... mert választani kell

Orvosok és számlák

2014/02/23. - írta: Válasszunk

Nem szeretem az ELMŰ-t, sok kisebb-nagyobb gondot tudok én is mondani az áramszolgáltatóval kapcsolatban, aki csak egy kicsit odafigyel számos történetet ismer, ha máshonnan nem, hát különböző internetes oldalakról. A gond az, hogy itt is vannak olyanok akik szerint vannak egyenlők és egyenlőbbek. Nézzük meg egy állatorvos esetét, és gondoljuk végig mi is kellett a probléma megjelenéséhez. Figyeljünk jól: Nem csak 1, nem csak 2 dolog fogja eldönteni, hogy bekövetkezik-e a kikapcsolás vagy sem.

Mit tudunk? Adott egy állatorvosi rendelő, egy szimpatikus fiatal állatorvossal, széles ügyfélkörrel. Az üzemeletető nem is minden alap nélkül gondolja úgy, hogy itt az áramellátás folyamatosságán sok minden múlhat. Mégis ez csak a kikapcsolás után lett fontos, a rendelő berendezése kapcsán a szünetmentes áramellátás kialakítása eddig nem volt fontos. Pedig bármikor lehet műszaki okokból is áramszünet... Nem hiszem, hogy ha az adott rendelőnek nem fontos a szünetmentes áramellátás biztosítása, akkor akkor az áramszolgáltatónak korlátlanul kellene ezt méltányolnia.

Ne feledjük, a törvények egyértelműen meghatározzák mit várhatunk el az ELMŰtől, és mi az amit már nem. A szerződésben sem vállalt 100%os rendelkezésre állást. Így az áramszolgáltatás szerződésben elfogadott mértékű szünetelése kapcsán az állatorvos nem mondhatná az ügyfelének: Az áram kimaradás vis maior. Hiszen előre látható a szerződés szerint, és el is hárítható. Így az áramszolgáltatás kimaradása csak az adott állatorvos hibájából idézhet elő veszélyhelyzetet. Az elvártnál sokkal jobb szolgáltatásra pedig nem számíthatunk az ELMŰtől: Sosem volt a piaci átlagon felül nyereséges, nagy volt a beruházásigény, de kapott a nyakába különadót, rezsicsökkentést.  

A "nem észrevett csekk" elsőre, emberi szempontból hihetőnek és normálisnak is tűnik. Csakhogy nem csak a csekkről van szó. Akad egy számla is. A könyvelésnél előkerül a költség. Mert ott van a számlán. A nem megérkezett számlára való hivatkozás sajnos realitás, mert sok küldemény nem érkezik meg, hála a Magyar Posta tevékenységének, de itt még csak nem is erről van szó. Természetesen az állatorvosi rendelő számára nem álltak meg itt a lehetőségek. Elektronikus számlázás esetén nincs csekk amit az ember nem vesz észre. Ez nem kötelező persze, csak ha a lehetőség adott akkor nem lehet azt mondani, az ELMŰ nem kínált a kötelező dolgokon kívül megoldást.

És itt nem arról van szó, hogy elveszett egy értesítés. Az előfordul. Mert a számla és a befizetett csekk közötti különbséget ez sem magyarázza. Ahogy a szünetmentes áramforrás sem kötelező, de egy műtő esetén elvárható, úgy az elektronikus számlázás használata sem kötelező. Csakhogy az elmaradás ténye a következő számlán is szerepel, egy 60 napon túli lejárt tartozás esetében kétszer is. Mint a késedelmi kamat is. 

Az ELMŰnek vannak csúnya és megkérdőjelezhető húzásai. De egy cég könnyen csődbe mehet, ha adósság marad utána, akkor azt a többi ügyfélen kell kitermelnie az ELMŰnek. Így nem helyes a többi ügyfél és a gazdaság kárára szokatlan méltányosságot gyakorolni egy olyan céggel szemben, amik saját maguk sem tesznek meg minden tőlük telhetőt / elvárhatót az ügyfeleik biztonságáért. És őszinte leszek: Ha nincs szünetmentes áramellátás, baj esetén a megfelelő hűtés kiesése után a nem megfelelően tárolt vakcinákat nem selejtezik, hanem felhasználják, akkor az adott állatorvosi rendelőben nem bíznék meg. Így pedig abban sem bíznék feltétlenül, hogy az ügyfélkörük korlátlan ideig kitermeli a villanyszámlát.

És, hogy egy rendelő esetében ahol sok nagy fogyasztású eszközről van szó elhiszem-e, hogy csak "párezer forintról" van szó? Hogy meglep-e az, hogy ez karácsony környékén nem befizetett számla? Pont akkor amikor sokaknak másra kell a pénz és egy kicsit halogatják az ilyesmit? Jó kérdés. De egy kicsit vonatkoztassunk el a konkrét helyzettől. Vajon a helyzet előfordulhat-e fogorvosnál, plasztikai sebésznél? Esetleg más magánorvosnál? Tudom: A beavatkozás közben kikapcsoló áram sok más kevésbé különleges helyzetben is gond lehet. 

Te mit várnál el egy állatorvostól? Egy plasztikai sebésztől? Fogorvostól? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr315828332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása