek kapcsán. Meglepő? Az. De megjegyeznék valamit: Az elmúlt 4 évben a foci, és a hozzá kapcsolódó idegenforgalom mégsem lett az évszázad üzlete. A szép kormányzati stratégia ellenére mégsem jönnek a hazai meccsekre külföldi szurkolók, hogy utána a stadion környékén megkóstolhassák a klubtulajdonos finom borát, milliókat hagyva itt. Van egy tippem: Matyi Dezső is tudja, hogy ez a következő 4 vagy 8 évben sem lesz az évszázad üzlete. Ha pedig félnék, hogy veszélyben a Foci kiemelt támogatása, sem az államtól, sem a turistáktól, sem a tévéktől nem fog ez többet hozni, akkor meddig kell ebbe pénzt fektetni? Egy focicsapat ugyanis egy üzleti vállalkozás. De hiába a deklarált állami szándék mégsem lesz ebből az érintetteknek milliárdokat hozó húzóágazat. 

De beszéljünk egy kicsit másról is, csak a spekuláció szintjén. Mondjuk lehet beszélni a gazdasági környezetről. Akár arról is, hogy amit mi megkapunk rezsicsökkentésként, azt a szolgáltató kénytelen a cégekre terhelni. Ez pedig számos cégre hathat, ezzel pedig munkahelyeket veszélyeztet. Vajon mennyire érzi meg a könyvszakma, ha egy-egy nagy hasznot hozó regényciklus a végére ér, és közben az oktatáspolitika mindent megtesz, hogy akik amúgy megszeretnék az olvasást azok megutálják azt? Vagy mennyibe kerül az Alexandra kapcsán a kasszacsere? De éppen így igaz az, hogyha egy cég egyetlen partnere bedől, az már az adott céget és partnereit is érinti. A bedőlő cégek kapcsán pedig lehet belpolitikai és külpolitikai (Ciprus) beszélni. Ugye értjük, hogy a bizonytalan helyzetet jelenleg minden vállalkozás megérzi? Nos ezért lenne(?) fontos a vállalkozásbarát politika.

Megjegyzem a kasszacsere is érdekes gond. Ha sok cég bezárni kényszerül, akkor a partnereik is bajba fognak kerülni, ez pedig sok munkahelyet veszélyeztet. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr695780598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása